• Плюс Това,  Презентации

  Премиера на “Продавачът на омраза”

  Издателство Робертино има удоволствието да ви покани на премиерата на новата си книжка – „Продавача на омраза“ от Слави Стоев.
  История за това, как подаването на лапа е начинът да живеем в един по-добър свят.
  По забавен и деликатен начин книжката говори за една трудна тема – интригите и омразата. Тема, с която децата е добре да бъдат подготвени да се справят и осмислят, защото е част от света им още от времето на ранната им социализация. И да ги подготви за все по-сложния информационен свят, в който ще живеят.
  История за важните неща в живота и един таралеж, който продава най-странната стока на света, която уж никой не би искал да си купи. Но понякога всички се объркваме:)
  История, която освен изненадваща и умна, е и невероятно красива, благодарение на илюстрациите на Матея Аркова.
  Ще се радваме да пуснем заедно с вас новото ни издание по широкия свят!
  Заповядайте в +това, за да се срещнете с автора, да разберете защо е решил да пише на тази тема, както и да получите книга с отстъпка и автограф :)
  Очакваме Ви!

 • Плюс Това,  Презентации

  Седмицата на мишлето

  Приятели, с голямо вълнение ви каним на премиерата на серия книжки за най-малките деца – „Седмицата на мишлето“! Серията се състои от седем книжки (разбира се) с твърди страници, а всяка книжка носи името на ден от седмицата.
  „Не е необходимо да ти се случват невероятни приключения, за да бъде животът ти интересен! Всеки ден може да е забавен и приятен – макар да си е ден като ден. Вижте мишлето! Цялата му седмица е изпълнена с простички, но весели занимания! Успокояваща и мила серия книжки, създадена специално за най-младите читатели.“
  Автор: Катя Антонова
  Илюстрации: Кремена Ягодина
  Оформление: Евгени Николова
  Елате, за да отпразнуваме заедно появата на първите три книжки от серията!

 • Плюс Това,  Презентации

  Работилница “Нарисувай ми история”

  Издателство “Таралеж” и Ваня Настанлиева ви канят да се включите в
  работилница за илюстрации за детски книжки. Събитието е за деца на
  възраст от 3 до 6 години.
  За да ви потопи в света на детските книжки и рисуваните герои сме
  поканили Ваня Настанлиева пристига у нас, за да се срещне с най-малките
  ни читатели.
  Ваня ще ви разкаже и очарователната история на малкото таралежче Сам и
  неговите премеждия в търсенето на приятели.
  Очакваме ви! Ще бъде много цветно, интересно и забавно!
  14.05.2019 г., 18:00 +това

 • Презентации

  София, вечна любовнице – премиера в София

  „София нямаше потекло. Тя беше мацката, която никой не забелязва. Мрачна, с болно бяло лице. В прашните ѝ дрехи личеше мъка на отминалото време. Тя се бе затворила в спомена за аристокрация и скъп парфюм. Живееше сама в огромната си къща, хранеше единствените си приятелки – котките и понякога ходеше на театър. В нейния дом се случваше нашата свобода. Всеки имаше по една София…”
  – Джиджи
  НУЛА 32 за пръв път в София!

 • Презентации

  Представяне на “Танцът на любовта” от Ирена Сиракова

  Заповядайте на представянето на стихосбирката “Танцът на любовта” в София!
  Мястото е “+това” , на 16 март 2018 г. от 19.00 ч., където с авторката на стихосбирката – Irena Sirakova и ПРИЯТЕЛИ, сред които журналистката, кореспондент от #Париж за Новините на NOVA – Petya Zheleva Zelenski, в ролята на водещ ще си говорим за живота, любовта, мечтите, среднощните фантазии, съдбата, приятелствата и още нещо.
  За да е настроението още по-магично и красиво, докато си говорим и четем стихове, Boyan & Християна от Kizomba Maniacs ще пресъздадат романтиката и красотата, като ни демонстрират магията на кизомба.
  В четенето на стихове ще се включи и талантливатa актриса и поетеса Ирен Петрова, автор на стихосбирката Процеп към Париж – Ирен Петрова, която е част от екипа на National Music Theatre – Sofia.

  А за всички, които пишат и имат желанието да разберат повече за процеса на издаване, ще бъде специално обсъдена и тази тема, като ще имат възможност да зададат своите въпроси и да получат отговор на тях.
  Ето и няколко думи от авторката по повод на самата стихосбирка:
  “Тази стихосбирка е символ на силата ми да сбъдвам мечтите си.
  Както ще се уверите от всеки прочетен ред, не се притеснявам да разголя душата си и да я оставя без дрехи. И това ще е първото нещо, което ще ви убоде очите, когато започнете да четете. Именно откровеността, отпечатана на тези страници, е тайната съставка на моето лично изцеление.”

 • Презентации

  Book Launch Event

  Celebrate the launch of When Worry Takes Hold with English speaking author, Liz Haske. Drop-in +Tova for children’s crafts, story time and a book reading. Signed copies will be available for purchase. #WorryStory

 • Презентации

  Големите имена във фотографията: Себастиао Салгадо

  Познаването на големите имена във фотографията е извор на вдъхновение и разширява фотографските ни хоризонти. Решихме да направим серия събития, в които да ви запознаем с някои от най-интересните имена в света на фотографията.
  Ще започнем със Себастиао Салгадо – име, което се е превърнало в икона в съвременната фоторгафия. Той е бразилски социален и документален фотограф и фотожурналист. За фотографските си проекти Салгадо е посетил повече от 100 страни. Повечето от фотографиите му са публикувани в прес публикации и множество книги и са част от пътуващи изложби по целия свят.

  Салгадо е Посланик на добра воля на УНИЦЕФ. Отличен е с титлата Чуждестранен почетен член на Американската академия за изкуства и науки през 1992 г., а през 1993 г. получава почетно членство и Медала за стогодишнината на Кралското фотографско общество. През 1998 г. е удостоен с Наградата на принца на Астурия.
  На живота и делото на Себастиао Салгадо е посветен филмът „Солта на живота“, режисиран от Вим Вендерс и от сина на Себастиао, Жулиано Рибейро Салгадо.
  По време на срещата ще научите подробности за живота и творчеството на Салгадо. Ще имате и възможност да разлистите оригинални негови албуми и да се докоснете до фотографията му.

