Презентации

Нощ на литературата

На 14 май за трета поредна година България ще се потопи в европейската инициатива „Нощ на литературата“. „Нощ на литературата“ е международно събитие, в което за осми път ще се включат десетки европейски градове. Целта е представяне на преводна съвременна европейска литература и виртуално запознаване с нови и непознати за отделната дестинация автори. На 14 май 2014 г. от 18:00 до 21:30 часа едновременно във всички участващи градове ще се проведат публични четения в нетрадиционни градски пространства на откъси от произведения на европейски автори. Четците в инициативата са известни актьори или публични личности. В ежегодния проект през 2014 г. ще вземат участие 9 български града – София, Бургас, Варна, Велико Търново, Габрово, Перник, Плевен, Пловдив и Русе. За втора поредна година в „Нощ на литературата” ще има и българско участие, организирано от Сдружение „София: Поетики”. В клуб + това, ул. Марин Дринов № 30, свои книги ще представят българските писатели Силвия Чолева („Картички” ИК Жанет 45, 2007), Ясен Атанасов („Свят за изпиване” ИК Сиела 2009), Марин Бодаков („Северна тетрадка” И-во за поезия ДА, 2013).

Алгоритъмът на четенията във всяко „гнездо“ следва схемата на всеки 30 минути да се представя в рамките на 15 минути един и същи откъс, а след прочита му участниците в събитието да получават печат в специално подготвена за целта брошура-пътеводител и да се отправят към следващото читателско гнездо. Този начин на провеждане на инициативата дава възможност на слушателите да се докоснат до литературите на различни страни в рамките само на една нощ, а събралите поне пет печата участват и в томбола с награди.
В София ще бъдат организирани 11 читателски гнезда, съсредоточени около парка „Заимов“ – The Fridge, Столичен куклен театър – салон „Янко Сакъзов„, Театър „София“ -Канала, Международна фондация „Св. св. Кирил и Методий“, ресторант „Славяни“, галерия „Васка Емануилова“, ресторант „Преди 10“, галерия „Сезони“, МГТ „Зад Канала“ и „+ това„. Посетителите ще могат да чуят откъси от австрийски, английски, португалски, гръцки, немски, македонски, полски, руски, чешки и български автори, както и откъси от двете книги, спечелили най-много гласове в двете категории на Наградата „Бисерче вълшебно“ 2014, организирана от фондация „Детски книги“.

Проектът „Нощ на литературата“ се превръща в традиционен литературен хепънинг за България и затова не е чудно, че интерес към него проявят и други градове в страната. През 2014 година в Нощта ще се включат още Бургас, Варна, Велико Търново, Габрово, Перник, Плевен, Пловдив и Русе, които са подготвили за своите граждани също много четене и изненади. Инициативата се осъществява благодарение подкрепата на местните общини, културни организации и сдружения, библиотеки, галерии и др.
Повече за „Нощ на литературата“ 2014 ще научите на предстоящата пресконференция, предвидена за 12 май 2014 г. от 11:00 часа в Представителството на Европейската комисия в България, ул. „Раковски“ 124. Следете случващото се във Фейсбук-страницата на инициативата или в международната страница на събитието.

Силвия Чолева е поет и журналист. Родена е през 1959 в София.
Завършила е българска филология в СУ “Св. Климент Охридски”. Издала е осем книги. За първата “Детето на глухонемите”(1993) получава наградата Южна пролет. Следват “Вход”(1996), “Отиване Връщане”(1997), “Зими и лета”(2001), “Внимателно”(2001, Национална награда за поезия “Иван Николов” за млад автор, 2002), “Картички”(2007), “Писма”(2007, за двете Националната награда за поезия “Иван Николов”, 2007/. През 2010 издава романа „Зелено и златно”. Последната й книга е с разкази и се нарича „Гошко”.
Отделни нейни творби са превеждани на различни езици. Участвала е във фестивали на поезията в различни страни.
Води предаване за култура “Артефир” в програма “Хр.Ботев” на БНР. Била е редактор в сп. “Сезон” за българска литература и главен редактор на списанието за пол, език и култура “алтера”. Публикува текстове в културната периодика. На София филм фест, 2005 дебютира като сценарист с късометражния филм “Майка ми” на режисьорката Светла Цоцоркова. Живее в София. Омъжена, с две деца.

Ясен Атанасов (1971) е писател, културолог и журналист. Автор на Книга (поезия, 1993), Хтон (роман, 1996 и 1999), Онези часове до изгрева (технопиеса, 2001), Неща (2005), и Свят за изпиване (роман, 2010). Един от основателите на Списанието за литература и други наслади Ах, Мария. Водещ редактор на поредиците Америка ХХ и Елит на издателство Парадокс. Сценарист и режисьор на филма Приказки за брат Вим, посветен на Вим Вендерс. Носител на наградата на Съюза на българските журналисти за 2007 и на приза Spirt & Spirit за романа Свят за изпиване (2010). Бивш главен редактор на сп. ЛИК. Основател и директор на фестивала София: Поетики.

Марин Бодаков (1971, Велико Търново) е автор на шест стихосбирки, между които „Обявяване на провала” (2002), „Ангел в зоопарка” (2008) и „Наивно изкуство”, отличена с националната награда „Иван Николов” за най-добра поетична книга през 2011 г. Последната му книга – “Северна тедрадка”, беше публикувана от Издателство за поезия “ДА” през 2013 г. Литературен редактор на вестник “Култура”. Редовен преподавател в СУ “Св. Климент Охридски”. Съдружник в „Точица”, издателство за детска образователна книжнина.

3 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


девет + 2 =