• Изложби

  30×30 Изложба Невен

  ИЗЛОЖБА 30 х 30 е личен проект, който събира 30 акварелни абстракции във формат 30 на 30см.
  Абстракциите са особена форма за опознаване на действителността чрез повишена чувствителност.
  Творбите са свободни, извън рамката на конкретната образност. Съдържат в себе си безкрай значения, смисли и измерения.
  Интерпретацията е индивидуално преживяна и осмислена. Зрителят вижда, дефинира и назовава образи спрямо собствената си парадигма и вътрешен свят. Няма верни и грешни отговори. Именно това е най-вълнуващото – реалността е субективна.
  Продължителост 17.06 – 15.07.2020
  Окриване 17.06.2020г. в Плюс Това, ул.Марин Дринов 30

 • Изложби

  Различия

  ‘Различия’ е проект по илюстрация, комбиниращ 365 теми в изложба, която обединява и разказва за различията между хората.
  Проектът включва теми от една дума до поезия или кратки истории, събрани от хора идващи от различни краища на света, различни религии, социален статус, пол, години и етническа принадлежност, интерпретирани през погледа на артиста в 365 ръчно нарисувани илюстрации.
  „Различия“ стартира на 1-ви януари 2018 година и приключва на 31-ви декември 2018 година, с 365 завършени илюстрации, базирани на събраните теми.
  През май 2019-а, първата изложба на проекта в Ливърпул, Великобритания беше организирана с благотворителна цел в подкрепа на борбата срещу рака.
  „Различия“ София ще представи оригинали и принтове от проекта, както и селекция от някои от най-скорошните творби на автора.

  Откриването на изложбата ще бъде на 9-ти април 2020-а от 17:00 часа в заведението +Това (ул. Марин Дринов 30, София).
  Изложбата ще продължи до 30-ти Април 2020 година.

  ‘Differences’ is a 365 illustration challenge focusing on raising awareness about the differences between people using the medium of illustration.
  The project combines one word themes, poetry or short stories collected from around the world, written or given by people from different cultural, ethical or social backgrounds, age, gender and religion, and interpreting these themes into traditionally hand-drawn illustrations.
  The project started on 1st of January 2018 and was completed on 31st of December 2018, where an illustration was drawn every day, based on the given prompt / story.
  The first exhibition of ‘Differences’ was held in Liverpool UK, in May 2019 where all money raised through the sales was donated to the charity organisation CancerResearchUK and their fight against cancer.
  ‘Differences’ Sofia shows the highlights from the project, as well as a selection of the artist’s recent work.

  Opening night is 9th April 2020, at the venue +Tova (30 Marin Drinov str, Sofia, Bulgaria) at 5pm.
  Illustrations and prints will be on sale and display until 30th April 2020.

 • Плюс Това,  Работилници

  Работилница за коледна декорация

  Направи си сам Коледа!
  Работилница за оригами декорации
  Декември – месецът с най-късите дни и най-дългите списъци. Натиснете пауза и си подарете няколко приятни часа hand meditation с празничната работилница на Вера от La Vita Semplice!
  В късния неделен следобед в средата на месеца ще изработим заедно новия ви орнамент за елхата или декорация за коледната ви трапеза с древна японска техника, наречена киригами. В своята същност много близка до добре познатото изкуство на оригами – ори (прегъвам) и ками (хартия).
  За Коледа с по-малко излишък и повече споделеност.

 • Работилници

  Workshop: Feel The Light

  Една вечер с аромат на шоколад, вино и вкусотии..Каним ви на (пред)Коледен Wokshop: “Feel The Light”, заедно с българския бранд за ръчно-изработени декоративни свещи Gancini.
  Ще създаваме ароматни свещи с изкушаващи глазури, вдъхновени от любимите ни сладки изкушения и техните аромати! Всеки от гостите ще може сам да създаде и декорира своя собствена свещ, която да отнесе в къщи!
  Ще се наславим на прекрасни български вина от нашите приятели Wineo, a Mirabelle Ice Cream ще е едно от изкушенията, които ще ви очакват в уютното пространство на “+ Това”.

 • Плюс Това,  Презентации

  Премиера на “Продавачът на омраза”

  Издателство Робертино има удоволствието да ви покани на премиерата на новата си книжка – „Продавача на омраза“ от Слави Стоев.
  История за това, как подаването на лапа е начинът да живеем в един по-добър свят.
  По забавен и деликатен начин книжката говори за една трудна тема – интригите и омразата. Тема, с която децата е добре да бъдат подготвени да се справят и осмислят, защото е част от света им още от времето на ранната им социализация. И да ги подготви за все по-сложния информационен свят, в който ще живеят.
  История за важните неща в живота и един таралеж, който продава най-странната стока на света, която уж никой не би искал да си купи. Но понякога всички се объркваме:)
  История, която освен изненадваща и умна, е и невероятно красива, благодарение на илюстрациите на Матея Аркова.
  Ще се радваме да пуснем заедно с вас новото ни издание по широкия свят!
  Заповядайте в +това, за да се срещнете с автора, да разберете защо е решил да пише на тази тема, както и да получите книга с отстъпка и автограф :)
  Очакваме Ви!

 • Плюс Това,  Презентации

  Седмицата на мишлето

  Приятели, с голямо вълнение ви каним на премиерата на серия книжки за най-малките деца – „Седмицата на мишлето“! Серията се състои от седем книжки (разбира се) с твърди страници, а всяка книжка носи името на ден от седмицата.
  „Не е необходимо да ти се случват невероятни приключения, за да бъде животът ти интересен! Всеки ден може да е забавен и приятен – макар да си е ден като ден. Вижте мишлето! Цялата му седмица е изпълнена с простички, но весели занимания! Успокояваща и мила серия книжки, създадена специално за най-младите читатели.“
  Автор: Катя Антонова
  Илюстрации: Кремена Ягодина
  Оформление: Евгени Николова
  Елате, за да отпразнуваме заедно появата на първите три книжки от серията!

 • Работилници

  Видео истории – Уъркшоп с Мила Балева – За деца от 7-11 години

  В рамките на този уъркшоп, всяко дете ще направи собствена кратка история, която ще разкаже на останалите участници. Тези истории не са съвсем обикновени, а са комбинация от видео и куклен театър. Приличат на анимационни филмчета, но се изпълняват на живо.
  Процесът започва най-напред с измислянето на историята. Тя може да бъде напълно авторска или вече съществуваща приказка. След това, всяко дете изработва декор под формата на колаж или рисунка. После идва ред на персонажите, които ще играят и всички елементи, които ще се движат в разказа.
  Този уъркшоп учи децата да създават от начало до край, нещо свое, оригинално, забавно и ново за тях. Развива въображението, доверието в себе си и доказва как всяка идея е индивидуална и уникална.

  Цена за участие 18лв (с включени материали и напитки от заведението)
  Контакти за записване:
  Мила Балева
  тел. 0877119002
  mila.baleva@yahoo.fr

 • Плюс Това,  Презентации

  Работилница “Нарисувай ми история”

  Издателство “Таралеж” и Ваня Настанлиева ви канят да се включите в
  работилница за илюстрации за детски книжки. Събитието е за деца на
  възраст от 3 до 6 години.
  За да ви потопи в света на детските книжки и рисуваните герои сме
  поканили Ваня Настанлиева пристига у нас, за да се срещне с най-малките
  ни читатели.
  Ваня ще ви разкаже и очарователната история на малкото таралежче Сам и
  неговите премеждия в търсенето на приятели.
  Очакваме ви! Ще бъде много цветно, интересно и забавно!
  14.05.2019 г., 18:00 +това

 • Презентации

  София, вечна любовнице – премиера в София

  „София нямаше потекло. Тя беше мацката, която никой не забелязва. Мрачна, с болно бяло лице. В прашните ѝ дрехи личеше мъка на отминалото време. Тя се бе затворила в спомена за аристокрация и скъп парфюм. Живееше сама в огромната си къща, хранеше единствените си приятелки – котките и понякога ходеше на театър. В нейния дом се случваше нашата свобода. Всеки имаше по една София…”
  – Джиджи
  НУЛА 32 за пръв път в София!

 • Срещи

  Stand Up Muppet Show

  Мислите си, че кукленият театър е само за деца?
  Нашите приятели от Stand Up Muppet Show ще ни покажат, че куклите могат да бъдат и за големи.
  Каним ви да се потопим заедно в една вечер изпълнена със забавление, усмивки, китара и…още нещо.
  От вас се иска само да хванете под ръка доброто си настроение, а ако си нямате или сте го загубили, то Мъпетите ще споделят с удоволствие от своето с вас!
  С участието на:
  Юлия Коларова, Димитър Иванов и Георги Георгиев
  Режисьор: Димитър Стефанов
  Поради ограничен капацитет на седящите ни места, моля при желание за запазване да се обадите на
  тел: 0899234347 Весела
  тел: 0884940508 Силвия
  Вход: Вие определяте сами накрая
  Дата: 31.03.2018 (събота)
  Място: +Това, ул. Марин Дринов 30
  Начало: 19:45ч

 • Презентации

  Представяне на “Танцът на любовта” от Ирена Сиракова

  Заповядайте на представянето на стихосбирката “Танцът на любовта” в София!
  Мястото е “+това” , на 16 март 2018 г. от 19.00 ч., където с авторката на стихосбирката – Irena Sirakova и ПРИЯТЕЛИ, сред които журналистката, кореспондент от #Париж за Новините на NOVA – Petya Zheleva Zelenski, в ролята на водещ ще си говорим за живота, любовта, мечтите, среднощните фантазии, съдбата, приятелствата и още нещо.
  За да е настроението още по-магично и красиво, докато си говорим и четем стихове, Boyan & Християна от Kizomba Maniacs ще пресъздадат романтиката и красотата, като ни демонстрират магията на кизомба.
  В четенето на стихове ще се включи и талантливатa актриса и поетеса Ирен Петрова, автор на стихосбирката Процеп към Париж – Ирен Петрова, която е част от екипа на National Music Theatre – Sofia.

  А за всички, които пишат и имат желанието да разберат повече за процеса на издаване, ще бъде специално обсъдена и тази тема, като ще имат възможност да зададат своите въпроси и да получат отговор на тях.
  Ето и няколко думи от авторката по повод на самата стихосбирка:
  “Тази стихосбирка е символ на силата ми да сбъдвам мечтите си.
  Както ще се уверите от всеки прочетен ред, не се притеснявам да разголя душата си и да я оставя без дрехи. И това ще е първото нещо, което ще ви убоде очите, когато започнете да четете. Именно откровеността, отпечатана на тези страници, е тайната съставка на моето лично изцеление.”

 • Изложби,  Плюс Това

  Изложба “Композиции” на Мария Ева Яна Бичакджиян

  Изложба “Композиции”
  07 -30 март 2018г.
  Откриване – 07 март/ 19 часа
  Мария Ева Яна е родена през 1973г. в гр.Сьорен, близо до Париж, Франция. Баща и е френски арменец, а майка и – българка. От две годишна възраст живее в България.
  През 1999г. завършва Националната художествена академия за изящни изкуства „Н.Павлович“, специалност Живопис, при проф.Андрей Даниел. Работи в стил експресионизъм.

  1994г. Участие в Есенния салон по изкуствата в Париж.
  1997г. Първа самостоятелна изложба в Софийска градска библиотека.
  2001г. Самостоятелна изложба в галерия „Сезони“.
  2002г. Участие в изложба в зала „България“
  2005г. Самостоятелна изложба в кафе „Бихан“, Париж.
  2006г. Участие в изложба в галерия „Икар“, Платинен център.
  2008г. Самостоятелна изложба в галерия „Vedart“.
  2009г. Самостоятелна изложба във Френски културен институт.
  2010г. Самостоятелна изложба в галерия „Алтерего“.
  2013г. Самостоятелна изложба в галерия „Артур“.
  Междувременно участва в множество инициативи и изложби на СБХ.

 • Презентации

  Book Launch Event

  Celebrate the launch of When Worry Takes Hold with English speaking author, Liz Haske. Drop-in +Tova for children’s crafts, story time and a book reading. Signed copies will be available for purchase. #WorryStory

 • Изложби,  Плюс Това

  Природа на закрито / Nature Indoors – изложба фотография

  Заповядайте на откриването на самостоятелната фотографска изложба на Христо Петров. След представянето им в Пловдив в рамките на фестивала НОЩ Пловдив 2017, творбите ще бъдат изложени от 2-ри до 16-ти ноември в +Това в София.
  Откриване на 02.11.2017г. от19часа.
  Повече от Христо Петров може да разгледате на личния му сайт: http://hristopetrov.eu/
  Фотографиите са вдъхновени от формите на природата, заснети в присъщия за автора визуален минимализъм. Основният елемент са дърветата, като основа на природните екосистеми. Работите са опит да се омекотят изпълващите интериора прави линии и остри ъгли, които липсват напълно в природата и допринасят за натрупването на умора и стрес. За да се избегне строгата рамка на листа, фотографиите са поставени в кръг.

 • Презентации

  Големите имена във фотографията: Себастиао Салгадо

  Познаването на големите имена във фотографията е извор на вдъхновение и разширява фотографските ни хоризонти. Решихме да направим серия събития, в които да ви запознаем с някои от най-интересните имена в света на фотографията.
  Ще започнем със Себастиао Салгадо – име, което се е превърнало в икона в съвременната фоторгафия. Той е бразилски социален и документален фотограф и фотожурналист. За фотографските си проекти Салгадо е посетил повече от 100 страни. Повечето от фотографиите му са публикувани в прес публикации и множество книги и са част от пътуващи изложби по целия свят.

  Салгадо е Посланик на добра воля на УНИЦЕФ. Отличен е с титлата Чуждестранен почетен член на Американската академия за изкуства и науки през 1992 г., а през 1993 г. получава почетно членство и Медала за стогодишнината на Кралското фотографско общество. През 1998 г. е удостоен с Наградата на принца на Астурия.
  На живота и делото на Себастиао Салгадо е посветен филмът „Солта на живота“, режисиран от Вим Вендерс и от сина на Себастиао, Жулиано Рибейро Салгадо.
  По време на срещата ще научите подробности за живота и творчеството на Салгадо. Ще имате и възможност да разлистите оригинални негови албуми и да се докоснете до фотографията му.

  Наш водач в живота на Салгадо ще е доц. Д-р Росен Коларов.
  ЗА РОСЕН КОЛАРОВ
  Д-р Росен Коларов е преподавател в Нов български университет по предмета „Повърхности, структури и детайл“ , както и в Софийски университет – по „Обща фотография“.
  Фотографският опит на д-р Росен Коларов е натрупван в продължение на повече от 30 години. Приоритетни жанрове за него са репортажната и пейзажната фотография. До 2011 г. д-р Коларов е участвал в над 50 национални и международни изложби и е носител на над 30 награди, между които в Япония, САЩ, Република Македония, Сърбия и в други страни. Автор е на десетки публикации в българския и международния печат. Негови снимки са собственост на Музея за пресфотография в Осло и Музея на изобразителни изкуства „А. С. Пушкин“ в Москва.

  Д-р Коларов има девет самостоятелни изложби в София и други градове на страната. Изложбата му „Непожеланите“ (1989) е експонирана във Франция и Полша. Многократно е участвал в журита на фотографски конкурси. Член е на Фотографска академия „Янка Кюркчиева“ и е носител на статуетката на Академията.
  Росен Коларов за своята работа:
  “Майсторството се състои в това да уловиш онзи миг, който съдържа в себе си цялата история – всички емоции, всички страсти и надежди.”
  “Красотата трябва да се улови, докато нещата се случват.”
  Вход 10 лв. / безплатно за членове на Клуб Фото Свят
  Можете да станете член по време на събитието.
  Молим да се регистрирате предварително за участие като попълните формата на тази страница: https://photoworld.bg/sabitia/golemite-imena-vav-fotografiata-sebastiao-salgado-s-dots-d-r-rosen-kolarov/

 • Срещи

  Работилница по Шекспир ( и Гьоте) ! Shakespeare in Sofia !

  Скъпи деца и родители,
  Искате ли да се почувствате като звезди на сцената?
  Искате ли да се забавлявате, докато учите английски?
  Искате ли да акробатирате или да бъдете част от забавен танц и в същото време да учите думи и граматика без да използвате учебници?
  Е, ето, че “Международна театрално – езикова програма Шекспир за деца” е вече в България и гостува за децата в София !
  Специален гост на децата от центъра е холандският режисьор с 25-годишен преподавателски опит в Западна Европа и Русия – Маартен Вонк!

  Приготвили сме Ви невероятна доза от игри, Шекспирови пиеси и какво ли още не, съчетано с актьорски умения и изучаване на английски език !
  Не се изисква предварителна подготовка, освен желание да се забавляваме и да учим заедно, за да достигнем на края на програмата прекрасни резултати и представление на професионална театрална сцена!
  Събитето и с ВХОД СВОБОДЕН,но със задължително предварително записване,за да предвидим специални изненади на децата !
  GSM: 089 9268612 (секретар)
  GSM: 0893 669 887 (Маартен Вонк > отговаря след 16:00)

  Dear parents and children ,
  Do you want to be a star on stage?
  Do you want to have fun while studying the English language?
  Do you want to learn acrobatics and be part of a dance while learning grammar and vocabulary instead of sitting bended over exercise books ?
  Well, here it is the Shakespeare Drama School Bulgaria!
  We have found a wonderful place located in the centre of Sofiа where we would like to meet the kids – + tova !
  Great Shakespeare plays for kids and a great staff that is ready to share the fun of learning acting skills with the pleasure of mastering English!

  No preparation is demanded, but the wish to participate in learning, acting, fun and hard work resulting in wonderful plays!
  The children (age 7 – 17) are welcome to enlist from the 1st of November. Please provide age, English proficiency and theatre/choir/dance experience to: shakespheareschool@gmail.com
  FREE ENTRANCE – Bring your Shakespearean spirit and nothing moore !
  Contacts for more information about address, prices and program:
  GSM: 0892 777 012 (secretary)
  GSM: 0893 669 887 (Maarten Vonk > after 16:00)
  Notifications on our other projects (art / theatre / publishing / teaching) can be found on our website: http://www.the13thchair.net/
  Feel welcome in our artistic environment and be part of Shakespeare’s spirit!
  Kind regards,
  Maarten Vonk
  Creative director of the Shakespeare Drama School Sofia

 • Презентации

  Вангел Имреоров и стихосбирката “Напускане на спомена” в София

  Издателство Жанет 45 и + това
  представят
  стихосбирката “Напускане на спомена”
  от Вангел Имреоров
  с думи за книгата
  Марин Бодаков
  Стефан Иванов
  12 октомври /четвъртък/, 18:30 часа,
  + това
  ул. Марин Дринов 30
  София

  * * * *
  отминаващото време
  дните растат и умират по клоните на дърветата.
  в стаята е топло. над покривите на къщите
  небето сменя цвета си.
  уча се спокойно да отминавам себе си.
  ден след ден
  чувствата растат, разгръщам ги, после ги късам,
  хвърлям ги, смачкани на топка,
  после пак.
  Вангел Имреоров из “Напускане на спомена”

  * * * *
  „Напускане на спомена“ е пътешествие от черното към бялото. Фрагменти от вътрешни реакции, които не са нагласени за продан или харесване. Невинни чувства, едва оцелели, но запазили равновесие в трезвата болка на паметта, преди тя да е отместена от нова среща със светлината. Между двете крайности шепти сива и градска дзен самота, попълват се дневници, слуша се музика, пътува се с влак или автобус, наблюдава се неспирен дъжд, часовниците губят власт и човек изоставя себе си, за да се върне.
  Стефан Иванов

  Поезията на Вангел Имреоров е поезия на движението. Глаголите са нейните главни действащи лица. Те повеждат читателя в едно дълго бягане, в което не липсват препятствия. Летвата на места е вдигната високо – чудесно предизвикателство за подготвените читатели. „Напускане на спомена“ е книга за любовта. За възможните начини по които я постигаме, и за невъзможните по които я губим. И докато спомените често ни напускат, то усещането за добра поезия след прочитане на книгата остава за дълго при нас.
  Владислав Христов
  Силен дебют на поет, който е постигнал достатъчна зрелост и умението да остава в миговете колкото му е необходимо. За да ги превърне в поезия. И да ни ги подари.
  Петър Чухов

 • Презентации

  Представяне на “Патилата на метлата”

  Издателство Жанет 45 представя
  ПАТИЛАТА НА МЕТЛАТА
  от Джулия Доналдсън
  Илюстрации Аксел Шефлър,
  превод Мария Донева
  Представят Мария Донева и Манол Пейков
  “И котката мъркаше силно, доволно,
  и рижата вещица хвъркаше волно,
  метлата щом литнеше в полет щастлив
  по-бърза дори и от вятъра див.”
  Ала колко ли пътници може да побере една метла? И какво да правим с дракона, изнервен от глад, който иска да хапне “вещица със мармалад”?

  “Патилата на метлата” е преведена на 22 езика и е носител на шест пртестижни литературни награди. Едноименният анимационен филм е номиниран за “Оскар” през 2014 г.
  Джулия Доналдсън и Аксел Шефлър са автори на многобройни книжки за деца, най-известната от които е “Грузулак” (на български език от Жанет 45), продала над 11 милиона екземпляра от написването си до днес.
  Мария Донева е поетеса, автор на някои от най-прекрасните римувани стихове на български език от последните две десетилетия.

 • Изложби

  39 кадъра – фотографска изложба

  На 25-ти септември, понеделник, в София ще открием изложбата „39 кадъра“ от едноименния конкурс.
  Това беше конкурс, в който всеки участник снима с апаратче за еднократна употреба с филм. Никой няма идея какво точно прави технически по време на самото снимане, тъй като апаратите имат само едно копче. Търсенето беше за интересни сюжети и форми… След това всеки автор можеше да подбере 5 кадъра, с които да участва в конкурса. От галерия във Фейсбук посредством харесванията под кадрите, подбрахме 39-те кадъра, които са включени в изложбата.

  По време на откриването ще връчим грамоти и копие от снимките в изложбата на авторите, които участват. Ще видим и всички снимки предадени за участие в конкурса.
  Изложбата ще стои 3 седмици в +ТОВА.
  Заповядайте, за да видите резултатите от един интересен фотографски експеримент, в който техниката нямаше значение.

 • Плюс Това,  Презентации

  ДУМИТЕ МИ ПРЕДСТАВЯТ РАЗХВЪРЛЯН УМ И ОБРАТНОТО!

  Ива Спиридонова – Думите МИ представя поезията на Симеон Аспарухов – Разхвърлян Ум, която ще можете да откриете в предстоящата му книга “ДНИ ЗА ОБИЧАНЕ”.
  И ОБРАТНОТО!
  Симеон Аспарухов – Разхвърлян Ум, представя Ива Спиридонова и нейната книга “ДУМИТЕ МИ” на обичащите поезията в София.
  Заповядайте да споделим едно пътешествие из хаотичната вселена на Симеон и подредените думи на Ива.
  Ще четем поезия, ще пишем поезия, ще потъваме в музика с очакване за още една сбъдната прекрасна книга!
  София, + това, 03.06.17 / 19:00
  Влезте в неговия разхвърлян ум и нейното подредено сърце!
  Вход свободен.

 • Изложби

  Книгата на всички неща с премиера и изложба

  „Толкова силна книжна графика скоро не се е появявала в родината, да не кажа въобще. Люба Халева е великолепна.“
  ~ Кирил Златков
  Жанет 45 представя
  “КНИГАТА НА ВСИЧКИ НЕЩА”
  от Хюс Кайер
  Носител на “Златен калем” и “Златна сова” (2005)
  ведно с изложба на илюстрациите от Люба Халева
  1 юни 2017 (четвъртък), 18:30
  +това, София, ул. Марин Дринов 30
  Представят Марин Бодаков, Кирил Златков, Вал Стоева, Манол Пейков

  Отзиви:
  „Докато четете „Книгата на всички неща“, ще преживеете библейски бедствия и библейски чудеса.“
  ~ Deutschlandradio
  „Темата на „Книгата на всички неща“ може да е мрачна, но топлият и състрадателен глас на разказвача прави преживяванията на Томас поносими. Не просто поносими – прави ги завладяващи като криминале.“
  ~ Frankfurter Allgemeine Zeitung
  „Само голям писател като Хюс Кайер може да напише история за домашното насилие, вярата в Бог, страха и куража, без да зазвучи патетично. Заради тази неповторима смесица от топлота, тих хумор и непочтителност ще заобичате Хюс Кайер и книгите му на мига.“
  ~ Sueddeutsche Zeitung
  „В „Книгата на всички неща“ изобилието от фантазия и любов се противопоставя на невежеството, потисничеството и страха.

  Това е история за куража и приятелството, за смелостта да признаеш, че непочтителните също са хора, които в крайна сметка унижават само себе си. Книга, която ловко избягва покровителствения тон и лустроването на въпросите, които повдига. Силно се препоръчва за деца над девет години.“
  ~ The Guardian
  „B бeзтeглoвнитe, дeлиĸaтни илюcтpaции зa бългapcĸoтo издaниe нa „Kнигaтa нa вcичĸи нeщa“ Любa Xaлeвa мaйcтopcĸи cъбиpa ĸpexĸocттa и мъдpocттa нa eднo дeтe c тeзи нa eднa възpacтнa жeнa – нeжнитe линии нa лицaтa и тeлaтa им; ĸoпнeжнитe линии нa въoбpaжeниятa им (нeгoвaтa ĸъм бъдeщeтo, нeйнaтa ĸъм минaлoтo); тяxнoтo мъничĸo, вълшeбнo пpиятeлcтвo, – зa дa oбpиcyвa зaдoчнo, бeз пpяĸo нaзoвaвaнe (ĸaĸтo e и в тeĸcтa) жecтoĸaтa глyпocт нa ceмeйнoтo нacилиe.
  Xaлeвa paбoти нa pъĸa c чeтиpи цвятa мoливи въpxy peциĸлиpaнa xapтия и чpeз cъвceм peaлиcтичeн pиcyнъĸ пocтигa cъвъpшeнa инocĸaзaтeлнocт. Aнгeлитe cъщecтвyвaт. Myзиĸaтa cтaвa видимa.

  Πapчe cypoвo мeco ĸpeщи въpxy финo изпиcaнa пopцeлoвa чиния. Дъpвeнa лъжицa ce пpeвpъщa в змeй. Cтpaxът и cpaмът пyлcиpaт зaд изoбpaжeниятa. Издъpжaнa в дyxa нa cтap ceмeeн aлбyм, цялaтa ĸнигa – пpoчyтoтo пpoизвeдeниe oт 2004 г. нa лaypeaтa нa АLМА Xюc Kaйep (Guuѕ Кuіјеr) – e движeниe, пpeвъплъщeниe, възтopг, бeзпoĸoйcтвo, бягcтвo. Koнĸpeтнитe пpeпpaтĸи ĸъм чyжди шиpини или вpeмeнa (apxитeĸтypa, вeщи, cтил) ни нaй-мaлĸo нe ни диcтaнциpaт oт pиcyвaнaтa иcтopия: нямa ĸoй дa нe paзпoзнae ĸaтo cвoя чoвeшĸaтa й cъpцeвинa.“
  ~ Heвa Mичeвa
  „Нещата, които правят живота ни по-хубав: Люба Халева. Заслужава поклон за всяка илюстрация, която някога е направила, но надничайки в „Книгата на всички неща“ на Хюс Кайер (от Жанет45 през май), ни се иска и да я прегърнем. Включително за това, че днес хлапетата имат шанса да опознават света на възрастните през нейните очи.“
  ~ programata.bg

 • Работилници

  Ателие Направи си сам растителен терариум

  Предстои второто ни издание на Ателие | Направи си растителен терарирум. Препоръчваме го на онези, които имат нужда от късче природа, което да прави ежедневието им у дома или на работното място по-зелено. Това приключение е за тези, които се осмеляват да изцапат ръце, да предизвикат своето въобръжение и да сътворят свой уникален растителен терариум.
  ***
  Cactus Lab ще предостави всичко необходимо, за да създадете собствена миниатюрна градина с тропически растения, която да отнсете у дома, в офиса – от красиви стъклени съдове, през почва и нейните специални съставки, до разнообразни и очарователни кактуси и сукуленти. Разбира се в това приключение ще разберете много интересни неща за тези растения и тяхната грижа за по-добрия ни микроклимат, за това как да ги отглеждате и няколко любопитни истории, които да разказвате на приятели след това.

  Фасилитатор на ателието ще бъде прекрасната л.арх. Биляна Лесидренска.
  ***
  Какво получава всеки участник?
  3 растения по избор (кактуси и/или други сукулентни растения);
  Стъклен съд за миниатюрната градина;
  Специална почвена смес;
  Камъчета за дренаж и декоративни за декорация;
  Всички необходими инструменти и аксесоари за работа;
  Напитка и домашни вкусотии от домакина “Плюс това”

  ***
  Важна информация:
  *Местата са запълнени, затова очаквайте нашето трето ателие през юни.
  *Тази работилница е предвидена за група до 10 души.
  * Таксата за участие е 30 лв и включва всичко, изборено по-горе. Заплаща се на място.

 • Срещи

  Ще продължим ли да снимаме, ако никой не лайква? – с Вера Гоцева

  Вера Гоцева – Lomovera изследва релацията между снимането и социалните мрежи. Дали и как различните социални платформи променят отношението към фотографията? Проблем ли е преекспонирането на снимки онлайн или не? По какъв начин отсяваме една фотография от друга? Кои са същностните фотографски въпроси днес? Това са част от нещата, за които ще говори Вера на лекцията.
  Кога? 01.02.2017 г., сряда, 19:00 ч.
  Къде? +Това, София, ул. Марин Дринов 30
  Вход: 10 лв.
  За членове на Kлуб Фото Свят събитието е безплатно.

 • Изложби

  Меню за пътуване

  Оперната певица Диляна Георгиева и поетът Петър Павлов си протягат ръка, за да осъществят един красив и стойностен проект. Двамата независими творци срещат своите артистични пътища за първи път тук в самостоятелната си изложба със заглавие “Меню за пътуване”. Оригиналният им поглед върху градската среда и заобикалящата ни природа са представени чрез фотографии и хайку тристишия. Това елегантно съчетание и симбиоза между двете изкуства е прието да се нарича Хайга.

 • Срещи

  Рекламна фотография и визия с проф. Христо Кафтанджиев

  Каним ви да споделим един малко по-задълбочен поглед към рекламната фотография заедно с професор Христо Кафтанджиев. Събитието ще анализира в лека и забавна форма митологичните архетипи, които са в основата на много от съвременните рекламни визии.
  Ще онагледим всичко с много примери от най-доброто от световната рекламна фотография, живопис, телевизионна реклама, кино и т.н.
  Кога? 25.01.2017 г., сряда, 19:00 ч.
  Къде? +Това (София, ул. Марин Дринов 30)
  Вход: 10 лв.
  За членове на клуба, входът е включен в членския внос.

 • Изложби

  Самотни манекени

  “Самотни манекени”
  Фотоизложба на Асен Зидаров
  20.12.2016-15.01.2017

  Светът е голям
  и фотографи
  дебнат отвсякъде.
  АВТОИНТЕРВЮ НА АСЕН ЗИДАРОВ, ЛЮБИМИЯТ ФОТОГРАФ НА СОФИЙСКИТЕ МАНЕКЕНИ
  АСЕН ЗИДАРОВ КАТО РЕПОРТЕР:
  Благодаря ви, че приехте поканата ми.
  АСЕН ЗИДАРОВ КАТО ФОТОГРАФ:
  Просто нямах избор, защото на себе си не отказвам нищо.

  А. З. КАТО РЕПОРТЕР:
  Предлагам ви да започнем от професионалната ви визитна картичка.
  А. З. КАТО ФОТОГРАФ:
  Прекарах повече от 30 години в студията на БНР. Бях преводач, водещ и репортер в предаванията на френски език на Радио България към БНР. Освен това съм превел няколкостотин документални и игрални филма. Доста време съм прекарал и в студията на БНТ – участвал съм в дублажа на много филми, а бях и водещ на уроците по френски по БНТ в компанията на френска колежка.
  А. З. КАТО РЕПОРТЕР:
  Как да си обясним твърде изненадващия преход от радиожурналистиката към фотографията?

  А. З. КАТО ФОТОГРАФ:
  Всъщност получи се меко кацане на гостоприемната територия на фотографията. След като се сбогувах с радиото, трябваше да запълня с нещо създадения духовен вакуум. Затова и реших да заменя носталгията по микрофона с много по-здравословната страст към обектива на фотоапарата. Сега засега нямам усещането, че съм разменил кон за кокошка. Понякога даже съжалявам, че тази бартерна сделка не се състоя малко по-рано.
  А. З. КАТО РЕПОРТЕР:
  Защо нарекохте изложбата си в „+ това” „Самотни манекени”? Ако бях психоаналитик, щях да си помисля, че не манекените, а вие сте самотен.

  А. З. КАТО ФОТОГРАФ:
  Самотата въобще не е част от ежедневието ми, защото роднинският пейзаж около мен е доста гъсто населен – съпруга, две дъщери, двама зетьове, две внучки, внук и неговата приятелка. Да не забравяме и домашните любимци – две кучета, две котки и един заек. В компанията на толкова много жени около мен, просто не мога да си позволя лукса да бъда самотен. Пък и ако наистина бях самотен, сигурно щях да си направя 25 тъжни селфита, а изложбата щях да кръстя „70 години самота” или „Есента на самотния фотограф”.
  А. З. КАТО РЕПОРТЕР:
  Моля, не намесвайте великия Маркес в тази аматьорска история!

