Презентации,  Събития

Презентация на книга

Вече има „Пътеводител на дивите места
Най-новата книга на Оля Стоянова и Живко Джаков събира на едно място автентични пейзажи и хубавите места.
Тези дни със знака на издателство „Жанет-45” излезе „Пътеводител на дивите места“ от Оля Стоянова и Живко Джаков.
Те пишат „Пътеводител на дивите места” в продължение на 15 години и в него събират на едно място истории и фотографии от водопади, скални църкви, римски пътища и стари крепости, изоставени села и каньони, скални светилища и върхове.

„Ние от години колекционираме диви места. Веднъж сме ги откривали чрез подушване (тази река няма начин да не крие нещо по-нагоре по течението), друг път сме разчитали на картата или късмета, трети път – на приятели. Вече петнайсет години ги търсим умишлено, понякога с месеци правим планове как ще потеглим нанякъде, а все не стигаме дотам, друг път за стотен път се връщаме на любимите места и стискаме палци да не са се променили”, пише Оля Стоянова.

Оля Стоянова е родена през 1977 г. в София. Журналист, автор на пет книги – “Фотографии” (2000 г.), “Проза” (2002 г.), “Пътна карта” (2003 г.), “Лични географии” (2005 г.) и сборник с разкази „Какво сънуват вълците” (2011 г.). Завършила е Факултета по журналистика в СУ “Св. Климент Охридски” и след това специалност Културология. Работила е десет години като журналист във в. „Дневник”, а преди това е била редактор във в. „Литературен форум”.
Текстовете й са превеждани на английски, испански, руски, италиански, чешки, словашки и полски. Има куп награди за поезия, проза и журналистика.
Тази година спечели Първа награда в Националния конкурс за поезия на името на Добромир Тонев, Първа награда в конкурса за къс разказ „Рашко Сугарев”, стана победител в категория “Печат” в журналистическия конкурс “Потърси България” и финалист в конкурса “Млада драма” на Младежкия театър “Николай Бинев”.

Живко Джаков е роден през 1972 г. в София. Фотограф, графичен дизайнер и планински спасител.
Имат три деца.
За „Пътеводител на дивите места”
„Тези места не са популярни, няма ги в официалните туристически справочници и на практика „не съществуват“. И не – идеята ни далеч не е да се изсипят тълпи от народ пред „Проходна“ на Карлуково, в долината на каньона Шегава или в село Гърло. Хората, способни да заживеят с очарованието на подобни места, обикновено не образуват тълпи.
Подборът ни – нужно ли е да уточняваме? – е личен, субективен, разбъркан или нарочно неподреден нито по географски признак, нито по райони, нито по азбучен ред.

Всички места обаче са обходени – пътували сме на стоп (страшно ни върви!), качвали сме стопаджии (в тези неща трябва да има приемственост), спали сме на палатка къде ли не (понякога и без палатка, край пътя), живели сме на връх Мургаш три години (по-точно един от нас работеше там), носили сме децата на гръб (плюс проходилки, тежки раници, пълни с памперси и детски пюрета), лаптоп (преди сто години носехме на гръб даже и пишеща машина), фотоапарат, въже и задължително мръсни дрехи за пещерите.
Но и днес се взираме в картата, готови сме с още по-дълъг списък от места и, повярвайте, непременно ще ги обходим… Защото дивите места се колекционират цял живот. А самият живот създава подобни книги”, пишат Оля Стоянова и Живко Джаков.

Заглавие: Пътеводител на дивите места
Автор: Оля Стоянова, Живко Джаков
Оформление: Ростислав Димитров,
Фотографии: Живко Джаков
Жанр: Проза
Корична цена: 20.00 лв.
Заповядайте на 21.02 от 19ч в +това, ул.Марин Дринов 30
За допълнителна информация: www.janet45.com

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


− 4 = две