  Наш водач в живота на Салгадо ще е доц. Д-р Росен Коларов.
  ЗА РОСЕН КОЛАРОВ
  Д-р Росен Коларов е преподавател в Нов български университет по предмета „Повърхности, структури и детайл“ , както и в Софийски университет – по „Обща фотография“.
  Фотографският опит на д-р Росен Коларов е натрупван в продължение на повече от 30 години. Приоритетни жанрове за него са репортажната и пейзажната фотография. До 2011 г. д-р Коларов е участвал в над 50 национални и международни изложби и е носител на над 30 награди, между които в Япония, САЩ, Република Македония, Сърбия и в други страни. Автор е на десетки публикации в българския и международния печат. Негови снимки са собственост на Музея за пресфотография в Осло и Музея на изобразителни изкуства „А. С. Пушкин“ в Москва.

  Д-р Коларов има девет самостоятелни изложби в София и други градове на страната. Изложбата му „Непожеланите“ (1989) е експонирана във Франция и Полша. Многократно е участвал в журита на фотографски конкурси. Член е на Фотографска академия „Янка Кюркчиева“ и е носител на статуетката на Академията.
  Росен Коларов за своята работа:
  “Майсторството се състои в това да уловиш онзи миг, който съдържа в себе си цялата история – всички емоции, всички страсти и надежди.”
  “Красотата трябва да се улови, докато нещата се случват.”
  Вход 10 лв. / безплатно за членове на Клуб Фото Свят
  Можете да станете член по време на събитието.
  Молим да се регистрирате предварително за участие като попълните формата на тази страница: https://photoworld.bg/sabitia/golemite-imena-vav-fotografiata-sebastiao-salgado-s-dots-d-r-rosen-kolarov/

 • Презентации

  Вангел Имреоров и стихосбирката “Напускане на спомена” в София

  Издателство Жанет 45 и + това
  представят
  стихосбирката “Напускане на спомена”
  от Вангел Имреоров
  с думи за книгата
  Марин Бодаков
  Стефан Иванов
  12 октомври /четвъртък/, 18:30 часа,
  + това
  ул. Марин Дринов 30
  София

  * * * *
  отминаващото време
  дните растат и умират по клоните на дърветата.
  в стаята е топло. над покривите на къщите
  небето сменя цвета си.
  уча се спокойно да отминавам себе си.
  ден след ден
  чувствата растат, разгръщам ги, после ги късам,
  хвърлям ги, смачкани на топка,
  после пак.
  Вангел Имреоров из “Напускане на спомена”

  * * * *
  „Напускане на спомена“ е пътешествие от черното към бялото. Фрагменти от вътрешни реакции, които не са нагласени за продан или харесване. Невинни чувства, едва оцелели, но запазили равновесие в трезвата болка на паметта, преди тя да е отместена от нова среща със светлината. Между двете крайности шепти сива и градска дзен самота, попълват се дневници, слуша се музика, пътува се с влак или автобус, наблюдава се неспирен дъжд, часовниците губят власт и човек изоставя себе си, за да се върне.
  Стефан Иванов

  Поезията на Вангел Имреоров е поезия на движението. Глаголите са нейните главни действащи лица. Те повеждат читателя в едно дълго бягане, в което не липсват препятствия. Летвата на места е вдигната високо – чудесно предизвикателство за подготвените читатели. „Напускане на спомена“ е книга за любовта. За възможните начини по които я постигаме, и за невъзможните по които я губим. И докато спомените често ни напускат, то усещането за добра поезия след прочитане на книгата остава за дълго при нас.
  Владислав Христов
  Силен дебют на поет, който е постигнал достатъчна зрелост и умението да остава в миговете колкото му е необходимо. За да ги превърне в поезия. И да ни ги подари.
  Петър Чухов

 • Презентации

  Представяне на “Патилата на метлата”

  Издателство Жанет 45 представя
  ПАТИЛАТА НА МЕТЛАТА
  от Джулия Доналдсън
  Илюстрации Аксел Шефлър,
  превод Мария Донева
  Представят Мария Донева и Манол Пейков
  “И котката мъркаше силно, доволно,
  и рижата вещица хвъркаше волно,
  метлата щом литнеше в полет щастлив
  по-бърза дори и от вятъра див.”
  Ала колко ли пътници може да побере една метла? И какво да правим с дракона, изнервен от глад, който иска да хапне “вещица със мармалад”?

  “Патилата на метлата” е преведена на 22 езика и е носител на шест пртестижни литературни награди. Едноименният анимационен филм е номиниран за “Оскар” през 2014 г.
  Джулия Доналдсън и Аксел Шефлър са автори на многобройни книжки за деца, най-известната от които е “Грузулак” (на български език от Жанет 45), продала над 11 милиона екземпляра от написването си до днес.
  Мария Донева е поетеса, автор на някои от най-прекрасните римувани стихове на български език от последните две десетилетия.

 • Плюс Това,  Презентации

  ДУМИТЕ МИ ПРЕДСТАВЯТ РАЗХВЪРЛЯН УМ И ОБРАТНОТО!

  Ива Спиридонова – Думите МИ представя поезията на Симеон Аспарухов – Разхвърлян Ум, която ще можете да откриете в предстоящата му книга “ДНИ ЗА ОБИЧАНЕ”.
  И ОБРАТНОТО!
  Симеон Аспарухов – Разхвърлян Ум, представя Ива Спиридонова и нейната книга “ДУМИТЕ МИ” на обичащите поезията в София.
  Заповядайте да споделим едно пътешествие из хаотичната вселена на Симеон и подредените думи на Ива.
  Ще четем поезия, ще пишем поезия, ще потъваме в музика с очакване за още една сбъдната прекрасна книга!
  София, + това, 03.06.17 / 19:00
  Влезте в неговия разхвърлян ум и нейното подредено сърце!
  Вход свободен.

