Презентации,  Събития

Късометражна програма „Кино Изток”

Късометражна програма „Кино Изток”
90 минути
Цена на билетите: 5лв.
Велосипед – Bicycle
/2010/, Турция, 15 мин. , реж. Серхат Карааслан
Фират и баща му всеки ден се ровят из сметището, за да оцелеят. Най-голямата мечта на хлапето е да си има велосипед. Един ден сред боклуците Фират открива велосипед, но само с едно колело.
Награди и номинации:
МФФ „Златен портокал” Анталия – Специална награда; МФФ „Йълмаз Гюней” – Награда за най-добър филм; Фестивал на турския филм в Бостън – Награда за най-добър късометражен филм и награда на публиката; МФФ Триест – Официална селекция

Берлин-Бейрут – Berlin-Beirut
/2004/, Ливан-Германия, 21 мин., реж. Мирна Маакарон
Ливанската режисьорка Мирна Маакарон, която живее в Берлин прави съпоставка между живота в Бейрут и Берлин. С много хумор и забавни моменти тя разкрива положителните и отрицателните страни на това да живееш в Европа и в Близкия Изток.
Награди и номинации:
МФФ Берлин – Наградата „Берлин днес”; МФФ Хамбург – Наградата на „Джеймисън”; МФФ Лайпциг – Наградата на „Дискавъри”; МФФ Евора – Награда за най-добър филм

Тръни и коприна – Thorns and Silk
/2009/, Великобритания, 14 мин., реж. Паулина Терво
Четири истории за четири палестински жени, които упражняват професии, които никак не са разпространени сред дамите в арабския свят – фотограф, таксиметров шофьор, механик и полицай.
По границата – Borderline
/2007/, Тунис, 25 мин., реж. Соня Шамки
Саадиа работи като домашна помощница, а Мухтар е пазач на строеж. Един ден те срещат погледите си в автобуса и между тях пламва искрата на любовта. Но как ще погледне Мухтар съпругата си в очите отсега нататък?

Сънища в безвремие – Dreams of Lost Time
/2007/, Турция, 15 мин., реж. Файсал Сойсал
Една жена иска да спре времето, за да се отърве от спомените си и да се върне в първите си чисти мигове. Тя преминава от сън в сън в търсене на детството си.
Награди и номинации:
МФФ Истанбул – най-добър късометражен филм; МФФ „Мармара” Истанбул – най-добър филм, награда за операторско майсторство; МФФ Техеран – Почетна награда

3 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


9 − осем =