Изложби

Джобен формат

Джобен Формат
18.10.2013 – 23.10.2013
фотографии на Боряна Пандова
http://burria.blogspot.com/
музика Биляна Вучкова
www.bilianavoutchkova.net
Откриване: 18.10.2013 (петък), 19 ч.
+ ТОВА, ул. “Марин Дринов” 30
Идеята в този проект е примамливо проста. Боряна Пандова моли познати и непознати да се бръкнат в празните си джобове и извадят от там каквото намерят. От този парадокс започва интересното – първо с естествената реакция на всеки: “Ами аз нямам какво да извадя, гледай!”, през: “Само това намерих, някакви боклуци!” до появата на серия от макро снимки, в които тези незначителни само-боклуци неочаквано се превръщат в създания и познаваеми форми.

Технологиите през последния век позволиха макрофотографията да се мине от категория екзотика в съвсем достъпен и самозадоволен жанр, който се пренасели от искрящи професионални и аматьорски снимки – един приближен до очите ни свят на природен лукс…
Това, което отличава Джобен Формат обаче е не самото приближаване, а пълното преобразяване на невзрачния боклук в халюцинация за същества, самостоятелни или влезли в битка помежду си с характер и изражение. И цвят, много цвят. Способността на Боряна да изсмуква до последната капка вълшебство от невълшебни предмети във фотографски серии, тук е отведена до съвършенство, в съвършен формат от съвършена простота. Един съвършено опростен фокус върху ежедневна магия, която ни съпътства без да забележим.

А отвъд това Джобен Формат е натъртване върху факта колко разглезено разчитаме на очите си да ни доставят все по-мащабни, грандиозни, шопинг космически, моло разтърсващи гига хапки, намигане към просмуканите ни от зрителни послания мозъци – хей, животът не е SFX, за които да плащаме прескромни суми на продуцентите!
Цветовете кротко се усмихват от дъното на празните ни като мечти джобове. Всъщност в един предполагаем обрат на сетивата всеки един от нас внезапно проумява, че вещите, с които се тъпчем са една незначителна халюцинация с нетрайна боя, а това, което ни се струва боклук при леко увеличение се превръща в значимата реалност.
А дори да не си падате някой да товари едни картинки с едни смисли, които вие не виждате налични, бъдете сигурни, че ще прекарате няколко много приятни мига от живота си откривайки в снимките същества според вашата собствена фантазия. И не забравяйте, че някой се крие в джоба ви, макар да ви се чини празен.
Тодор КРСТ

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


8 × три =