 • Презентации

  Представяне “Децата на феникса” на Георги Анев

  Романът
  Кошмарите са дрехи на онова, което движи живота ни, а приказките – проекции на героите в главите ни. В кошмарите всичко е скрито зад маска, в приказките маските падат. Децата на Феникса е приказка-кошмар. В него има художници, които повръщат картини, композитори, които не познават човешки език, както и чистачи на сънища. Не забравяйте и загадъчен култ, набелязал автора за своя жертва.
  Събитието
  Заповядайте на представянето на дебютния роман на Георги Анев. Ще Ви очакваме с вино, жива музика и актьорска игра.

 • Презентации

  Представяне “Думите МИ” на Ива Спиридонова

  Съпреживейте сбъдването на една мечта! Дебютната стихосбирка “Думите МИ” на Ива Спиридонова, издадена от “Фабрика за книги”, вече е факт.
  “Каня ви да чуете моите думи на чаша вино в уютната атмосфера на “+ Това”. Водещ на събитието и моя неоценима подкрепа ще бъде един от най-успешните съвременни български писатели – Георги Томов. Ще поговорим откровено за раждането на думите, за връзката им с реалността, за истинността на емоциите и особеностите на съвременното писане. Заедно с нас ще бъдат успешната поетеса Ралица Генчева ( Charly Wilde ), която ще изпълни част от своите и избрани от нея мои стихове, както и талантливият млад поет Николай Владимиров, чито думи също ще имаме удоволствието да чуем.
  Всеки, който обича словото и търси неговия смисъл, е добре дошъл!
  Очаквам ви!”
  Ива Спиридонова

 • Презентации

  Премиера на “Човекът до мен съм аз” от Владимира Живкова

  Издаването на тази книга беше неизбежност. По силата на щастливи обстоятелствата то се случва в издателството, където тя искаше да работи. Това е естественият развой на събитията, съхранението в паметта на думите, начинът тя да оживява, когато я четем. Това е съпротива срещу забравата. Нейната книга.
  Това е Владимира.

 • Плюс Това,  Презентации

  Бруклин в София

  Една литературна юнска вечер, в която ще представим най-красивия роман на тихия ирландец Колм Тойбин. Катя Атанасова ще сподели своя прочит, ще разкаже повече за книгата и нейния автор и ще поговори с преводачката Бистра Андреева за удоволствието и предизвикателствата при работата с един толкова сдържан и лишен от външна показност текст. Плюс това ще бъдем в Плюс това – любимо място за приятни срещи.
  +Това, ул.Марин Дринов 30
  08 йни 2016г., 19ч.
  Книгата излиза на български с корица на Живко Петров и е част от проект на издателство ICU, обединяващ силни литературни интерпретации на тема път и дом.
  С финансовата подкрепа на програма “Творческа Европа” на ЕС

 • Плюс Това,  Презентации

  Точки към успеха

  „Tочки към успеха” е творческа мотивираща и вдъхновяваща среща от серията „В какво се превръщат мечтите”, в която ще надникнете зад кулисите на реални проекти, ще се срещнете с напълно реални живи хора от плът и кръв, които са се осмелили да направят необходимите стъпки и сега вървят по пътя мечтите си.
  +това (ул. „Марин Дринов” 30)
  03 юни 2016 г. (петък)
  19:00 ч
  Ще се срещнете с:
  Мег Коновска (водещ) – дизайнер, художник и автор (https://www.facebook.com/MegKonovskaArtAndDesign/ ); консултант по личностно развитие и треньор по фитнес и здравословно хранене; ЧУДОтворец, пътешественик и мечтател. Креативен партньор в The Feel Good Company – Bulgaria.

  Иван Шишиев – човекът зад обектива на фоторепортажа „Етюд-и-те на София” (https://www.facebook.com/etiuditenasofia/ ).
  DJ Kizombie – Лора Шумкова, един от водещите диджеи по кизомба в България, организатор на фестивала „Кизомбахолика” 2016 (https://www.facebook.com/DjKizombie/ ).
  Срещата ще включва:
  Презентация с полезни съвети, изпитани методи и доказани техники
  Реални вдъхновяващи примери от истински случаи
  Дискусия с въпроси и отговори директно от първоизточника
  Практическа част, в която лично да изпробвате някои методи, които да ви помогнат да постигнете реални успехи

  Освен това ще имате възможностда закупите на преференциални цени продукти от най-новия проект на Мег – арт линията 33, както и някои от нейните авторски бижута. И, разбира се – да получите автограф от автора.
  Очакваме ви!

 • Презентации

  Представяне на дебютната стихосбирка „Прозорецът на моята душа“

  Заедно със семейството си и приятели поетесата Маргарита Ганчева ще ви очаква в + това! Ще има споделяне, музика, небесен танц, изпълнен от нежната Вики Петрова и хапване, а на края и … изненади ! Водещ на събитието ще бъде красивата Ирина Димитрова! Ще чуем невероятното изпълнение на Галена Ганчева, която се съгласи да изпее нещо написано от поетесата като текст, по музика на талантливата Илина Чипилска!
  Маргарита Ганчева е родена в Добрич, но от 13 години живее със семейството си в Пловдив. Професията й на юрист помага на нейния логичнопоетичен ум да „заземява“ вълненията й в търсенето на „обективната истина“.

 • Презентации

  Светът на фотографските конкурси

  Клуб Фото Свят Ви кани да се потопим в “Света на фотографските конкурси”
  В днешно време се провеждат хиляди фотографски конкурси. Някои са с чисто рекламна цел, други могат да донесат големи материални и морални награди, трети носят огромен престиж.
  Заедно с Денис Бучел* ще направим обзор на някои от по-сериозните конкурси в България и чужбина. Ще си поговорим за това къде си струва да се участва и как човек да се подготвя и подбира снимките си за участие за различните конкурси.
  Това е събитие на клуб Фото Свят. Станете член на групата ни, за да разбирате за интересни събития и новини от света на фотографията: https://www.facebook.com/groups/895097930537932/requests/

  *Денис Бучел е фоторепортер, роден в Кишинев, Молдова. Понастоящем живее в България. Занимава се с фотография от 2007г. Негови снимки са участвали в различни изложби и са публикувани както в страната, така и в чужбина – в Китай, Молдова, Украйна, Русия, Тайван, Израел и Полша.
  През февруари 2014, в София, е първата му самостоятелна изложба, представяща фотоси от цикъла „Кучешки живот” (Dog’s Life).
  Следват две изложби на Моста на влюбените, под патронажа на Софийска община, показващи архитектурата на София (2014 – „Виж София – където строителството среща историята с бъдещето”; 2015 – „Виж София – където строителството върху традициите гради бъдещето”) .

