Изложби

Фотографска изложба “На Изток. В рая. В безвремието на епохата”

Автори: Дилян Марков – фотограф, Емил Спахийски – журналист
20 юни – 30 юни 2014г.
Откриване: 20 юни ,19ч.
Плюс Това, ул.Марин Дринов 30
Изложбата е част от програмата на Месец на фотографията 2014
Във величествиния си роман „На Изток от рая“ Джон Стайнбек казва: „Понякога мълчанието е най-красноречиво“. Опитвал съм се да разказвам какво е да пътуваш на Изток и когато думите не ми стигат, млъквам и пускам в действие фотографията на Дилян Марков, защото заедно изживяхме това приключение в Камбоджа. Камбоджа няма как да се разкаже без фотография. Може да се обясни, но не и да се покаже.

Фотографията, изглежда, е като музиката: когато свършат думите, започва тя. И тъй като името на романа е станало вече клише за какво ли не, с Дилян Марков решихме да го опровергаем и разбием на пух и прах. Бяхме на Изток, но не от Рая, а в Рая. Бяхме и видяхме и красивото и грозното, и богатото и бедното, и историята и ежедневието на този велик кхмерски народ. Работихме и живяхме с тях.
Затова проектът е за Изтока, за Рая, за безвремието, което ни подсказва преходността на човешката слава и вечността на този свят.
Проектът е за мига. За документалното, фотофакта.
Фотографиите са направени на остров Кох Ронг, провинция Сиануквил, Пном Пен, Кампонг Чан, Сием Рийп в Камбоджа.
Те представляват синтезиран образ на бита на съвременните кхмери, тяхната история, красотата на природата и присъствието на тези, които живеят… на Запад от Рая.
Идеята е всяка фотография, да бъде придружавана с кратка история, синопсис на обстоятелствата.

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


пет + 4 =