Презентации

СОЦГУРМЕ: Куриозната история на кухнята в НРБ

Жанет 45 представя
СОЦГУРМЕ: Куриозната история на кухнята в НРБ
от Албена Шкодрова
Оформление Велина Мавродинова
Какво? Интересна книга, представена от автор, издател и приятел.
Кога? 20 ноември 2014, четвъртък, в 19.00 ч.
Къде? В +това, на ул. „Марин Дринов“ 30
„Соц гурме“е сигурно най-увлекателният портрет на комунизма, който някога ще прочетете. Жив, трезв, често анекдотичен, той използва необичаен ключ — храната.
Книгата запечатва спомените на българите от периода 1944-1989 – ежедневното им пазаруване, готвене, посещение на ресторант. Тя търси и отговори на въпросите, които повдигат техните истории.

Защо София през 1975 г. има повече ресторанти на глава от населението от Ню Йорк през 2014? Защо Далия Смит и Джулия Чайлд не слизат от екраните и кориците на илюстрованите списания през 60-те, а никой не е виждал лицето на Пенка Чолчева? Защо жените събираха рецепти от приятелки? Как високата френска кухня си проби път в менютата на комунистическите ресторанти? Защо магазините бяха винаги празни? Доколко НРБ се грижеше за здравето на потребителя? Как Никсън вдъхнови производството на шунка в България?
Тази богата, задълбочена, интересно написана книга ще ви преведе през опита на комунизма с тъга и смях.
Албена Шкодрова е главен редактор на списание „Бакхус“, основател на BalkanTravellers.com и автор на стотици политически анализи и пътеписи в българския и чуждестранния печат. От 2009 г. живее в Белгия, където работи и като продуцент. Това е първата й самостоятелна книга.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


+ 5 = единайсет