  В момента подготвя откриването на нова самостоятелна изложба, в която ще бъдат показани кадри от света на пътуващия из София човек (поредицата “Mirrored”).
  Носител на награди от различни национални и международни конкурси:
  1во място, Снимка на годината, 2012;
  Финалист в международния конкурс Open, 2012, категория Street Photography;
  1во място, БГ Прес Фото, 2013;
  Финалист, Снимка на годината, 2013;
  Финалист, Снимка на годината, 2014;
  2ро място, БГ Прес Фото, 2014;
  Финалист в международния конкурс, организиран от британското списание Professional Photographer o the Year, 2014;

  3то място, Dog Photographer of the Year, 2014;
  3то място, Travel photographs (конкурс на RosPhoto, изпратени повече от 8000 снимки), категория “Хора”;
  1во място, БГ Прес Фото 2015, категория “Фотожурналистика от България, серии”
  Финалист, Smithsonian photo contest (международен, сред 46 000 снимки), категория “Хора”, 2015
  Финалист, Hamdan Photography International Award (HIPA) (международен, повече от
  70 000 изпратени)

 • Презентации

  На длъж и шир из Азия

  На длъж и шир из Азия
  2 години на стоп
  от България до Индия и обратно
  Презентация и Разговор
  10 Март 19:00 часа
  + Това
  ул. Марин Дринов 22
  София

  815 дни и 52 000 км. Това казват грубите цифри в пътуването на Борис, Марта и Бурма, трио пътешественици, съставено от двама души и една котка. В търсене на пейзажите и лицата скрите сред линиите на географските карти те потеглят от България към Близкия изток, минават през Кавказ, Средна Азия, Китай и Мианмар, за да стигнат до Индия по земя, единствено на стоп и пеша.
  Какво всъщност е Абхазия и съшествува ли наистина тя, много ли е страшно в Ирак, какви за измеренията на свободата в Иран и Туркменистан, колко продължава залеза в степта, какво разделя Гоби от Такламакан, кой живее на 4500 метра и какво се крие в джунглите на Златния Триъгълник и племенните райони на североизточна Индия? Това само част от въпросите, и анектдотите, които те събират по пътищата на Азия.

  Заповядайте за презентация с много снимки и вълнуващ разговор за други часови зони…
  www.rovingsnails.com
  Facebook: www.facebook.com/rovingsnails
  Twitter: www.twitter.com/rovingsnails

 • Плюс Това,  Презентации

  Представяне на книгата “Котката на Шрьодингер. Субатомен памфлет в реално време”

  Заповядайте на представянето на дебютната книга на Издателство Rhizome, на 27 януари 2016 от 19 часа в “+ Това”, ул. Марин Дринов №30. Ювелирно съвместно произведение на Milena Nikolova и художника Victor Muhtarov
  Един от най-ексцентричните персонажи на квантовата механика, котката на Шрьодингер*, размишлява на глас, лирично, над шизофреничното си състояние. Затворено от Шрьодингер в кутия с летален механизъм съдържащ атомно ядро в период на полуразпад и отрова. Котето, поради липса на алтернативи, е изпълнено с мазохистична любов към безпощадния си създател. То знае, че е част от мисловен експеримент, в който съдбата му е свързана със състоянието на полуразпадналото се атомно ядро. Докато кутията е затворена и наблюдателят не вижда развитието на събитията в нея то е ни живо – ни умряло.

 • Плюс Това,  Презентации

  51 приказни планински кътчета от България | представяне на книгата и изложба

  Издателство Софтпрес има удоволствието да ви покани на
  премиера на книгата
  51 приказни планински кътчета от България
  и откриване на изложба с избрани фотоси от нея
  Уникално по своята концепция и замисъл, изданието съчетава функционалността на пътеводител с богат илюстративен материал, характерен за луксозните фотографски албуми.
  19:00 | 26 януари | вторник
  +това | ул. Марин Дринов 30

  51 приказни планински кътчета от България е е дело на графичния дизайнер Радослав Донев, който следва сърцето си при подбора на местата, запечатани от фотоапарата му в последните осем години. Неговите над 150 пътешествия го отвеждат както при именити мраморни великани, така и до смълчани тайнствени кътчета, които предразполагат към съзерцание и медитация.
  Това е третият проект на Донев, който е създател на „Детска карта на България“ и „Детски атлас на България“.
  „51 приказни планински кътчета от България“ излезе едновременно на три езика – български, руски (превод Христина Йотова) и английски (превод Ивелина Казакова), което ще позволи на любителите на планината да споделят изживяването с приятелите си от цял свят.

 • Презентации

  Представяне на “Български истории. Картография на правото в България около 1900 г.”, автор Яни Киров

  “Български истории. Картография на правото в България около 1900 г.” е културологичен разказ за бедите на европейското право по българските балкански ширини. Забавен, шеговит и въпреки това много сериозен поглед над перипетиите на правото и закона в българското обществено пространство. От книгата може да се разбере защо съдебната реформа в България е най-трудната българска реформа. Струва си да прочетете.
  Митко Новков (редактор)

  Яни Киров е роден през 1973 г. в Бургас. Учи немска филология в София. През 1996 г. се премества в Германия, където следва антична история и немска литература. След дисертация по римско право работи в института “Макс Планк” във Франкфурт. Занимава се с история на европейското право. Създава и ръководи проект, посветен на формирането на модерен правен ред в страните от Югоизточна Европа.
  26 ноември (четвъртък), 19:00 часа
  +Това
  Заповядайте!