  А. З. КАТО ФОТОГРАФ:
  Защо не! Впрочем вие ми подхвърлихте чудесна идея! Защото „Магически фотореализъм” е доста подходящо определение за стила ми.
  А. З. КАТО РЕПОРТЕР:
  Нека се върнем към манекените от бутиците. С какво толкова привлякоха вниманието ви?
  А. З. КАТО ФОТОГРАФ:
  В тях ме привлече интересната комбинация от абсолютна анонимност и съвъшена красота, а също и тъгата, която повечето от тях излъчват. В моите снимки аз искам те да изглеждат като загадъчните и самотни персонажи от картините на Едуард Хопър, Оскар Шлемер и Пол Делво. Винаги съм смятал, че реалността е често твърде сива и скучна, затова и се нуждае от сериозно ъпгрейдване. В голяма част от снимките се стремя именно да създам усещане за паралелна реалност с леко сюрреалистичен привкус. Ето защо някои от самотните ми манекени изглеждат като ефирни, а понякога – леко плашещи видения от сънищата. Откъсвайки ги от характерната за тях анонимност,

  с помощта на обектива аз ги дарявам с илюзорна и крехка идентичност.
  А. З. КАТО РЕПОРТЕР:
  Споделете накратко на какво ви научиха десетките хиляди снимки, които сте направили през последните 7 години?
  А. З. КАТО ФОТОГРАФ:
  Научиха ме най-вече да отдавам първостепенно значение на композицията, на чувство за мярка при обработването на цветовете и избора на възможно най-оригиналната гледна точка. Според мен фотографията е призвана да изпълни две основни функции – тя или се опитва да улови пулса на времето, като фокусира вниманието ни към избран фрагмент от реалността, или създава нова, „коригирана” реалност, нещо като римейк на вече видяното. Лично аз предпочитам втория подход, който разкрепостява въображението и предлага безброй възможности за творчески поглед.
  Научих се да правя разлика между красотата на заснетия обект и качествата на самата снимка.

  А. З. КАТО РЕПОРТЕР:
  Бихте ли дали някакъв конкретен пример?
  А. З. КАТО ФОТОГРАФ:
  Добре. Представете си, че някой ден срещна Моника Белучи в „+ това”.
  А. З. КАТО РЕПОРТЕР:
  Ха дано, ама надали!
  А. З. КАТО ФОТОГРАФ:
  Не ме прекъсвайте, черногледецо! И така – захласната в съзерцание на моите „Самотни манекени”, тя отпива грациозно от ароматното подуенско капучино, може би за да удави в него собствената си самота и мъката по Венсан Касел. С треперещи ръце, сърце и други органи, изваждам апарата и правя светкавична папарашка снимка на Моника, без обаче да проявя и капка въображение. И когато на другия ден покажа снимката на моите приятели, те сигурно ще възкликнат възхитени: „Страхотна снимка си направил!”. Ако съм достатъчно честен, ще трябва да охладя възторга им, като им кажа: „Грешите, драги мои, страхотна е жената, но снимката е посредствена”.

  Искам да се обърна в заключение към хилядите софиянци, изкушени от фотографията – не е нужно да пътувате до Хавайските острови, за да направите хубава снимка. Защото ако една чаша от кафе или някое цвете са подхвърлени в точния момент на точното място, от тях може да стане чудесна снимка.
  А. З. КАТО РЕПОРТЕР:
  Не ви ли се иска да снимате истински жив модел, вместо пластмасови манекени? Толкова ли сте срамежлив?
  А. З. КАТО ФОТОГРАФ:
  Ако наричате моя прагматизъм срам, то тогава сигурно съм срамежлив. Но съмнявам се някоя красавица от известна модна агенция да ми разреши да подложа образа й на безмилостните метаморфози, променили до неузнаваемост лицата на моите „Самотни манекени”.

  А. З. КАТО РЕПОРТЕР:
  Интервюто е към края си, но аз така и не разбрах кой сте вие всъщност, Асен Зидаров? Най-добрият репортер сред фотографите, или най-добрият фотограф сред репортерите?
  А. З. КАТО ФОТОГРАФ:
  Нито едното, нито другото. Аз съм просто най-добрият негатив сред позитивите.
  А. З. КАТО РЕПОРТЕР:
  Не ви липсва самочувствие!
  А. З. КАТО ФОТОГРАФ:
  Липсата на самочувствие е най-сигурната гаранция за творчески провал.
  А. З. КАТО РЕПОРТЕР:
  Благодаря ви!
  А. З. КАТО ФОТОГРАФ:
  Удоволствието беше мое.
  Интервюто взе и даде Асен Зидаров.

 • Срещи

  Винаги ли краката на лъжата са къси? (манипулация и комуникация)

  Центърът за анализ на политическата и журналистическата реч организира среща-разговор с д-р Елена Крейчова на тема:
  Винаги ли краката на лъжата са къси?
  (манипулация и комуникация)
  01 декември 14-17часа

  Всеки ден се сблъскваме с необходимостта да убедим някого да постъпи по определен начин, да направи или да не направи нещо, което ние смятаме за добро или изгодно. Ежедневно някой се опитва да ни внуши идея, да ни принуди да действаме според чужд поглед към заобикалящия ни свят. Манипулацията е не просто присъства в човешките взаимоотношения, но тя даже e неизбежна, станала е вече част от нашето ежедневие, дори наша втора природа.

  В разговора ще търсим отговор на въпросите: Какви са едни от основните принципи и методи на манипулацията? Как се проявява тя в публичното пространство?
  Д-р Елена Крейчова се занимава с езикознание, психолингвистика, медии и медиен език, теория и практиката на превода. Съдебен преводач към Министерството на правосъдието на Чехия, преводач на специализирана и художествена литература.
  Срещата ще се проведе на 1.12.2016 г. в „Плюс това“, ул. Марин Дринов № 30, от 14.00 до 17.00 часа

 • Презентации

  Представяне “Децата на феникса” на Георги Анев

  Романът
  Кошмарите са дрехи на онова, което движи живота ни, а приказките – проекции на героите в главите ни. В кошмарите всичко е скрито зад маска, в приказките маските падат. Децата на Феникса е приказка-кошмар. В него има художници, които повръщат картини, композитори, които не познават човешки език, както и чистачи на сънища. Не забравяйте и загадъчен култ, набелязал автора за своя жертва.
  Събитието
  Заповядайте на представянето на дебютния роман на Георги Анев. Ще Ви очакваме с вино, жива музика и актьорска игра.

 • Презентации

  Представяне “Думите МИ” на Ива Спиридонова

  Съпреживейте сбъдването на една мечта! Дебютната стихосбирка “Думите МИ” на Ива Спиридонова, издадена от “Фабрика за книги”, вече е факт.
  “Каня ви да чуете моите думи на чаша вино в уютната атмосфера на “+ Това”. Водещ на събитието и моя неоценима подкрепа ще бъде един от най-успешните съвременни български писатели – Георги Томов. Ще поговорим откровено за раждането на думите, за връзката им с реалността, за истинността на емоциите и особеностите на съвременното писане. Заедно с нас ще бъдат успешната поетеса Ралица Генчева ( Charly Wilde ), която ще изпълни част от своите и избрани от нея мои стихове, както и талантливият млад поет Николай Владимиров, чито думи също ще имаме удоволствието да чуем.
  Всеки, който обича словото и търси неговия смисъл, е добре дошъл!
  Очаквам ви!”
  Ива Спиридонова

 • Изложби

  Благотворителна фото изложба Савина Дилова

  Благотворителна фото изложба “Beauty” на Савина Дилова
  28 октомври – 10 ноември 2016г.
  Откриване 19:00ч
  “Beauty” е самостоятелна изложба на прекрасната Савина Дилова. Една артистична, вдъхновяваща и позитивна млада авторка, която гали сетивата с разкошните си снимки в класическо черно-бяло на преплитащи се образи. Тази изложба е много специална, тъй като е в подкрепа на кърмещите майки и тези, които желаят да кърмят!
  Събраните средства ще бъдат дарени на Национална асоциация “Подкрепа за кърмене”.
  Спонсор на събитието: МЦ Оксилайф София

 • Презентации

  Премиера на “Човекът до мен съм аз” от Владимира Живкова

  Издаването на тази книга беше неизбежност. По силата на щастливи обстоятелствата то се случва в издателството, където тя искаше да работи. Това е естественият развой на събитията, съхранението в паметта на думите, начинът тя да оживява, когато я четем. Това е съпротива срещу забравата. Нейната книга.
  Това е Владимира.

 • Изложби

  Изложба-медитация “Планетата на щастието” – Любомир Розенщайн

  ПЛАНЕТАТА НА ЩАСТИЕТО,
  ИЗЛОЖБА-МЕДИТАЦИЯ на Любомир Розенщайн, посветена на десетгодишнината от основаването на Радио за личностно развитие ChangeWire ще бъде открита с едноименната медитация от програмата на радиото, представена на живо от автора, на 4 октомври в 19.00 в +това, ул. Марин Дринов 30, София. Вход свободен. Изложбата ще бъде отворена за посещение до 26 октомври.
  С приходите от продажбата на творбите ще бъде продължена традицията за залесяване, започната с предишната изложба на Любомир Розенщайн „Дърво от вечност“ – с поредна планинска залесителна акция, която ще се проведе през ноември т.г.
  „Планетата на щастието“ е третата самостоятелна изложба на Любомир Розенщайн след „Дърво от вечност“ /2015 г./ и „Рила. Живата планина“ /2014 г./

  Освен и визуален артист, Любомир Розенщайн е автор на книгите „Розовите очила на душата“ /2006 г./, „Оранжево сърце“ /2010 г./, „Планетата на щастието“ /2013 г./; на поредици дискове с първите авторски водени медитации на български език, програми с дълбока релаксация, както и с йога нидра – йога на съня; на статии, брошури, семинари, курсове и тренинги по приложна психология, йога, тантра, медитация. НЛП майстор и йога ачаря. През 2006 г. основава Радиото за личностно развитие ChangeWire – radio.changewire.info.

 • Изложби

  „Изложба „ФОТО +” на Снежанка Милошева и „ПЛАСТИКА +” на Емил Ненков в „ + ТОВА”

  „Изложба „ФОТО +” на Снежанка Милошева
  и
  „ПЛАСТИКА +” на Емил Ненков.
  в „ + ТОВА”
  07 септември 2016 – 04 октомври 2016
  „ФОТО +” – Снежанка
  Изкачвам се по излющеното стълбище на софийска къща от началото на миналия век. Мътните стъкла на прозореца са счупени, сякаш за да може той да прогледне – към… диво обрасналия, но загубил зеленината си под праха, вътрешен двор. Прашен, отдавна невидял вода, е и первазът, който приютява дремещ чифт стари обувки… захвърлен? или закачливо аранжиран? – незнайно от кого… Не от мен.
  Аз съм зад обектива.
  Дали е безпристрастен фотообективът? И дали запечатва фрагментите от действителността в тяхната автентичност?

  Зад обектива стои един „плюс” – субективен, виждащ, интерпретиращ.
  Пред фотоса стои друг „плюс” – субективен, виждащ, интерпретиращ.
  Заедно сме в големия „плюс” – свободата да излезем отвъд конкретността на името и втвърдяването на представата за творбата в някакъв обобщителен образ. Заедно сме пред счупеното стъкло на прозореца, отвъд който имаме свободата да видим или само прашен двор, или ненужен чифт обувки, ИЛИ…
  „ПЛАСТИКА +” – Емил
  …и когато новите технологии и машини влязоха в земята, старите инструменти, приспособления и такъми станаха никому ненужни… Но колко много могат те да разкажат за себе си и за своите притежатели! Например, ако човек смени гледната точка към една вече излязла от употреба мотика. Тя стои ненужна и захвърлена, но вгледаш ли се – това е една чудесна пластика, запазила изкуството на ковача.

  Това е и спомена за нагретия до червено метал и звуците на чук преминал по цялата ѝ повърхност. Това са и дланите на нейните стопани, изхранвали чрез нея челядта си през много поколения.
  Ръждясалата брава от стара дървена порта – предшественичка на днешния СОТ, покритият с ръжда сърп внушаващ спомена за жътва, за ечащи жътварски песни, силует на жени и седенки… могат да се преродят в така наречената „захвърлена красота”. Всичкото е в ума на човека и неговите способности да вижда…

 • Плюс Това,  Презентации

  Бруклин в София

  Една литературна юнска вечер, в която ще представим най-красивия роман на тихия ирландец Колм Тойбин. Катя Атанасова ще сподели своя прочит, ще разкаже повече за книгата и нейния автор и ще поговори с преводачката Бистра Андреева за удоволствието и предизвикателствата при работата с един толкова сдържан и лишен от външна показност текст. Плюс това ще бъдем в Плюс това – любимо място за приятни срещи.
  +Това, ул.Марин Дринов 30
  08 йни 2016г., 19ч.
  Книгата излиза на български с корица на Живко Петров и е част от проект на издателство ICU, обединяващ силни литературни интерпретации на тема път и дом.
  С финансовата подкрепа на програма “Творческа Европа” на ЕС

 • Плюс Това,  Презентации

  Точки към успеха

  „Tочки към успеха” е творческа мотивираща и вдъхновяваща среща от серията „В какво се превръщат мечтите”, в която ще надникнете зад кулисите на реални проекти, ще се срещнете с напълно реални живи хора от плът и кръв, които са се осмелили да направят необходимите стъпки и сега вървят по пътя мечтите си.
  +това (ул. „Марин Дринов” 30)
  03 юни 2016 г. (петък)
  19:00 ч
  Ще се срещнете с:
  Мег Коновска (водещ) – дизайнер, художник и автор (https://www.facebook.com/MegKonovskaArtAndDesign/ ); консултант по личностно развитие и треньор по фитнес и здравословно хранене; ЧУДОтворец, пътешественик и мечтател. Креативен партньор в The Feel Good Company – Bulgaria.

  Иван Шишиев – човекът зад обектива на фоторепортажа „Етюд-и-те на София” (https://www.facebook.com/etiuditenasofia/ ).
  DJ Kizombie – Лора Шумкова, един от водещите диджеи по кизомба в България, организатор на фестивала „Кизомбахолика” 2016 (https://www.facebook.com/DjKizombie/ ).
  Срещата ще включва:
  Презентация с полезни съвети, изпитани методи и доказани техники
  Реални вдъхновяващи примери от истински случаи
  Дискусия с въпроси и отговори директно от първоизточника
  Практическа част, в която лично да изпробвате някои методи, които да ви помогнат да постигнете реални успехи

  Освен това ще имате възможностда закупите на преференциални цени продукти от най-новия проект на Мег – арт линията 33, както и някои от нейните авторски бижута. И, разбира се – да получите автограф от автора.
  Очакваме ви!

 • Презентации

  Представяне на дебютната стихосбирка „Прозорецът на моята душа“

  Заедно със семейството си и приятели поетесата Маргарита Ганчева ще ви очаква в + това! Ще има споделяне, музика, небесен танц, изпълнен от нежната Вики Петрова и хапване, а на края и … изненади ! Водещ на събитието ще бъде красивата Ирина Димитрова! Ще чуем невероятното изпълнение на Галена Ганчева, която се съгласи да изпее нещо написано от поетесата като текст, по музика на талантливата Илина Чипилска!
  Маргарита Ганчева е родена в Добрич, но от 13 години живее със семейството си в Пловдив. Професията й на юрист помага на нейния логичнопоетичен ум да „заземява“ вълненията й в търсенето на „обективната истина“.

 • Изложби

  Изложба „Традиция и пачуърк“

  Изложбата „Мотиви от българското народно творчество с изразните средства на пачуърка“ представя над 40 пачуърк творби на утвърдени и начинаещи автори, вдъхновени от българското народно творчество.
  Извор на вдъхновение за авторите са шевици, черги, накити, обредни хлябове, картини от български художници, старобългарско писмо, прабългарски артефакти и др. Творбите възстановяват една традиция, която е превърната в нов вид изкуство – картини “нарисувани” с техниката на пачуърка. Да се възпроизведе традиция е смелост, но да се направи чрез пачуърк е повече от майсторство!

  На 02.04.2016г. от 17:30 часа ще се състои официалното награждаване на победителите в двата раздела: утвърдени и начинаещи, за най-пълно придържане към темата, оригиналност на идеята, художествена стойност и изпълнение. Членовете на журито са свързани с изкуството и с народното творчество.
  Наградите са по един оверлог Texi P4D за категория от Аксиома М – http://www.axioma-hobby-shop.com/bg/products/product4611.html.(Аксиома предоставя възможност, награденият да замени наградата си, евентуално с доплащане, за друг вид или по-висок клас машина.) Награда на публиката – победителят ще бъде определен като към гласовете във фейсбук на страницата „Да си направим пачуърк“ бъде прибавен умноженият по три брой на гласовете на посетителите на изложбата.

 • Изложби,  Плюс Това

  “От муха до портрет” – фотоизложба Драгомир Николов

  „От муха до портрет“
  Фотографска изложба на Драгомир Николов
  Не се заблуждавайте от заглавието, случайно стана тъй философско. Целта ми просто беше да обхвана стиловете, които ще видите в изложбата, без да ги описвам всичките /иначе би станало твърде дълго и скучно/. Така включих в заглавието два – макро и портрет и пропуснах два – пейзаж и стрийт фотография.
  Какво обединява толкова различни стилове и защо в една изложба?
  Нямаше друг начин, винаги се опитвам да угодя на всички. Ако беше само макро например, щях да ощетя хората, които не се интересуват от този жанр, а искат да видят някой пейзаж или портрет.

  Така те твърде лесно щяха да пропуснат изложбата ми. Не можах да си представя, с какво друго ще си запълнят вечерта на 22 март /вторник/. Не мога и да нося отговорност за толкова много не-макро любители, които нямаше да бъдат в +Това /на ул. Марин Дринов 30/ същата тази вечер, а щяха да се лутат кой знае къде.
  Така включих всички стилове, които обичам да снимам, които в крайна сметка изразяват и обединяват едно – въображението.

 • Презентации

  Светът на фотографските конкурси

  Клуб Фото Свят Ви кани да се потопим в “Света на фотографските конкурси”
  В днешно време се провеждат хиляди фотографски конкурси. Някои са с чисто рекламна цел, други могат да донесат големи материални и морални награди, трети носят огромен престиж.
  Заедно с Денис Бучел* ще направим обзор на някои от по-сериозните конкурси в България и чужбина. Ще си поговорим за това къде си струва да се участва и как човек да се подготвя и подбира снимките си за участие за различните конкурси.
  Това е събитие на клуб Фото Свят. Станете член на групата ни, за да разбирате за интересни събития и новини от света на фотографията: https://www.facebook.com/groups/895097930537932/requests/

  *Денис Бучел е фоторепортер, роден в Кишинев, Молдова. Понастоящем живее в България. Занимава се с фотография от 2007г. Негови снимки са участвали в различни изложби и са публикувани както в страната, така и в чужбина – в Китай, Молдова, Украйна, Русия, Тайван, Израел и Полша.
  През февруари 2014, в София, е първата му самостоятелна изложба, представяща фотоси от цикъла „Кучешки живот” (Dog’s Life).
  Следват две изложби на Моста на влюбените, под патронажа на Софийска община, показващи архитектурата на София (2014 – „Виж София – където строителството среща историята с бъдещето”; 2015 – „Виж София – където строителството върху традициите гради бъдещето”) .

  В момента подготвя откриването на нова самостоятелна изложба, в която ще бъдат показани кадри от света на пътуващия из София човек (поредицата “Mirrored”).
  Носител на награди от различни национални и международни конкурси:
  1во място, Снимка на годината, 2012;
  Финалист в международния конкурс Open, 2012, категория Street Photography;
  1во място, БГ Прес Фото, 2013;
  Финалист, Снимка на годината, 2013;
  Финалист, Снимка на годината, 2014;
  2ро място, БГ Прес Фото, 2014;
  Финалист в международния конкурс, организиран от британското списание Professional Photographer o the Year, 2014;

  3то място, Dog Photographer of the Year, 2014;
  3то място, Travel photographs (конкурс на RosPhoto, изпратени повече от 8000 снимки), категория “Хора”;
  1во място, БГ Прес Фото 2015, категория “Фотожурналистика от България, серии”
  Финалист, Smithsonian photo contest (международен, сред 46 000 снимки), категория “Хора”, 2015
  Финалист, Hamdan Photography International Award (HIPA) (международен, повече от
  70 000 изпратени)

 • Презентации

  На длъж и шир из Азия

  На длъж и шир из Азия
  2 години на стоп
  от България до Индия и обратно
  Презентация и Разговор
  10 Март 19:00 часа
  + Това
  ул. Марин Дринов 22
  София

  815 дни и 52 000 км. Това казват грубите цифри в пътуването на Борис, Марта и Бурма, трио пътешественици, съставено от двама души и една котка. В търсене на пейзажите и лицата скрите сред линиите на географските карти те потеглят от България към Близкия изток, минават през Кавказ, Средна Азия, Китай и Мианмар, за да стигнат до Индия по земя, единствено на стоп и пеша.
  Какво всъщност е Абхазия и съшествува ли наистина тя, много ли е страшно в Ирак, какви за измеренията на свободата в Иран и Туркменистан, колко продължава залеза в степта, какво разделя Гоби от Такламакан, кой живее на 4500 метра и какво се крие в джунглите на Златния Триъгълник и племенните райони на североизточна Индия? Това само част от въпросите, и анектдотите, които те събират по пътищата на Азия.

  Заповядайте за презентация с много снимки и вълнуващ разговор за други часови зони…
  www.rovingsnails.com
  Facebook: www.facebook.com/rovingsnails
  Twitter: www.twitter.com/rovingsnails

 • Изложби

  Изложба „Куче, свят и вселена“ – Дари Савова

  Изложба „Куче, свят и вселена“
  Дари Савова
  25.02.2016 г.-20.03.2016 г.
  Откриване: 25.02.2016 г., 19:00 часа
  + Това, ул. Марин Дринов 30
  Новата изложба на Дари Савова „Куче, свят и вселена“ е посветена на протоверечивия смисъл на човешкото съществуване, на стремежа към съвършенство, който се сблъсква с абсурдите в нашето ежедневие и в нашите стремежи и идеали. Да разрушим оковите на собствените си предразсъдаци, да се преборим с ограниченията на съзнанието си, означава да се сблъскаме с нашата дива, животинска и непозната природа и да преоткрием красотата и смисъла на нашата вътреша вселена.

  Изложбата „Куче, свят и вселена“ разказва за любовта, за приятелството, за изначалната хармония на света, но и за изгубения смисъл, за тъгата, за гнева и отрицанието….Изложбата напомня за общуването отвъд очевидното, за безусловната нежност, за способността да разбираме, приемаме и оценяваме различията и несъвършенствата в света вътре и около нас. Изложбата „Куче, свят и вселена“ сваля една по една маските на многоликия човешки образ, който в днешния бързо променящ се свят, е изправен пред сериозната заплаха да загуби своята индивидуалност…Освен, ако не разкрие тайнсвената и необятна вселена, скрита някъде там, вътре в нас и в нашата дива, кучешка, но истинска същност.
  Авторката Дари Савова е необикновен художник, който със своето творчество провокира, предизвиква и вдъхновява….Срещите с нея и нейните творби са едно вълнуващо пътуване, което разтърсва, променя и преобразява…

  Дари Савова е учила живопис в “Нов Български университет” и се занимава с изобразително изкуство и дърворезба от 15 години. Използва акрил и масло. За формирането й като творец най-много допринасят нейните преподаватели по живопис – проф. Николай Майсторов и Ива Владимирова.
  Дари Савова обича водата и шофирането. В свободното си време взима любимото си куче и тръгва по света. Качва се на колата с него и среща нови места и нови хора. Ако хората са добри се натъква на нови галактики, обикаля вселената и се връща в ателието си готова за нови подвизи.

 • Срещи

  Финансирайте фотографските си мечти

  Фотографията е Ваша професия или хоби, но никога не ви достигат времето или средствата, за да и се отдадете така, както Ви се иска и да реализирате проектите, за които си мечтаете?
  В тази лекция ще Ви запознаем с методи, които ще ви помогнат да намерите подкрепа и финансиране за Вашите идеи. Ще ви запознаем с различните фондове, програми и личности, които могат да бъдат във Ваша подкрепа. Ще ви запознаем и със спецификите на различните източници на финансиране.
  Ще обърнем внимание на това как да подготвите и структурирате идеите си така, че те да привлекат съмишленици, партньори и спонсори.

  Ще отделим и време за дискусия по конкретни проекти и идеи, които имате, за да Ви помогнем да направите първите стъпки от мечти към цели.
  Лектор на събитието ще бъде Емануил Трейман – организатор на Фотоваканция и главен координатор на “Месец на фотографията”.
  Емануил е изучавал “Икономика и мениджмънт” и “Връзки с обществеността”, а фотографията е неотменна част от живота му. През последните 5 години се занимава активно с реализацията на фотографски свързани събития като има опит във всеки един етап, от зараждането на идеите, през търсенето на подкрепа за тях, до крайната им реализация.
  Това събитие е инициатива на Клуб Фото Свят

 • Плюс Това,  Презентации

  Представяне на книгата “Котката на Шрьодингер. Субатомен памфлет в реално време”

  Заповядайте на представянето на дебютната книга на Издателство Rhizome, на 27 януари 2016 от 19 часа в “+ Това”, ул. Марин Дринов №30. Ювелирно съвместно произведение на Milena Nikolova и художника Victor Muhtarov
  Един от най-ексцентричните персонажи на квантовата механика, котката на Шрьодингер*, размишлява на глас, лирично, над шизофреничното си състояние. Затворено от Шрьодингер в кутия с летален механизъм съдържащ атомно ядро в период на полуразпад и отрова. Котето, поради липса на алтернативи, е изпълнено с мазохистична любов към безпощадния си създател. То знае, че е част от мисловен експеримент, в който съдбата му е свързана със състоянието на полуразпадналото се атомно ядро. Докато кутията е затворена и наблюдателят не вижда развитието на събитията в нея то е ни живо – ни умряло.

 • Плюс Това,  Презентации

  51 приказни планински кътчета от България | представяне на книгата и изложба

  Издателство Софтпрес има удоволствието да ви покани на
  премиера на книгата
  51 приказни планински кътчета от България
  и откриване на изложба с избрани фотоси от нея
  Уникално по своята концепция и замисъл, изданието съчетава функционалността на пътеводител с богат илюстративен материал, характерен за луксозните фотографски албуми.
  19:00 | 26 януари | вторник
  +това | ул. Марин Дринов 30

  51 приказни планински кътчета от България е е дело на графичния дизайнер Радослав Донев, който следва сърцето си при подбора на местата, запечатани от фотоапарата му в последните осем години. Неговите над 150 пътешествия го отвеждат както при именити мраморни великани, така и до смълчани тайнствени кътчета, които предразполагат към съзерцание и медитация.
  Това е третият проект на Донев, който е създател на „Детска карта на България“ и „Детски атлас на България“.
  „51 приказни планински кътчета от България“ излезе едновременно на три езика – български, руски (превод Христина Йотова) и английски (превод Ивелина Казакова), което ще позволи на любителите на планината да споделят изживяването с приятелите си от цял свят.

 • Изложби

  Последната спирка – фотоизложба на Джеймс Краучман

  „Беше типичен за Балканския полуостров град, мърляв и тайнствен, обрамчен с трамвайни жици.“
  Джон льо Каре, Малко градче в Германия
  Първото ми жилище в София през 2009 г. беше един малък апартамент на бул. Дондуков, на около 200 метра от моста Чавдар. Спалнята гледаше към натоварения булевард и дори двойно остъклените прозорци не спираха шума от движението. Оттогава винаги свързвам софийските звуци с градския транспорт. Някой тролей, който потегля от светофара, или пък дрънченето на преминаващ трамвай. Дори и сега, като живея в центъра малко встрани от главните улици, все още дочувам далечния звук на отваряща се трамвайна врата или такси, което спира, за да качи мъж и жена пред някой ресторант, или даже движещ се на изток влак, който посред нощ минава гара Подуяне на път за Пловдив и турската граница.

  „Последната спирка“ е опит да се пропътуват тези маршрути до крайните им точки. Изложбата е посветена на един град, който осъзнавам, че не познавам толкова добре, колкото навярно би трябвало, както и на места и хора, които местните жители рядко забелязват. На път към крайните квартали, шумните ученици и бабите, които се прибират от пазара, едни по едни слизат от автобуса или трамвая, докато той накрая не остане почти празен и човек се озовава в запустял паркинг, гара или индустриална зона, където има само улични кучета и задрямали автобусни шофьори. От тези места осъзнах, че София е ентропичен град. Колкото повече човек се отдалечава от центъра, толкова повече нещата постепенно потъват в разруха и безредие. Около блоковете се стелят килими от листа. Полетата пустеят.

  Изведнъж следите на цивилизацията изчезват без предупреждение и човек се озовава във величествения Балкан, който се извисява край града. Посред това привидно безредие трамваите, автобусите и тролеите обикалят кварталите и надлезите на София до последната спирка, където завъртат и отново се връщат.

 • Презентации

  Представяне на “Български истории. Картография на правото в България около 1900 г.”, автор Яни Киров

  “Български истории. Картография на правото в България около 1900 г.” е културологичен разказ за бедите на европейското право по българските балкански ширини. Забавен, шеговит и въпреки това много сериозен поглед над перипетиите на правото и закона в българското обществено пространство. От книгата може да се разбере защо съдебната реформа в България е най-трудната българска реформа. Струва си да прочетете.
  Митко Новков (редактор)

  Яни Киров е роден през 1973 г. в Бургас. Учи немска филология в София. През 1996 г. се премества в Германия, където следва антична история и немска литература. След дисертация по римско право работи в института “Макс Планк” във Франкфурт. Занимава се с история на европейското право. Създава и ръководи проект, посветен на формирането на модерен правен ред в страните от Югоизточна Европа.
  26 ноември (четвъртък), 19:00 часа
  +Това
  Заповядайте!

 • Срещи

  Вълшебството на живата храна – кулинарно приключение в +Това

  “Здрав Живот” ще обедини сили със създателите на „Домашно сладкотворчество“, първият в България веган ресторант от веригата „Loving Hut” и първата кухня-магазин за изцяло сурова храна “Rawlly”, за да бъдат създадени над 20 уникални, сурови веган ястия, които да опитате.
  Те ще ви потопят в едно своеобразно приключение, превеждайки ви през част от безбройните вариации на живата храна, изпълвайки вкусовите ви рецептори с изненадващо нежни тонове, които ще ви запленят и очароват.
  Очаква ви и кулинарна демонстрация, на която ще научите как бързо и лесно да приготвите вкъщи едно от тези вкусни ястия.
  Основни съучастници в приключението ще бъдат и хората стоящи зад артистичното пространство за срещи, събития и изложби “+ това”, които ще ви нагостят с топъл, ароматен чай или друга безалкохолна напитка.

  Специални гости на събитието ще бъдат:
  – известният диетолог Огнян Симеонов
  – Калоян Гичев от Здрав живот
  – авторът на “Българските суперхрани”– Георги Жеков
  – специалистът по лечебен глад Георги Костов
  – юмейхо терапевтът Христо Лазаров
  – създателите на Loving Hut, Домашно сладкотворчество и Rawlly.
  Kъм всички тях ще можете да зададете своите въпроси, които да се превърнат в своеобразни здравни дискусии.
  Събитието ще се състои на 31 октомври (събота) между 13:00 и 16:00 часа в “+ това” на адрес “Марин Дринов” № 30.

  Вход:
  – 20 лв. за възрастни.
  – 10 лв. за деца между 6 и 12 години
  – безплатно за деца до 6 години
  Всеки, който има желание да участва може да запази своето място чрез предварително заплащане на сумата на всяка една каса на Easy Pay в страната. (КИН- 7841386151. Основание за превода “Вълшебството на живата храна-31-10-2015”)
  Моля споделете това събитие с приятелите си, за да може повече от тях да се присъединят към този празник на приятелството, обмяната на ценни знания и вкусната, здравословна храна :-)

 • Плюс Това,  Презентации

  Таласъмско парти с издателство MyNolly

  Таласъмско парти с издателство MyNolly
  на 10.10 (събота)
  от 11 – 13 ч.
  в „+ това“
  Издателство MyNolly Ви кани на:
  Таласъмско парти!
  Каним всички, които обичат децата, игрите и таласъмските лудории на парти! И тези, които участват в нашия таласъмски конкурс с рисунка. А също и онези, които обичат таласъмски сладки и домашна лимонада. Но най-вече – всички, които са запазили таласъмското в себе си и обичат да се забавляват! И ви обещаваме страхотни изненади! Датата и часа са ви известни. Очакваме ви!

  Толкова бързахме да Ви разкажем за партито, че забравихме да се запознаем. Ние сме издателство www.mynolly.com. Създаваме игри и продукти за деца. Цветни, забавни и пълни с приключения. Те подхранват вроденото любопитство на детето и провокират неговия естествен инстинкт за учене. Нашата мисия е да създаваме игри, които помагат на родителите по-добре да общуват и разбират децата си. Очакваме Ви, за да обогатим своя свят с нови приятели! И, разбира се, за да се забавляваме!

