Презентации

Големите имена във фотографията: Себастиао Салгадо

Познаването на големите имена във фотографията е извор на вдъхновение и разширява фотографските ни хоризонти. Решихме да направим серия събития, в които да ви запознаем с някои от най-интересните имена в света на фотографията.
Ще започнем със Себастиао Салгадо – име, което се е превърнало в икона в съвременната фоторгафия. Той е бразилски социален и документален фотограф и фотожурналист. За фотографските си проекти Салгадо е посетил повече от 100 страни. Повечето от фотографиите му са публикувани в прес публикации и множество книги и са част от пътуващи изложби по целия свят.

Салгадо е Посланик на добра воля на УНИЦЕФ. Отличен е с титлата Чуждестранен почетен член на Американската академия за изкуства и науки през 1992 г., а през 1993 г. получава почетно членство и Медала за стогодишнината на Кралското фотографско общество. През 1998 г. е удостоен с Наградата на принца на Астурия.
На живота и делото на Себастиао Салгадо е посветен филмът „Солта на живота“, режисиран от Вим Вендерс и от сина на Себастиао, Жулиано Рибейро Салгадо.
По време на срещата ще научите подробности за живота и творчеството на Салгадо. Ще имате и възможност да разлистите оригинални негови албуми и да се докоснете до фотографията му.

Наш водач в живота на Салгадо ще е доц. Д-р Росен Коларов.
ЗА РОСЕН КОЛАРОВ
Д-р Росен Коларов е преподавател в Нов български университет по предмета „Повърхности, структури и детайл“ , както и в Софийски университет – по „Обща фотография“.
Фотографският опит на д-р Росен Коларов е натрупван в продължение на повече от 30 години. Приоритетни жанрове за него са репортажната и пейзажната фотография. До 2011 г. д-р Коларов е участвал в над 50 национални и международни изложби и е носител на над 30 награди, между които в Япония, САЩ, Република Македония, Сърбия и в други страни. Автор е на десетки публикации в българския и международния печат. Негови снимки са собственост на Музея за пресфотография в Осло и Музея на изобразителни изкуства „А. С. Пушкин“ в Москва.

Д-р Коларов има девет самостоятелни изложби в София и други градове на страната. Изложбата му „Непожеланите“ (1989) е експонирана във Франция и Полша. Многократно е участвал в журита на фотографски конкурси. Член е на Фотографска академия „Янка Кюркчиева“ и е носител на статуетката на Академията.
Росен Коларов за своята работа:
“Майсторството се състои в това да уловиш онзи миг, който съдържа в себе си цялата история – всички емоции, всички страсти и надежди.”
“Красотата трябва да се улови, докато нещата се случват.”
Вход 10 лв. / безплатно за членове на Клуб Фото Свят
Можете да станете член по време на събитието.
Молим да се регистрирате предварително за участие като попълните формата на тази страница: https://photoworld.bg/sabitia/golemite-imena-vav-fotografiata-sebastiao-salgado-s-dots-d-r-rosen-kolarov/