 • Плюс Това,  Презентации

  Таласъмско парти с издателство MyNolly

  Таласъмско парти с издателство MyNolly
  на 10.10 (събота)
  от 11 – 13 ч.
  в „+ това“
  Издателство MyNolly Ви кани на:
  Таласъмско парти!
  Каним всички, които обичат децата, игрите и таласъмските лудории на парти! И тези, които участват в нашия таласъмски конкурс с рисунка. А също и онези, които обичат таласъмски сладки и домашна лимонада. Но най-вече – всички, които са запазили таласъмското в себе си и обичат да се забавляват! И ви обещаваме страхотни изненади! Датата и часа са ви известни. Очакваме ви!

  Толкова бързахме да Ви разкажем за партито, че забравихме да се запознаем. Ние сме издателство www.mynolly.com. Създаваме игри и продукти за деца. Цветни, забавни и пълни с приключения. Те подхранват вроденото любопитство на детето и провокират неговия естествен инстинкт за учене. Нашата мисия е да създаваме игри, които помагат на родителите по-добре да общуват и разбират децата си. Очакваме Ви, за да обогатим своя свят с нови приятели! И, разбира се, за да се забавляваме!

 • Презентации

  Пътешествие с издателство “Рибка”

  Толкова бързахме да ви покажем „Пътешествието на Шакълтън”, отпечатано на български език, че съвсем забравихме да кажем официално „Здрасти!” на тази великолепна книга (http://ribka-publishing.bg/catalog/pteshestvieto-na-shakltn/)! Затова сега ви каним на едно интересно събитие в нейна чест.
  Ще си говорим не само за Ърнест Шакълтън, но ще ви разкажем и за други интересни пътешествия и експедиции, предприети от други интересни изследователи и учени! За целта сме си поканили съвсем истински, от плът и кръв, преподавател по география – известният в 22-ро училище господин Христов, който ще ни покаже колко интересна е географията всъщност! Защото това не е обикновен учител, а много, много такъв, какъвто ни се иска да бъде всеки един учител в България!

  А всеки един от вас, който ни разкаже подробно за свое интересно пътешествие и ни донесе някакъв спомен от това пътешествие, ще получи специална награда – карта от Издателство Рибка, която осигурява 20% отстъпка от всички книги, закупени директно от издателството, с валидност 2 години.

 • Презентации

  Тайната градина – представяне на авторски бижута и рисунки на Биляна Савова

  Изложба “Тайната градина” – рисунки и ръчно изработени бижута.
  Зад тези бижута е Биляна Савова – илюстратор на детски книги, художник и дизайнер на бижута.
  Завършила Националната художествена академия в София, България, със специалност “Илюстрация на детски книги и печатна графика”, магистърска степен на обучение.
  “… Започнах да изработвам моите бижута през 2009 г. Стремя се да са уникални, романтични, понякога – ексцентрични.”

  Ръчно изработени бижута с авторски илюстрации, всяко едно бижу се измисля, декорира по специална технология и изработва от Биляна Савова.
  Бижутата са изработени с много любов и часове труд от посребрен и позлатен метал, месинг, антични и ръчно изработени материали, полускъпоценни камъни, акрил и дърво.

 • Плюс Това,  Презентации

  Детективско парти по случай “Три мариновани херинги”!

  Поканен си на първото по рода си детективско парти!
  Организирано е от вълшебната детективска агенция “Криле § Ко.” по повод успешното разрешаване на втория за агенцията случай! Наричат го „Три мариновани херинги” и е забавно описан в книжка (виж я тук – http://ribka-publishing.bg/catalog/tri-marinovani-heringi/), която също ще бъде на партито.
  Заповядай на 19 април (неделя), от 11.30 ч., в +това (ул. Марин Дринов 30)!

 • Презентации

  Премиера на “Чутовното нашествие на мечките в Сицилия” от Дино Будзати

  Ако някога сте завземали чужд град или планирате да превземете такъв, ако врагът ви се вижда злобен и надут, а вашите войни са смели, изобретателни и добри любители на трюфелите и лапада, елате в събота. Имаме да ви разкажем една история.

 • Презентации

  Мартина Дечевска представя С@МОТ@

  „С@МОТ@” разказва паралелните истории на две млади момичета в два съвършено различни затвора: студентката по психология Роберта е отвлечена и държана в плен от кибер социопат, който й поставя нелек избор – да накара със силата на думите си трима души в социалната мрежа ImageBox да се самоубият или тя самата да умре по особено мъчителен начин. В сънищата й друга героиня разказва историята си. Валерия сама е сложила живота си зад решетки, превръщайки се в робиня на неподходящ мъж заради изкривена садо-мазо версия на любовта. Историите в „С@МОТ@” са базирани на действителни събития.

  Мартина Дечевска се вдъхновява за книгата си от интервюта с момичета, практикуващи игрите на болка и удоволствие, но вместо да предаде историите им в журналистическа форма, решава да ги събере в роман, в който българската действителност е представена с брутален реализъм и преплетена с идеите за контрол на съзнанието и силата на мисълта.
  Това е дебютният роман на Мартина Дечевска, позната на читателите с работата си като журналист за VICE и Maxim България, dnevnik.bg, културното предаване на БНТ „БунтАРТ“ и bTV Новините, както и с един от най-успешните родни блогове, който тя води до преместването си в Ню Йорк, където живее в момента.

 • Презентации

  Представяне на “Портрет на комшията като умрял” – Христо Димитров

  Издателство “Пергамент” и + Това имат удоволствието да ви поканят на премиерата на книгата “Портрет на комшията като умрял” на Христо Димитров.
  В приятна арт-обстановка ще можете да чуете самия автор и да получите лични автографи. Книгата ще представи Петър Чухов. Заповядайте!
  Христо Димитров е роден през 1971 г. в Хасково. Има множество журналистически публикации в регионални и национални медии. По професия е психиатър, а по душа е юнгианец със склонност към дирене на митологични връзки и архетипи в ума и навън – между хората. Освен в родния си град е живял и работил в Пловдив, София, Лас Палмас де Гран Канария и в Стендал-Германия. По тези места е чул удивителни истории, които преразказва с цел укрепване на европейския [си] дух.
  Художник на корицата: Иво Рафаилов, редактор на книгата – Ина Иванова.