 • Срещи

  Неделен брънч през октомври

  Здравейте приятели на Неделния брънч!
  Ето, че София е отново цяла и задействаме есенните издания на вкусното неделно похапване на чаша кафе и мързеливи разговори с приятели…
  За месец октомври сме намислили да запълним неделите ето така:
  04.10. Американска носталгия (и американски палачинки за утеха)
  • Американски палачинки със сладки или солени пълнежи и Jell-O парфе в ретро-американски стил
  • Сирене на грил (Grilled cheese) в американски стил в комбинация със солен мус с шунка и топено сирене и сладък мус с парченца плод.
  • Пухкав селски омлет/ Бъркани яйца / Яйца на очи със солени гарнитури и нашия специален сос

  11.10. Континентално безбрежие – няколко вида закуски от континента
  • Датска закуска – два вида хляб, два вида сирене, два вида колбас, варено яйце (рохко или твърдо сварено) парче кекс, купичка кисело мляко с мюсли, конфитюр и плодове + комплимент
  • Английска закуска – английски мъфин, хляб, наденичка, бекон, кървавица, печен домат, гъби и боб.
  • Пухкав селски омлет/ бъркани яйца / яйца на очи със солени гарнитури и нашия специален сос

  18.10. На Франция с любов – с главен герой тънки нежни палачинки
  • Палачинки с лимон и захар
  • Палачинки/ кроасан с карамелизирани плодове с коняк и домашен крема мус, поръдени с прясно изпечени филирани бадеми
  • Палачинки/ кроасан с мус от крема сирене със смокини, орехи и прошуто
  • Пухкав селски омлет/ бъркани яйца / яйца на очи със солени гарнитури и нашия специален сос

  25.10. От книгите на мама – ще извадим от прахта някои рецепти от детството, любими на, надяваме се, всички ни
  • Българска закуска – домашен соден хляб, солен кекс, масло, сирене, салам, кашкавал, сладко, мед + комплимент от стара класика сладкиш Агнес с глазура от яйчен крем.
  • Ретро кекс с яйца, поръсен с пудра захар , с домашно кисело мляко и крем-кисел с парченца захаросани плодове.
  • Печена палачинка в тава с хрупкави крайчета с гарнитури сладки или солени.
  • Пухкав селски омлет/ бъркани яйца / яйца на очи със солени гарнитури и нашия специален сос
  * Разбира се, както винаги, неизменно ще присъстват пухкави омлети и яйца на очи, както и по нещо печено, а като алтернатива на пържените палачинки например.

  Oct. 04 – American Nostalgy , with some American pancakes to comfort it!
  • American Pancakes with sweet or savoury toppings and retro Jell-O fruit/ veggies salad
  • Grilled Cheese combined with ham&smoked cheese mousse and sweet fruit particles mousse
  • Fluffy Rural Omelette/ Scrambled eggs / Sunny side up with savoury guarnishes of the day and our special sauce

  Oct. 11 – Continental Horizons – several types of breakfast from the continent
  • Danish Breakfast – two types of bread, cheese and hams, boiled egg (soft or hard-boiled), a slice of cake, yoghurt with muesli, jam and fruit + compliment
  • English Breakfast – English muffin, toast, sausage, bacon, Black pudding, grilled tomato, beans… you name it!
  • Fluffy Rural Omelette/ Scrambled eggs / Sunny side up with savoury guarnishes of the day and our special sauce

  Oct. 18 – To France with Love – starring delicate fine crepes
  • Caster sugar and Lemon zest Crepes
  • Sweet Crepes/ Croissants with caramelized fruits in cognac, cheese creeme mousse and dusted with filo almonds
  • Savoury Crepes/ Croissants with cheese creme and fresh figs mousse, wallnuts and prosciutto
  • Fluffy Rural Omelette/ Scrambled eggs / Sunny side up with savoury guarnishes of the day and our special sauce

  Oct. 25 – Mom’s Books – we will be dusting off some Bulgarian recipes from the childhood, hoping to leave you weeping, this time of joy
  • Bulgarian breakfast – home-made soda bread, savoury cake, butter, salami, chesses, jam, honey + compliment – old claasics cake Agnes – with egg icing
  • Retro cake with eggs, dusted with powder sugar, home made yoghurt and fruitty mousse with fruits particles.
  • Oven baked, crunchy ends crepe, served with sweeto or savoury guarnishes to choose.
  • Fluffy Rural Omelette/ Scrambled eggs / Sunny side up with savoury guarnishes of the day and our special sauce

  *As always, you can always rely on your favourite fluffy omlettes and sunny side ups, plus some bakery to alternate the fried seductive choices

 • Презентации

  Пътешествие с издателство “Рибка”

  Толкова бързахме да ви покажем „Пътешествието на Шакълтън”, отпечатано на български език, че съвсем забравихме да кажем официално „Здрасти!” на тази великолепна книга (http://ribka-publishing.bg/catalog/pteshestvieto-na-shakltn/)! Затова сега ви каним на едно интересно събитие в нейна чест.
  Ще си говорим не само за Ърнест Шакълтън, но ще ви разкажем и за други интересни пътешествия и експедиции, предприети от други интересни изследователи и учени! За целта сме си поканили съвсем истински, от плът и кръв, преподавател по география – известният в 22-ро училище господин Христов, който ще ни покаже колко интересна е географията всъщност! Защото това не е обикновен учител, а много, много такъв, какъвто ни се иска да бъде всеки един учител в България!

  А всеки един от вас, който ни разкаже подробно за свое интересно пътешествие и ни донесе някакъв спомен от това пътешествие, ще получи специална награда – карта от Издателство Рибка, която осигурява 20% отстъпка от всички книги, закупени директно от издателството, с валидност 2 години.

 • Изложби,  Плюс Това

  Фотоизложба “От здрач до зори: Карнавалът във Венеция”

  “От здрач до зори: Карнавалът във Венеция”
  14 май 2015г. – 05 юни 2015г.
  Заедно ще се потопим в атмосферата на един от най-красивите градове в света по време на най-популярния карнавал. Ще видите Венеция през погледа на участниците във фотоприключението “От здрач до зори: Карнавалът във Венеция” през 2014 г. и 2015 г. организирано от Фотоваканция

 • Срещи

  Неделно филмиране

  Събираме се за една готина вечер за „игра на филми”! Ако и ти си заклет киноман или абсолютен маниак като нас, ела в „+това“!
  Дата: 26.04.2015 (неделя)
  Час: 16.30ч.
  Място: “+ това”, ул. Марин Дринов 30

  Правила на играта:
  1. Разделяме се на отбори на място.
  2. Всеки отбор си избира име.
  3. Филмите за игра ще бъдат подготвени и ще са без имена, абревиатури и числа, с дължина до 10 думи.
  4. Теглиш филм и го обясняваш без думи на своя отбор. Ако те не го познаят, другият отбор опитва да го познае.
  5. Ако изтеглиш празно листче (да, има и такива!), ти си измисляш филм, който да обясняваш.
  6. Всеки отбор има по 2 минути, за да познае филма.
  7. Ако твоят отбор познае филма, печели 2 точки; ако вторият отбор познае филма, печели 1 точка.
  8. Познат филм под 30 секунди печели допълнително 1 точка за отбора.

 • Презентации

  Тайната градина – представяне на авторски бижута и рисунки на Биляна Савова

  Изложба “Тайната градина” – рисунки и ръчно изработени бижута.
  Зад тези бижута е Биляна Савова – илюстратор на детски книги, художник и дизайнер на бижута.
  Завършила Националната художествена академия в София, България, със специалност “Илюстрация на детски книги и печатна графика”, магистърска степен на обучение.
  “… Започнах да изработвам моите бижута през 2009 г. Стремя се да са уникални, романтични, понякога – ексцентрични.”

  Ръчно изработени бижута с авторски илюстрации, всяко едно бижу се измисля, декорира по специална технология и изработва от Биляна Савова.
  Бижутата са изработени с много любов и часове труд от посребрен и позлатен метал, месинг, антични и ръчно изработени материали, полускъпоценни камъни, акрил и дърво.

 • Изложби

  “Силуети” – авторска изложба на Манол Дончев

  Заповядайте на 21-ви април от 19ч. на откриването на първата самостоятелна изложба на Манол Дончев.
  След участие в множество общи селекции – част от конкурси или различни проекти, Манол избира своя тема и ще я представи в периода 21 април – 12 май 2015г. в пространството на +Това.
  Изложбата включва фотографии и фотографски експерименти – предимно наслагване на кадри в т.нар. двойна експозиция.
  Думата, обединяваща идеите във фотографиите, е “Силуети”. Защото те могат да бъдат неутрални, но присъстват и доразвиват сюжета. Защото могат да бъдат ничии или на всекиго. Защото автора им харесва предизвикателството да търси разнообразие в нещо, което на първо четене изглежда толкова еднакво. И темата съвсем не е изчерпана. Може би ще последва продължение.

  Вероятно е да останете изненадани и да не видите , каквото очаквате от заглавието. Няма студийни снимки. Всички изпълнения са спонтанни, с техните чар и недостатъци. Селекцията е по-скоро сред кадри, правени в свободното време, например при пътешествия. Някои от тях, заснети независимо и в различен момент, са комбинирани в едно изображение, допълвайки се по смисъл или просто като визия.
  Заповядайте на откриването на изложбата за да се запознаете и с проекта PhotoAnthill.com , върху който работи Манол през последната година.

 • Плюс Това,  Презентации

  Детективско парти по случай “Три мариновани херинги”!

  Поканен си на първото по рода си детективско парти!
  Организирано е от вълшебната детективска агенция “Криле § Ко.” по повод успешното разрешаване на втория за агенцията случай! Наричат го „Три мариновани херинги” и е забавно описан в книжка (виж я тук – http://ribka-publishing.bg/catalog/tri-marinovani-heringi/), която също ще бъде на партито.
  Заповядай на 19 април (неделя), от 11.30 ч., в +това (ул. Марин Дринов 30)!

 • Изложби,  Плюс Това

  Благотворителна фотоизлжба „No Man Is An Island – фотографии от острови” на любителя фотограф Дарин Русев

  Изложбата с кауза „No Man Is An Island – фотографии от острови” на любителя фотограф
  Дарин Русев ще се проведе от 2 до 16 април в +това
  21 фотографии от острови, до които е пътувал в последните години, сред които Малта, Кипър, Сицилия, Тенерифе, Лефкада, Азорите, ще представи любителят фотограф Дарин Русев. Снимките са част от изложбата с кауза „No Man Is An Island – фотографии от острови”. Всички средства от продажбата на снимките ще бъдат дарени за посттрансплантационния период на Наталия Маева, на която й предстои двустранна белодробна трансплантация.

  „Разбира се, че си мечтаех за изложба, за да споделя това, което съм видял през обектива. Но за мен това, че първата ми изложба е обвързана с кауза, е най-големият ми подарък. Името на изложбата отразява моето разбиране, че трябва да си помагаме. Искрено се надявам да съберем достатъчно средства за Наталия и съм горд, че мога да съдействам за това. Искам искрено да благодаря на всички, които направиха възможна тази изложба с напълно доброволното си участие и застанаха зад нея с целия авторитет на имената и професионализма си. Благодаря ви.” – каза Дарин Русев, автор на изложбата.
  Изложбата „No Man Is An Island – фотографии от острови” е организирана с изключителното съдействие на Йоана Велева, основател на популярното столично заведение + това, където неведнъж са организирани благотворителни инициативи.

  Подборът на снимките и подредбата на изложбата са изцяло доброволно дело на Евгени Димитров, основател на Булфото, а за организирането й с времето и професионалните си умения са съдействали Боряна Вълева, дизайнер, Богдан Метев, печат и екипът на CIVITAS България.
  В подкрепа на каузата дарение от 50 екземпляра от най-новия си албум „Пирин – вълшебната планина” прави и фотографът Александър Иванов, като средствата от продажбата му също ще бъдат дадени за лечението на Наталия.
  Повече информация за изложбата може да видите на официалната страница www.facebook.com/helpnati, където ще могат да се правят и поръчки за закупуване на снимки от изложбата или на албума „Пирин – вълшебната планина”. Всички дарители ще получат сертификат за направеното дарение.

 • Презентации

  Премиера на “Чутовното нашествие на мечките в Сицилия” от Дино Будзати

  Ако някога сте завземали чужд град или планирате да превземете такъв, ако врагът ви се вижда злобен и надут, а вашите войни са смели, изобретателни и добри любители на трюфелите и лапада, елате в събота. Имаме да ви разкажем една история.

 • Презентации

  Мартина Дечевска представя С@МОТ@

  „С@МОТ@” разказва паралелните истории на две млади момичета в два съвършено различни затвора: студентката по психология Роберта е отвлечена и държана в плен от кибер социопат, който й поставя нелек избор – да накара със силата на думите си трима души в социалната мрежа ImageBox да се самоубият или тя самата да умре по особено мъчителен начин. В сънищата й друга героиня разказва историята си. Валерия сама е сложила живота си зад решетки, превръщайки се в робиня на неподходящ мъж заради изкривена садо-мазо версия на любовта. Историите в „С@МОТ@” са базирани на действителни събития.

  Мартина Дечевска се вдъхновява за книгата си от интервюта с момичета, практикуващи игрите на болка и удоволствие, но вместо да предаде историите им в журналистическа форма, решава да ги събере в роман, в който българската действителност е представена с брутален реализъм и преплетена с идеите за контрол на съзнанието и силата на мисълта.
  Това е дебютният роман на Мартина Дечевска, позната на читателите с работата си като журналист за VICE и Maxim България, dnevnik.bg, културното предаване на БНТ „БунтАРТ“ и bTV Новините, както и с един от най-успешните родни блогове, който тя води до преместването си в Ню Йорк, където живее в момента.

 • Изложби,  Плюс Това

  „PresHart” – Изложба на Веселка Николова

  „PresHart”
  Изложба на Веселка Николова
  05 – 26 март 2015г.
  Откриване: 05 март, 19ч.
  Изложбата включва хартиени пластики, предадени, чрез езика на рекламата.
  В „PrezHart” авторката споделя теми от ежедневието, доведени свободно от въображението.
  Хартиените пластики потапят в дълбините на сюжети, пресъздадени чрез концептуални методи.
  Веселка е рекламист по образование. Завършила е специалност Рекламен дизайн в Национална Художествена Академия. Участвала е в общи изложби в Париж, Български културен институт, СБХ, Галерия Арт алея, Галерия Райко Алексиев, Художествена галерия гр.Сливен-зала Сирак Скитник, Рафаил михайлов-гр.В.Търново.

 • Плюс Това,  Работилници

  Работилница за мартенички

  Къде: + това
  С кого: Bubich
  Кога: 28 февруари, събота, от 11:00 до 14:00 часа
  Сговорна дружина – мартенички прекрасни прави!
  Заповядайте в събота при нас в + това, където заедно с Bubich ще се посветим на изкуството да правим мартенички. За самите нас, или като подаръци на любимите ни хора – от вълнения конец до картичката (написана с пожелание от сърце) – всичко това ще бъде основна цел на съботната ни работилница.
  Главни герои ще бъдат няколко калинки, шепа малинки и дружина бели овчици от Северозападна Добруджа.

  Материали: вълнена прежда, хартия и полимерна глина.
  Всички изработени мартенички остават за вас.
  Работилничката е отворена за деца над 6 години (задължително с придружител).
  Времетраене: 3 астрономически часа
  Цена: 15лв. за един човек и 20лв. за дете с придружител.
  Моля, заявете участието си на go@plustova.com!!!

 • Срещи

  ВЕЧЕР НА ДАНИЛО КИШ

  23 февруари 2015 г.
  18:30 – 20:00 часа
  Място: +това, гр. София, ул. „Марин Дринов“ № 30
  С участието на Светлозар Игов, Жела Георгиева, Соня Андонова, Силвия Чолева, Марин Бодаков, Стефан Иванов, Кирил Златков, Людмила Миндова…

  На 22 февруари 2015 г. се навършват 80 години от рождението на Данило Киш (1935-1989). Един от най-забележителните творци на бивша Югославия, чиито книги имат читателска публика в цял свят, Данило Киш е познат в България с някои от най-емблематичните си произведения и отбелязването на неговата годишнина е повод да се съберат заедно не просто преводачи, издатели, литературни критици и изследователи, а вдъхновени читатели на творчеството му, които знаят стойността на добрата литература. За него в своето есе през 1995 г. Блага Димитрова пише следното:
  „През преломната 1989 г. бях връхлетяна от вестта, че Данило Киш е починал. Не бе за вярване. Този бликащ от жизненост творец на миговете, на общуването, на смеха! Да си отиде тъкмо на прага на дългоочакваната промяна! Оттогава непрестанно се натъквам на негови приятели – интелектуалци, писатели, художници от различни страни, изгнаници, пътешественици, граждани на света. Всички си спомнят за него като за най-скъп спътник през превратностите на века, този удивителен човек. Все повече се убеждавам, че Данило Киш, шеговитият хороводец на Балканското коло, не на шега е наловил едно безкрайно хоро от сродни души по целия свят. И никой не може да разкъса това хоро“.

 • Презентации

  Представяне на “Портрет на комшията като умрял” – Христо Димитров

  Издателство “Пергамент” и + Това имат удоволствието да ви поканят на премиерата на книгата “Портрет на комшията като умрял” на Христо Димитров.
  В приятна арт-обстановка ще можете да чуете самия автор и да получите лични автографи. Книгата ще представи Петър Чухов. Заповядайте!
  Христо Димитров е роден през 1971 г. в Хасково. Има множество журналистически публикации в регионални и национални медии. По професия е психиатър, а по душа е юнгианец със склонност към дирене на митологични връзки и архетипи в ума и навън – между хората. Освен в родния си град е живял и работил в Пловдив, София, Лас Палмас де Гран Канария и в Стендал-Германия. По тези места е чул удивителни истории, които преразказва с цел укрепване на европейския [си] дух.
  Художник на корицата: Иво Рафаилов, редактор на книгата – Ина Иванова.

 • Плюс Това,  Презентации

  Премиера на “Грузулак”

  ИК Жанет 45 представя
  ГРУЗУЛАК
  (The Gruffalo)
  от Джулия Доналдсън
  Илюстрации Аксел Шефлър
  Превод Паулина Бенатова и Манол Пейков
  17 февруари 2015 (вторник), 19:00
  Плюс Това, София, ул. Марин Дринов 30

  В целият свят трудно ще се намери по-обичано чудовище от Грузулака. Още от първото й издание през 1999 г., историята за срещата му с малкото мишле посред горските тъмни дъбрави си спечелва любовта на деца и възрастни и получава не една награда. Шестнайсет години след дебюта на книгата на английски език, най-после може да й се насладите и на български в чудесния превод на Паулина Бенатова и Манол Пейков.
  Създадена от Джулия Доналдсън и Аксел Шефлър, едно от най-успешните партньорства между автор и илюстратор в света на книгоиздаването, Грузулак е истинска съвременна класика. Както мишката, така и чудовището са се превърнали в звезди на театралната сцена и малкия екран и във всеобщи любимци.

  Всичко започва когато на Джулия Доналдсън й попада китайска приказка за едно хитроумно момиче, което успавя да измами и прогони гладен тигър като го убеждава, че то е Кралицата на джунглата. Джулия решава, че тази история би била чудесна основа за илюстрована книжка, но не й хрумва нито една дума, която да се римува с „тигър“ – поради което си измисля свое собствено чудовище, чието име завършва на О (на английски: Gruffalo), за да се римува с “Doesn’t he know”. Всъщност, ако някога сте се чудили защо Грузулака изглежда точно по този, а не по някакъв друг начин – това също е свързано с римите, които се пръкват в главата на Джулия.

  Разбира се, Грузулакът какъвто го познаваме се появява на бял свят едва когато Аксел Шефлър грабва молива, за да го нарисува. (В началото чудовището, което Аксел рисува е дори по-ужасяващо от сегашното!) На илюстратора първоначално му хрумва да облече всички животни в дрехи, което в крайна сметка не се случва. Самият Аксел сигурно е бил истински облекчен: само си представете как се облича змия!
  Пет години след излизането на Грузулак се появява Детето на Грузулака, което се впуска в свое собствено приключение – и се превръща в незабавен хит. Избират го за Детска книжка на годината на форума „Британски годишни награди“ за 2005-а.

  Грузулак също е носител на многобройни награди – включително Наградата на Nestlé Smarties Prize и на Blue Peter Award за най-добра книга за четене на глас – а през 2009 г. е гласувана за любимата приспивна книжка в Обединеното кралство. Ала почитателите на Грузулак са навсякъде: към днешна дата книгата е издадена в 55 държави в тираж над 15 милиона екземпляра, включително на тайландски, уелски, манкс, иврит, африкаанс… За познавачите на класическите езици има дори издание на латински.
  Без никакво съмнение, и двете книги са международно явление – освен че са адаптирани за сцена, те са превърнати в изключително успешни анимационни филми, озвучени с гласовете на Роби Колтрейн, Джеймс Кордън, Джон Хърт и Хелена Бонам-Картър.

 • Плюс Това,  Работилници

  Семейна работилница за ръчно изработване на тефтерчета

  Искате ли да си направите лично тефтерче, в което да записвате своите мисли, идеи, скици, рисунки или уникална тетрадка като нарисувате сами корицата й, и всичко това – с рециклирани материали?
  Галина Иванова, дизайнер, от години работи с естествени материали и в областта на рециклирането на отпадъци. Автор е на любимите работилници за тефтерчета от рециклирана хартия на фестивала GOATMILK, както и на авторските колекции «Бели ризи от Бела Речка», «Билки от Бела Речка» и други. Нейни дизайнерски тефтерчета и ръчно направени книги се намират в България, Германия, Индия, Франция, Полша.

  Всеки ще бъде подпомогнат да реализира своя идея за тефтерче, на корица или тетрадка.
  Всички необходими материали ще бъдат предоставени.
  Работилницата е подходяща за деца над 6години, и за големи.
  КОГА: 15 февруари 2015
  КЪДЕ: + ТОВА, ул. Марин Дринов 30
  ПРОДЪЛЖИТЕЛНОСТ: от 11ч. до 13.30ч.
  Цена за участие на семейство: 27лв
  Цена за самостоятелно участие: 15лв

 • Работилници

  Работилница за валентинки от меденки

  На Сладката работилничка, заедно с Ани от https://www.facebook.com/CakeWishAnn, ще украсяваме вкусни и ароматни меденки с фондан, айсинг и с много любов.
  • Ще научите тайната рецепта на вкусните меденки,
  • ще се потопите във вълшебството на декорирането на меденките, така че те да станат не просто храна, а истинско произведение на изкуството, което би било подходящо за изненадващ подарък за предстоящия празник ,
  • ще научите от къде може да се сдобиете с материали и инструменти за сладка декорация,
  • ще се забавляваме и творим на фона на романтична музика!
  Цена за участие: 28лв., а записването е на go@plustova.com

 • Изложби

  Късчета вода – изложба акварели Анелия Баренска

  Анелия Баренска. Художник по призвание
  Детство. Жизнерадостно
  Много оцветени книжки, главно извън очертанията
  Училището. Математика и литература
  Купища изрисувани листа, тетрадки, учебници, чужди рисунъци в час по изобразително изкуство. И много декори за представления
  От първото ми докосване до туша произлязоха няколко неща, публикувани в книжката на училището
  Гимназията. Немски език и история
  Самостоятелно изрисуван прозорец. И спечелен конкурс. И няколко тениски с текстилни бои
  Университетът. Социология
  От Германия си донесох лично сътворен комикс-пътепис. Понеже нямах фотоапарат. Рисувах flip books, с акули и риби. И още тениски
  Първата работа. Холандия. Маркетинг
  Озовах се в университета и започнах да рисувам с акрил. И продължих с прозорците.

  Връщайки се в България, изоставих рисуването за дълго и задълбах в чудния свят на статистиката до
  Последната една година. София
  … и една изложба на акварели, която отключи любопитството ми към водните бои
  Резултатът: няколко блокчета, изрисувани с водни бои, туш, молив, желание, безсънни нощи и творчески пориви. Започнах често да топя четки в Quinacridone Gold и индиго. И вода, много вода…
  Лисабон
  Миконос
  Ротердам
  Пътуванията ми, през фината същност на акварела.
  ** ** **
  Ако на 4-ти февруари feelslike-ът ви e като за изкуство, заповядайте от 19.00 в +това, да видите няколко мои неща, първа изложба в тесния смисъл на думата. А ако не се класирате за розéто тогава, пробвайте в някой от дните до 21-ви февруари :))
  Елате да се видим офлайн!

 • Срещи

  Изкуството на дебата и комуникацията на науката

  Информационната среща на тема “Изкуството на дебата и комуникацията на науката” – петък, 30.01.2015г., 18ч.
  Срещата ще започне с презентация на Андрей Мирчев и Иван Цонев от „Асоциация Дебати София” (http://www.sofiadebaters.com/about-us ) за умението да се мисли логически и да се изказва аргументирано пред всякаква аудитория – било то в неформална обстановка или в съвсем конкретна среда, след което ще дискутираме прилагането на тези умения за в научните дебати като специфичен формат за комуникация. В срещата ще се включат комуникатори на науката, но са добре дошли всички, за които темата представлява интерес.

 • Плюс Това,  Презентации

  „Защо все аз?” – Терапевтични приказки за деца и родители

  Заповядайте на
  официалното представяне на
  „Защо все аз?” – Терапевтични приказки за деца и родители
  Кога: 20.12.2014 (събота) от 11:00 часа
  Къде: +ТОВА – пространство за срещи, събития и изложби, ул. „Марин Дринов“ №30
  Създаден по идея на Милена Манова, сборникът включва приказки и лесни за употреба техники, свързани с най-честите проблеми, за които децата и родителите търсят професионална консултация.
  Автор на приказките е детският психолог Цвета Мишева-Алексова.

  Книжката е изготвена в сътрудничество с Милена Манова – психотерапевт и обучител, а илюстрациите и графичното оформление са от Анелия Костова-Бозгунова.
  Терапевтичните приказки за деца и родители предлагат друга перспектива към възприемането и преживяването на често срещани ситуации и чувства в детството. Съчетани с изпробвани и лесни за употреба психологически техники, те помагат на детето да достигне само до решенията, от които има нужда в конкретния момент.
  На представянето ще можете да закупите книгата на място, самостоятелно или заедно с книжката за оцветяване „Аз мога сам“, която съдържа първоначалните версии на част от илюстрациите към приказките.
  Ще ви очакваме, за да споделим топла напитка и приятни емоции!

 • Презентации

  Топология 2 – Изложба живопис на Иван Стойчев

  „Топология 2“
  Изложба живопис на Иван Стойчев
  галерия „+ Това“ – София,
  ул. „Марин Дринов“№30
  02.ХІІ. – 21.ХІІ.2014г.
  Начало: 18:30 часа

  Забелязал съм, че прекарвам дълго време в гледане на картините си – часове наред, и в процеса на създаването им, и след като ги завърша. Много обичам да ги гледам… И те ми харесват, признавам си…
  А нека сега да напиша едни думи, казани от Хокусай, в предговора му към „Сто изгледа на Фуджияма“.
  „Още от шестгодишна възраст имам манията да очертавам формата на предметите. Към петдесетгодишната си възраст бях публикувал безкрайно много рисунки, но всичко, което съм създал преди седемдесетата си година, не заслужава внимание. Едва на седемдесет и три години аз разбрах приблизително структурата на истинската природа, на животните, на тревите, на дърветата, на птиците, рибите и на насекомите. Следователно, на осемдесет години ще проникна в тайната на нещата, на сто години ще стигна сигурно до степен равна на чудо, а когато бъда на сто и десет години, и точката, и линията, всичко у мен ще бъде живо.

  Искам от тези, които ще живеят колкото мен, да проверят дали ще удържа на думата си. – Писано на седемдесет и пет години от мен, наричан някога Хокусай, а днес Гвакио Рожин, старецът, луд по рисунката.“
  Сега аз съм на четиридесет и пет години и не би трябвало картините ми да заслужават особено внимание…
  И все пак правя тази изложба…

  Иван Стойчев e роден на15 март 1969 в град Кърджали, България
  Образование
  • 1983-88 – ССХУ „Цанко Лавренов”, Пловдив
  • 1990-95 – НХА „Николай Павлович”, София, специалност „Живопис” в класа на академик Светлин Русев
  • 1998-99 – Пребиваване в “Cite des arts”, Париж, Франция
  Самостоятелни изложби
  • 1997 – галерия „88”, Люксембург
  • 1998 – галерия „Sud”, Магдебург, Германия
  • 2002 – галерия „Астри”, София, България
  • 2006 – галерия „Маестро”, София, България
  • 2009 – галерия „МАС”, Далас, САЩ
  • 2010 – галерия ,,Бяла Зона’’ , Пловдив, България
  • 2014 – галерия „Алгара“, София, България

  Групови изложби
  • 1991-92 – галерия „Матушек”, Висбаден, Германия
  • 1992 – панаир за изкуство, Франкфурт, Германия
  • 1994-99 – галерия „Клод Андре”, Брюксел, Белгия
  • 1999 – галерия „Досев”, София, България
  • 2002 – галерия „Арт 36”, София, България
  • 2003 – галерия „South-West”, Далас, САЩ
  • 2007 – галерия „Астри”, формат 30 х 30, София, България
  • 2008 – галерия „Craig Head Green”, Далас, САЩ
  • 2009 – галерия “Art slam”, Далас, САЩ
  • 2009 – 41-ва национална годишна изложба, арт-галерия “Denton”, Далас, САЩ
  • 2010 – галерия „Шипка 6”, София, изложба на „Алианц”, България
  • 2010 – галерия „Индустриална”, София, изложба на „Група 13”, България
  • 2010 – галерия ,,Петко Задгорски’’ , Бургас, България
  • 2010 – галерия ,,Илия Бешков’’ , Плевен, България
  • 2011 – галерия „Средец” Министерство на културата, София, България
  • 2011 – галерия „Витгенщайн” Виена, Австрия

  • 2011 – галерия на дружеството на пловдивските художници, изложба „15Х5”, Пловдив, България
  • 2011 – галерия „Galerie in der Fabrik” Австрия
  • 2012 – галерия „Galerie Viena“, Мьодлинг, Австрия
  • 2013 – галерия „Morte Veille“, Виена, Австрия
  Награди
  • 1999 – II-ра награда „Целувката” галерия „Досев”
  • 2008 – New Texas Tallant, „Craig Head Green”, Далас, САЩ
  • 2009 – IV-та награда на национална годишна изложба на Art society, Дентън, САЩ
  • 2010 – Диплом, Биенале на малките форми, Плевен

 • Срещи

  ДЕН НА ДЕТСКАТА КНИГА – с куклен театър, работилници и вкусни изненади

  ДЕН НА ДЕТСКАТА КНИГА – с куклен театър, работилници и вкусни изненади.
  Събитието е част от Софийски международен литературен фестивал.
  11:00 – 12:30
  Авторските книги на Мила Попнеделева-Генова, представени с куклен спектакъл от Ива Кала
  14:00 – 15:30
  Деца с отворени очи – представяне на издателство Рибка
  17:00 – 18:30
  Вкусна география, детска готварска работилница, издателство Точица

 • Презентации

  Представяне “Германии” – Владислав Христов

  Издателство “Ерго”
  + това
  и Владислав Христов
  Ви канят на представянето на поетичната книга “Германии”.
  За книгата ще говорят Силвия Чолева и Илко Димитров, със специалното участие на актьора Милен Димитров.
  28 ноември (петък), 19:00 часа
  + това
  улица Марин Дринов 30, София
  вход свободен

  Повече за книгата:
  „Германии“ на Владислав Христов е забележително четиво. Този настръхнал монтаж от експресивни фрагменти разкрива един от най-тежките проблеми на днешното ни българско битие – емиграцията. В никои други подобни четива не ме е засягала така остро емигрантската тема, както в тази лапидарно изразена драма. Необикновената напрегнатост и наситеност на тази поезия, нейният размах и дълбочина поставят „Германии“ сред най-значителните творби на съвременната ни лирика.
  Иван Теофилов
  Стихосбирката „Германии“ прави според мен много повече от журналистиката или публицистиката по темата за емигрантството. Тя влиза директно и деликатно в разтерзаното сърце на съвременните млади българи, принудени да познаят себе си и света в екстремните и трудни условия на живота в чужбина. Тази книга показва, че съчетанието на актуална проблематика и висока поезия е не само възможно, но в случая отлично осъществено.
  Силвия Чолева

  Само след няколко прочетени стихотворения и започваш да виждаш света през очите на Владислав Христов. В този свят има повече светлина, затова забелязваш каквото иначе пропускаш, и си склонен да простиш в случаи, в които иначе си безпощаден. И докато изрича истини, без голяма надежда, но и без страх, че няма кой да го чуе, думите му не са обикновени. Те идват от дълбочини, от които само неподправеното поетическо чувство е способно да ги извади.
  Палми Ранчев

  Владислав Христов е роден през 1976 г. в гр. Шумен. Живее и работи като журналист и фотограф в София. Има многобройни публикации в периодичния литературен печат: “Granta”, “Литературен вестник”, “Съвременник”, “Страница” и др. Издадени книги: “Снимки на деца” (кратки прози, 2010), “Енсо” (поезия, 2012, номинирана за наградата “Иван Николов”), “Фи” (поезия, 2013), “Германии” (поезия, 2014). Член e на международната организация “The Haiku Foundation”. Носител е на първи награди от конкурсите: за кратка проза на LiterNet & eRunsMagazine (2007), националният конкурс за хайку (2010) и международният конкурс “Cherry blossom” (2011).

  Три поредни години е в класацията на 100-те най-креативни хайку автори в Европа. Негови хайку са публикувани в изданията на Американската хайку асоциация “Frogpond”, Световния хайку клуб “World Haiku Review” и мн. др., част са от международни антологии и сборници. Текстовете му са превеждани на английски, немски, френски, холандски, испански, италиански, японски, руски, хърватски, арабски, иврит, турски, чешки, полски и унгарски език. Организатор е на множество инициативи, свързани с популяризирането на хайку в България.

