Срещи

Тибетска вечер བོད་ཀྱི་་དགོན་དྲོ། – Представяне на филма “Калачакра” (2012)

Тибетски вечери – реално и виртуално за Тибет днес – традиционен и съвременен, с болка и любов – от Дружеството за Българо-Тибетско приятелство в България: Представяне на поредица от филми за Тибет – един съвременен и модерен поглед без клишета към хилядолетната традиция на Тибетския будизъм, философия и култура, към проблемите на днешния ден – упадъка на старите ценности и културния геноцид, запознаване със съвременни творци и артисти – живеещи и работещи вътре и извън Тибет – за стремежа на тибетците днес към собствена модерна идентичност, разкази на пътешественици от Хималаите и просто туристи, поляти с много Tibetan Butter tea.
На 09 октомври – сряда, от 19 ч. ще представим филма Kalachakra: The Movie / Калачакра 2012 на младите автори Борислав Карамелски и Антони Кръстев.

Те ще ни запознаят с проекта си Invisible Strings, част от който е филма им – Калачакра – 18 мин., сниман в Бодхгая, Индия, през януари 2012 г. по време на посвещенията в Калачакра, които дава там Негово Светейшество Далай Лама . Подготвили са и фотоси от пътуването си в Индия.
Kalachakra means Time-Wheel, as “Kala” is Time and “Chakra” is Wheel in Sanskrit. Much in this tradition revolves around the concept of time and cycles; from the cycles of the planets, to the cycles of our breath and the practice of controlling the most subtle energies within one’s body on the path to enlightenment.
This movie is a result of our incredible journey through India and our attendance of the Kalachakra Initiation held in the sacred Buddhist site of Bodh Gaya. Faith crossed our paths with many blessed people including His Holiness the Dalai Lama.
FILM BY: Antoni Krastev and Borislav Karamelski
SHOT WITH: Canon 7D and Canon 60D
LOCATION: Bodh Gaya, India

Какво знаем за Тибет с днешна дата? И за кой Тибет знаем?
За Стария Тибет, до 1950 г. и вече несъществуващ – историческия,
За Тибет в изгнание, извън географския Тибет – в Индия и другаде по света, със стремежа на тибетските изгнанници да запазят ценностите на “стария” Тибет,
За Новия Тибет – на Тибетския Автономен район – ТАР, както и в другите области, все още обитавани от етнически тибетци в провинции на днешен Китай, в други хималайски гранични райони,
Романтичният Тибет – представен от писатели, художници и артисти, които идеализират Стария Тибет като място на свръхестествено духовно постижение. В единия край е фантастичния Тибет на теософията, Николай Рьорих, James Hilton и Лобсанг Рампа, в другия – идеализираната версия на Alexandra David-Neel, Лама Говинда, и други апологети.

или Будистския Тибет? – на ” Тибетския будизъм”, т.е. на етническите тибетци, които смятат себе си за “будисти” и не-етническите тибетци, разпознати като превъплъщение на лами . Не-етническите тибетски будисти може евентуално да не се интересуват от Стария Тибет, малко да са загрижени за съдбата на Тибетската диаспора в изгнание, да изпитват неприязън към НовияТибет и пренебрежително отношение към Романтичния Тибет – като в същото време извършват ритуали, облечени в тибетски дрехи , изучаващи тибетски текстове и практики…
Пропуснахме Виртуалния Тибет, този на тибетците в Интернет пространството и социалните мрежи, Тибет в изкуството на младите тибетци извън и вътре в Тибет, на модерните и съвременни тибетци, родени вече 2-ра и 3-та генерация в изгнание…
Всичко това ще се опитаме да покажем във филми и разкажем в беседи в Сряда – Lhakar (Бяла сряда) в нашите “Тибетски вечери” в “+това”.

Думата “Lhakar”(ལྷག་དཀར་) се превежда буквално като “Бяла сряда“ и се счита за много специален ден от тибетците, защото сряда е ден на душата на Далай Лама.

5 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


8 × едно =