 • Плюс Това,  Презентации

  Премиера на “Грузулак”

  ИК Жанет 45 представя
  ГРУЗУЛАК
  (The Gruffalo)
  от Джулия Доналдсън
  Илюстрации Аксел Шефлър
  Превод Паулина Бенатова и Манол Пейков
  17 февруари 2015 (вторник), 19:00
  Плюс Това, София, ул. Марин Дринов 30

  В целият свят трудно ще се намери по-обичано чудовище от Грузулака. Още от първото й издание през 1999 г., историята за срещата му с малкото мишле посред горските тъмни дъбрави си спечелва любовта на деца и възрастни и получава не една награда. Шестнайсет години след дебюта на книгата на английски език, най-после може да й се насладите и на български в чудесния превод на Паулина Бенатова и Манол Пейков.
  Създадена от Джулия Доналдсън и Аксел Шефлър, едно от най-успешните партньорства между автор и илюстратор в света на книгоиздаването, Грузулак е истинска съвременна класика. Както мишката, така и чудовището са се превърнали в звезди на театралната сцена и малкия екран и във всеобщи любимци.

  Всичко започва когато на Джулия Доналдсън й попада китайска приказка за едно хитроумно момиче, което успавя да измами и прогони гладен тигър като го убеждава, че то е Кралицата на джунглата. Джулия решава, че тази история би била чудесна основа за илюстрована книжка, но не й хрумва нито една дума, която да се римува с „тигър“ – поради което си измисля свое собствено чудовище, чието име завършва на О (на английски: Gruffalo), за да се римува с “Doesn’t he know”. Всъщност, ако някога сте се чудили защо Грузулака изглежда точно по този, а не по някакъв друг начин – това също е свързано с римите, които се пръкват в главата на Джулия.

  Разбира се, Грузулакът какъвто го познаваме се появява на бял свят едва когато Аксел Шефлър грабва молива, за да го нарисува. (В началото чудовището, което Аксел рисува е дори по-ужасяващо от сегашното!) На илюстратора първоначално му хрумва да облече всички животни в дрехи, което в крайна сметка не се случва. Самият Аксел сигурно е бил истински облекчен: само си представете как се облича змия!
  Пет години след излизането на Грузулак се появява Детето на Грузулака, което се впуска в свое собствено приключение – и се превръща в незабавен хит. Избират го за Детска книжка на годината на форума „Британски годишни награди“ за 2005-а.

  Грузулак също е носител на многобройни награди – включително Наградата на Nestlé Smarties Prize и на Blue Peter Award за най-добра книга за четене на глас – а през 2009 г. е гласувана за любимата приспивна книжка в Обединеното кралство. Ала почитателите на Грузулак са навсякъде: към днешна дата книгата е издадена в 55 държави в тираж над 15 милиона екземпляра, включително на тайландски, уелски, манкс, иврит, африкаанс… За познавачите на класическите езици има дори издание на латински.
  Без никакво съмнение, и двете книги са международно явление – освен че са адаптирани за сцена, те са превърнати в изключително успешни анимационни филми, озвучени с гласовете на Роби Колтрейн, Джеймс Кордън, Джон Хърт и Хелена Бонам-Картър.

 • Плюс Това,  Презентации

  „Защо все аз?” – Терапевтични приказки за деца и родители

  Заповядайте на
  официалното представяне на
  „Защо все аз?” – Терапевтични приказки за деца и родители
  Кога: 20.12.2014 (събота) от 11:00 часа
  Къде: +ТОВА – пространство за срещи, събития и изложби, ул. „Марин Дринов“ №30
  Създаден по идея на Милена Манова, сборникът включва приказки и лесни за употреба техники, свързани с най-честите проблеми, за които децата и родителите търсят професионална консултация.
  Автор на приказките е детският психолог Цвета Мишева-Алексова.

  Книжката е изготвена в сътрудничество с Милена Манова – психотерапевт и обучител, а илюстрациите и графичното оформление са от Анелия Костова-Бозгунова.
  Терапевтичните приказки за деца и родители предлагат друга перспектива към възприемането и преживяването на често срещани ситуации и чувства в детството. Съчетани с изпробвани и лесни за употреба психологически техники, те помагат на детето да достигне само до решенията, от които има нужда в конкретния момент.
  На представянето ще можете да закупите книгата на място, самостоятелно или заедно с книжката за оцветяване „Аз мога сам“, която съдържа първоначалните версии на част от илюстрациите към приказките.
  Ще ви очакваме, за да споделим топла напитка и приятни емоции!

 • Презентации

  Топология 2 – Изложба живопис на Иван Стойчев

  „Топология 2“
  Изложба живопис на Иван Стойчев
  галерия „+ Това“ – София,
  ул. „Марин Дринов“№30
  02.ХІІ. – 21.ХІІ.2014г.
  Начало: 18:30 часа

  Забелязал съм, че прекарвам дълго време в гледане на картините си – часове наред, и в процеса на създаването им, и след като ги завърша. Много обичам да ги гледам… И те ми харесват, признавам си…
  А нека сега да напиша едни думи, казани от Хокусай, в предговора му към „Сто изгледа на Фуджияма“.
  „Още от шестгодишна възраст имам манията да очертавам формата на предметите. Към петдесетгодишната си възраст бях публикувал безкрайно много рисунки, но всичко, което съм създал преди седемдесетата си година, не заслужава внимание. Едва на седемдесет и три години аз разбрах приблизително структурата на истинската природа, на животните, на тревите, на дърветата, на птиците, рибите и на насекомите. Следователно, на осемдесет години ще проникна в тайната на нещата, на сто години ще стигна сигурно до степен равна на чудо, а когато бъда на сто и десет години, и точката, и линията, всичко у мен ще бъде живо.