 • Презентации

  Когато искам да мълча

  Кратка книга за нещата, които не се побират в думите, и за мълчаливото общуване. В нея не пише за страха от мълчанието, нито за прекомерната сила на словото. Или за дълбочината на неизразимото. Изобщо в нея не пише за много неща. Те са само нарисувани. Просто се усещат.

 • Плюс Това,  Презентации

  НАДИ изнеНАДИ – изложба бижута и аксесоари

  Малката гад и Nadyа‘s knit/ Надеждините плетки а.к.а. – двете Надета, Ви каним на общата ни изложба в +това, 22 ноември в 11ч. Обещаваме да бъде различно, но заедно с това и доста типично. И нали сме Нади ще има Изненади.
  Очакваме Ви!
  www.nadyasknit.com
  http://malkatagad.blogspot.com/

 • Презентации

  “ЗАД ВРАТАТА НА ЗАЛЕЗА”

  Издателство Жанет 45
  + това
  и Антоанета Николова
  ви канят на представяне на нова поетична книга
  “ЗАД ВРАТАТА НА ЗАЛЕЗА”
  представя Людмила Балабанова
  Антоанета Николова в стиховете си е ту същество от съществен вид, ту знак за опасна крехкост и чупливост, ту качествена липса на количество. Важно е, че в тази поезия Бог говори не само чрез своите ангели, а чрез нея дава своето тихо сражение срещу сатанинска съпротива. И най-недовършеното стихотворение в тази книга е по-съвършено от изгарящото изговаряне, но що да стори Антоанета Николова, тя не е виновна, че е от друга духовна материя, от другата раса, задаваща се зад хоризонта на добротата и съпричастието!
  Румен Леонидов
  21 ноември (петък), 18:30 часа
  ул. “Марин Дринов” 30
  София

 • Презентации

  СОЦГУРМЕ: Куриозната история на кухнята в НРБ

  Жанет 45 представя
  СОЦГУРМЕ: Куриозната история на кухнята в НРБ
  от Албена Шкодрова
  Оформление Велина Мавродинова
  Какво? Интересна книга, представена от автор, издател и приятел.
  Кога? 20 ноември 2014, четвъртък, в 19.00 ч.
  Къде? В +това, на ул. „Марин Дринов“ 30
  „Соц гурме“е сигурно най-увлекателният портрет на комунизма, който някога ще прочетете. Жив, трезв, често анекдотичен, той използва необичаен ключ — храната.
  Книгата запечатва спомените на българите от периода 1944-1989 – ежедневното им пазаруване, готвене, посещение на ресторант. Тя търси и отговори на въпросите, които повдигат техните истории.

  Защо София през 1975 г. има повече ресторанти на глава от населението от Ню Йорк през 2014? Защо Далия Смит и Джулия Чайлд не слизат от екраните и кориците на илюстрованите списания през 60-те, а никой не е виждал лицето на Пенка Чолчева? Защо жените събираха рецепти от приятелки? Как високата френска кухня си проби път в менютата на комунистическите ресторанти? Защо магазините бяха винаги празни? Доколко НРБ се грижеше за здравето на потребителя? Как Никсън вдъхнови производството на шунка в България?
  Тази богата, задълбочена, интересно написана книга ще ви преведе през опита на комунизма с тъга и смях.
  Албена Шкодрова е главен редактор на списание „Бакхус“, основател на BalkanTravellers.com и автор на стотици политически анализи и пътеписи в българския и чуждестранния печат. От 2009 г. живее в Белгия, където работи и като продуцент. Това е първата й самостоятелна книга.

 • Срещи

  Импровизационен театър “Щука щука”

  Като част от Нощта на театрите,
  последната (засега) Непрофесионална група за Импровизационен театър Щура Щука представя своето първо самостоятелно шоу!
  Щура щука е най-„прясната” непрофесионална група за импровизационен театър. Толкова прясна, че може да се каже, че сега пишат своята история. Така че и всеки присъствал на тяхно шоу, също ще стане част от историята. А импровизационния театър е точно това – създаване на истории. Нужно е само публиката да отговаря на въпросите, зададени от сцената и сюжетите сами ще започнат да си се случват. Смело предизвиквайте актьорите пред вас! Проверете доколко им се получават импровизациите. Докажете им, че има невъзможни за игра ситуации! Оставете ги да смятат, че могат да ви убедят в обратното! Не се притеснявайте да ги превръщате през кратките сцени в ескимоси в Сахара, сапунерки в интернет или в Мадона, която се мисли за Човека-пингвин. Насладете се на професионализма на непрофесионалистите!
  Вход свободен

 • Презентации

  Премиера на стихосбирката на Яна Монева „Пристанища и стаи (за напускане)“

  На 14.11.2014 в 18.30 ч. в +това издателство „Пергамент“ и редакторът Мирела Иванова представят новата стихосбирка на Яна Монева „Пристанища и стаи (за напускане)“.
  „Поезията на Яна Монева е сред най-нежните и носталгични, които съм срещал през последните години. Има някаква историческа мекота в стиховете й, някакъв споменен ефир, който те обгръща и те кара сам ти да си спомняш хора, места, години, които са преминали през/пред очите ти.“ Митко Новков
  Със специалното участие на Миленита.

 • Презентации

  Фотоизложба „Усмивката“ – портрети на големите писатели, посетили България

  След успешното представяне през ноември 2013 г. на проекта “Да откриеш остров”, сега Владислав Христов ни изненадва с ново предизвикателство – този път вниманието е насочено към усмивката.
  Фотоизложбата „Усмивката“ ще може да се види от 12 до 30 ноември в “+ това “ на ул. Марин Дринов № 30, София, както и в НДК по време на Софийския международен литературен фестивал. Тя представя портретите на 25 писатели от 19 страни, посетили през последната година България. Изложбата е част от второто издание на Софийския международен литературен фестивал, който ще се проведе от 26 ноември до 14 декември. Фокус на събитието ще бъде литературата от Скандинавския север. Фестивалът се организира от Асоциация „Българска книга“ със съдействието на Nordic Culture Fund, Nordic Culture Point и Столична община.

  „Усмивката – това, което все по-често губим в ежедневието си; това, за което все по-рядко се сещаме. Да погледнем какво пише в енциклопедиите за нея: ”Усмивката е изражение на лицето, което показва радост и щастие, и е разбираемо за всички хора, независимо от културата, расата и т.н. Тя е форма на любезност, израз на доверие и подобрява взаимодействието между хората, сътрудничеството между тях. Децата обикновено се научават да се усмихват между 6-ти и 8-ми месец”. Да, децата се научават и с годините забравят постепенно наученото, особено когато ги затрупат грижите за оцеляването. Но има моменти, които като светъл лъч разсейват сивотата, и едни от тях са срещите с важните за нас творци. Тези, които чрез произведенията си ни дават сили да продължаваме напред, понякога ни разплакват, друг път ни карат да се усмихваме. И ако успеем да задържим по-дълго тази усмивка, значи срещите ни с тях са си заслужавали” Владислав Христов

  В изложбата участват портрети на: Адам Михник (Полша), Олга Токарчук (Полша), Рафал Вояшински (Полша), Мартин Ришави (Чехия), Радка Денемаркова (Чехия), Маркета Хейкалова (Чехия), Владимир Арсениевич (Сърбия), Михайло Пантич (Сърбия), Анте Томич (Хърватия), Иван Херцег (Хърватия), Гоце Смилевски (Македония), Ненад Великович (Босна и Херцеговина), Алеш Дебеляк (Словения), Габор Дюкич (Унгария), Дан Лунгу (Румъния), Димитрис Нолас (Гърция), Ахмед Юмит (Турция), Санаа Шаалан (Йордания), Паринуш Сании (Иран), Наталия Соколовская, (Русия), Леонардо Падура (Куба), Муцуо Такахаши (Япония), Мо Йен (Китай), Майкъл Ондатджи (Канада), Ларш Собю Кристенсен (Норвегия).

  Владислав Христов е роден през 1976 г. в гр. Шумен. Живее и работи като журналист и фотограф в София. Негови текстове са превеждани на 13 езика, носител е на множество литературни отличия. Издадени книги: “Снимки на деца” (кратки прози, 2010), “Енсо” (поезия, 2012, номинирана за наградата “Иван Николов”), “Фи” (поезия, 2013), „Германии“ (поезия, 2014). Член e на международната организация “The Haiku Foundation”. Три поредни години е в класацията на 100-те най-креативни хайку автори в Европа. Първата му самостоятелна фотографска изложба е “Вектори” в Хановер ( Германия ) 2011 г., следват няколко участия в сборни изложби в Кьолн ( Германия ) и София, като последното е на Европейския месец на фотографията през ноември 2014г.

 • Плюс Това,  Презентации

  Премиера “Сексът и комунизмът” – Милена Фучеджиева

  „Ентусиаст“ представя новия роман на Милена Фучеджиева „Сексът и комунизмът“
  В началото на месец ноември „Ентусиаст“ публикува новия роман на Милена Фучеджиева „Сексът и комунизмът“. Това е книга, която няма да остави никого равнодушен. На моменти циничен, дори скандален, болезнено реалистичен, провокативен, увлекателен и много емоционален, романът категорично ще се нареди сред най-забележителните заглавия за тази година.
  „Сексът и комунизмът“ разказва за невъзможната любов между два елита – комунистическия и този от преди 9 септември 1944 г., както и за бруталното сексуално съзряване на една тийнейджърка по време на социализма. „Това, което Лола иска, Лола получава“ е името на песен от мюзикъла „Проклетите янки“. С българската Лола нещата не стоят така, защото под привидната привилегирована подреденост на живота ѝ в София или Париж се крие невъзможността да получи това, което желае най-много – то изглежда като любов, а всъщност е свобода.

  Романът проследява живота на три забележителни жени – Анастасия, Маруся и Лола. И трите принадлежат на различни поколения, но като че ли са затворени в една и съща клетка. Съвършено различни една от друга, но и едновременно много еднакви – животът е изискал от тях повече сила и смелост, отколко може да прояви нежната половина на човечеството. Сексуално насилие, отчуждаване, болезнено приключване на приятелства, шпионаж в името на кариерата и семейството, секс като обезболяващо средство, страх, с който е просмукано обществото на всички нива – всичко това бавно и подмолно руши живота им.
  Милена Фучеджиева пише роман, който „връща лентата“ като на кино, за да даде няколко важни урока по история и житейски опит на зрителите. Като в сериал с всеки следващ епизод героите добиват все по-голяма пълнота на образите си, а разказът става многопластов. Тъжната истина за реалистите ще бъде, че днес, години по-късно, почти нищо в България не се е променило, само героите са други – малко по „ъпдейтнати“ от съвремеността.

  В разрез със строгата соцатмосфера от страниците на романа зазвучават силно най-популярните парчета на „Deep Purple“, „Uriah Heep“, „Led Zeppelin“, „Pink Floyd“. Къси поли, джинси „Levi’s“, ароматни дезодоранти, скатани бутилки „Балантайнс“ и някои други рядко срещани стоки от Корекома, скрита книга на Солженицин в шкафа, са сред първите признаци на предстоящия морален и духовен преход, чрез който героите отчаяно търсят своето спасение.
  Премиерата на книгата ще се състои на емблематичната дата 10 ноември от 19,00 ч. в пространството за събития, срещи и изложби „+това“ на ул. „Марин Дринов“ №30. По време на събитието ще бъде представена дигитална изложба с кадри от фотосесията, направена специално за корицата на изданието.

 • Презентации

  Премиера на “Книга как се прави” на Ася Колева

  Казваме “здравей” на една малка книга, дошла при нас да ни разкаже за света на големите книги и големите хора, които ги правят. Заповядайте на чай и сладки приказки в + това, 8 ноември, събота, 17:30 ч. и доведете децата :)

 • Изложби

  Изложба на Мирослав Петров – Герои от Въображението

  Заповядайте на първата самостоятелна изложба на художника Мирослав Петров озаглавена ГЕРОИ ОТ ВЪОБРАЖЕНИЕТО.
  Откриването ще се състои на 1ви Ноември(Събота)
  в галерия + ТОВА на ул. Марин Дринов 30
  от 19:00 часа.
  Изложбата включва 25 уникални илюстрации
  от първия албум за концепт дизайн и илюстрация.
  Албумът ТHE ART OF MIRO PETROV, ще бъде презентиран на експозицията, като ще имате възможност да вземете своето лично подписано
  копие на откриването от самия Миро.
  Елате да се позабавляваме и да си кажем наздраве.

 • Срещи

  Freestyle Open Mic (in English and Bulgarian)

  Свободен стил поетична вечер. Вход свободен събитие за рецитиране/ четене на поезия в удобната атмосфера на кафе-бар. Запишете се и прочетете ваша, или от любим писател, поезия (или просто заповядайте за да послушаме поезия на Български и Английски). Това е IPS (International Poetry Station) събитие, което окуражава положителни взаимоотношения с помощта на поезията и изкуството. Ще има лист за записване ако решите да се присъедините към нашата вечер като един от читателите. Заповядайте да се забавляваме заедно!
  Freestyle Open Mic poetry night. This is a no cover event for reciting/ reading of poetry within the cosy atmosphere of cafe-bar. Sign up to read your poetry or selections from a favorite poet (or simply stop by to hear some poetry in Bulgarian and English). This an IPS (international Poetry Station) event which ecoureges positive interaction with the aid of poetry and art. There will be a sign up sheet, if you choose to join our evening as one of the readers. Join us for a fun night together!

 • Презентации

  Премиера на “Операция “Зайче”

  Поканени сте!
  От Емили Воул и вълшебната детективска агенция „Криле § Ко.”
  На парти.
  За да отпразнуваме успешното разрешаване на първия им случай, наречен ОПЕРАЦИЯ „ЗАЙЧЕ”.
  На 26 октомври (неделя), от 11.00 ч., в + това (ул. Марин Дринов 30)

  Първият случай на вълшебната агенция е подробно описан в книга, наречена също ОПЕРАЦИЯ „ЗАЙЧЕ”. Описан е от писателката Сали Гарднър и илюстриран от Дейвид Робъртс – двамата са близки приятели на Емили.
  Феи, говорещ котарак, ходещ магазин, птицеобразна вещица – всичките са в книгата, която е тотално интересна и също е поканена на партито!
  А на партито, освен всичко друго, ще изчетем началото на книжката – от Богдан Русев, който я преведе; ще разберем повече за безопасността на дрехите от Benetton Kids и ще се черпим с вкусни хрупкави царевични динозаври от Здравословен живот .
  Просто е непростимо да го пропуснете!

 • Плюс Това,  Презентации

  Премиера на “Дом” от Мартин Костов

  “Пулсът е учестен, сърцето излиза от ритъм. Поезията на Мартин Костов е електрокардиограма на времето, в което живеем. Моментална снимка на нашите деца. Той е изключението, което потвърждава правилото, че никой не е невинен. Невинни са само думите. Особено когато провокират. Четете тази поезия на сърцето със сърцето си.”
  Силвия Чолева
  “Сурова, кървяща, убиваща – и автоспасяваща – плът на езика. В млад глас, автентично опразнен от надежда и възбуден от шибаното си живо сърце сред кухи стени с един стърчащ кабел. С надеждни знаци за присъствие напред.”
  Калоян Игнатовски
  Мартин Цветанов Костов е роден през 1997 г. в София. Учи в 3 СОУ „Марин Дринов“, София. Има публикации в LiterNet, сп. „Страница“, „Литературен вестник“ и „Литературен клуб“.

 • Срещи

  Beatnik Poetry Evening

  Mockingbirds are bad ass.
  Mockingbirds, that’s Mimus polyglottos,
  Are the MCs of the animal kingdom.
  They listen and mimic and remix what they like.
  They rock the mike outside my window every morning.
  I can hear them sing the sounds of the car alarms
  Like they were songs of Spring…
  Rives “The Mockingbird Remix” 2006
  The Beatnik Poetry Evening is an irreverent collection of non-literary types with non-literary aspirations reciting some literacy, some lyrics, some home baked and some cookery books. In the convivial relaxed ambience of Plus Tova, your MC will escort you through the evening to the live background sounds of our own Beatniks on bass guitar and drums.

  There is no sign up, just get up.
  There is no Beatnik only, just blow me (away).
  There is no dress down, just come down.
  There is no up town, only down town.
  Friday, October 10th, 7pm – 9pm
  (that’s REAL 7 – 9)
  Plus Tova, Ulitsa Marin Drinov, 30.

  http://plustova.com
  Open Mike Event. – That means, YOU bring your badass, your poem, your papers, your online so smart phone, and YOU recite. Yes. Be the mockingbird, be the mocking bird, and be the mockingbird.

 • Презентации

  Klaxon Press Journal, издаден на 15-ти септември тази година в партньорство с издателството на Софийския Университет „Св. Климент Охридски“, е първото книжно издание на Klaxon Press Collective (www.klaxonpress.com), съдържащо четиринадесет нови български творци. В него ще можеш да се насладиш на нова българска проза и стихотворения публикувани на български и английски език, илюстрации и снимки.
  Официалното представяне на сборника ще се състои в четвъртък, 2-ри октомври от 19:00 в +това (ул. Марин Дринов 30).
  Заповядайте да се запознаете с колектива, да чуете авторите, да си допълните билбиотеката с един сборник и за по питие в едно от най-уютните кътчета на София.
  *Входът е свободен и ще се раздават безплатни сборници на място.

 • Изложби

  Almost Famous

  “Almost Famous” е името на изложба, която няколко млади илюстраторки, откриват на 30 септември в „+ Това“. Замислен и развиван в последната една година, този интересен проект ще се реализира тази есен.
  Изложбата събира творбите на четирима артисти, които комбинират своите виждания и вкусове към илюстрацията – от натурализма, през urban и фешън илюстрацията, до абстрактната илюстрация.
  Главното лице, което стои зад идеята и концепцията, както и куратор на самото събитие е Борислава Караджова или Borislavaaaawillmadeit. Покрай предстоящото завършване на магистърската си програма „ Визуална комуникация“ в НХА, Борислава решава, че сега е времето да реализира тази своя идея, като кани останалите участнички в проекта.

  Михаела Караджова a.k.a Stalker, която всъщност е по-малката сестра на Борислава, също заема голяма роля в организацията на събитието. Освен, че е Бакалавър в НХА, „ Плакат и визуална комуникация”, миналата година издава първият си fashion artbook. Сега се развива във fashion и street илюстрацията.
  Здравка Будинова се изявява като графичен дизайнер и илюстратор на книги, а по душа е пътеводител на галактическите си мечти. Завършва НХА през 2013г. специалност „Плакат и визуална комуникация”. Най-често рисува приятелите си по забавен начин.
  Ива Димитрова (hello/hella) е завършила НХА специалност графика, учи магистратура ,също графика. Рисува основно с черно и бяло, върху всякакви повърхности. Освен рисуването и графиката, обича акварелната техника и я прилага в изработването на акварелни картички (Hella).

  Събитието ще се проведе в периода от 30 септември до 15 октомври 2014г., като на самото откриване освен представянето на творбите, посетителите ще могат да се насладят и на приятна обстановка и DJ Live Set в лицето на No Comment и Riddimbox.
  Очакваме ви на 30 септември 2014г. от 19.00 часа!

 • Презентации

  Седем разказа за грях и смърт

  Оптимистичното заглавие “Седем разказа за грях и смърт” на Майя Виткова и Емил Витков, брилянтно илюстрирана от Рин Ямамура (след прекрасната й “Азбука за любовта” от 2011 г.) е сборник съвременни разкази, на ръба между реалното и абсурда, които взривяват – разсмиват и натъжават – по изненадващ, нетипичен за съвременната българска проза начин.
  От “силно набожния и смирен разказ” “Господин”, през докарващия те до “спонтанни изблици на смях” “Перфектната диета”, до “откровено вулгарния” “Ръждиви ножици”, редом с ярки герои като Димката – доброжелателен, спокоен, оптимист, ведър, с чувство за хумор, спортистче и Василена – която не беше нито повече, нито по-малко от обичайното за едно чудовище, разказите те хвърлят в непознати води…

  Илюстрациите на Рин, направени по уникална колажна техника, дават живот на поредица от нетипични ситуации и ярки герои. Ако искаш да излезеш от бита, да се посмееш, да пророниш някоя сълза или просто смълчано да вдигнеш глава и да посъзерцаваш света около себе си с нов поглед, то “Седем разказа за грях и смърт” определено е за теб.
  “Не мисля, че Бог е написал Десетте божи заповеди. Нито, че Седемте смъртни гряха непременно носят смърт. Но ми се струва, че там, където присъства някой от тях, или се разсъждава за смъртта по някакъв нестандартен начин, или не се зачита нейната терминална функция по отношение на съществуването, или се прави експеримент с крайните състояния в живота… Който и от тези три варианта да е валиден за даден човек, ситуация или епоха, това автоматично носи обреченост и самота…
  Грехът е нещо изключително лично. Той е избор, той е и съдба.”
  Пошъс Золдън

 • Презентации

  Премиера на книгата на Джордж Блечър “Съществуват и други хора”

  Книгата е поредица от кратки художествени разкази за кризите в живота, за отношенията с другите, за хората. Това е книга за начините, по които хората се нараняват – те са трагични и комични – мислейки си, че живеят във вселена, в която са единствени. Историите са написани в няколко различни стила и разказани от различни хора – различни по възраст, по класа, но всички споделящи една невъзможност, или трудност – да видят отвъд себе си; подобно на повечето постмодерни хора героите тук живеят във взаимна изолация, опитвайки се да се свържат с други хора, но често се провалят в тези си опити. „Съществуват и други хора” е публикувана в Дания, Чехия, Турция и сега излиза и в България в превод на Елица Станоева. Много от историите са публикувани на английски език. За това и за другите емоции, съпътстващи написването на книгата, ще разкаже самият автор.

  Джордж Блечър е роден в Ню Йорк. Завършва Харвард. Много години преподава като професор по литература в Университета на Ню Йорк (City University of New York). Пише журналистически материали, посветени на американската политика и култура: за много европейски списания и вестници, както и за Ню Йорк Таймс. Определено време от годината прекарва в малко селце в Дания и превежда от датски и шведски на английски език.
  · Дата: 24 септември 2014
  · Час на събитието:18:30 часа

 • Презентации

  „Mystery Show #1 – The Forester’s Collection“

  „Mystery Show #1 – The Forester’s Collection“
  23.09.-29.09.2014 in der Galerie +tova,
  ulitza Marin Drinov 30, 1504 Sofia
  Eröffnung am 23.09.2014 um 19 Uhr
  Der unabhängige deutsche Verlag Rotopolpress hat eine Gruppe internationaler Illustratoren für eine außerordentliche Gruppenausstellung in der Galerie +tova versammelt. Jedem Künstler wurde eine kleine, mysteriöse Pappschachtel ausgeteilt, die verschiedene Objets trouvés enthielt. Die jeweilige Form, Farbe, das Gefühl, der Geruch, der Klang oder sogar der Geschmack dieser Objekte diente als Inspiration zu einer Sammlung schöner Illustrationen.

  “Mystery Show #1 – The Forester’s Collection“
  23.09.- 29.09.2014 г.
  +това, ул. “Марин Дринов” 30, 1504 София
  Откриване на 23.09.2014 г. в 19 часа
  Независимото немско издателство Ротополпрес е събрало набор от интернационални илюстрации за една изключителна групова изложба в галерия +tova. На всеки творец е раздадена малка, мистериозна кутия с различни необичайни предмети, стилизирани като изкуство. Формата, цветът, чувството, мирисът, звукът или даже вкусът на тези обекти инспирират творците за тази колекция от красиви илюстрации.

 • Изложби

  Квартал на Тротоарите: Изложбата

  Заповядайте в “Квартал на тротоарите”, където всички много внимават къде стъпват, заобикалят старателно неща по земята и често се спират, за да дискутират оживено настилката.
  Проектът “Квартал на тротоарите” цели да обърне внимание на състоянието и възможностите за развитие, реновиране и декориране на тротоарите в Район “Оборище”, София. Той се основава на проучване и съвместно създаване с активното участие на местните общности на атрактивни решения за дизайн и реконструкция на тротоари в лошо състояние в район Оборище в София и превръщането им от стандартна ремонтирана настилка за придвижване в интересна атракция, отразяваща типична културна характеристика на съответното място.

  Заповядайте на изложбата с фотографии на Квартала на тротоарите в +Това от 28-ми август до 13-ти септември.
  Откриването на изложбата ще бъде на 28.08 в 19:00 ч.
  Проектът се изпълнява с финансовата подкрепа на Столична община Програма Европа 2014 г. и се реализира в подкрепа на кандидатурата на София и Югозападен регион за Европейска столица на културата 2019 г.
  “Квартал на Тротоарите”
  Културен Център 20:19
  http://www.kvartalnatrotoarite.com/

 • Изложби

  Фото-изложба “Малки неща”

  На 1. авгут 2014 година от 19 ч. фотографска общност PhotoGangsters открива благотворителна изложба “малки неща” в столичната галерия +това. Темата на изложбата е “минимализъм”. Подбрани са 21 фотографии от 16 автори от общо над 200 фотографии, участвали в конкурса. Приходите от изложбата ще бъдат предоставени на Фондация “Макове за Мери”, която работи в подкрепа на родители, преживели перинатална загуба.
  PhotoGangsters е фотографска общност за хора, привлечени от фотографията като изкуство, забавление и начин на живот. Можете да ги откриете на: http://photogangsters.com/
  Изложбата се осъществява с любезното съдействие на + това, Take a cake bakery, Kabox и ще продължи до 22.08.2014.

 • Парти,  Плюс Това

  ABSOLUT OBORISHTE WEEKEND

  Ако не си на морето този уикенд, печелиш! Събота и неделя си в + това, FlipFlop и KANAAL с нови ABSOLUT коктейли и лайв сетове на Shakermaker, Funkusion, No Good (и още). Започваме в 16:00, за да продължим цял ден. #absolut #absolutweekend #absolutdrinks

 • Срещи

  Срещата на добрата воля, енергията и идеите за защита на природата

  23 юли 2014, 18.00 – 21.00 часа, ул. Марин Дринов № 30 – „+ това“
  Вие сте ентусиазиран доброволец и приятел, подкрепяте кампаниите на Коалиция „За да остане природа“ и искате да се срещнете очи в очи с експертите на Коалицията и други като вас – тогава тази покана е точно за вас.
  На живо: елате да се запознаем, да се чуем и да се видим на чаша вино в творческата, спокойна и усмихната обстановка на „+ това“.
  Ще обсъдим: кои сме и какво ни мотивира, какво време можем да посветим, кои теми ни интересуват, как да подобрим комуникацията помежду ни и да работим заедно.

  Дела, не само думи: срещата е планирана така, че да постави конкретни пресечни точки за възможна съвместна работа на членовете, приятелите и доброволците на Коалицията „За да остане природа“. Ще бъдат представени актуални теми, по които (предстои да) работи Коалицията и в които можеш да се включиш и ти. Ако те интересува и искаш да работиш за:
  – Туризъм, който отчита и пази природата като ценен ресурс
  – Повишаване на информираността за екосистемните услуги
  – Опазване на последните незастроени плажове по Черноморието
  – Дарителска кампания за юридическа защита на природата
  – Опазване на българските гори
  Всяка тема ще бъде представена от член или приятел на Коалицията „За да остане природа“.
  Ела, научи повече, включи се в дискусиите, сподели и намери поддръжници за твоите идеи. Ще си тръгнеш с нови познанства, конкретни задачи и повече информация за природозащитата.

 • Срещи

  Концерт барокова цигулка

  Мили приятели,
  имате възможност да чуете нещо, което не се среща всеки ден- БАРОКОВА ЦИГУЛКА.
  Младият български цигулар, Тома Илиев, в момента е в България и ще посвири пред приятели и ценители на музиката на Бах, Локатели и Вестхоф.
  Тома Илиев притежава магистърска степен от Jacobs School Of Music of Indiana University и наскоро бе приет в програмата “Историческо изпълнителство” на Juilliard School. Това е една от най –селективните програми и в нея се приемат само по 12 музиканта всяка година. През тази година, Тома има честта да е и един от 50-те цигулари, поканени след предварително прослушване, да участват в най престижния музикален конкурс на името на Йохан Себастиян Бах в Лайпциг, Германия, през месец юли.

  Заповядайте да се насладите на едно уникално музикално изпълнение в неформална обстановка, в + ТОВА, ул. Марин Дринов 30 – място за общуване и качествени културни преживявания!
  29 Юни (неделя) – 19часа!
  Събитието се организира с цел подпомагане участието на Тома, българският участник в Баховия конкурс и Входът за него е според възможностите на всеки посетител и желанието му да участва в тази инициатива.

 • Работилници

  Работилница за суши с Вили

  Заповядайте на нашата неделна работилница за суши с Вили в “+Това” на ул. Марин Дринов 30, гр. София, на 29 юли от 12.30ч.
  Ще си приготвим и ще похапнем заедно вкусно суши.
  Вили е суши майстор, посветил 10 години от живота си на приготвянето на суши.
  Тя вярва, че всяко ястие трябва да нахрани душата, а не единствено да засити стомаха.
  Сушито за нея е начин на живот, начин на мислене за красивото в света около нас. То е израз, знак на принадлежност към едно по-специално и изискано общество.

  Искаме да споделим с вас някои техники за приготвяне на суши в домашни условия, за да можете след участие в нашата работилница и сами да си приготвяте прясно суши вкъщи.
  Ето какво включват избраните от нас нестандартни рецепти (освен нори и ориз, разбира се :) :
  Сьомга танц (250гр./ 8 хапки) – сьомга, краставичка, авокадо, хайвер, лимон
  Ин и ян мозайка (250гр./ 8 хапки) – черен хайвер, ролца от раци
  Тигър (220гр/ 8 хапки) – скариди, филаделфия, авокадо, краставичка).

  Предвидили сме още бърз урок по декорация, суши-десерт и изненада.
  Такса участие: 30лв.
  За записвания и повече информация
  тел. 0878666814

  До скоро в “+Това”!

 • Работилници

  Сладката страна на здравето

  Заповядайте на 28-ми юни, за да се потопим заедно в тайните на суровите вегански бонбони! Пригответе се за едно невероятно пътешествие сред свежите, летни вкусове и аромати. И елате гладни!
  Няма да спазваме скучни рецепти – ще творим! Ще се научите как да използвате каквото имате, така че да получите разнообразни и учудващо вкусни бонбони, с които да зарадвате приятели, познати и себе си в забързаното ежедневие.
  Започваме в 17:00ч. и в рамките на следващите два часа всеки от вас ще е успял да сътвори минимум 5 различни вида бонбони (около 500 – 700 гр. за всеки). За вас ще остане трудният избор да се отдадете на сладките изкушения с чаша ароматен чай на място, или да ги отнесете със себе си, в специално предвидените за целта кошнички.

  Ще започнем с малко теория и практични съвети как да експериментираме правилно в света на суровите бонбони, блатове за торти, сладкиши и други подобни, сътворени от ядки, плодове и различни екзотични и не толкова екзотични семена. Веднага след това се пренасяме на работните маси и стартираме творческият процес!
  Чака ви една истинска работилница, на която всеки от вас ще може да развихри въображението си и да комбинира различни продукти, за да усети в реално време как да регулира и балансира вкусовете.
  В процеса на тази кулинарна наслада ще ви разкажа защо трупаме мазнини от определени храни и как можем да ги заместим със здравословните им алтернативи. Моята задача ще бъде да ви предам поне малка част от знанията си, свързани с правилното хранене, за да можете всички вие да правите по-информирани и правилни избори след срещата ни.
  Уъркшопа ще води Антон Андонов. Той е веган, посветен на здравословният начин на живот, който приготвя сам 100% от храната която консумира. Прави го с голямо желание и любов. Мисията му е да предаде знанията си на максимален брой хора, като ги провокира да живеят по-здравословно, да не боледуват и да се радват на живота.

  Цена за участие: 25лв.
  Поради ограничените места, за да се регистрирате и запазите своето място е необходимо да изпратите потвърдителен email на go@plustova.com с вашите имена и телефон за връзка.

 • Срещи

  Playback театър “Тук и сега” през юни

  Playback театър “Тук и сега”- театърът на твоята история!
  Какво е playback театър?
  Ела и виж сам, защото всяко playback представление е уникално и всеки зрител го преживява различно.
  Със средствата на импровизационния театър, през спонтанността и креативността ние изиграваме вашата история секунди след като сте я разказали- и не само това- вие избирате кой от нашите актьори кого да играе в нея. Също така вие избирате дали да гледате или да участвате в представлението. Но във всеки случай имате възможност да видите себе си отстрани, да излезете от зоната си на комфорт, да разберете преживяванията и чувствата на другите, да се свържете със собствените си чувства по нов начин. Да се позабавлявате, да се посмеете, да се натъжите или разчувствате- палитрата на емоциите във всяко представление е шарена и многообразна. Може да се ядосате, да се изнервите, да се развеселите или да преживеете катарсис- но при всички случаи няма да останете безразлични. Плейбек тетаъра е като самия живот цветен, разнообразен и непредсказуем!

