Срещи

ВЕЧЕР НА ДАНИЛО КИШ

23 февруари 2015 г.
18:30 – 20:00 часа
Място: +това, гр. София, ул. „Марин Дринов“ № 30
С участието на Светлозар Игов, Жела Георгиева, Соня Андонова, Силвия Чолева, Марин Бодаков, Стефан Иванов, Кирил Златков, Людмила Миндова…

На 22 февруари 2015 г. се навършват 80 години от рождението на Данило Киш (1935-1989). Един от най-забележителните творци на бивша Югославия, чиито книги имат читателска публика в цял свят, Данило Киш е познат в България с някои от най-емблематичните си произведения и отбелязването на неговата годишнина е повод да се съберат заедно не просто преводачи, издатели, литературни критици и изследователи, а вдъхновени читатели на творчеството му, които знаят стойността на добрата литература. За него в своето есе през 1995 г. Блага Димитрова пише следното:
„През преломната 1989 г. бях връхлетяна от вестта, че Данило Киш е починал. Не бе за вярване. Този бликащ от жизненост творец на миговете, на общуването, на смеха! Да си отиде тъкмо на прага на дългоочакваната промяна! Оттогава непрестанно се натъквам на негови приятели – интелектуалци, писатели, художници от различни страни, изгнаници, пътешественици, граждани на света. Всички си спомнят за него като за най-скъп спътник през превратностите на века, този удивителен човек. Все повече се убеждавам, че Данило Киш, шеговитият хороводец на Балканското коло, не на шега е наловил едно безкрайно хоро от сродни души по целия свят. И никой не може да разкъса това хоро“.