  Искам от тези, които ще живеят колкото мен, да проверят дали ще удържа на думата си. – Писано на седемдесет и пет години от мен, наричан някога Хокусай, а днес Гвакио Рожин, старецът, луд по рисунката.“
  Сега аз съм на четиридесет и пет години и не би трябвало картините ми да заслужават особено внимание…
  И все пак правя тази изложба…

  Иван Стойчев e роден на15 март 1969 в град Кърджали, България
  Образование
  • 1983-88 – ССХУ „Цанко Лавренов”, Пловдив
  • 1990-95 – НХА „Николай Павлович”, София, специалност „Живопис” в класа на академик Светлин Русев
  • 1998-99 – Пребиваване в “Cite des arts”, Париж, Франция
  Самостоятелни изложби
  • 1997 – галерия „88”, Люксембург
  • 1998 – галерия „Sud”, Магдебург, Германия
  • 2002 – галерия „Астри”, София, България
  • 2006 – галерия „Маестро”, София, България
  • 2009 – галерия „МАС”, Далас, САЩ
  • 2010 – галерия ,,Бяла Зона’’ , Пловдив, България
  • 2014 – галерия „Алгара“, София, България

  Групови изложби
  • 1991-92 – галерия „Матушек”, Висбаден, Германия
  • 1992 – панаир за изкуство, Франкфурт, Германия
  • 1994-99 – галерия „Клод Андре”, Брюксел, Белгия
  • 1999 – галерия „Досев”, София, България
  • 2002 – галерия „Арт 36”, София, България
  • 2003 – галерия „South-West”, Далас, САЩ
  • 2007 – галерия „Астри”, формат 30 х 30, София, България
  • 2008 – галерия „Craig Head Green”, Далас, САЩ
  • 2009 – галерия “Art slam”, Далас, САЩ
  • 2009 – 41-ва национална годишна изложба, арт-галерия “Denton”, Далас, САЩ
  • 2010 – галерия „Шипка 6”, София, изложба на „Алианц”, България
  • 2010 – галерия „Индустриална”, София, изложба на „Група 13”, България
  • 2010 – галерия ,,Петко Задгорски’’ , Бургас, България
  • 2010 – галерия ,,Илия Бешков’’ , Плевен, България
  • 2011 – галерия „Средец” Министерство на културата, София, България
  • 2011 – галерия „Витгенщайн” Виена, Австрия

  • 2011 – галерия на дружеството на пловдивските художници, изложба „15Х5”, Пловдив, България
  • 2011 – галерия „Galerie in der Fabrik” Австрия
  • 2012 – галерия „Galerie Viena“, Мьодлинг, Австрия
  • 2013 – галерия „Morte Veille“, Виена, Австрия
  Награди
  • 1999 – II-ра награда „Целувката” галерия „Досев”
  • 2008 – New Texas Tallant, „Craig Head Green”, Далас, САЩ
  • 2009 – IV-та награда на национална годишна изложба на Art society, Дентън, САЩ
  • 2010 – Диплом, Биенале на малките форми, Плевен

 • Презентации

  Представяне “Германии” – Владислав Христов

  Издателство “Ерго”
  + това
  и Владислав Христов
  Ви канят на представянето на поетичната книга “Германии”.
  За книгата ще говорят Силвия Чолева и Илко Димитров, със специалното участие на актьора Милен Димитров.
  28 ноември (петък), 19:00 часа
  + това
  улица Марин Дринов 30, София
  вход свободен

  Повече за книгата:
  „Германии“ на Владислав Христов е забележително четиво. Този настръхнал монтаж от експресивни фрагменти разкрива един от най-тежките проблеми на днешното ни българско битие – емиграцията. В никои други подобни четива не ме е засягала така остро емигрантската тема, както в тази лапидарно изразена драма. Необикновената напрегнатост и наситеност на тази поезия, нейният размах и дълбочина поставят „Германии“ сред най-значителните творби на съвременната ни лирика.
  Иван Теофилов
  Стихосбирката „Германии“ прави според мен много повече от журналистиката или публицистиката по темата за емигрантството. Тя влиза директно и деликатно в разтерзаното сърце на съвременните млади българи, принудени да познаят себе си и света в екстремните и трудни условия на живота в чужбина. Тази книга показва, че съчетанието на актуална проблематика и висока поезия е не само възможно, но в случая отлично осъществено.
  Силвия Чолева

  Само след няколко прочетени стихотворения и започваш да виждаш света през очите на Владислав Христов. В този свят има повече светлина, затова забелязваш каквото иначе пропускаш, и си склонен да простиш в случаи, в които иначе си безпощаден. И докато изрича истини, без голяма надежда, но и без страх, че няма кой да го чуе, думите му не са обикновени. Те идват от дълбочини, от които само неподправеното поетическо чувство е способно да ги извади.
  Палми Ранчев

  Владислав Христов е роден през 1976 г. в гр. Шумен. Живее и работи като журналист и фотограф в София. Има многобройни публикации в периодичния литературен печат: “Granta”, “Литературен вестник”, “Съвременник”, “Страница” и др. Издадени книги: “Снимки на деца” (кратки прози, 2010), “Енсо” (поезия, 2012, номинирана за наградата “Иван Николов”), “Фи” (поезия, 2013), “Германии” (поезия, 2014). Член e на международната организация “The Haiku Foundation”. Носител е на първи награди от конкурсите: за кратка проза на LiterNet & eRunsMagazine (2007), националният конкурс за хайку (2010) и международният конкурс “Cherry blossom” (2011).

  Три поредни години е в класацията на 100-те най-креативни хайку автори в Европа. Негови хайку са публикувани в изданията на Американската хайку асоциация “Frogpond”, Световния хайку клуб “World Haiku Review” и мн. др., част са от международни антологии и сборници. Текстовете му са превеждани на английски, немски, френски, холандски, испански, италиански, японски, руски, хърватски, арабски, иврит, турски, чешки, полски и унгарски език. Организатор е на множество инициативи, свързани с популяризирането на хайку в България.

 • Презентации

  Когато искам да мълча

  Кратка книга за нещата, които не се побират в думите, и за мълчаливото общуване. В нея не пише за страха от мълчанието, нито за прекомерната сила на словото. Или за дълбочината на неизразимото. Изобщо в нея не пише за много неща. Те са само нарисувани. Просто се усещат.