  Plaуback театър “Тук и сега”- погледни живота от друг ъгъл!
  п.с.Бъдете навреме- вече ще започваме точно в 19,30ч. Елате 15-20 минути по- рано, +това е много приятно място и има разнообразни напитки и вкусотии.
  Цена на билет: 8лв.
  Запази място на go@plustova.com

 • Работилници

  СУРОВИ СОЛЕНИ И СЛАДКИ СЕНЗАЦИИ! Курс по сурово не-готвене с Мирослава Маринова

  Мирослава Маринова e сертифициран Кулинар и Холистичен Консултант.
  Неделя, 22 юни, 16:00 – 19:00 часа
  Място: +това
  Цена: 40лв/човек; 30лв за половинката ви

  Свържете се с Мира на mira@wholesomevibes.com и посетете страниците й www.wholesomevibes.com и www.facebook.com/wholesomevibes.
  – Демонстрация на вкусни, здравословни, подходящи за деца, бързи и лесни за приготвяне снаксове, дипове и сладкиши; сурови, веган, без глутен и захар.
  – Практична информация за сурови храни и здравословно хранене.
  – Нови съставки и рецепти за здравословно-осъзната кухня.
  – Съвети за киснене, покълване, съхраняване на храни и още много.
  – Похапване на всички вкусотии!

  В МЕНЮТО:
  Снаксове
  Лучено хлебче
  Крекери от семенца
  Скуби снаксове
  Дипове
  Орехов хумус
  Оранжев дресинг с много приложения
  Десерти
  Шоко-мака шейк
  Шоколадови дъвчащи хрупкавотийки
  Супербраунита (любими на всички!)

  Чуди ли ли сте се някога какъв снакс бихте могли да си приготвите, за да избегнете изкушението на лъскавите опаковки?
  Какво бихте могли да държите на бюрото си в офиса? Да вземете със себе си на пътуване? Или на парти? Да предложите на детето си между яденета или когато сте навън?
  Искате ли да научите как да си приготите бързо страхотни шоколадови десерти, които са просто прекалено вкусни, за да са здравословни (но са!)?
  Интересувате ли се от силата на суровите храни и други здравословни подходи?
  Искате ли да научите повече за полезни и вкусни алтернативи на не-толкова здравословни неща?
  Чудили ли сте се какво е това ядковото мляко или покълването на семена и как да го направите? Или какво да правите с пулпата от ядковото мляко или зелените сокове?…
  Или пък имате други въпроси по отношение на здравословното хранене, детокса и други такива, които да попитате практикуващ холистичен консултант и кулинар на сурова храна?
  Ако да, елате с нас!

  За Мирослава
  Мирослава Маринова (Мира) е сертифициран кулинар с фокус на сурови био храни без глутен и захар. Тя е експерт по здравословно хранене и лайфстайл, специалист по детоксикация и консултант по холистично здраве. Мисията й е да споделя вкусни и полезни храни, рецепти и вибрации, за да вдъхновява към вкусен, здравословен и пълноценен живот. Като холистичен консултант, Мира работи чрез скайп с хора от целия свят, които искат да подобрят здравето, теглото, физическото и емоционалното си състояние предприемайки постепенни положителни стъпки в храненето и начина си на живот.

  Мира е сертифицирана от световно-изестната кулинарка в суровото „готвене“ Илейна Лав, в Pure Joy Кулинарна Академия, Бали. Също така е обучена в над 100 диетични теории и техники от експерти на световно ниво в Institute for Integrative Nutrition, базиран в Ню Йорк, САЩ. Практикува под сертификат от American Association of Drugless Practitioners.
  Завършила е Американския Университет в България и притежава магистратура по бизнес (MBA) от George Washington University във Вашингтон, ДиСи. Преди да превърне здравословното хранене и холистична практика в своя професия, е работила като анализатор на пазарни проучвания във Вашингтон. В личния си живот, Мира е страстна пътешественичка, йога ентусиастка, ценителка на суровата храна и всичко полезно, обича да катери планини и джунгли, да кара колело, и да се (скуба) гмурка в топли тропически морета и океани. Нарича свой дом страни от три континента, България, Америка и Сингапур, а в момента живее в Манила, Филипините.

  SALTY SNACKS & SWEET SENSATIONS
  A Raw Food Un-Cooking Class with Mira Marinova,
  Certified Raw Food Chef and Holistic Health Counselor
  – Enjoy the demos of delicious, kid-friendly, healthy, fast and easy to make raw snacks, dips & desserts. Raw, vegan, gluten- & sugar-free.
  – Learn practical information on raw foods & healthy nutrition.
  – Introduce wholesome new ingredients and dishes to your cuisine.
  – Learn tips on soaking, sprouting, storing whole foods and much more.
  – Taste it all, connect & have fun!

  ON THE MENU:
  Snacks
  Onion Bread
  Bird Seed Flax Crackers
  Scooby Snaxs
  Dips
  Walnut Hummus
  Versatile Orange Dressing
  Sweets
  Choco-Maca Mylkshakes
  Choco Chewy Crunchies
  SuperBrownies

  Have you ever wondered what kind of delicious healthy snacks you could make to avoid the overwhelming temptation of junk food?
  What could you keep at your desk in the office? Bring with you on a trip? Or at a party? Offer to your kids in between meals or when out?
  Would you like to learn how to quickly whip a decadent dessert that’s just “too good to be healthy”?
  Are you interested in the importance of raw foods and other holistic health approaches?
  Would you like to know more about yummy healthy alternatives to not-so-healthy foods to enjoy?
  Have you wondered what’s this thing about nut and seed sprouting? Or how to make a nut milk? How best to store your nuts and seeds or how to utilize the pulp from nut milks or fresh juices?
  Or do you have other nutrition-related questions you’d like to get answered by a certified holistic health practitioner and raw food chef?
  If so, join us!
  Time: Sunday, June 22, 4pm – 7pm
  Place: +tova
  Ticket price: 40lv/person; 30lv for your significant other
  ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

  About Mira:
  Miroslava Marinova (Mira) is a certified raw food chef who focuses on gluten-free, low glycemic index (no sugar), organic cuisine. Mira is also nutrition and wellness expert, detox specialist, and holistic health coach. Her mission is to share delicious, healthy foods, recipes and wholesome vibes to inspire and help others live tasty, happy, healthy, and fulfilled. As a health coach, Mira works via skype with people from around the world, who seek to improve their health, manage their weight and take their well-being to the next level by introducing gradual, positive dietary and lifestyle changes.
  Mira has been trained and certified by world renowned raw food chef, Elaina Love, at the Pure Joy Culinary Academy in Bali. Mira has also been trained in over 100 dietary and lifestyle management techniques with some of the world’s top health and wellness experts at the Institute for Integrative Nutrition, based in New York City, USA. She is board certified by the American Association of Drugless Practitioners.
  A native Bulgarian, Mira has lived and worked in the United States and Singapore, and currently resides in Manila, Philippines. She received her BA at the American University in Bulgaria and MBA at the George Washington University in Washington, DC. She worked in market research before turning to the field of holistic health and nutrition. In her personal life, Mira is a passionate globetrotter, adventure-seeker, hiker, biker, scuba diver, yoga enthusiast, health nut and raw food lover.
  Reach Mira at mira@wholesomevibes.com, visit her website www.wholesomevibes.com and follow her on www.facebook.com/wholesomevibes.

 • Презентации,  Срещи

  Слънцестоене

  „Слънцестоене” – едно събитие за литературата ни в средата на най-дългия ден. То иска да събере в едно и паметта, и почитта към традицията, и живия дъх на настоящето. Присъединете се към него, ако искате да сте сред първите, които ще узнаят кои са носителите на две нови национални награди за издадена през 2013 г. книга с поезия. Две награди, които не опитват да конкурират никого и с нищо, които нямат претенцията да „продуцират” още една „книга” на годината”. Две награди с ясни послания в имената си. Коя книга на кой автор ще бъде отличена с наградата „Биньо Иванов – за принос в развитието на българския поетически синтаксис”? Кой ще е носителят на „Национална литературна награда Памет (година първа – година на Иван Методиев)”? Кои ще са авторите, които ще четат свои текстове, за да не се превърне събитието в застинала в поза мъртва почит, а в жив, тържествуващ празник на поезията?
  Присъединете се, за да получавате известия с отговорите на всички тези въпроси… и елате в „+това” на 22 юни, неделя, в 11:30 часа.

 • Изложби

  Фотографска изложба “На Изток. В рая. В безвремието на епохата”

  Автори: Дилян Марков – фотограф, Емил Спахийски – журналист
  20 юни – 30 юни 2014г.
  Откриване: 20 юни ,19ч.
  Плюс Това, ул.Марин Дринов 30
  Изложбата е част от програмата на Месец на фотографията 2014
  Във величествиния си роман „На Изток от рая“ Джон Стайнбек казва: „Понякога мълчанието е най-красноречиво“. Опитвал съм се да разказвам какво е да пътуваш на Изток и когато думите не ми стигат, млъквам и пускам в действие фотографията на Дилян Марков, защото заедно изживяхме това приключение в Камбоджа. Камбоджа няма как да се разкаже без фотография. Може да се обясни, но не и да се покаже.

  Фотографията, изглежда, е като музиката: когато свършат думите, започва тя. И тъй като името на романа е станало вече клише за какво ли не, с Дилян Марков решихме да го опровергаем и разбием на пух и прах. Бяхме на Изток, но не от Рая, а в Рая. Бяхме и видяхме и красивото и грозното, и богатото и бедното, и историята и ежедневието на този велик кхмерски народ. Работихме и живяхме с тях.
  Затова проектът е за Изтока, за Рая, за безвремието, което ни подсказва преходността на човешката слава и вечността на този свят.
  Проектът е за мига. За документалното, фотофакта.
  Фотографиите са направени на остров Кох Ронг, провинция Сиануквил, Пном Пен, Кампонг Чан, Сием Рийп в Камбоджа.
  Те представляват синтезиран образ на бита на съвременните кхмери, тяхната история, красотата на природата и присъствието на тези, които живеят… на Запад от Рая.
  Идеята е всяка фотография, да бъде придружавана с кратка история, синопсис на обстоятелствата.

 • Презентации

  Ч Е Р Е Н PR И Н О В И Д Е Й С Т В И Я

  ИК Жанет 45 представя
  Ч Е Р Е Н PR И Н О В И Д Е Й С Т В И Я
  от Тома Марков
  Поезия. Пиеса. Тома Марков.
  13 юни | петък | 19:00
  +това | ул. Марин Дринов 30 | София

  Тома Марков е роден на 26 февруари 1972 г. в Благоевград. Завършва Националната хуманитарна гимназия “Св.Св. Кирил и Методий”. Работил е като продавач на захар, момче за всичко, нощен пазач, редактор в треторазредно списание, сценичен работник в театър “Сфумато”, и сътрудник на списанията “Егоист”, “Плейбой”, “Мениджър”. Публикувал е свои творби в националния печат, в Poetry Magazine и Orient Express, Лондон.
  Един от създателите на литературния кръг “Бърза литература”, определян от него като “лейбъл” и “групировка”, в който влизат още българските писатели Момчил Николов, Радослав Парушев, Стефан Иванов.
  Издал е 6 книги с поезия и 3 книги с проза.
  Автор е на няколко пиеси.

 • Работилници

  Работилница за здравословни Благушки ™ с Жоро Генчев

  Каним ви на 07.06.2014 в +Това на ул. Марин Дринов 30, гр. София, да приготвим заедно и да похапнем вкусни, но за сметка на това здравословни десерти.
  Начало: 15:00 часа
  Край: 18:00 часа +/- няколко минути :-)
  Цена: 30 лева
  За записвания и повече информация: georgi.genchev@gmail.com и 0988 884331

  Програма:
  1. Кратко представяне на водещия и запознаване с участниците.
  2. Какво прави Благушките ™ здравословни. Основни принципи при приготвянето на здравословни десерти.*
  3. Приготвяне и похапване на следните Благушки ™:
  • “CashewCao” – нежна и хранителна напитка с шоколадов вкус и завъртяни подправки.
  • “CocoTruffs” – пристрастяващи домашни бонбони, подсилени със сурова ванилия.
  • “IceDream” – като сладолед, но по-хубаво.
  • “AvoCadeux”– ядкова торта с вълшебен шоколадов крем.
  • “NonCheesecake” – чийзкейк без сиренето с ягодова глазура.

  * Всички десерти са сурови, не съдржат захар, животински продукти и глутен. При приготвянето им се следват принципите за балансирано хранене на д-р Гайдурков. Някои от рецептите са заимствани от книгата “Стани столетник” на Владимир Мутаров, както и от Ани Гров (Human Food Design).
  Георги Генчев живее и работи във Ванкувър, Канада от 2009 година. Преди две години се сблъсква със сериозен здравословен проблем (ХУК) и това значително променя живота му. След като не намира лек за състоянието си в Канада, той се връща в България и се среща с д-р Георги Гайдурков. Следвайки предписания от него режим на хранене, в рамките на два месеца състоянието му значително се подобрява. Това му дава надежда и приготвянето на здравословна, и вкусна храна се превръща в начин на живот за него. Ето защо, той решава да сподели това, което живее и което му доставя огромно удоволствие и с други хора, които се интересуват от това как да подобрят хранителните си навици и здраве.

 • Изложби

  ЦИРК/CIRCUS

  В рамките на Месец на фотографията – 2014 от 30.05 до 18.06.2014 в +това може да видите изложбата ЦИРК на Сантяго Серано. Фотограф базиран в Кито, Еквадор Сантяго Серано фокусира работата си основно върху социални и лични, средно и дългосрочни проекти. Завършил в Асоциацията на фоторепортерите на република Аржентина през 2008; Преминал “Семинар за съвременна фотография” в център за фотография в Мексико Сити през 2010 г. През 2011 е избран в програмата за визионерски портфолиа “ФОТОЕСПАНЯ” в Доминиканската република. През 2011 печели стипендия Ricoh за уъркшоп по фотожурналистика в Буенос Айрес, Аржентина. През 2013 печели стипендия за програмата към Фондация Педро Мейер в Мексико Сити “Фоторазкаът и новите медии”, с подкрепата на World Press Photo.

  Сантяго е член на фотосдружението Парадокс (б.п. от анг. Пара документи) в Кито, където работи по персонални и колективни фотопроекти и издава книги на Еквадорски фотографи.
  За своя проект „Цирк”, Сантяго споделя:
  “В Монтегранде, провинция на Буенос Айрес се проведе единадесетата конвенция за цирк жонглиране и улични представления. За 5 дни през ноември се включиха около осемстотин участници от различни Латиноамерикански държави, за да участват в уъркшопи, лекции и вечерни представления, които да покажат доколко са довели до съвършенство своите умения.”

  Within the program of the Month of Photography 2014 in Sofia, Bulgaria, in the gallery of PLUS TOVA you can see CIRCUS – the exhibition of Santiago Serrano.
  Photographer based in Quito, Ecuador; his work focuses primarily on social and personal mid and
  long-term projects. Graduated from the Asociation de Reporteros Graficos de la Republica Argentina
  (ARGRA) in 2008; Centro de la Imagen in Mexico City in 2010 in the “Contemporary Photography Seminar”. In 2011 he was selected for PHOTOESPANA Portfolio visionary program in Dominican Republic. In 2011 won a Ricoh Scholarship for the Foundry Photojournalism Workshop in Buenos Aires, Argentina. In 2013 he won a scholarship for the “Fotonarrativa y Nuevos Medios” diplomaed program in Fundacion Pedro Meyer in Mexico City with the support of World Press Photo.

  Santiago is member of Paradocs-photo cooperative based in Quito, where he develop personal and collective photo projects and publish books of Ecuadorian photographers.
  About his project Santiago says:
  “In Montegrande, Province of Buenos Aires held The Eleventh Convention for circus, juggling and street performances. Along five days in November appointment got about eight hundred participants from various Latin American countries to participate in workshops, lectures and evening shows in which their shows has shown the ability to hone their skills.”

 • Презентации

  Нощ на литературата

  На 14 май за трета поредна година България ще се потопи в европейската инициатива „Нощ на литературата“. „Нощ на литературата“ е международно събитие, в което за осми път ще се включат десетки европейски градове. Целта е представяне на преводна съвременна европейска литература и виртуално запознаване с нови и непознати за отделната дестинация автори. На 14 май 2014 г. от 18:00 до 21:30 часа едновременно във всички участващи градове ще се проведат публични четения в нетрадиционни градски пространства на откъси от произведения на европейски автори. Четците в инициативата са известни актьори или публични личности. В ежегодния проект през 2014 г. ще вземат участие 9 български града – София, Бургас, Варна, Велико Търново, Габрово, Перник, Плевен, Пловдив и Русе. За втора поредна година в „Нощ на литературата” ще има и българско участие, организирано от Сдружение „София: Поетики”. В клуб + това, ул. Марин Дринов № 30, свои книги ще представят българските писатели Силвия Чолева („Картички” ИК Жанет 45, 2007), Ясен Атанасов („Свят за изпиване” ИК Сиела 2009), Марин Бодаков („Северна тетрадка” И-во за поезия ДА, 2013).

  Алгоритъмът на четенията във всяко „гнездо“ следва схемата на всеки 30 минути да се представя в рамките на 15 минути един и същи откъс, а след прочита му участниците в събитието да получават печат в специално подготвена за целта брошура-пътеводител и да се отправят към следващото читателско гнездо. Този начин на провеждане на инициативата дава възможност на слушателите да се докоснат до литературите на различни страни в рамките само на една нощ, а събралите поне пет печата участват и в томбола с награди.
  В София ще бъдат организирани 11 читателски гнезда, съсредоточени около парка „Заимов“ – The Fridge, Столичен куклен театър – салон „Янко Сакъзов„, Театър „София“ -Канала, Международна фондация „Св. св. Кирил и Методий“, ресторант „Славяни“, галерия „Васка Емануилова“, ресторант „Преди 10“, галерия „Сезони“, МГТ „Зад Канала“ и „+ това„. Посетителите ще могат да чуят откъси от австрийски, английски, португалски, гръцки, немски, македонски, полски, руски, чешки и български автори, както и откъси от двете книги, спечелили най-много гласове в двете категории на Наградата „Бисерче вълшебно“ 2014, организирана от фондация „Детски книги“.

  Проектът „Нощ на литературата“ се превръща в традиционен литературен хепънинг за България и затова не е чудно, че интерес към него проявят и други градове в страната. През 2014 година в Нощта ще се включат още Бургас, Варна, Велико Търново, Габрово, Перник, Плевен, Пловдив и Русе, които са подготвили за своите граждани също много четене и изненади. Инициативата се осъществява благодарение подкрепата на местните общини, културни организации и сдружения, библиотеки, галерии и др.
  Повече за „Нощ на литературата“ 2014 ще научите на предстоящата пресконференция, предвидена за 12 май 2014 г. от 11:00 часа в Представителството на Европейската комисия в България, ул. „Раковски“ 124. Следете случващото се във Фейсбук-страницата на инициативата или в международната страница на събитието.

  Силвия Чолева е поет и журналист. Родена е през 1959 в София.
  Завършила е българска филология в СУ “Св. Климент Охридски”. Издала е осем книги. За първата “Детето на глухонемите”(1993) получава наградата Южна пролет. Следват “Вход”(1996), “Отиване Връщане”(1997), “Зими и лета”(2001), “Внимателно”(2001, Национална награда за поезия “Иван Николов” за млад автор, 2002), “Картички”(2007), “Писма”(2007, за двете Националната награда за поезия “Иван Николов”, 2007/. През 2010 издава романа „Зелено и златно”. Последната й книга е с разкази и се нарича „Гошко”.
  Отделни нейни творби са превеждани на различни езици. Участвала е във фестивали на поезията в различни страни.
  Води предаване за култура “Артефир” в програма “Хр.Ботев” на БНР. Била е редактор в сп. “Сезон” за българска литература и главен редактор на списанието за пол, език и култура “алтера”. Публикува текстове в културната периодика. На София филм фест, 2005 дебютира като сценарист с късометражния филм “Майка ми” на режисьорката Светла Цоцоркова. Живее в София. Омъжена, с две деца.

  Ясен Атанасов (1971) е писател, културолог и журналист. Автор на Книга (поезия, 1993), Хтон (роман, 1996 и 1999), Онези часове до изгрева (технопиеса, 2001), Неща (2005), и Свят за изпиване (роман, 2010). Един от основателите на Списанието за литература и други наслади Ах, Мария. Водещ редактор на поредиците Америка ХХ и Елит на издателство Парадокс. Сценарист и режисьор на филма Приказки за брат Вим, посветен на Вим Вендерс. Носител на наградата на Съюза на българските журналисти за 2007 и на приза Spirt & Spirit за романа Свят за изпиване (2010). Бивш главен редактор на сп. ЛИК. Основател и директор на фестивала София: Поетики.

  Марин Бодаков (1971, Велико Търново) е автор на шест стихосбирки, между които „Обявяване на провала” (2002), „Ангел в зоопарка” (2008) и „Наивно изкуство”, отличена с националната награда „Иван Николов” за най-добра поетична книга през 2011 г. Последната му книга – “Северна тедрадка”, беше публикувана от Издателство за поезия “ДА” през 2013 г. Литературен редактор на вестник “Култура”. Редовен преподавател в СУ “Св. Климент Охридски”. Съдружник в „Точица”, издателство за детска образователна книжнина.

 • Презентации

  Премиера на “Неправилности” от Иван Херцег

  Издателство за поезия ДА представя стихосбирката на един от най-добрите млади хърватски поети Иван Херцег.
  С участието на автора и на преводачката Людмила Миндова.
  Модератор Силвия Чолева
  Заповядайте!
  12 май, понеделник, 18:30 ч.,

 • Срещи

  Playback театър “Тук и сега”

  До края на театралния сезон всеки последен вторник на месеца ще играем в +това. Вече с нов час- 19,30ч., за да могат да дойдат и тези от вас, които работят по- до късно и не успяват да се придвижат :)
  На 29 април отново ще имаме възможност да изиграем историите и преживяванията ви, да се видим, да изпием по чаша вино и да се почувстваме по- спокойни и по- свързани един с друг.
  Playback Theatre “Here and Now” ни позволява да погледнем живота си от друг ъгъл, да видим себе си, чувствата, мислите си- изиграни талантливо от нашите актьори. Спонтанно създадената музика за всяка сцена е радост за сетивата и допълва магическото усещане от представлението. Потопете се в истинските истории от живота пресъздадени креативно на сцена, изиграни с внимание и смелост. Имате избор- дали да участвате, дали да разкажете история на сцената или да бъдете само зрител. И трите преживявания са запомнящи се.
  Бъдете част от час и половина неповторимо преживяване!

  Водещ: Цвета Балийска
  Музикант: Александър Евтимов-Шаманчето
  Актьори: Ина Гиргинова, Петя Попова, Радослав Йорданов, Яница Атанасова, Александър Чобанов
  Цена на билет: 8 лв.
  резервирайте място на go@plustova.com
  повече информация:
  theatrehereandnow.wordpress.com
  0886194492

 • Парти

  Неделно матине със Суинг Режим

  В неделния следобед, среща със Суинг режим – в обновен състав, с обновен репертоар и с нови сценични идеи!
  Полифоничен суинг и джазова балкания, приближаващи Изтока и Запада, франкофония, българофония, англофония и Латинска Америка.
  Атанас Хаджиев – кларинет, саксофон, вокали
  Марк Босани – баян, акордина, вокали
  Валери Пастармаджиев – контрабас, вокали
  Михаил Недков – Китара
  Вход: 5 лв

 • Срещи

  Импро Клас Начинаещи

  Вече сте гледали ИмПро. Сега е ваш ред да пробвате. Почерпете с пълни шепи от опита на първите импро-треньори в България. Това вероятно ще бъде един от най-забавните класове, които някога ще посетите. Научете основните правила на импровизацията от нашите умели професионалисти. Ще развиете набор от практически умения запетайка които можете да използвате и в живота, като спонтанност, креативност, работа в екип, активно слушане, поемане на риск, разказвачески умения, изграждане на персонажи. Научете се да импровизирате в една разполагаща и дружелюбна среда, където смехът е лесно постижим и забавлението е ключът. Това не е готварско предаване. От вас не се изисква нищо освен желание за игра.Импро клас “Начинаещи” ви очаква!Кой: Импро-треньор Джуранов и импро-треньор Бовянски

  Къде: Плюс Това
  Кога: Понеделник и сряда, 19:30 – 21:30, 10°C
  Колко: 15 лв. на посещение (с ДДС, платено мито и пълно каско)
  Как: Импровизирай… или пиши на v_bovyanski@abv.bg
  Местата са ограничени!

 • Работилници

  Импро Клас Начинаещи

  Вече сте гледали ИмПро. Сега е ваш ред да пробвате. Почерпете с пълни шепи от опита на първите импро-треньори в България. Това вероятно ще бъде един от най-забавните класове, които някога ще посетите. Научете основните правила на импровизацията от нашите умели професионалисти. Ще развиете набор от практически умения запетайка които можете да използвате и в живота, като спонтанност, креативност, работа в екип, активно слушане, поемане на риск, разказвачески умения, изграждане на персонажи. Научете се да импровизирате в една разполагаща и дружелюбна среда, където смехът е лесно постижим и забавлението е ключът. Това не е готварско предаване. От вас не се изисква нищо освен желание за игра.

  Импро клас “Начинаещи” ви очаква!Кой: Импро-треньор Джуранов и импро-треньор БовянскиКъде: Плюс Това
  Кога: Понеделник и сряда, 19:30 – 21:30, 10°C
  Колко: 15 лв. на посещение (с ДДС, платено мито и пълно каско)
  Как: Импровизирай… или пиши на v_bovyanski@abv.bg
  Местата са ограничени!

 • Срещи

  Playback театър “Тук и сега” през март!

  До края на театралния сезон всеки последен вторник на месеца ще играем в +това. Вече с нов час- 19,30ч., за да могат да дойдат и тези от вас, които работят по- до късно и не успяват да се придвижат :)
  На 25 март отново ще имаме възможност да изиграем историите и преживяванията ви, да се видим, да изпием по чаша вино и да се почувстваме по- спокойни и по- свързани един с друг.
  Playback Theatre “Here and Now” ни позволява да погледнем живота си от друг ъгъл, да видим себе си, чувствата, мислите си- изиграни талантливо от нашите актьори. Спонтанно създадената музика за всяка сцена е радост за сетивата и допълва магическото усещане от представлението. Потопете се в истинските истории от живота пресъздадени креативно на сцена, изиграни с внимание и смелост. Имате избор- дали да участвате, дали да разкажете история на сцената или да бъдете само зрител. И трите преживявания са запомнящи се.

  Бъдете част от час и половина неповторимо преживяване!
  Водещ: Цвета Балийска
  Музикант: Александър Евтимов-Шаманчето
  Актьори: Ина Гиргинова, Петя Попова, Пламена Томова, Радослав Йорданов, Александър Чобанов
  Цена на билет: 8 лв.
  резервирайте място на go@plustova.com

 • Работилници

  Импро Клас Начинаещи

  Вече сте гледали ИмПро. Сега е ваш ред да пробвате. Почерпете с пълни шепи от опита на първите импро-треньори в България. Това вероятно ще бъде един от най-забавните класове, които някога ще посетите. Научете основните правила на импровизацията от нашите умели професионалисти. Ще развиете набор от практически умения запетайка които можете да използвате и в живота, като спонтанност, креативност, работа в екип, активно слушане, поемане на риск, разказвачески умения, изграждане на персонажи. Научете се да импровизирате в една разполагаща и дружелюбна среда, където смехът е лесно постижим и забавлението е ключът. Това не е готварско предаване. От вас не се изисква нищо освен желание за игра.

  Импро клас “Начинаещи” ви очаква!Кой: Импро-треньор Джуранов и импро-треньор БовянскиКъде: Плюс Това
  Кога: Понеделник и сряда, 19:30 – 21:30, 10°C
  Колко: 15 лв. на посещение (с ДДС, платено мито и пълно каско)
  Как: Импровизирай… или пиши на v_bovyanski@abv.bg
  Местата са ограничени!

 • Плюс Това,  Срещи

  ПРОЛЕТЕН ДИСКУСИОНЕН ФОРУМ на тема УЧИЛИЩНИТЕ ПРАВИЛНИЦИ – ДЕМОКРАТИЧЕН ИНСТРУМЕНТ ИЛИ СРЕДСТВО ЗА КОНТРОЛ

  Съвместна инициатива на ЧСОУ”Рьорих” и Българската асоциация на частните училища, която дава шанс на гимназистите да дебатират по актуални теми. За пръв път тази година в събитието са поканени да участват чрез видеоконферентна връзка ученици от Испания, Италия, Полша, Румъния и Турция. Няма граници за модерния дебат, няма предел за реалното учене в модерното училище! Ние готвим своите ученици за бъдещето като градим умения в реална среда.

 • Срещи

  Академия за детски права за журналисти

  Национална мрежа за децата организира Академия за детски права за журналисти.
  В рамките на няколко часа ще бъдат представени основни теми, свързани с правата на децата и развитието на политиките за деца в България.
  Ще бъдат дискутирани и анализирани актуални факти и данни от областите образование, здраве, семейство, деинституционализация и детско правосъдие.
  Ще се обсъдят случаи от работата на неправителствени организации.
  За повече информация – Ана Коларова – ana.kolarova@nmd.bg

 • Срещи

  Мулти Култи Китчън представя Холандия

  Много се радваме, че най-после можем да ви поканим на новото издание на Мулти култи китчън с прекрасните ни домакини от Холандия. Както обикновено, очаквайте истории от първо лице, автентични ястия и десерти, напитки, съвременно изкуство и… не, не това, което си мислите. Но поне лалета ще има.
  16 март (неделя), 16:00 ч.
  Местата са силно ограничени. Осигурете си едно срещу предварително дарение от 15 лв на http://multikulti.bg/bg/portfolio/bg-mkk-netherlands
  Билети на място няма да се продават.

  Вече 3 години Мулти култи подпомага истинската човешка интеграция на бежанците, търсещите закрила и мигрантите в България. През 90 % от времето ние сме доброволци. Набраните средства ще подкрепят нашите вкусни & други инициативи през 2014 г.
  Вижте тук – http://multikulti.bg/bg/
  Благодарим ви.

  Multi Kulti Kitchen
  Presents
  The Netherlands
  We are very happy we can finally invite you to the new edition of Multi Kulti Kitchen hosted by our wonderful Dutch friends. As usual, expect stories, authentic dishes and desserts, beverages, contemporary art and… No, not that. At least there will be tulips.
  16 March (Sunday), 4 pm
  Places are very limited. Make sure you get one only by making a donation of 15 leva in advance here – http://multikulti.bg/portfolio/mkk-netherlands
  Tickets will not be sold on site.

  It’s been 3 years now since Multi Kulti has started supporting the real human integration of refugees, asylum seekers and migrants in Bulgaria. 90 % of the time, we are volunteers. The funds raised will support our delicious & other initiatives in 2014.
  Take a look – http://multikulti.bg/bg/
  Thank you.

 • Изложби,  Плюс Това

  Никога, никога, никога отново на сушата: Хората от лодките в Амстердам

  Фотоизложбата „Никога, никога, никога отново на сушата: Хората от лодките в Амстердам” и едноименната фотокнига на холандския фотограф Фрисо Спулстра и писателката Джоуи Смит гостуват в София като част от събитието „Мулти култи китчън: Холандия” на Сдружение „Мулти култи колектив” и могат да бъдат разгледани в + това (София, ул. „Марин Дринов” 30) до 30 март 2014 г. Изложбата документира любовта към водата и разказва 18 истории в снимки и текст на много бедни и много богати различни забележителни хора. Това е първият фотопроект, който обръща внимание на тези, които никога, никога, никога не биха живяли отново на сушата.
  Фрисо Спулстра завършва през 1997 г. академията Gerrit Rietveld в Амстердам. Оттогава работи като фотограф на свободна практика. Негови снимки и проекти са публикувани в National Geographic, GEO, Trouw, NRC Handelsblad, The Wall Street Journal и много други. Работи на Фрисо Спулстра взимат участие в повече от 25 колективни и самостоятелни изложби.

  Сдружение „Мулти култи колектив” работи от 2010 г. с цел интеграция на чужденците в България. Сред инициативите му са представяне на културите и кухните на общности от всички континенти чрез доброволческата инициатива „Мулти култи китчън” („добра практика” според Европейската комисия); картографиране на автентичните чуждестранни и български ресторанти и магазини за хранителни стоки „Мулти култи карта” (също „добра практика” според Европейската комисия) и др.
  За повече информация:
  Габриела Аргирова, 0884477033

 • Работилници

  Импро Клас Начинаещи

  Вече сте гледали ИмПро. Сега е ваш ред да пробвате. Почерпете с пълни шепи от опита на първите импро-треньори в България. Това вероятно ще бъде един от най-забавните класове, които някога ще посетите. Научете основните правила на импровизацията от нашите умели професионалисти. Ще развиете набор от практически умения запетайка които можете да използвате и в живота, като спонтанност, креативност, работа в екип, активно слушане, поемане на риск, разказвачески умения, изграждане на персонажи. Научете се да импровизирате в една разполагаща и дружелюбна среда, където смехът е лесно постижим и забавлението е ключът. Това не е готварско предаване. От вас не се изисква нищо освен желание за игра.

  Импро клас “Начинаещи” ви очаква!Кой: Импро-треньор Джуранов и импро-треньор БовянскиКъде: Плюс Това
  Кога: Понеделник и сряда, 19:30 – 21:30, 10°C
  Колко: 15 лв. на посещение (с ДДС, платено мито и пълно каско)
  Как: Импровизирай… или пиши на v_bovyanski@abv.bg
  Местата са ограничени!

