Изложби

Forget Your Past

Премиера на книгата на фотографа Никола Михов
Forget Your Past – монументалните паметници от времето на комунизма
Книгата „Forget Your Past”, издадена от „Жанет 45”, проследява съдбата на най-значимите монументални паметници от времето на комунизма в България, от построяването им до наши дни. Тя включва 34 фотографии, както и подробна информация, събирана от автора в продължение на повече от три години. Заглавието на книгата е заимствано от надписа „Forget your past” над входа на Дом-паметника на БКП на връх Бузлуджа, който илюстрира съдбата на монументалните паметници от времето на комунизма.

Замислени като знак на гордост и преклонение, днес повечето от тях са запуснати и разграбени. Независимо от това, дали са посветени на Априлското въстание, на Съветската армия, или на Сръбско-българската война, днес те споделят една и съща съдба – да бъдат безмълвен символ на забравеното минало. Представянето ще бъде съпътствано от изложба, която ще продължи до 10 юли 2012 г. Първите 100 копия на книгата включват и оригинална картичка от Дом-паметника на връх Бузлуджа. Книгата ще бъде представена от автора й Никола Михов, историка Михаил Груев и издателя Манол Пейков. Досега проектът е показван по време на Месеца на фотографията в Лондон, в Българския културен институт в Берлин, в Центъра за култура и дебат „Червената къща“ в София, както и по време на „Sofia Architecture Week” през 2011 г.

Никола Михов е роден в София през 1982 г. Участвал е в редица международни изложби. Носител е на награда от фотографско биенале „Фодар“ през 2009 г. Номиниран е за наградата „Еssl Art Award” на музея за съвременно изкуство „Есл“ във Виена през 2011 г., както и за наградата на Салона на фотографията в Париж през 2012 г. Никола е съавтор на проекта „СОЦМУЗ – виртуален музей на графичния дизайн от времето на социализма ”
Премиера:
дата: 28 юни 2012 (четвъртък), 19:00 ч.
място: „Плюс това”, ул. Марин Дринов 30
Изложба:
дата: 28 юни – 10 юли 2012
място: „Плюс това”, ул. Марин Дринов 30
www.nikolamihov.com

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


9 × три =