 • Работилници

  СЕМЕЙНА РАБОТИЛНИЦА ЗА РЪЧНО ИЗРАБОТВАНЕ НА ТЕФТЕРЧЕТА И ТЕТРАДКИ

  Искате ли да си направите уникално истинско тефтерче от рециклирана хартия, в което да записвате своите мисли, идеи, скици, приказки, рисунки и всички онези неща, които се побират само в едно лично тефтерче? Или да си направите тетрадка от рециклирана хартия с ръчно нарисувана корица?
  Галина Иванова, дизайнер и автор на култовите работилници за тефтерчета и работа с рециклирани материали по време на фестивала GOATMILK, ще води малки и големи по пътя на рeализирането на собствена идея за тефтерче или тетрадка.
  Ще бъдат предоставени всички необходими материали.
  Всеки ще си тръгне с изработеното от него тефтерче или тетрадка.

  Работилницата е предвидена и за малки (от 6 години), и за големи.
  За участие, моля, пишете ни на go@plustova.com
  Продължителност: от 11ч. до 13.30ч.
  Цена за участие на семейство: 27лв
  Цена за самостоятелно участие: 15лв

 • Парти

  Концерт Swing Regime

  Плюс това, но и … плюс Swing Regime!
  Четвъртък, 20 февруари в 20 ч.
  Вечно изненадващият Суинг режим – с обновен състав, с обновен репертоар, с нови сценични идеи! Уловете ги в движение, че следващия път пак ще е ново!
  Менюто – подбрано за ценители: полифоничен суинг и джазова балкания, приближаващи Изтока и Запада, франкофония, българофония, англофония и Латинска Америка.
  А като червена нишка през всичко това минава искреното веселие и намигване, така присъщи на суинга!

  За него допринасят:
  Атанас Хаджиев – кларинет, саксофон, вокали
  Марк Босани – баян, акордина, вокали
  Валери Пастармаджиев – контрабас, вокали
  Михаил Недков – Китара
  Вход: 5 лв

 • Работилници

  Работилница за сладки валентинки

  Дни преди празника – на 8 февруари от 12ч., заедно с Лили от Small Bakes ще се подготвяме за предстоящия Св. Валентин с любовни сладки-Валентинки !
  Ще изпечем няколко вида сладки – портокалови, шоколадови с ром и с дъх на горчив бадем. Всеки участник ще направи собствена кутийка от сладки, ще декорира и украси изпечените сладките с фондант и ще напише своето послание върху сладки-валентинки.
  Накрая ще отнесе всичко в специална торбичка
  Цена за участие – 20лв. и записването е на go@plustova.com

 • Работилници

  СЕМЕЙНА РАБОТИЛНИЦА ЗА РЪЧНО ИЗРАБОТВАНЕ НА ТЕФТЕРЧЕТА

  Искате ли да си направите уникално истинско тефтерче от рециклирана хартия, в което да записвате своите мисли, идеи, скици и всички онези неща, които се побират само в едно лично тефтерче?
  Галина Иванова, дизайнер и автор на култувите работилници за тефтерчета и работа с рециклирани материали по време на фестивала GOAT MILK, ще води малки и големи по пътя на реализирането на собствена идея за тефтерче.
  Ще бъдат предоставени всички необходими материали. Всеки ще си тръгне с изработеното от него.
  Работилницата е подходяща и за малки (над 6 години) и за големи.
  Цена за участие на семейство 27лв.
  Индивидуално участие – 15лв.
  Моля, запишете се на go@plustova.com

 • Презентации

  Представяне “Да се наричаш Сахара”

  Издателство “Жанет 45”, 2013
  Автор Цветелина Георгиева,
  художник Христо Гочев,
  коректор Красимира Ангелова
  31 януари, 18,30ч.
  Да се наричаш Сахара, означава, че той непрекъснато трябва да пътува. Означава името ти, изписано от нечия ръка на вътрешната страна на запотеното стъкло на влака и после изтрито с ръкав. И друга жена. И “Мога ли да седна до вас?”. После целувка с вкус на непозната течност, която позволява на пресъхналото гърло да усети вкуса на някой друг. И пясък, който бавно изтича между пръстите, така както всичко изтича един ден…

 • Презентации

  Playback Theatre

  Заповядайте да отпразнуваме заедно първия ни рожден ден в + това, ул. “Марин Дринов” 30!
  Вече една година работим усърдно и с любов, за да “върнем” историите ви обратно- импровизирано и спонтанно. Playback театърът е магия, която вече е завладяла не само нас, но и някои от вас!
  Да погледнем живота си от друг ъгъл, да видим себе си, чувствата, мислите си- изиграни талантливо на сцена- това са преживявания, които можете да получите на нашите представления. Спонтанно създадената музика за всяка сцена е радост за сетивата и допълва магическото усещане от представлението. Потопете се в истинските истории от живота пресъздадени креативно на сцена, изиграни с внимание и смелост. Бъдете част от час и половина неповторимо преживяване!

  Водещ: Цвета Балийска
  Музикант: Александър Евтимов-Шаманчето
  Актьори: Ина Гергинова, Петя Попова, Пламена Томова, Радослав Йорданов, Александър Чобанов
  повече информация: theatrehereandnow.wordpress.com

 • Срещи

  Импро Клас Начинаещи

  Вече сте гледали ИмПро. Сега е ваш ред да пробвате. Почерпете с пълни шепи от опита на първите импро-треньори в България. Това вероятно ще бъде един от най-забавните класове, които някога ще посетите. Научете основните правила на импровизацията от нашите умели професионалисти. Ще развиете набор от практически умения запетайка които можете да използвате и в живота, като спонтанност, креативност, работа в екип, активно слушане, поемане на риск, разказвачески умения, изграждане на персонажи. Научете се да импровизирате в една разполагаща и дружелюбна среда, където смехът е лесно постижим и забавлението е ключът. Това не е готварско предаване. От вас не се изисква нищо освен желание за игра.
  Импро клас “Начинаещи” ви очаква!Кой: Импро-треньор Джуранов и импро-треньор Бовянски

  Къде: Плюс Това
  Кога: Понеделник и сряда, 19:30 – 21:30, 10°C
  Колко: 15 лв. на посещение (с ДДС, платено мито и пълно каско)
  Как: Импровизирай… или пиши на v_bovyanski@abv.bg
  Местата са ограничени!

 • Плюс Това,  Срещи

  ТИ СИ ТИ И АЗ СЪМ АЗ; И АКО СЛУЧАЙНО ТИ И АЗ СЕ СРЕЩНЕМ …

  Имало едно време …
  … същества наречени „андрогини“, които били едновременно мъжки и женски. Те станали твърде силни и самонадеяни и боговете ги наказали, като ги разделили. Затова всеки от нас търси своята липсваща половинка, с която да се слее в идеална хармония… Какво ни събира и как се избираме един друг сред всички останали хора?
  И аз бях там …
  От месец януари 2014 година в „+ това“ стратира дискусионен клуб “Наистина любов“ за това дали принцовете идват на бели коне, какво се случва след като обувката й става и как да запазим „и заживели щастливо“.
  Три дни пили …
  Два пъти месечно в два часа, една гореща тема … и чаша вино!
  Заповядайте на 15.01.2014 година от 19,00 часа на първата среща на дискусионния клуб „Наистина любов“
  Домакини – Мая Угрюмова и Доротея Панова.
  Цена 20 лв.

 • Изложби

  Изложба Black&White

  Делиана завършва Националната Художествена Академия със специалност „Живопис“ в класа на академик Светлин Русев. В последните десет години, зад гърба си тя има 5 самостоятелни изложби, както и множество участия в общи изложби. Талантът и посланията на творбите й обаче прескачат границите на България и са оценени далеч извън нея – а именно в частни колекции и изложби в Малта, Швейцария, Англия, САЩ, Панама.
  Изложбата BLACK & WHITE е олицетворение на непрестанната игра на търсене и допълване, на преливане и завършване между две противоположни сили. Всички произведения са в черно и бяло и представят вечния стремеж към баланс и хармония!
  Откриването на изложбата ще се състои на 10 яноари от 18,30 ч.

 • Срещи

  Импро Клас Начинаещи

  Вече сте гледали ИмПро. Сега е ваш ред да пробвате. Почерпете с пълни шепи от опита на първите импро-треньори в България. Това вероятно ще бъде един от най-забавните класове, които някога ще посетите. Научете основните правила на импровизацията от нашите умели професионалисти. Ще развиете набор от практически умения запетайка които можете да използвате и в живота, като спонтанност, креативност, работа в екип, активно слушане, поемане на риск, разказвачески умения, изграждане на персонажи. Научете се да импровизирате в една разполагаща и дружелюбна среда, където смехът е лесно постижим и забавлението е ключът. Това не е готварско предаване. От вас не се изисква нищо освен желание за игра.
  Импро клас “Начинаещи” ви очаква!

  Кой: Импро-треньор Джуранов и импро-треньор Бовянски
  Къде: Плюс Това
  Кога: Понеделник и сряда, 19:30 – 21:30, 10°C
  Колко: 15 лв. на посещение (с ДДС, платено мито и пълно каско)
  Как: Импровизирай… или пиши на v_bovyanski@abv.bg
  Местата са ограничени!

 • Презентации

  Представяне “Военната фотография”

  Четене на Сабина Кърлева
  представя дебютната си книга Военната фотография
  3.1.2014@+Това
  Начало: 19ч.
  Сабина Кърлева е лауреат на двадесет и деветия Национален младежки конкурс за поезия “Веселин Ханчев” 2012. Книгата се издава със съдействието на Община Стара Загора.
  Със стихосбирката на Сабина Кърлева “Военната фотография” се заявява нов глас в съвременната българска поезия. Освободена от интимните и самодостатъчни вслушвания на аз-а, книгата отправя погледи към историята (като лична утопия), към войната (като лична участ), към паметта (чрез различни стратегии за уплътняване и въплътяване), философски промислени и заявяващи света на съвременния млад човек – уж смрачено-статичен, но с ненадейно възправящия се жест на вилицата, пробождаща сухия език на деня.
  Яница Радева

 • Презентации

  Представяне “Приказка за човека, който нямал анфас”

  „Приказка за човека, който нямал анфас“
  е авторска детска книга, разказ за другата страна на любовта.
  Автор на текста и илюстрациите е Инна Павлова,
  а издателството- Точица:
  http://www.behance.net/inna_pavlova
  http://tochitza.com/

 • Работилници

  Аууу, какви играчки!!!

  Работилница за коледни играчки от полимерна глина.
  Внимание: работилничката е за максимум 10 човека и заразява с добро настроение и коледен дух дори и най-здраво имунизиралите се!
  В дъното на заразителната конспирация стоят + това и Bubich (https://www.facebook.com/pages/Bubich/644692538876259?fref=ts), а на върха – ще се реете вие и вашите необятни творчески възможности.
  …..
  За целта: пишете ни на go@plustova.com, запазете си място и заповядайте на 21-ви от 13:00 часа.
  Работилницата е с цена 18 лв и всички изработени играчки остават собственост на съответно изработилия ги участник.
  Работилницата е подходяща за деца над 10 години.

 • Работилници

  КОЛЕДНА AРТ РАБОТИЛНИЦА 2013

  На 21 Декември (събота) oт 11:00 до 13.30 часа отново ще се съберем на предколедна работилница за декупаж. Заповядайте в уютното арт пространство на +това (място за срещи, събития и изложби с кухня, бар и магазин) на улица Марин Дринов 30. С КОЛЕДНАТА AРТ РАБОТИЛНИЦА на „Изкуството на истинската храна“ ще придобиете нови умения, нови приятелства и ще се заредите с вдъхновение! Ще изработим уникални дървени сандъчета за съкровища. Поканете духа на Коледа сърцата си! Заповядайте в +това и се насладете на няколко часа в приятна обстановка, чудесна музика и ароматни топли напитки.
  Запишете се предварително на artofrealfood@gmail.com или звъннете на Диана 0889 198 187. Цената на работилницата е 55 лева.

 • Изложби

  Благотворителна изложба търг “Light”

  Прочутият творчески колектив DeFrois, Racheva, Kalch, Esberger, съзнавайки невъзможността за изчерпателност, настройва своите стилови граници и артистична насока, маркирайки убеждението, че светлината, трябва да бъде изучавана, за да може изразяването да бъде осмислено.
  Съвременната визуална среда и чувствителност, определят и художествената нагласа, за да може творбите да не зависят от догмите на действителността, въпреки че някои пределни интерпретации, показват превръщането на общи убеждения в заблуда, но до голяма степен отсъстват в институциите на паметта.

  Тази експозиция е част от общо усилие на колектива, към усвояване на културните присъствия и затова в нея са включени и творби на приятели, артисти от различни държави.
  Изложбата и търга са изцяло с благотворителна цел. Всички събрани средства ще бъдат дарени за благотворителност насочена към деца в нужда “Да помогнем на Ивайло” DMS IVO и “Подкрепете Криси отново” DMS KRISI. 17 777

 • Срещи

  Литературно четене уит френдс

  В знак на протест срещу само-коледната благотворителност и еднотипните коледни партита, Подарете книга прави литературно четене. Йеее!
  Tози път събитието няма да бъде в чест на децата, а на доброволците – хората, които дават времето си за някого друг без да чакат нещо в замяна.
  Миналата година започнахме с приятели – Тома Марков, Радослав Парушев, Стефан Иванов и Калин Терзийски. И всяка следваща година ще каним същите + още един нов автор-изненада, който е бил част от Подарете книга през годината.
  Ами… заповядайте! :)

 • Плюс Това,  Работилници

  Спаси елхичка – работилница

  КОЛЕДНИ ЕЛХИ – ЕДИН ДРУГ ВИД
  Ако сте се изморили от опити да отгледате елха в саксия, защото не искате да си купувате отрязана, не си падате по изкуствени имитации на коледни дръвчета, леко сте позакъсняли с коледната украса и сте склонни да отделите 2 часа да направите нещо подобно като на картинката, а именно:
  – леко нестандартно
  – от отпадъчни материали
  – трайно
  – многогодишно
  – лично /защото ще си е ваше/
  заповядайте на 15ти декември да си сглобите такова заедно с ФУНКТ /подобни неща тук и тук/. И ако това не ви стига, само погледнете това или това
  цена – 18лв. Подходяща за деца с придружител
  запишете се —> go@plustova.com

 • Презентации

  Мария Донева с “Шепа лъскави череши” в зимна София

  Имаме страхотното удоволствие да ви поканим на премиерата на съвсем новата книга на Мария Донева.
  “Шепа лъскави череши” и Мария ще гостуват в уютната обстановка на + това на 12 декември, четвъртък от 19:00!
  Заповядайте!

 • Срещи

  +Това на Софийски литературен фестивал

  В рамките на СМПК, тази година ще се проведе и първото издание на Софийски литературен фестивал. 10-15 декември, НДК -Мраморно фоайе.
  + Това с гордост се присъединява към екипа на фестивала и ще очаква всички почитатели на литературата в специално изграденото си кафене.

 • Работилници

  Коледни Работилници

  Да си направим Коледа. Коледа, която е красива, домашна, сладка и уютна. Коледа с играчки, гирлянди, елхички, кутии, меденки и курабии, къщички и сурвачки – да правите всичко това с вашите ръце, ще ви научим ние от сърце.

  ПРОГРАМА
  4.12 / сряда/ 17:30ч. – Коледни меденки (с Вики от Cake Box)
  7.12 /събота/ 14:00ч. – Декупажирай това – кутия или пък играчка за елха (с +Това)
  7.12 /събота/ 15:00ч. – Къщички от курабийки ( с Фуудис)
  7.12 /събота/ 17:00ч. – Ауу, какви играчки! (с Бубич)
  8.12 / неделя / 11:00ч. – Хартиена Коледа (с Величка)
  8.12 / неделя/ 14:00ч. – Сладко-вкусна украса за елха ( с Лили от Small Bakes)
  15.12 / неделя/ 11:00ч. – Спаси елхичка (с Функт)
  16.12 / понеделник/ 18:00ч. – Коледни Мобили (с Вики Книш)
  21.12 / събота / 15:00 – Бабините сурвачки (с Надя)

  ИЗБЕРЕТЕ (си работилничка),
  НАПИШЕТЕ (ни мейл на go@plustova.com),
  ПОСЕТЕТЕ (ни:))
  И СИ ТРЪГНЕТЕ (с огромна усмивка и куп творения за Коледата у дома).
  Цени: 15/20 лв на работилница. Продължителността на една работилница е 2 атрономически часа. Всеки изработен продукт остава за този, който го е направил

 • Работилници

  Коледни меденки

  Печенето на бисквити и декорирането им може да бъде много забавно с участието на децата в къщи!
  Нека заедно се потопим в Коледното настроение още от началото на м. декември.
  На 04 декември от 17:30ч., съвместно с ателие Cake Box и Фондация Култура Плюс, Ви каним на Работилница за Коледни меденки. Подходяща за деца от 7 до 12 години, заедно с родител .
  Ще изрязваме меденки с коледни формички, печем и декорираме. Всяко дете ще занесе у дома готовите меденки.
  Цената за участие е 20 лв за дете и родител.
  Ако участникът е сам – 15лв.
  Всички материали са включени в цената, а записването е на go@plustova.com

 • Презентации

  “Улица щастие” – поезия от Оля Стоянова

  ИК Жанет 45
  представя
  “Улица щастие” – поезия
  от Оля Стоянова
  представящ Пламен Дойнов
  Улица „Щастие“ наистина съществува. На нея има само една ниска къща, в краен квартал на София – кучетата махат опашки пред прага, а децата се смеят. Поезията обаче има странни маршрути – минава през Самарканд в Централна Азия и се отбива в Прага, прескача до Истанбул и Дрезден, спира се на някой връх горе в планината или чака на спирка на Лъвов мост.
  Не е ясно къде ще срещнеш история, достойна за разказване. И няма голяма разлика дали пишеш репортаж, разказ, пиеса или стихове – важна е историята. А историите винаги идват в подходящата форма, сами си обличат подходящите дрехи.

  Тези стихове са писани в продължение на десет години, печелили са награди, включвани са в антологии, превеждани са. И питат как се трупа умора, как се внимава за малките жестове, как назряват конфликтите или къде намираме основание, за да продължим.
  “Стиховете на Оля са лаконични. При тях като че ли видимите следи на стила са премахнати, разкрасяването е забранено. Именно при този аскетизъм в подхода към текста се получава най-запомнящото се качество в стиховете на Оля: там всяка дума тежи.”
  Кристин Димитрова
  Оля Стоянова е журналист, поет, пътешественик. Автор на „Пътеводител на дивите места“ и сборника с разкази „Какво сънуват вълците“. Има издадени три стихосбирки – „Фотографии“, Проза“ и „Пътна карта“, както и един роман – „Лични географии“. Докторант в Софийския университет. Носител на отличия за поезия, проза, журналистика и драматургия. Обича истинските истории.

 • Изложби

  Да откриеш остров – фотографска изложба на Владислав Христов

  “Да откриеш остров” – световните писатели, посетили България
  Фотографска изложба на Владислав Христов
  26 ноември – 20 декември 2013 г.
  “+ това “, ул. Марин Дринов № 30, София
  Изложбата е част от Софийския литературен фестивал, чието първо издание ще се проведе от 10 до 15 декември 2013 г. в НДК, Мраморно фоайе с участието на 52 автори от Балканите.
  Софийският литературен фестивал се организира от Асоциация „Българска книга“ с подкрепата на Столична Община и Европейската мрежа за литература и книги „Традуки“.
  Софийският литературен фестивал подкрепя кандидатурата на град София и Югозападен район за Европейска столица на културата 2019.

  Повече за експозицията:
  Идват ли големите писатели в България или тя остава изолирана в световната литературна карта? Страната ни има преимуществото да бъде нова дестинация за културно опознаване – некартографиран остров, пълен със странни обитатели. Всеки голям творец е откривател по дух, какво по-голямо предизвикателство пред него да изследва непозната територия. С радост може да се твърди, че вече сме желан обект за литературните пътешественици със световна известност. Изложбата “Да откриеш остров” представя 22 писатели от 12 страни, гостували в България през последните две години.
  “Всеки писател има чувствителност, непозната в книгите му, която разкрива само при общуване със своите читатели. Жестове, усмивки, притеснение, неща, които минават като мигове пред очите ни и ако никой не ги запечата в кадър, умират подобно несбъднати книги.

  Именно тези мигове съм се опитал да уловя при срещата ми с едни от най-големите имена на световната литература. Тези малки наглед детайли издават истинската природа на твореца отвъд думите му и го представят пред нас в цялата му пълнота и земност”.
  Владислав Христов
  В изложбата ще бъдат представени фотографски портрети на:
  Марио Варгас Льоса ( Перу ), Ги Гофет ( Белгия ), Юрий Андрухович ( Украйна ), Кнут Одегард ( Норвегия ), Етгар Керет ( Израел ), Зюлфю Ливанели ( Турция ), Фарук Шехич ( Босна и Херцеговина ), Миле Стоич ( Босна и Херцеговина ), Фадила Нура Хавер ( Босна и Херцеговина ), Влада Урошевич ( Македония ), Никола Маджиров ( Македония ), Игор Исаковски ( Македония ), Ева Липска ( Полша ), Яцек Денел ( Полша ), Aнджей Сташук ( Полша ), Kшищоф Варга ( Полша ), Ендре Кукорели ( Унгария ), Балаж Дьоре ( Унгария ), Дьорд Фердинанди ( Унгария ), Дейвид Ланю ( САЩ ), Ричард Русо ( САЩ ).

  Повече за автора:
  Владислав Христов е роден през 1976 г. в гр. Шумен. Живее и работи като журналист и фотограф в София. Негови текстове са превеждани на 11 езика, носител е на множество литературни отличия. Издадени книги: “Снимки на деца” (кратки прози, 2010), “Енсо” (стихове, 2012, номинирана за наградата “Иван Николов”), “Фи” (стихове, 2013). Член e на международната организация “The Haiku Foundation”. Три поредни години е в класацията на 100-те най-креативни хайку автори в Европа. Организатор е на много инициативи, свързани с популяризирането на хайку в България. Първата му самостоятелна фотографска изложба е “Вектори” в Хановер ( Германия ) 2011 г., следват няколко участия в сборни изложби в Кьолн ( Германия ) и София.

 • Срещи

  Playback Theatre “Тук и Сега”

  Заповядайте на месечното ни представление в +това на ул.Марин Дринов 30!
  Повечето от вас вече знаят какво правим, но ето и подробна информация:
  Плейбек тетърът е създаден през 1975 г., у нас е известен от около 20 години, но все още няма широка популярност. Той е вид импровизационен театър, който има структура, ритъм, правила и форма, но няма сценарий. Историите, които се играят- идват от публиката. На живо и спонтанно се изпълнява и музиката към тях.
  Плейбек театърът се различава от нашумелите напоследък представления на имровизационен принцип. Освен забавлението, което неизменно присъства, Плейбек представлението провокира чувства, мисли, асоциации и спомени у зрителя. Всеки получава и възможността да бъде главен герой – да разкаже и да види своята история изиграна. Да се погледне отстрани, да разгледа събитията от различен ъгъл, да направи равносметка.

  Плейбек театърът дава възможност на всеки да избере ролята си- дали ще е участник, главен герой или зрител.
  Плейбек представлението е преживяване, което не може да бъде описано- първо, защото всяко представление е уникално и второ, защото всеки участник го преживява по различен начин.
  Водещ: Цвета Балийска
  Музикант: Александър Евтимов– Шаманчето,
  Актьори: Ина Гергинова, Пламена Томова, Петя Попова, Радослав Йорданов, Александър Чобанов, Яница Атанасова
  Цена на билета: 8лв.
  За резервации на: go@plustova.com

 • Парти

  Световен ден на урбанизма

  Световният ден на урбанизма или на градското планиране се отбелязва от 1949 г. насам.
  Тази година основна тема е водата, като е организирана онлайн конференция “Водата и планирането: флуидно предизвикателство”.
  У нас денят ще бъде отбелязан с кратка и с волна програма първо в Университета по архитектура строителство и геодезия и след това в + това.
  Повече информация може да намерите на следните адреси:
  http://asub.info/
  http://uacg.bg/
  http://www.planningtheworld.net/

 • Изложби

  1300 грама

  05 ноември – 25 ноември 2013
  “1300 грама” е фото проект на Веселина Николаева в подкрепа на капманията “Децата ни не са биологичен отпадък”.
  В България всички мъртвородени или починали непосредствено след раждането си бебета на практика стават собственост на болницата, която ги изгаря като “биологичен отпадък”, заедно с други болнични отпадъци. Така родителите не могат дори да получат урна с прахта на бебето си или гробно място, което да посещават – изключително важен момент от процеса на скърбене. Портретите в проекта на Веселина Николаева са инциирани от вярата и в естественото правото на родителите да се сбогуват с децата си по хуманен и достоен начин.

  Веселина Николаева (1976) е фотограф, получила професионалното си образование в Холандия и работи на свободна практика от 2001г. Работите и са включени в самостоятелни и групови изложби, както и международни фестивали. През 2004 издава първата си книга BABA , за която получава наградата Grand Prix на 4ти Международен фестивал по фотография в Лодз (PL), последвани от Descubrimientos Award за най-добър млад фотограф в Мадрит (ES) и Canon наградата на Сребърна Камера през 2005 в Амстердам (NL). От тогава Веселина Николаевапу бликува School no 7 (2007) и Simply a Line (2009), която е номинирана за най-добра книга на Dutch Doc в Холандия през 2010г.

 • Презентации

  АНИМАЦИЯ ОТ А ДО Я – представяне на проект

  Анимация за деца от А до Я е проект на Compote Collective, реализиран като 5-дневна детска работилница по анимация в рамките на . Работилницата се Sofia Design Week проведе от 24-28 юни 2013 в Soho/Coxo, като в нея взеха участие общо 17 деца на възраст между 6 и 13г. Проектът е финансиран от Дирекция Култура Столична Община за 2013г. и се реализира в подкрепа на София- кандидат за Европейска столица на културата 2019г.
  Обединяващата темата на работилницата беше българската азбука. Буквите се превърнаха в причудливи същества, оживяха и завладяха детското въображение. С анимираните букви построихме 4 минутен филм!

  Заповядайте на представянето на филма създаден по време на работилницата Анимация за деца от А до Я, точно на 1-ви ноември – Ден на народните будители, от 17:00ч. в + това на ул.Марин Дринов №30.
  Поканете родители и приятели и ако искате елате с костюмите от предишната вечер!

 • Работилници

  Работилница за страшни чанти

  В предхелоуинската треска, Ви предлагаме да се включите в Работилницата ни за изработване на страшни чанти. С тях ще може да пренасяте всички събрани трофеи от празника или просто да разнообразите стила си.
  Ади Величкова е влюбена в текстила и от години работи с този материал, като изработва най-различни предмети и дрехи, както за себе си, така и професионално. Тя ще покаже 3 вида бод и ще насочва участниците в ушиването на любим герой върху торба с тематичен празничен десен.
  Заниманието е предназначено за деца над 9 години и за всеки, който желае да притежава този аксесоар.
  Цена за участие 20лв., в която са включени всички необходими материали. Желаещите да участват, трябва да заявят това предварително на go@plustova.com.

 • Парти

  BARTOUR 4

  В може би най-емоционалния момент от филма на Уди Алън „Полунощ в Париж” главният герой осъзнава, че представителите на всяко едно поколение предпочитат да живеят в някое предишно. Фрапиращо, но някак нормално, дори заради това, че един мъдър човек някога беше казал: „Всичко в миналото беше по-хубаво, особено бъдещето”.
  На 26 октомври 2013, четвъртото издание на превърналия се в традиция bartour ще бъде посветено на едно емпирично изследване на горното. Посредством обилно количество шотове и тематична музика ще се тества :
  а) к’во става бе човек?
  б) къде да се срещнем?

  в) коя година ще е утре?
  г) кога точно е сега?
  Едва ли ще има познали точния отговор, защото всички отговори ще са верни, но наградите ще отидат при онези, които съберат печати от всички барове участващи в това трогателно пътешествие.
  Освен експерименталните шотове, всяка локация ще предложи музика от определена декада.
  Нещата ще звучат горе-долу така – в +това ще са на вълна 30-те, в Огоста ще звучи шейсетарски саунд, в KANAAL ще се върнат към 70-те, в NeuBerlin пък ще наблегнат на 80-те, в bar FlipFlop ще са в 90-те, а Lomo ще го играят на звуци от бъдещето.

 • Работилници

  Работилница за Хелоуин сладки

  Дни преди празника, на 26-ми октомври, от 13ч., заедно с Лили от Small Bakes ще се подготвяме за предстоящия Хелоуин!
  Всеки учасник ще изпече и украси на място страховити сладки – мумии, черепи, ковчези, тикви, духове и други, както и от специалните “страшни пръсти.”
  Накрая ще отнесе всичко в тематична торбичка
  Цена за участие – 20лв. и записването е на go@plustova.com.

 • Изложби

  Фотоизложба “Снимки на 1 символ”

  Фотоизложба „Снимки на 1 символ“
  24.10.2013-31.10.2013
  Правата на човека вече имат универсален символ.
  Фотоизложбата „Снимки на 1 символ“ представя фотографии, изпратени за участие във фотоконкурса „Снимай МЕ – бъди част от универсалния символ на правата на човека”.
  Те представят авторски интерпретации на универсалния символ и каузата за отстояване на правата на човека, които участниците са запечатали в своите кадри. Заглавия като „Не пипайте правата на човека! Опасно за
  живота!”, „Надежда”, „Символът – посланик на изкуството” представят наистина впечатляващи визуализации на универсалния символ на правата на човека в
  Фотоизложбата е част от инициативата “Бъди част от универсалния символ на правата на човека – направи го свой!”, която е насочена към популяризиране на универсалния символ в България.

 • Срещи

  Playback Theatre

  Тази година откриваме сезона на 22 октомври 2013 от 19ч.
  Театърът на твоята история- спонтанен театър без сценарий, с много смях, прозрения и понякога малко сълзи. Театър, който се вълнува от истинските истории, от чувствата и преживяванията на хората от публиката. Театър, в който избираш ролята си- дали ще си участник или зрител. Театър, който няма да те остави безразличен- може да те изнерви или ядоса, да те зарадва, разсмее, замисли, развълнува. Ще те докосне. Защото няма нищо по- красиво и истинско от реалните истории, разказани искрено и изиграни креативно от талантливи актьори.
  С вълнение очакваме срещата с вас!
  До скоро!
  Екип:
  Водещ: Цвета Балийска
  Музикант: Александър Евтимов- Шаманчето
  Актьори:
  Ина Гергинова, Петя Попова, Пламена Томова, Радослав Йорданов, Маргарита Христова

  За повече информация относно нашата група и Playback Theatre “Here and Now” посетете
  theatrehereandnow.wordpress.com

 • Изложби

  Джобен формат

  Джобен Формат
  18.10.2013 – 23.10.2013
  фотографии на Боряна Пандова
  http://burria.blogspot.com/
  музика Биляна Вучкова
  www.bilianavoutchkova.net
  Откриване: 18.10.2013 (петък), 19 ч.
  + ТОВА, ул. “Марин Дринов” 30
  Идеята в този проект е примамливо проста. Боряна Пандова моли познати и непознати да се бръкнат в празните си джобове и извадят от там каквото намерят. От този парадокс започва интересното – първо с естествената реакция на всеки: “Ами аз нямам какво да извадя, гледай!”, през: “Само това намерих, някакви боклуци!” до появата на серия от макро снимки, в които тези незначителни само-боклуци неочаквано се превръщат в създания и познаваеми форми.

  Технологиите през последния век позволиха макрофотографията да се мине от категория екзотика в съвсем достъпен и самозадоволен жанр, който се пренасели от искрящи професионални и аматьорски снимки – един приближен до очите ни свят на природен лукс…
  Това, което отличава Джобен Формат обаче е не самото приближаване, а пълното преобразяване на невзрачния боклук в халюцинация за същества, самостоятелни или влезли в битка помежду си с характер и изражение. И цвят, много цвят. Способността на Боряна да изсмуква до последната капка вълшебство от невълшебни предмети във фотографски серии, тук е отведена до съвършенство, в съвършен формат от съвършена простота. Един съвършено опростен фокус върху ежедневна магия, която ни съпътства без да забележим.

  А отвъд това Джобен Формат е натъртване върху факта колко разглезено разчитаме на очите си да ни доставят все по-мащабни, грандиозни, шопинг космически, моло разтърсващи гига хапки, намигане към просмуканите ни от зрителни послания мозъци – хей, животът не е SFX, за които да плащаме прескромни суми на продуцентите!
  Цветовете кротко се усмихват от дъното на празните ни като мечти джобове. Всъщност в един предполагаем обрат на сетивата всеки един от нас внезапно проумява, че вещите, с които се тъпчем са една незначителна халюцинация с нетрайна боя, а това, което ни се струва боклук при леко увеличение се превръща в значимата реалност.
  А дори да не си падате някой да товари едни картинки с едни смисли, които вие не виждате налични, бъдете сигурни, че ще прекарате няколко много приятни мига от живота си откривайки в снимките същества според вашата собствена фантазия. И не забравяйте, че някой се крие в джоба ви, макар да ви се чини празен.
  Тодор КРСТ

 • Срещи

  Вечер с настолни игри

  15-ти октомври – 18.30ч.
  ПОКЕР, Генерал, шах, табла, DixIt, домино, Black Jack – Вечер с настолни игри!
  Можеш да играеш на всяка една от игрите, да донесеш и своя, да сменяш отборите, да се запознаеш с всички, само не забравяй доброто настроение и състезателния дух :)

 • Срещи

  Social Sunday

  Есента е тук и дойде време отново да поготвим в +това. Избрали сме няколко подходящи за студеното време рецепти и ще ви очакваме за един мързелив неделен обяд. Ще започнем в 11:00 и ще свършим когато сте изяли всичко :)

 • Изложби

  Изложба “Есенно море”

  Изпращаме лятото цветно и подобаващо с първата авторска изложба на Надежда Желязкова, човекът, който стои зад Nadya’s knit.
  Kъм днешна дата плетените й бижута са се превърнали в нещо повече от хоби.
  Можете да ги разгледате не само в магазина на +това, но и в чисто новия онлайн магазин или в фейсбук
  Откриването на изложбата, вдъхновена от новите модели, с които Надя ще ни изненада е на 12.10
  Очакваме ви след 18:00ч, когато ще можете да си закупите всичко, което ви хареса веднага :)

 • Работилници

  Работилница за Cake Pops

  С Лили от Small Bakes отново ще правим Cake pops – малки лакомства на клечка. Този път ще измайсторим различни видове – класическия cupcake pop, cake pop пиленце.Всеки учасник ще може сам да оформи, украси и декорира избраните от него варианти, а накрая да отнесе всичко в симпатична кутийка.
  Цена 22лв и включва всички необходими материали.
  Записване на go@plustova.com

 • Срещи

  Тибетска вечер བོད་ཀྱི་་དགོན་དྲོ། – Представяне на филма “Калачакра” (2012)

  Тибетски вечери – реално и виртуално за Тибет днес – традиционен и съвременен, с болка и любов – от Дружеството за Българо-Тибетско приятелство в България: Представяне на поредица от филми за Тибет – един съвременен и модерен поглед без клишета към хилядолетната традиция на Тибетския будизъм, философия и култура, към проблемите на днешния ден – упадъка на старите ценности и културния геноцид, запознаване със съвременни творци и артисти – живеещи и работещи вътре и извън Тибет – за стремежа на тибетците днес към собствена модерна идентичност, разкази на пътешественици от Хималаите и просто туристи, поляти с много Tibetan Butter tea.
  На 09 октомври – сряда, от 19 ч. ще представим филма Kalachakra: The Movie / Калачакра 2012 на младите автори Борислав Карамелски и Антони Кръстев.

  Те ще ни запознаят с проекта си Invisible Strings, част от който е филма им – Калачакра – 18 мин., сниман в Бодхгая, Индия, през януари 2012 г. по време на посвещенията в Калачакра, които дава там Негово Светейшество Далай Лама . Подготвили са и фотоси от пътуването си в Индия.
  Kalachakra means Time-Wheel, as “Kala” is Time and “Chakra” is Wheel in Sanskrit. Much in this tradition revolves around the concept of time and cycles; from the cycles of the planets, to the cycles of our breath and the practice of controlling the most subtle energies within one’s body on the path to enlightenment.
  This movie is a result of our incredible journey through India and our attendance of the Kalachakra Initiation held in the sacred Buddhist site of Bodh Gaya. Faith crossed our paths with many blessed people including His Holiness the Dalai Lama.
  FILM BY: Antoni Krastev and Borislav Karamelski
  SHOT WITH: Canon 7D and Canon 60D
  LOCATION: Bodh Gaya, India

  Какво знаем за Тибет с днешна дата? И за кой Тибет знаем?
  За Стария Тибет, до 1950 г. и вече несъществуващ – историческия,
  За Тибет в изгнание, извън географския Тибет – в Индия и другаде по света, със стремежа на тибетските изгнанници да запазят ценностите на “стария” Тибет,
  За Новия Тибет – на Тибетския Автономен район – ТАР, както и в другите области, все още обитавани от етнически тибетци в провинции на днешен Китай, в други хималайски гранични райони,
  Романтичният Тибет – представен от писатели, художници и артисти, които идеализират Стария Тибет като място на свръхестествено духовно постижение. В единия край е фантастичния Тибет на теософията, Николай Рьорих, James Hilton и Лобсанг Рампа, в другия – идеализираната версия на Alexandra David-Neel, Лама Говинда, и други апологети.

  или Будистския Тибет? – на ” Тибетския будизъм”, т.е. на етническите тибетци, които смятат себе си за “будисти” и не-етническите тибетци, разпознати като превъплъщение на лами . Не-етническите тибетски будисти може евентуално да не се интересуват от Стария Тибет, малко да са загрижени за съдбата на Тибетската диаспора в изгнание, да изпитват неприязън към НовияТибет и пренебрежително отношение към Романтичния Тибет – като в същото време извършват ритуали, облечени в тибетски дрехи , изучаващи тибетски текстове и практики…
  Пропуснахме Виртуалния Тибет, този на тибетците в Интернет пространството и социалните мрежи, Тибет в изкуството на младите тибетци извън и вътре в Тибет, на модерните и съвременни тибетци, родени вече 2-ра и 3-та генерация в изгнание…
  Всичко това ще се опитаме да покажем във филми и разкажем в беседи в Сряда – Lhakar (Бяла сряда) в нашите “Тибетски вечери” в “+това”.

  Думата “Lhakar”(ལྷག་དཀར་) се превежда буквално като “Бяла сряда“ и се счита за много специален ден от тибетците, защото сряда е ден на душата на Далай Лама.

 • Работилници

  Работилница за френски макарони

  Има ли тайна в приготвянето на френски макарони? Дали е необходимо да вложиш само любов, както казват французите? Ако искате да се потопите в магията на приготвянето на тези уникални , изкушаващи и вкусни “съкровища”, заповядайте на организараната от нас работилница, съвместно с Tita Cakes и Работилница за приложни вълшебства!
  Цената за участие от 25лв., включва всичко необходимо, а предварителното записване е на go@plustova.com. Местата са ограничени!

 • Срещи

  Вечер с настолни игри

  Приготви се за вечерта на турнирите! Без значение на коя игра сядаш – карти, шах, табла, Монополи, Скрабъл, Генерал, филми – набързо ще спретнем щури правила за оспорвано състезание! А ти се включвай, ако искаш шампионската титла! :)

 • Плюс Това,  Срещи

  Тибетска вечер བོད་ཀི་དགོན་དྲོ། – Представяне на филма “Escape from Tibet” (2012)

  Тибетски вечери – реално и виртуално за Тибет днес – традиционен и съвременен, с болка и любов – от Приятелите на Тибет в България:
  Представяне на поредица от филми за Тибет – един съвременен и модерен поглед, без клишета, към хилядолетната традиция на Тибетския будизъм, философия и култура, към проблемите на днешния ден – упадъка на старите ценности и културния геноцид, запознаване със съвременни творци и артисти – живеещи и работещи вътре и извън Тибет – за стремежа на тибетците днес към собствена модерна идентичност, разкази на пътешественици от Хималаите и просто туристи, поляти с многоTibetan Butter tea

  На 18 септември от 19ч. ще представим
  Escape from Tibet / Бягство от Тибет (2012) на немската режисьорка Мария Блюменкрон.
  Филмът разказва завладяващата история на немската студентка по медицина и запалена алпинистка Джоана, тръгнала да изкачва върхове в Тибет, където става свидетел на сблъсъка между тибетската будистка култура и китайската полиция в страна, в която над 100 000 тибетци са избягали, откакто Далай Лама е в изгнание от 1959 г.
  Филмът, изпълнен със спиращи дъха сцени ипейзажи, е създаден по действителен случай – бягството на младия 17-и Кармапа на Тибет, който в момента живее в Дхарамсала, Индия.
  Филмът е със субтитри на български език.

  Какво знаем за Тибет с днешна дата? И за кой Тибет знаем?
  За Стария Тибет, до 1950 г. и вече несъществуващ – историческия,
  За Тибет в изгнание, извън географския Тибет – в Индия и другаде по света, със стремежа на тибетските изгнанници да запазят ценностите на “стария” Тибет,
  За Новия Тибет – на Тибетския Автономен район – ТАР, както и в другите области, все още обитавани от етнически тибетци в провинции на днешен Китай,, в други хималайски гранични райони,
  Романтичният Тибет – представен от писатели, художници и артисти, които идеализират Стария Тибет като място на свръхестествено духовно постижение. В единия край е фантастичния Тибет на теософията, Николай Рьорих, James Hilton и Лобсанг Рампа, в другия – идеализираната версия на Alexandra David-Neel, Лама Говинда, и други апологети.

  или Будистския Тибет? – на ” Тибетския будизъм”, т.е. на етническите тибетци, които смятат себе си за “будисти” и не-етническите тибетци, разпознати като превъплъщение на лами . Не-етническите тибетски будисти може евентуално да не се интересуват от Стария Тибет, малко да са загрижени за съдбата на Тибетската диаспора в изгнание, да изпитват неприязън към НовияТибет и пренебрежително отношение към Романтичния Тибет – като в същото време извършват ритуали, облечени в тибетски дрехи , изучаващи тибетски текстове и практики…
  Пропуснахме Виртуалния Тибет, този на тибетците в Интернет пространството и социалните мрежи, Тибет в изкуството на младите тибетци извън и вътре в Тибет, на модерните и съвременни тибетци, родени вече 2-ра и 3-та генерация в изгнание…
  Всичко това ще се опитаме да покажем във филми и разкажем в беседи в Сряда – Lhakar (Бяла сряда) в нашите “Тибетски вечери” в “+това”.

  Думата “Lhakar”(ལྷག་དཀར་) се превежда буквално като “Бяла сряда“ и се счита за много специален ден от тибетците, защото сряда е ден на душата на Далай Лама.

 • Срещи

  Комедийна вечер със stand-up комедиантите Иван Кирков и Васил Ножаров.

  Комедийна вечер със stand-up комедиантите Иван Кирков и Васил Ножаров.
  Stand-up комедията е жанр, твърде готин за да бъде преведено името му :)
  Комедиантите говорят за себе си и ежедневието си. Ако сте имали някога лош късмет, ще разберете, че не сте сами…
  Вход: (ти решаваш колко) лв.
  Кога: 15ти септември, неделя, 19.30ч.
  Какво да донеса: приятели и добро настроение
  Къде: + Това
  Стендъп комедията е позната като one man show или комедиен монолог в България, но единствения начин да разберете какви точно са разликите е, ако гледате нашето шоу.
  За повече информация – comedy.bg

 • Срещи

  Театър на маса

  Ателие “Прегърни ме” представя, качо част от програмата на Нощ на театрите:
  Театър на маса на приказката „Котаракът в чизми”
  Участват: децата от ателие „Прегърни ме”, актрисата Мартина Вачкова и художника Христо Нейков. Добре дошли са и всички приятели на децата и театъра.
  По време на 3-часови занимания ще четем, репетираме, изработваме картонени корони и плюшени животни. Ще построим „сцена” и изиграем за нашите гости истинско представление!
  Началото на ателието е 15.30 ч.
  Ще можете да изберете да се включите в една от двете групи:
  – Художници и сценографи, които заедно с Христо Нейков ще изработят костюмите
  – Актьори, които заедно с Рашко Младенов ще четат и репетират текста

  Начало на представлението: 17.30 ч.
  Заповядайте!
  Сдружение „Прегърни ме” работи с деца и младежи в неравностойно положение от лятото на 2005 година. Първите срещи бяха с деца от дома в с. Доганово. Постепенно в проекта се включиха и възпитаниците от СУПЦ „Княз Борис І”, както и деца от ДД „Асен Златаров” в столицата. За изминалите 9 годиниповече от 200 деца и младежи са минала през различни курсове на ателието. То е красивото и уютно място, което те посещават с радост! Тук са техните приятели – дизайнери, моделиери и художници, актьори и писатели. Ателието е място, където те получават самочувствие, че могат. Учат се да вярват. Учат се да имат бъдеще. Приемете ни! Прегърнете ни!

 • Изложби

  Изложба “Три истории+1”

  Автори: Мария Налбантова, Мартина Вачева, Симона Касабова (Trois Graces)
  Изложбата „Три истории+1” представя три индивидуални авторски проекта и един коалиционен. Част е от програмата на NE Fest Фестивал за независимо експеримнтално изкуство.
  За разлика от предишните им проекти,crew-то „Trois Graces” този път показва и индивидуалността на всяко едно от момичетата. В досегашните си активности „Trois Graces” създаваха колективно изкуство на принципа на допълването, един обек генериран оттрима автора. Тук те ни въвеждат в три различни истории със собствени характеристики в идейно и художествено отношение, паралелно с тях стои и общото им изкуство. Изложбата обединява два принципа- на едноличния авторски обект и на един друг вид художествен обек, който не е лишен от автор, но е лишен от его.

  „Три истории+1” се състои от
  “Книга за” на Мария Налбантова;
  “Родители човекоядци” на Мартина Вачева ;
  “The adventures of the gray whale” на Симона Касабова
  и „Книга за впечатления” на„Trois Graces”.

 • Срещи

  Do The Right Mix

  Инициативата „20-те градски точки“ е част от кампанията на Европейската комисия „Do the Right Mix – Придвижвай се разумно“ и се провежда в подкрепа на каузата за устойчива градска мобилност, кауза за един по-красив, спокоен и чист град.
  Каква е идеята ?
  Повече хора да се замислят за предимствата от комбинирането на различни начини на придвижване в града – ходене пеша, градския транспорт и велосипед, и ограничаване на пристрастяването към личния автомобил.
  www.dothemix.bg/

  Демонстрирането на този тип отговорно поведение от всеки един от нас гарантира все по-добра градска среда. Инициативата „20-те градски точки“ се провежда от 11-ти до 20-ти септември в София. В нея могат да участват всички желаещи граждани и гости на града.
  Ако посланията на кампанията ви допадат, участвайте в инициативата и обиколете центъра на града, комбинирайки начини на придвижване. Покажете по този начин позицията си за по-чист, уреден, спокоен и красив град и ще се уверите, че в центъра на града е възможно и приятно да се придвижим пеша, с велосипед или с градски транспорт. Ще се раздвижите и ще направите нещо за здравословната си форма в приятното септемврийско време, а защо не и да пробвате късмета си при тегленето на награди.

 • Събития

  Social Sunday

  В неделя, 04 август, между 11 и 16ч. +TOBA приготвя за вас:
  Гаспачо
  Брускети с дип от патладжан
  Тортила с пиле
  Баварска салата

 • Срещи

  Вечер с настолни игри

  Заповядай на нашата вечер с настолни игри – свеж и забавен начин да се забавляваме, докато търкаляме зарове, мятаме карти, редим думи на Скрабъл, строим хотели на Монополи или разиграваме филми без думи :)

 • Изложби

  Фотоизложба “Децата на Индия” – Виктор Коен

  17 юли – 04 август
  Откриване: 17 юли от 19ч.
  Изложбата „Децата на Индия” съдържа 24 портретни снимки , направени през двете пътувания на Виктор в Индия.
  “Индия остава спомен за цял живот, заради невероятната топлина, която излъчват хората, независимо от крайната им бедност и това най-добре се вижда в детските очи.
  Всеки, който е посетил Индия, я вижда по-различен начин. Изложбата „Децата на Индия” е начина, по който аз я виждам.”

  За Фотографа
  Занимавам се с фотография от пет години. Пътувам много и винаги съм с апарат в ръка.
  Обичам да снимам улична фотография , всичко което се случва на улицата.
  Стремя се да улавям положителните и красивите страни на живота. Вероятно по тази причина много обичам да снимам деца, те са много истински и не крият емоциите си.

 • Презентации

  Mечешка услуга

  За всеки който не успя да дойде на откриването, във вторник (16.07) в пространството на “+това” ще бъде представен проекта “Мечешка услуга” в рамките, на който реализирахме гигантската рисунка върху фасадата на 23СОУ “Фредерик Жолио Кюри”.
  Ще започнем с една много интересна лекция от страна на Александър Дуцов – председател на сдружение за дива природа “Балкани”, който е специалист в сферата на кафявата мечка. Темата ще бъде “Мечката-непознатият съсед”.
  След лекцията ще бъде и прожекцията на видеото от процеса на изрисуване на фасадата, което е дело на Марин Кафеджийски и Владислава Попова. Музиката за видеото е специално подготвена от група I/O.
  https://bg-bg.facebook.com/events/169828203197140/?ref=22
  Заповядайте!

 • Срещи

  Social Sunday – Boyan Benev

  В неделя, 07 юли, между 11 и 15ч. на гости, в нашата кухня ще е Боян Бенев – автор на няколко книги, една от които – „Две поколения“, написана частично при нас.
  Боян може много неща и от опит знаем, че готвенето е едно от тях.
  Заповядайте да се убедите, или не, сами.
  В менюто
  Лятна крем супа от грах с мента
  Салата с круши, синьо сирене и прошуто
  Пица с моцарела, домати и маслини
  Пица с телешка кайма, моцарела и зеленчуци
  Меденкова торта

 • Срещи

  Vintage Bazaar

  Лятото дойде, а с него и желанието да сме цветни и свежи. Tова провокира и втората вълна на Vintage Bazaar, където с отношение към дрехите и аксесоарите Girls Inspire ще направят весела и вдъхновяваща second hand разпродажба.
  DJ Tedez ще се погрижи за лятното настрение с ритъма на електронната музика.
  С минимални средства, селектирани дрехи и аксесоари ще могат да станат част от вашия гардероб и да ви донесат повече слънчево настроение.

 • Парти

  Петък вечер с коктейли

  Всяка петък вечер – коктейли на специална цена от нас, доброто настроение – от вас.

  Mojito
  Pink Mojito
  Cuba Libre
  Tom Collins
  Cape Codder

  Всички на цена от 5лв. само в този ден от седмицата.

 • Плюс Това,  Срещи

  The Balkan Date – Анимационен маратон

  През изминалата седмица, като част от програмата на Sofia Design Week, бе представен микс от анимационни късометражки от Балканите. Поради големия интерес, в четвъртък, от 19ч. ще направим втора прожекция на подбора от филми.
  Най-доброто от българите Компот Колектив, включително и многократно награждаваните БАЩА (2012) и АННА БЛУМЕ (2010).
  Специална селекция от престижния румънски фестивал Animest с филмчета от Румъния, Турция, Гърция, Сърбия, Хърватия, Босна и Херцеговина, Македония и България.
  За финал анимации от участничките в Sofia Design Week Ove pictures, които не отдавна спечелиха на фестивала за късометражни филми в Кан финансиране за следващия си проект – НИНА&ОНДРО.
  Филмите са предоставени от Компот Колектив и организаторите на Sofia Design Week.

 • Работилници

  Фабрика за картинки – Тениска

  Събитието е част от програмата на SOFIA DESIGN WEEK 2013
  29.06.2013 / 16:00ч. Торба+картинка
  30.06.2013 / 16:00ч. Тениска+картинка
  Поканили сме Ева Маркова (eve) и Елина Кръстева(Zlina) да се забавляват и рисуват с вас в два поредни дни върху торбички и тениски в + това по време на SDW. Желанието ни е всеки да има възможност да разкаже за своята индивидуалност и да отправи послание от това движещото се платно. Заедно можем да обменим мисли, да поговорим и да научим/припомним някои основни правила. Важното е да се забавляваме и да направим градът ни малко по-усмихнат. Ние сме подготвили всичко, очакваме от вас да дойдете и да си вземете идеите под ръка :)

  Ева Маркова (eve) и Елина Кръстева(Zlina) са възпитаници на НХА, специалност “Рекламен дизайн”. Страстно се занимават и с графити и стрийт арт. Нестандартните решения и креативността са винаги добре дошли за тях.
  Цена за участие 22лв. за всяка работилница и включва всички необходими материали. Всеки отнася със себе си изработеното!
  Който желае да се включи да ни пише на go@plustova.com
  Тези, които присъстват и на двете работилници, могат да изработят безплатно за себе си 6 индивидуални значки.

 • Работилници

  Ателие за изработка на кукли и инструменти от зеленчуци и плодове “Вкусният театър”

  Събитието е част от програмата на SOFIA DESIGN WEEK 2013
  Разиграване, свирене и хрупане на полезни неща. Препоръчва се за деца над 3 години, без възрастово ограничение за придружителите им. Добре е децата да знаят песен.
  Музиката е храна за душата. А тялото горкото? И то иска своите симфонии от вкусове, увертюри от аромати, фуги от цветове.
  – Изсвирете ми една салата!
  – Веднага! – отговарят музикантите от „Вкусния оркестър” и отзивчиво се оставят да бъдат изхрупани. Всичко е за радост и красота.
  Водещи – кукленият режисьор Елза Лалева + сценографки
  Участници: деца над 3 години + родител
  Цена: 15 лв на дете + родител
  Регистрация: на go@plustova.com

 • Работилници

  Фабрика за картинки – Торба

  Събитието е част от програмата на SOFIA DESIGN WEEK 2013
  29.06.2013 / 16:00ч. Торба+картинка
  30.06.2013 / 16:00ч. Тениска+картинка
  Поканили сме Ева Маркова (eve) и Елина Кръстева(Zlina) да се забавляват и рисуват с вас в два поредни дни върху торбички и тениски в + това по време на SDW. Желанието ни е всеки да има възможност да разкаже за своята индивидуалност и да отправи послание от това движещото се платно. Заедно можем да обменим мисли, да поговорим и да научим/припомним някои основни правила. Важното е да се забавляваме и да направим градът ни малко по-усмихнат. Ние сме подготвили всичко, очакваме от вас да дойдете и да си вземете идеите под ръка :)

  Ева Маркова (eve) и Елина Кръстева(Zlina) са възпитаници на НХА, специалност “Рекламен дизайн”. Страстно се занимават и с графити и стрийт арт. Нестандартните решения и креативността са винаги добре дошли за тях.
  Цена за участие 22лв. за всяка работилница и включва всички необходими материали. Всеки отнася със себе си изработеното!
  Който желае да се включи да ни пише на go@plustova.com
  Тези, които присъстват и на двете работилници, могат да изработят безплатно за себе си 6 индивидуални значки.

 • Работилници

  Фабрика за картинки – Значки

  Събитието е част от програмата на SOFIA DESIGN WEEK 2013
  На 29 и 30 юни от 16ч. ще можете да си направите собствени значки с уникален дизайн. Цената на работилницата е 10лв. и включва изработването на 6 значки, но за тези, които се включат и в двете провеждащите се по същото време работилници за торбички и тениски, участието е безплатно.

 • Работилници

  Ателие за изработка на кукли и инструменти от зеленчуци и плодове “Вкусният театър”

  Събитието е част от програмата на SOFIA DESIGN WEEK 2013
  Разиграване, свирене и хрупане на полезни неща. Препоръчва се за деца над 3 години, без възрастово ограничение за придружителите им. Добре е децата да знаят песен.
  Музиката е храна за душата. А тялото горкото? И то иска своите симфонии от вкусове, увертюри от аромати, фуги от цветове.
  – Изсвирете ми една салата!
  – Веднага! – отговарят музикантите от „Вкусния оркестър” и отзивчиво се оставят да бъдат изхрупани. Всичко е за радост и красота.
  Водещи – кукленият режисьор Елза Лалева + сценографки
  Участници: деца над 3 години + родител
  Цена: 15 лв на дете + родител
  Регистрация: на go@plustova.com

 • Срещи

  Вечер с настолни игри

  Скрабъл, Монополи, карти, Генерал, шах, табла, DixIt, игра на филми – отново е време за настолни игри! Можеш да играеш на всяка една от игрите, да донесеш и своята най-любима, да сменяш отборите, да се запознаеш с всички, само не забравяй доброто настроение, усмивката и състезателния дух :)

 • Срещи

  Анимационен маратон

  Събитието е част от програмата на SDeW 2013
  Анимацията, тази вълнуваща среща между дизайна и киното, също има своето място в програмата на Sofia Design Week, така че ви предлагаме чаровек микс с анимационни късометражки от Балканите! С гордост представяме най-доброто от българите Компот Колектив, включително и многократно награждаваните БАЩА (2012) и АННА БЛУМЕ (2010). Освен това, може да видите специална селекция от престижния румънски фестивал Animest с филмчета от Румъния, Турция, Гърция, Сърбия, Хърватия, Босна и Херцеговина, Македония и България. За финал ще покажем анимации от участничките в Sofia Design Week – Ove pictures, които не отдавна спечелиха на фестивала за късометражни филми в Кан финансиране за следващия си проект – НИНА&ОНДРО.

 • Парти

  BARTOUR 3

  На вниманието на всички граждани и граждански асоциации, зрели хора, оборищници и протестиращи люде!
  На 22 юни, събота, ще се проведе вече станалото традиционно обикаляне на района между Огоста, KANAAL, +това, LOMO и старите нови в квартала – Bar Flip Flop.
  В (+)това размирно време на протести и гражданска отговорност ние искаме да се повеселим, при това да го направим подобаващо, зрелищно и грандиозно. След като спечелим, а това е сигурно, ние, интелигентните граждани, ще полеем победата, при това не на едно място, а на цели 5 готини и свежи места. Ние поемаме гражданската отговорност да ви почерпим здравата и ви обещаваме, че ще си тръгнете с усмивки.

  И този път ще има атрактивни шотове, които само плажно облечените посетители, ще получат на специална протестна цена. Ще има и много скрити изненади, които ще ви осигурят награди и безплатни питиета. Следете събитието ни за допълнителни насоки!
  Кога:
  По време и след победата!
  22.06.2013
  Къде:
  Огоста – https://www.facebook.com/bar.ogosta
  KANAAL – https://www.facebook.com/kanaal.bg
  +това – https://www.facebook.com/plustova
  LOMO – https://www.facebook.com/lomo.sofia
  &
  Bar Flip Flop – https://www.facebook.com/barflipflop

  Графичната част на BARTOUR е дело на Георги Георгиев – thejore.com

 • Изложби

  Изложба рисунки ПРЕГРЪДКИ

  20 юни – 07 юли
  Откриване 20 юни, 19ч.
  събитието е част от програмата на SOFIA DESIGN WEEK
  //////
  the event is part of the SOFIA DESIGN WEEK program
  “Не можете да загърнете любовта в кутия, но можете да обгърнете човек с прегръдка.”
  //////
  “You can not wrap love in a box, but you can wrap a person in a hug.”

  Под това мото словашкото дуо Ové Pictures, авторки на анимирани филми Вероника Обертова и Михаела Чопикова, започват да изследват “най-красивата човешка дейност”, като рисуват всевъзможни създания, които се прегръщат. Оказало се, че този непринуден и универсален жест може да крие безброй връзки и емоции. Така им хрумва идеята да се заловят с пътуваща изложба от лимитирана серия с принтове жикле, след които се появяват и отпечатаните с темите тениски.
  Идеята им е да рисуват за всяка изложба поне 20 рисунки на прегръщащи се същества, така че след време биха събрали рисунките от всички изложби в книга и анимиран филм.
  //////

  Under this motto Slovak duo Ové Pictures, authors of animated films Veronika Obertova and Michaela Copikova begin to explore “the most beautiful activity between all kinds
  of creatures” by drawing all kinds of embraces.
  With such a simple thing, like a hug
  between two characters, they found out they are able to express and find so many connections and
  emotions. After that comes the concept of a traveling exhibition of giclée prints followed by a limited edition of T-shirts for sale with the theme of hugs.
  For each exhibition they prepare a minimum of 20 drawings of hugs, so that after time they could release a
  book, possibly accompanied by a short animation.

  Това е първото гостуване на изложбата в София, в рамките на програмата на SOFIA DESIGN WEEK, преди това посетила Лисабон, Берлин, Прага, Братислава. Всички принтове и тениски се продават.
  Вечерта на откриването ще бъдат прожектирани клипове и анимирани филми на Ové Pictures, награждавани на някои от най-големите световни фестивали за анимирани филми, като AniMazSpot, California и Dazoo European Short Film Center, Cannes.
  //////
  This is HUGS first visit to Sofia, as part of the SOFIA DESIGN WEEK program, after showing at Lisbon, Berlin, Prague, Bratislava. All prints and T-shirts are for sale.
  The opening night will be screened movies and animated films Ové Pictures, awarded to some of the world’s largest festivals of animated films, such as AniMazSpot, California and Dazoo European Short Film Center, Cannes.

 • Изложби

  РЕВОЛЮЦИЯ&ЕВОЛЮЦИЯ

  РЕВОЛЮЦИЯ & ЕВОЛЮЦИЯ
  ПРЕДСТАВЯНЕ НА НАЙ-НОВИТЕ СЕРИИ СКЕЙТ ДЪСКИ И КОЛЕЛА НА INSOMNIA COLLECTIVE
  Двете най-нови серии скейт дъски и колела на Insomnia Collective се казват„Insomnia Nightlife’’ и “Insomnia Revolution’’. Графиките са създадени от талантливите Яна Казакова, Соня Димитрова и Юлия Кунова.
  Ще може да видите, както и двете най-нови серии скейт дъски и колела “Insomnia Revolution’’ и “Insomnia Nightlife’’ също така и всичките серии скейт дъски и колела на Insomnia Collective създавани от 1997-ма година досега:

  Ето и малко повече за Insomnia Collective….
  Всичко започна през 1997-ма година
  Не носим костюми. Нямаме директорски борд. Дори нямаме секретарка.
  Не следваме каквито и да било общоприети формули, не се подчиняваме на клишета, нито на закрепостени определения за това кои или какви би трябвало да бъдем.
  Ние сме разнороден екип от хора, обединени по-скоро от различията си, отколкото от сходствата си.
  Движим магазин и подкрепяме отбор, които ни дават възможност да поддържаме и насърчаваме това, което ни влече най-силно.
  Започнахме през 1997 година… и продължаваме. Накратко, ние сме група приятели, сплотени около едно – скейта.

 • Срещи

  Playback Theatre

  Playback театърът ( „to play it back”- да изиграеш отново), е импровизационен театър, базиран на личните истории на хората от публиката. Той има структура, форма и ритъм, но няма сценарий. Актьорите използват умението си да слушат, да вникват в преживяванията на другите и креативността си, за да „върнат обратно” разказаните истории. На живо и спонтанно се изпълява и музиката към тях. Playback театърът дава възможност на всеки да избере ролята си- дали ще е участник, главен герой или зрител.
  Playback театърът се различава от нашумелите напоследък представления на имровизационен принцип. Корените му са в Психодрамата на Джейкъб Морено. Затова, Playback театърът освен, че забавлява- провокира чувства, мисли, асоциации и спомени у зрителя. Playback представлението е преживяване, което не може да бъде описано- първо, защото всяко представление е уникално и второ, защото всеки участник го преживява по различен начин.

  Playback театър “Тук и сега”- Театърът на твоята история.
  Екип: Александър Евтимов– Шаманчето, Ина Гергинова, Йонко Димитров, Маргарита Христова, Пламена Томова, Петя Попова, Радослав Йорданов, Цвета Балийска, Цветина Матова, Яница Атанасова.
  Цена на билета: 8лв.
  Тези, които искат да имат гарантирано място, могат да закупят предварително билет или да пишат на go@plustova.com за резервация.

 • Срещи

  The film: BASQUIAT-THE RADIANT CHILD

  By popular demand, Art2Go wishes to invite you to see the film JEAN-MICHEL BASQUIAT, THE RADIANT CHILD, a documentary by Tamara Davis. From graffiti artist to international art superstar, Basquiat rose to fame and burned out in the ’80’s, dead of a drug overdose at the age of 27. Although he is gone, his reputation is still meteoric. Recently in New York, Gagosian Gallery put on an exhibit of nearly 60 of his works that drew thousands, waiting in long lines, to view a visual panorama of his stunningly brief life and explosive energy.

 • Презентации

  Playback Theatre

  Playback театърът ( „to play it back”- да изиграеш отново), е импровизационен театър, базиран на личните истории на хората от публиката. Той има структура, форма и ритъм, но няма сценарий. Актьорите използват умението си да слушат, да вникват в преживяванията на другите и креативността си, за да „върнат обратно” разказаните истории. На живо и спонтанно се изпълява и музиката към тях. Playback театърът дава възможност на всеки да избере ролята си- дали ще е участник, главен герой или зрител.
  Playback театърът се различава от нашумелите напоследък представления на имровизационен принцип. Корените му са в Психодрамата на Джейкъб Морено. Затова, Playback театърът освен, че забавлява- провокира чувства, мисли, асоциации и спомени у зрителя.

  Playback представлението е преживяване, което не може да бъде описано- първо, защото всяко представление е уникално и второ, защото всеки участник го преживява по различен начин.
  Playback театър “Тук и сега”- Театърът на твоята история.
  Екип: Александър Евтимов– Шаманчето, Ина Гергинова, Йонко Димитров, Маргарита Христова, Пламена Томова, Петя Попова, Радослав Йорданов, Цвета Балийска, Цветина Матова, Яница Атанасова.
  Цена на билета: 8лв.
  Тези, които искат да имат гарантирано място, могат да закупят предварително билет или да пишат на go@plustova.com за резервация.

 • Презентации

  Премиера “Сърце в шепа”

  На 29.05.2013г. от 19ч. ще се състои премиерата на късометражния игрален филм “Сърце в шепа”
  По идея на Десислава Томова (сценарист и режисьор);
  Оператор: Димитър Розов;
  Монтаж и асистент режисура: Вероника Преждарова
  С участието на: Бай Илия, Калин Терзийски, Десислава Томова, Зинаида Александрова и Филип Димитров
  Продължителност: 5 мин.
  Име на автора: Казвам се Деси Томова (www.desitomova.com). Завършила съм Бакалавърска програма по “Персонифицирана аудиовизуална журналистика” и Магистърска програма “Театрална режисура в европейски контекст” в Нов Български Университет. Работя като журналист, сценарист, артмениджър и копирайтър на свободна практика.
  Неотдавна ми подариха едно малко червено стъклено сърце и така се роди идеята да заснема филм, като сценарист и режисьор.

  Доскоро бях само от друга страна на даващите „тежкото” си мнение, а сега идва ред вие да ме (о)ценявате, (под)ценявате, (над)ценявате, каквото дойде…
  Кратко представяне: Творческите ми пориви са винаги провокирани от голямото страдание и копнежа по нещо непостижимо. Душата е винаги силно наранена, любовта днес е почти винаги обречена на провал. Какво се случва със съвременния човек – днес и сега? Променили ли сме начина си на приемане на света и общуването си с околните?
  Историята, която ще ви разкажа в късометражния филм „Сърце в шепа” показва, че в търсене на голямата любов често оставаме излъгани, не виждаме малките неща в живота, които са истински стойностни. Филмът, по разказа на Калин Терзийски „Събирачът на ценности”, е с участието на самия автор.

  Музиката към него е песента “Безплатни мисли” на група “ОСТАВА”.
  Социалнопсихологическият прочит на късометражния филм ще бъде направен от проф. Толя Стоицова.
  Философската гледна точка ще е на Андрей Лешков.
  Групата “The Black Snakes” ще изпълнят няколко свои песни в стил алтернатив.

 • Плюс Това,  Срещи

  Вечер с настолни игри

  Ако обичаш да играеш игрички ;) и ако ти е омръзнало понеделникът да е най-скучният ден в седмицата, заповядай на вечер с настолни игри! Разполагаме с Монополи, Скрабъл, карти, шах, табла, Генерал, покер, игра на филми, настроение, усмивки, лафове, здрав късмет, студена бира и свежи хора :)

 • Изложби

  Фотографска изложба “Пържена рибена супа” – Веселина Николаева

  Пържена рибена супа/ Веселина Николаева/ Месец на Фотографията, София 2013
  23 май-16 юни 2013
  Окриване: +Това/ 23 май 2013/ 19ч.
  Пържена рибена супа на Веселина Николаева е история за едно от последните рибарски селища по северното крайбрежие на България. Само няколко семейства живеят там. Община Шабла не ги възспира да построят бараките, в които живеят и да продават улова си, но държи земята ‘нерегулирана’, което прави строежите върху имота незаконен. Сметки за ток и вода обаче пристигат на адресите.
  Съществуването на тези рибари е уязвимо на политическите промени, ограничения на ЕС и кой знае още какво …
  Може би един ден нов курорт на морето ще застане на това място, продавайки “идеята” на лукс в близост до природата, но до тогава – това девствено място е трудно за живот.

  Това е място, където човек зависи от околната среда, но не я оформя. То не е красиво, нито екзотично в романтичния смисъл на думата. Това е едно от онези места, където модерността идва по-късно. “Прогрес” се случва около него и Бога, а не технологията е водеща сила.
  Веселина Николаева (1976) е фотограф, получила професионалното си образование в Холандия и работи на свободна практика от 2001г. Работите и са включени в самостоятелни и групови изложби, както и международни фестивали. През 2004 издава първата си книга BABA , за която получава наградата Grand Prix на 4ти Международен фестивал по фотография в Лодз (PL), последвани от Descubrimientos Award за най-добър млад фотограф в Мадрит (ES) и Canon наградата на Сребърна Камера през 2005 в Амстердам (NL). От тогава Веселина Николаевапу бликува School no 7 (2007) и Simply a Line (2009), която е номинирана за най-добра книга на Dutch Doc в Холандия през 2010г.

  Fried Fish Soup / Vesselina Nikolaeva / Month of Photography Sofia 2013
  This is one of the last fishing villages on the north Black Sea coast of Bulgaria. Just a few families live here. The Shabla municipality allowed them to build their cabins and sell their catch but kept the land unregulated, which makes building and owning property illegal. They still get electricity and water bills. Their existence is vulnerable to political changes, EU restrictions en who knows…
  Perhaps one day a new coast resort will stand on this place, selling the ‘idea’ of luxury close to nature but until then – this is the hard live in a virgin area, where man depends on the environment but doesn’t shape it.

  This is not a place of beauty. It is not exotic in the romantic sense of the word. It is one of those places, where modernity came later. Progress happens around it and God, not technology – is the leading force.
  Vesselina Nikolaeva (1976, Sofia) majors in Photography at the Art Academy of Utrecht (the Netherlands) in 2001. In 2005 she receives The Award for Young Photographer (in the framework of ‘De Zilveren Camera 2004 the Netherlands) followed by the Grand Prix of the 4th International Festival of Photography 2005 in Poland and the ‘Descubrimientos’ at Photoespana 2005 in Spain. Her work has been exhibited in numerous galleries and museums in Bulgaria and The Netherlands and has been a part of festivals in Germany, Spain, France,Poland, , Slovakia, Portugal, Greece, Belgium, Finland, Australia and the USA. Vesselina Nikolaeva has three individual book publications; Baba (2004) , School nr.7 (2006) and Simply a Line (2009)

 • Срещи

  Суши вечер

  Искаме да ви поканим на нашата първа суши вечер! Ще ни гостува суши майстор, който е подбрал най-обичаните и популярни суши вкуснотии и ще ги приготвя цяла вечер за вас :)

 • Изложби,  Парти,  Срещи

  Екстремна уиндсърф изложба + много интересни моменти

  Заповядайте на едно екстремно събитие, изпълнено с много любов към спорта, природата и фотографията. Ще може да се насладите на грабващите фотоси на Любомир Маринов и Димитър Радев , ще се докоснете до Олимпийската мечта и ще разберете какво е да имаш истинска страст.
  Всеки от вас ще има възможност да спечели ваучер за двама за безплатен уиндсърф урок през дългоочаквания летен сезон.
  Подгответе лятното си настроение и се впуснете в духа на уиндсърфинга.
  Чакаме ви на адрес ул. Марин Дринов 30 , където ще намерите едно много уютно, прекрасно място , наречено „ + това“ .

 • Плюс Това,  Срещи

  SOCIAL SUNDAY – ОТВОРЕНА КУХНЯ #3

  С Рори Милър и Димитрий Ягодин
  Тази неделя /19 април от 11:00/ в +това ще бъде идеалното място да дойдете без резервация, без уговорка, ей така събуждайки се след съботната вечер. Нашите гости не са професионални готвачи, но когато готвят е с истинско желание. Рори е от Сиатъл, организира фестивала Rtm + Beer и разработва първия български ейл – Бял Щърк. Димитрий е от Москва и се занимава с анимация. Работи с Compote Collective и е участвал в създаването на филми като Баща (2012), 5 Meters Corridor (2010), Fishing with Phil (2008), Punishment and Crime (2007), Reanimania (1999).

  Менюто е съобразено с желанията на организмите ни след парти злоупотреби, а напитките са леки, вкусни бири – Duchy; Honey Dew и истински сайдер – Kingstone Press Apple; Kingstone Press Pear. Използваме само висококачествени продукти, а за допълнително удоволствие голяма част от тях ще бъдат HARMONICA.
  .
  Салата Коб
  Гаспачо
  Зелен Клуб сандвич
  Запечени яйца в кошнички
  + Гарнитури от зеленчуци и картофена салата
  Палачинки /американски/ с боровинки
  Руска закуска
  .
  Заповядайте!

 • Парти

  Вечер с коктейли

  Отново дойде време за коктейли и понеже напоследък времето ни изненадва много приятно ще ви приготвим летни коктейли.
  Няма да забравим и за шотовете, така че взимайте съботно (и след работно) някой под ръка и към +това.
  Започваме след 18:00ч :)

 • Срещи

  Sofia Contemporary – Попитай артиста

  Художниците, които гостуват в София в рамките на Близо, по-близо, заедно – уроци по съжителство, ще говорят пред публика за работата си в неформална среда. Домакини на разговорите ще бъдат куратори, критици и изследователи от София.
  11 май: Гюлсюн Карамустафа / 18:00
  Гюлсюн Карамустафа (родена през 1946г в Анкара) живее и работи в Истанбул. Артистичната ѝ практика варира между живопис до видео. Работите на Гюлсюн оставят значителни следи, които отразяват социалните проблеми на турското общество през последните десетилетия – политически бунтове, женски затвори, миграция и културни различия.

  Последните ѝ изложби включват “Talisman”, Rodeo, Истанбул, “The Apartment”, Национален музей за съвременно изкуство, Атина (2012) ),”Etiquette”, IFA, Щутгарт/Берлин (2011), “The Monument and the Child”, Академия за изящни изкуства, Виена (2010), “Memory of a Square”, Villa Stuck, Мюнхен (2006) и избрани групови изложби: “Dream and Reality”, Istanbul Modern (2011), “Starter”, Arter (2010), “Strange and Close”, Van Abbe Museum, (2009). Карамустафа е участвала в 3-тото Сингапурско биенале “Open House” (2011), както и в ARSENALE 2012: Първото киевско международно биенале.

  The artists who will be in Sofia for Near, Closer, Together – Exercises for a Common Ground will be present to speak about their work with public in an environment of informal conversation. The conversations will be initated by some of the Sofia resident curators, writers and researchers.
  11 May: Gülsün Karamustafa / 6 pm
  Gülsün Karamustafa (b.1946, Ankara) lives and works in Istanbul. Her practice varies from painting to film making and has created significant landmarks throughout her life that reflect the social issues Turkish society has confronted throughout the decades- political uprisings, women’s prisons, migration and cultural differences.

  Recent solo exhibitions include “Talisman”, Rodeo, Istanbul, 2013, “The Apartment”, National Museum of Contemporary Art, Athens (2012),”Etiquette”, IFA, Stuttgart/Berlin (2011), “The Monument and the Child”, Academy of Fine Arts, Vienna (2010), “Memory of a Square”, Villa Stuck, Munich (2006) and selected group exhibitions: “Dream and Reality”, Istanbul Modern (2011), “Starter”, Arter (2010), “Strange and Close”, Van Abbe Museum, (2009). Karamustafa has participated in the international biennials: 3rd Singapore Biennale “Open House” (2011) as well as ARSENALE 2012: The First Kiev International Biennale.

 • Презентации

  Представяне на “Забравената песен” – книгата и музиката

  В началото бе музиката, а после дойдоха и историите. Всичко започна като на шега, като няколко нахвърляни, незавършени идеи, фрагменти от текстове на песни, които малко по малко започнаха да се свързват в една обща история и ни отнесоха в света на Аегония…Така се появиха песните и историите от “Забравената песен”, които бихме искали да ви представим на 10ти май в +това. Вечерта ще започне в 19:00 часа с приятна класическа музика. Не след дълго ще започне и самото представяне – страници от “Забравената песен” ще бъдат прочетени под звуците на мелодии от песните. По-късно авторите на музиката и книгата ще ни разкажат как са написани те, какво ги е вдъхновило, от къде черпят идеите си, и ще отговорят на Вашите въпроси. Тъй като историята в книгата до голяма степен е вдъхновена от българския автентичен фолклор, ще… е, нека това остане изненада :) Ще завършим вечерта с непринудени разговори в приятна обстановка, докато специално за всички нас на живо свирят нашите приятели от “Седмото ухо”.

  Елате с нас, ще ви заведем в един приказен свят, за да търсим заедно камъка на ветровете и господарката на мъглите…
  Ето какво казва за книгата поетесата и журналистка Юлия Пискулийска:
  „Забравената песен” е първата книга на млад автор. Не знаех кой е той – името Неа Станд можеше да е на всеки. Едно малко бягство от собственото име, за да провериш какво означават думите, написани от теб, за другите. Без всякакъв нюанс от приятелски възторг, от всепрощаващите чувства на близките. И ето, тръгнах в света на тази забравена песен, след камъка на ветровете, при Господарката на мъглите. Отначало просто вървях през една гора, съвсем скоро се оказах пътник в приказка. Тя е събрала историите от земите на Аегония.

  И започва така:”Имало едно време…” Планината е Андаегил и там има мъничко село. Живеят хората „своя простичък живот” и нищо особено не им се случва. Но един ден идва бедата – слънцето не изгрява. И капка дъжд не капва. Трима души, избрани от селския съвет, тръгват да търсят магьосницата Саликия.
  Необикновените имена, които ще срещне читателят – Анеако, Броа, Галир, Трогур, Ендориел, Варкхагор… предизвикват да потърсиш връзката им със ситуацията, с поведението им.
  Приказността се изчерпва с целия този цветен декор от имена, от билки и магьосници, от загатнати събития и прогнози, от чудесата на магическата сила. Останалото е нашият живот – неукрасен, с несправедливостта към някого, с неумението да видим човека с целия блясък на душата му, с раздялата, любовта, с „тежкия товар на спомените”…Хиляди въпроси излизат от песните и поляните, от историите на теза „забравена приказка”: какво забравяме и какво помним, какво може да ни даде и да ни отнеме миналото, виждаме ли знаците по пътя, оставени от тези преди нас? Как се справяме, когато се събудим и видим, че целите сме оковани във вериги – как търсим свободата и освобождаваме ли се от свещения обет?

  Един магьосник държи в ръката си снежинка – а в тази снежинка е песента на Ендориел. Песента е пленена… Защо позволяваме да пленят песните ни? Защо свикваме с всякакъв плен и с въздишка оставаме обездвижени там? Просто трябва да размразим снежинките.
  Характеристиката на тази книга не се изчерпва с нейната увлекателност, с прекрасното усещане, че можеш да се справиш с всичко – въпреки всичко. Тя ненатрапчиво ни показва какви трябва да сме, ако искаме да си върнем слънцето, да си върнем дъжда, да посрещаме изгревите и всичко обикновено-необикновено. С дъха на фолклорна магия и с мъдростта й тази първа книга на млад автор е сборник от честни правила за общуване и съществуване. В нея има и това, което сега така ни липсва – една ненатрапчива нежност, обаятелност и спокойствие. Всеки инициал е наистина начало, което загатва с щрих многоцветието на живота. Казвам спокойствие – защото тук думата е намерила своята роля на спокойна и вечна река, тя върви по своето чисто планинско корито и не търси пози.

  Езикът е делничният ни, онова, което всеки ден казваме, ясно и точно, конкретно – както бихме казали „подай ми хляба”. Няма изгубени запетайки и точки, няма цитати и фокуси. Български изречения, които търсят забравената песен. Не можех да предположа, че млад човек иска този тип изява – без сложните плетеници на показността, без печата на стила на своето объркано и друго време. Време, в което приказката почти няма място. Млад човек мъдро описва живота и се бори за изгубеното слънце. Тази делнична приказка ме освети с две слънца.
  И понеже на корицата е написано „книга първа”, ще чакам другите. Защото – вярвам – и там ще има снежинки, които са пленили песни – и тези снежинки ще бъдат стопени.

 • Срещи

  Sofia Contemporary – Попитай артиста

  Художниците, които гостуват в София в рамките на Близо, по-близо, заедно – уроци по съжителство, ще говорят пред публика за работата си в неформална среда. Домакини на разговорите ще бъдат куратори, критици и изследователи от София.
  09 май: Йоргос Сапунцис / 19:00
  Йоргос Сапунцис (роден през 1976г в Атина, Гърция) живее и работи в Берлин, Германия. Творчеството му се базира на скулптура/обект и пърформанс. Работите на Йоргос поставят под въпрос ролята на паметниците в демократичните общества. Той изследва границите на постоянството в историята и как то може да се разруши чрез предизвикване на различни символи.

  Самостоятелните му изложби включват: “Deus Ex Machina”, Фестивал на изкуството в Копенхаген (2012); The Gadfly Festival, Westfälischer Kunstverein, Мюнстер, Германия (2012); “Videos and Picnic”, Ursula Blickle Stiftung, Kraichtal-UÖ, Германия (2012); Galerie Isabella Bortolozzi, Берлин, Германия (2011), Fondazione Morra Greco, Неапол, Италия (2011), Freymond-Guth Fine Arts, Цюрих, Швейцария (2011); Loraini Alimantiri Gazonrouge, Атина, Гърция (2010), Музей за съвременно изкуство Кастия и Леон, Испания (2010) и “Hermes und der Pfau”, Щутгарт, Германия (2009). Последните му групови изложби през 2012г включват: “Terra Mediterranea – In Crisis”, Общински център за изкуства, Никозия; “Liebe ist kälter als das Kapital”, Kunsthaus Bregenz, Австрия; 1-во биенале в Монтевидео; “Video Violence”, Kunsthaus Dresden, Дрезден, Германия; “Nach Bonn – Eine Montage”, Kunstverein Bonn, Германия; „Demonstrationen”, Frankfurter Kunstverein, Франкфурт на Майн, Германия; “The Poster Show”, Gallery Carlier/Gebauer, Берлин, Германия.

  The artists who will be in Sofia for Near, Closer, Together – Exercises for a Common Ground will be present to speak about their work with public in an environment of informal conversation. The conversations will be initated by some of the Sofia resident curators, writers and researchers.
  09 May: Yorgos Sapountzis / 7 pm
  Yorgos Sapountzis (born 1976 in Athens, Greece) works and lives in Berlin, Germany. He does both a mixture of sculpture/specific objects and event pieces. Yorgos’s work questions the role of monuments in democratic societies. He is exploring the limitations of permanence in history and how it can be subverted through a challenging of symbols and order.

  His solo exhibitions include: “Deus Ex Machina”, Copenhagen Art Festival (CAF) (2012); The Gadfly Festival, Westfälischer Kunstverein, Münster, Germany (2012), “Videos and Picnic”, Ursula Blickle Stiftung, Kraichtal-UÖ, Germany (2012), Galerie Isabella Bortolozzi, Berlin, Germany (2011), Fondazione Morra Greco, Napoli, Italy (2011), Freymond-Guth Fine Arts, Zürich, Switzerland (2011); Loraini Alimantiri Gazonrouge, Athens, Greece (2010), Museo de Arte Contemporáneo de Castilla y León, Spain (2010) and Hermes und der Pfau, Stuttgart, Germany (2009). His last group exhibitions in 2012 include: Terra Mediterranea – In Crisis, The Nicosia Municipal Arts Centre, Nicosia; Liebe ist kälter als das Kapital, Kunsthaus Bregenz, Austria; 1st Montevideo Biennial, Montevideo; Video Violence Kunsthaus Dresden, Dresden, Germany; Nach Bonn – Eine Montage, Kunstverein Bonn, Germany; Demonstrationen, Frankfurter Kunstverein, Frankfurt am Main, Germany; The Poster Show, Gallery Carlier/Gebauer, Berlin, Germany

 • Изложби

  Дебютна изложба на Нелсън Атмос “31 типажа от една неразказана история”

  На 7-ми май, 19 часа ще се открие дебютната изложба на Нелсън Атмос с любопитното заглавие „31 типажа от една неразказана история”. Талантливият художник е учил химия преди да се обърне към анимационната режисура, а понастоящем работи в голяма фирма за компютърни игри. Негов ментор е небезизвестният Росен Манчев от онова чудно списание „Дъга”, нали се сещате?! Иначе Нелсън използва софтуер, който генерира изходни думи, комбинацията от които му дава ежедневната доза провокация. Ето пример с някои от заглавията на типажите в изложбата: “Седящата квадратна котка – астронавт”, “Красивият гледащ вампир – механик”, “Червеното яздещо шимпанзе – политик”, “Ниската четяща акула-пекар”, “Червената пееща фея – мажоретка ” и др.
  Изложбата показва 31 супер шантави характера, които не са част от никоя друга история, освен тази на автора.
  Изложбата продължава до 23-ти май. А повече за Нелсън на: https://www.facebook.com/TheArtOfNelsonAtmos

 • Срещи

  Sofia Contemporary – Попитай артиста

  Художниците, които гостуват в София в рамките на Близо, по-близо, заедно – уроци по съжителство, ще говорят пред публика за работата си в неформална среда.
  06 май: Камен Стоянов / 19:00
  Kамен Стоянов е роден през 1977 в Русе. Учи визуални изкуства в Академията по изящни изкуства във Виена. В момента живее и работи в София и Виена. През последните няколко години негови работи са представяни на множество международни изложби, по-важни сред които са: “Обща история от частни случки”, Софийска градска художествена галерия, 2012; 17- то Биенале в Сидни, Музей на съвременното изкуство, Сидни, Австралия, 2010; Триенале Айчи, Нагоя, Япония, 2010; Биенале Август в Изкуството, Градска художествена галерия, Варна, 2010, МАНИФЕСТА 7, Европейското биенале за съвременно изкуство, Трентино, Италия, 2008 и много други.

  Камен Стоянов е носител на следните награди:
  MAK Schindler Artists и Architects-in-Residence Program в Лос Анджелис (2012),
  Суверенната европейска награда за изкуство (2011),
  Otto Mauer Prize (2011),
  Alexander Resnikov Award (2010),
  Kunstpreis Europas Zukunft от Галерия за съвременно изкуство в Лайпциг,
  MUMOK Prize for the Zone1 на VIENNAFAIR (2007)

  The artists who will be in Sofia for Near, Closer, Together – Exercises for a Common Ground will be present to speak about their work with public in an environment of informal conversation.
  06 May: Kamen Stoyanov / 7 pm

  Kamen Stoyanov was born in 1977 in Rousse, Bulgaria. He studied from 2000 to 2005 Visual Arts at the Academy of Fine Arts in Vienna. He now lives and works in Vienna and Sofia. Over the past few years, his videos, installations, photographic works and performances have been shown, among others, at the following exhibitions: I´d like to walk on the moon (Gallery Enrico Astuni-Bologna,2012), Common History and Its Private Stories (Sofia Art Gallery, 2012), 17th Biennale of Sydney (Museum of Contemporary Art, Sydney,2010), Aichi Triennial ( Nagoya, Japan, 2010), Auguts in Art Biennal (Varna Art Gallery, 2010), MANIFESTA 7, the european biennial of contemporary art (Trentino, Italy, 2008).

  He was awarded, among others, with the following prizes:
  MAK Schindler Artists and Architects-in-Residence Program in Los Angeles (2012),
  The Sovereign European Art Prize (2011),
  Otto Mauer Prize (2011),
  Alexander Resnikov Award (2010),
  Kunstpreis Europas Zukunft, Gallery for Contemporary Art Leipzig,
  MUMOK Prize for the Zone1 at the VIENNAFAIR (2007)

 • Срещи

  Sofia Contemporary – Попитай артиста

  Художниците, които гостуват в София в рамките на Близо, по-близо, заедно – уроци по съжителство, ще говорят пред публика за работата си в неформална среда.
  01 май: Самуил Стоянов / 19:00
  Самуил Стоянов е визуален артист и културен активист, който живее и работи в гр. Добрич, България. През 2001 г. той завършва НХА в гр. София. Оттогава той работи в полето на почти всички съществуващи медии, чрез многопластово третиране на различни теми от животa. През 2009 г. Самуил Стоянов печели наградата БАЗА, а през 2011 г. наградата „Гауденц Б. Руф” – две от най-големите награди за съвременно изкуство в България. Наградата БАЗА му осигурява резидентен престой в International Studio and Curatorial Program (ISCP), Ню Йорк през 2010 г. и самостоятелна изложба в ИСИ – София същата година. През есента на 2012 г. Самуил Стоянов участва в 53-ия Октомврийски салон в Белград, а през септември 2013 г. негова работа ще бъде и в 5-тото Московско биенале.

  The artists who will be in Sofia for Near, Closer, Together – Exercises for a Common Ground will be present to speak about their work with public in an environment of informal conversation.
  01 May: Samuil Stoyanov / 7 pm
  Samuil Stoyanov is a visual artist and cultural activist, who lives in the city of Dobrich, Bulgaria. In 2001 he graduated from the National Academy of Arts in Sofia. Since then he’s worked in the field of almost every media existing through multilayer treatment of different topics of life. In 2009 Samuil Stoyanov received the BAZA Award and in 2011 – the Gaudenz Ruf Award – two of the most important prizes of contemporary art in Bulgaria. Tha BAZA Award ensured him residence in the International Studio and Curatorial Program (ISCP), New York and a solo exhibition in the Institute of Contemporary art – Sofia. In the autumn of 2012 Samuil Stoyanov took part in the 53th Belgrade October Salon.In September 2013 he will be showing his work at the 5th Moscow Biennale of Contemporary Art.

 • Срещи

  Вечер с настолни игри

  Отново вечер за мятане на зарове, карти, пионки, пешки и пулове. :) Включвай се с нас в забавлението с настолни игри, и ако искаш си носи своята любима игра. От нас – шах, табла, карти, Генерал, Монополи, Скрабъл и игра на филми :)

 • Срещи,  Събития

  SOCIAL SUNDAY – ОТВОРЕНА КУХНЯ #2

  С Рори Милър и Димитрий Ягодин, пак
  След първото такова събитие ви каним отново в неделя /28 април от 11:00/ в +това да опитате менюто съставено и приготвено пред вас от Рори Милър /родом от Сиатъл/ & Димитрий Ягодин /Москва/. Двамата са родени от двете страни на желязната завеса, но това сега не им пречи да готвят в една кухня. В момента живеят в България и се занимават с доста интересни неща. Рори организира фестивала Rtm + Beer и разработва първия български ейл – Бял Щърк. Димитрий се занимава с анимация, работи с Compote Collective и е участвал в създаването на филми като Баща (2012), 5 Meters Corridor (2010), Fishing with Phil (2008), Punishment and Crime (2007), Reanimania (1999).

  Казват, че човек е това, което прави, а други, че човек е това, което яде. В този ред на мисли ще имате възможност да се запознаете отблизо с гостите ни. Те ще споделят своя начин за приятно прекарване на неделния ден с регенериращо хапване, два вида оригинален сайдер от ябълка и круша + музика, подбрана от Рори специално за вас. Разбира се, ще има и специални пред-великденски вегетариански предложения. Използваме само висококачествени продукти, а за допълнително удоволствие голяма част от тях ще бъдат HARMONICA.
  Заповядайте!
  .
  Меню
  Салата Коб
  Сладка винаминизирана салата
  Бисквити със сос Грейви
  Класическа Английска закуска
  Бьоф Строганов върху картофи
  Тост с чедър и доматена супа
  Буррито /и вегетариански вариант/
  Палачинки /американски/ с боровинки

 • Изложби

  Paladim Handmade Изложба

  Заповядайте на откриването на първата изложба на Paladim Handmade.
  Димитър Палански ни представя своите ръчно изработени аксесоари от естествени материали като дърво, канап и др. Сред уникалните му творения са настолни и нощни лампи, стенни часовници, визитници и др.
  Всяка от творбите се изработва по поръчка и с внимание към детайла. От тях лъха атмосферата, в която авторът бавно, търпеливо и с усмивка е сглобявал парченцата едно по едн, съчетавайки практичното с красивото.

 • Презентации

  Представяне „ Момичешки приключения“ и „Момчешки приключения“

  Обичаш книжките с приключения? Само че, защо приключенията се случват все на някой друг? Все някой друг побеждава дракона, или спасява принцеса, или намира съкровище…
  Ако искаш да участваш в свое собствено приключение, ако искаш да четеш и разглеждаш книжка, в която ти самият си главен герой, поеми по този път:
  Влез в сайта www.prikazkazamen.bg
  На 23-ти април от 18,30ч. в +Това, ул.Марин Дринов 30, ще се състои представяне на две детски книжки „ Момичешки приключения“ и „Момчешки приключения“
  Автор: Елза Лалева
  Художник: Лили Харалампиева
  Книгите са експериментален проект с интерактивен характер, на издателство Аси Принт.
  Всяко дете може да получи книжка, отпечатана специално за него и доставена с куриер.
  Заповядайте!
  Артисти ще четат откъси от книжките.

 • Работилници

  Cooking with Vincent Sparkes

  “My name is Vincenzo and I come from Assisi (where Saint Francis comes from), Umbria.
  My aunt taught me how to cook when I was little,many traditional recipes.
  I have ,since then, been interested in cooking and primarily to eat well and use
  good products and tasty of course.
  I have been in many parts of the world with my job as a designer,and have aquired knowledge
  on many spices and recipes,this is because I am curious.
  I came to Bulgaria a few years ago with a personal working project in the Rhodopes,
  now I live in Plovdiv and although I am not a professional chef I gave advice for Uti Bakcharov Tv series, supplying the programme with many recipes from all over the world.
  I am quite interested not only on the food and taste aspect but also for nutrition purposes.”

  On 21st of April from 16:00 o’clock Vincent will show us how to prepare a several dishes based on chickpeas.
  1-HUMMUS. A Mediterranean appetizer made from chickpeas and Thaini.
  2-PASTA&CECI. A dish from central Italy,a type of soup with chickpeas and small-size pasta and spices.
  3-PANELLE. A Sicilian dish made of chickpeas like a bread loaf then cut and deep fried in olive oil.
  OR
  4-CECINA. This is a pizza-type recipe from Tuscany made with chickpea flour and rosemary.
  5-CHICKPEA BURGERS. (If time allows)Vegeterian burger made with chickpeas and spices.
  Prize 22 lv and all the materials and the dinner after are included.
  If you want to participate please assign on go@plustova.com.

 • Работилници

  Великденска работилница за оригами

  На 21.04 от 11:30ч организираме тематична работилница за оригами, за да си
  направим весели кошнички и декорации за Великден.
  Материалите и всичко необходимо за работа ще бъдат осигурени от Мартина Тодорова, която ще води уъркшопа в неделя.
  Нейният блог и творения можете да видите тук
  Цената на работилницата е 12лв и е за не повече от 15 човека, така че побързайте.
  Записването става на plustova@gmail.com

 • Срещи

  Sofia Contemporary – Попитай артиста

  Художниците, които гостуват в София в рамките на Близо, по-близо, заедно – уроци по съжителство, ще говорят пред публика за работата си в неформална среда. Домакини на разговорите ще бъдат куратори, критици и изследователи от София.
  20 април: Ахмет Огют / 19:00
  Ахмет Огют е роден в Диарбекир, Турция, през 1981. Чрез своите рисунки, инсталации, пърформанси и филми Огют размишлява върху течения, конфликти и иновации в глобалното икономическо и геополитическо пространство.
  Последните самостоятелни изложби на Огют са в Künstlerhaus, Щутгарт; SALT Beyoglu, Истанбул; Fondazione Giuliani, Рим; Kunsthalle Lissabon; The MATRIX Program в Музея за изкуство в Бъркли; Museum Villa Stuck, Мюнхен; Artspace Visual Arts Centre в Сидни; Музея за съвременно изкуство (GfZK) в Лайпциг; и в Kunsthalle Basel.

  Сред груповите изложби, в които е участвал са: 7-мо Ливърпулско биенале, 12-то Истанбулско биенале, 4-то Московско биенале, Trickster Makes This World, Nam June Paik Art Center; Performa 09, Ню Йорк; 5-то Берлинско биенале за съвременно изкуство; Stalking with Stories, Apexart, Ню Йорк; и 9-то Истанбулско биенале. Заедно с Бану Ченетоглу представя Турция на 53-тото Венецианско биенале.
  През 2012 основава The Silent University, автономна познавателна платформа. Ахмет е бил гост-артист на Rijksakademie van Beeldende Kunsten в Амстердам през 2007-2008. Той е носител на наградата „Europas Zukunft“ на Музея за съвременно изкуство в Лайпциг през 2010, Volkskrant Art Prize през 2011 и Специалната награда на бъдещото поколение на изкуството през 2012. В момента живее между Амстердам, Берлин и Истанбул.

  The artists who will be in Sofia for Near, Closer, Together – Exercises for a Common Ground will be present to speak about their work with public in an environment of informal conversation. The conversations will be initated by some of the Sofia resident curators, writers and researchers.
  20 April: Ahmet Öğüt / 7 pm
  Ahmet Öğüt is born in Diyarbakır, Turkey in 1981. With his drawings, installations, performances and films Öğüt reflects on movements, conflicts and innovations in the global economic and geo-political space. Öğüt recently had solo exhibitions at Künstlerhaus, Stuttgart; SALT Beyoglu, Istanbul; Fondazione Giuliani, Rome; Kunsthalle Lissabon; The MATRIX Program at the UC Berkeley Art Museum; Museum Villa Stuck, Munich; Artspace Visual Arts Centre in Sydney; Museum of Contemporary Art (GfZK) Leipzig; and Kunsthalle Basel.

  Selected group exhibitions include 7th Liverpool Biennial; 12th Istanbul Biennial; 4th Moscow Biennial; Trickster Makes This World, Nam June Paik Art Center; Performa 09, New York; 5th Berlin Biennial for Contemporary Art; Stalking with Stories, Apexart, New York; and 9th Istanbul Biennial. He co-represented Turkey at the 53rd Venice Biennale together with Banu Cennetoğlu.
  In 2012 he founded The Silent University, an autonomous knowledge platform. Ahmet was a guest artist at the Rijksakademie van Beeldende Kunsten in Amsterdam in 2007-2008. He is winner of „Europas Zukunft“ prize from Museum of Contemporary Art (GfZK) Leipzig, 2010, the Volkskrant Art Prize 2011 and The Special Prize of the Future Generation Art Prize, 2012. He currently resides in Amsterdam, Berlin and Istanbul.

 • Срещи

  Представяне на първото българско пиратско копие на “Над Дъгата”

  На 19 април 2013 година ще представим електронното издание на албума НАД ДЪГАТА.
  Няколко месеца изложбата, съпътваща албума НАД ДЪГАТА, обикаля България с голям успех. София, Варна, Ямбол, Кюстендил, Дупница, Русе (откриване на 18 април)…
  Албумът НАД ДЪГАТА, който се изчерпа две седмици след появяването си, не достигна до всички желаещи да го получат. Затова решихме да ви подарим електрония му вариант. Единственото ни условие е да разпространявате пиратското копие сред вашите приятели, не да го пазите само за себе си!
  Каним всички приятели на българския комикс на представянето на първото българско официално пиратско копие! Мястото – плюс това, където вече представихме албума в аналоговия му вариант. 19 април 2013 – петък от 19 часа. Носете флашки без вируси!