 • Плюс Това,  Презентации

  НАДИ изнеНАДИ – изложба бижута и аксесоари

  Малката гад и Nadyа‘s knit/ Надеждините плетки а.к.а. – двете Надета, Ви каним на общата ни изложба в +това, 22 ноември в 11ч. Обещаваме да бъде различно, но заедно с това и доста типично. И нали сме Нади ще има Изненади.
  Очакваме Ви!
  www.nadyasknit.com
  http://malkatagad.blogspot.com/

 • Презентации

  “ЗАД ВРАТАТА НА ЗАЛЕЗА”

  Издателство Жанет 45
  + това
  и Антоанета Николова
  ви канят на представяне на нова поетична книга
  “ЗАД ВРАТАТА НА ЗАЛЕЗА”
  представя Людмила Балабанова
  Антоанета Николова в стиховете си е ту същество от съществен вид, ту знак за опасна крехкост и чупливост, ту качествена липса на количество. Важно е, че в тази поезия Бог говори не само чрез своите ангели, а чрез нея дава своето тихо сражение срещу сатанинска съпротива. И най-недовършеното стихотворение в тази книга е по-съвършено от изгарящото изговаряне, но що да стори Антоанета Николова, тя не е виновна, че е от друга духовна материя, от другата раса, задаваща се зад хоризонта на добротата и съпричастието!
  Румен Леонидов
  21 ноември (петък), 18:30 часа
  ул. “Марин Дринов” 30
  София

 • Презентации

  СОЦГУРМЕ: Куриозната история на кухнята в НРБ

  Жанет 45 представя
  СОЦГУРМЕ: Куриозната история на кухнята в НРБ
  от Албена Шкодрова
  Оформление Велина Мавродинова
  Какво? Интересна книга, представена от автор, издател и приятел.
  Кога? 20 ноември 2014, четвъртък, в 19.00 ч.
  Къде? В +това, на ул. „Марин Дринов“ 30
  „Соц гурме“е сигурно най-увлекателният портрет на комунизма, който някога ще прочетете. Жив, трезв, често анекдотичен, той използва необичаен ключ — храната.
  Книгата запечатва спомените на българите от периода 1944-1989 – ежедневното им пазаруване, готвене, посещение на ресторант. Тя търси и отговори на въпросите, които повдигат техните истории.

  Защо София през 1975 г. има повече ресторанти на глава от населението от Ню Йорк през 2014? Защо Далия Смит и Джулия Чайлд не слизат от екраните и кориците на илюстрованите списания през 60-те, а никой не е виждал лицето на Пенка Чолчева? Защо жените събираха рецепти от приятелки? Как високата френска кухня си проби път в менютата на комунистическите ресторанти? Защо магазините бяха винаги празни? Доколко НРБ се грижеше за здравето на потребителя? Как Никсън вдъхнови производството на шунка в България?
  Тази богата, задълбочена, интересно написана книга ще ви преведе през опита на комунизма с тъга и смях.
  Албена Шкодрова е главен редактор на списание „Бакхус“, основател на BalkanTravellers.com и автор на стотици политически анализи и пътеписи в българския и чуждестранния печат. От 2009 г. живее в Белгия, където работи и като продуцент. Това е първата й самостоятелна книга.

 • Презентации

  Премиера на стихосбирката на Яна Монева „Пристанища и стаи (за напускане)“

  На 14.11.2014 в 18.30 ч. в +това издателство „Пергамент“ и редакторът Мирела Иванова представят новата стихосбирка на Яна Монева „Пристанища и стаи (за напускане)“.
  „Поезията на Яна Монева е сред най-нежните и носталгични, които съм срещал през последните години. Има някаква историческа мекота в стиховете й, някакъв споменен ефир, който те обгръща и те кара сам ти да си спомняш хора, места, години, които са преминали през/пред очите ти.“ Митко Новков
  Със специалното участие на Миленита.

 • Презентации

  Фотоизложба „Усмивката“ – портрети на големите писатели, посетили България

  След успешното представяне през ноември 2013 г. на проекта “Да откриеш остров”, сега Владислав Христов ни изненадва с ново предизвикателство – този път вниманието е насочено към усмивката.
  Фотоизложбата „Усмивката“ ще може да се види от 12 до 30 ноември в “+ това “ на ул. Марин Дринов № 30, София, както и в НДК по време на Софийския международен литературен фестивал. Тя представя портретите на 25 писатели от 19 страни, посетили през последната година България. Изложбата е част от второто издание на Софийския международен литературен фестивал, който ще се проведе от 26 ноември до 14 декември. Фокус на събитието ще бъде литературата от Скандинавския север. Фестивалът се организира от Асоциация „Българска книга“ със съдействието на Nordic Culture Fund, Nordic Culture Point и Столична община.

  „Усмивката – това, което все по-често губим в ежедневието си; това, за което все по-рядко се сещаме. Да погледнем какво пише в енциклопедиите за нея: ”Усмивката е изражение на лицето, което показва радост и щастие, и е разбираемо за всички хора, независимо от културата, расата и т.н. Тя е форма на любезност, израз на доверие и подобрява взаимодействието между хората, сътрудничеството между тях. Децата обикновено се научават да се усмихват между 6-ти и 8-ми месец”. Да, децата се научават и с годините забравят постепенно наученото, особено когато ги затрупат грижите за оцеляването. Но има моменти, които като светъл лъч разсейват сивотата, и едни от тях са срещите с важните за нас творци. Тези, които чрез произведенията си ни дават сили да продължаваме напред, понякога ни разплакват, друг път ни карат да се усмихваме. И ако успеем да задържим по-дълго тази усмивка, значи срещите ни с тях са си заслужавали” Владислав Христов

  В изложбата участват портрети на: Адам Михник (Полша), Олга Токарчук (Полша), Рафал Вояшински (Полша), Мартин Ришави (Чехия), Радка Денемаркова (Чехия), Маркета Хейкалова (Чехия), Владимир Арсениевич (Сърбия), Михайло Пантич (Сърбия), Анте Томич (Хърватия), Иван Херцег (Хърватия), Гоце Смилевски (Македония), Ненад Великович (Босна и Херцеговина), Алеш Дебеляк (Словения), Габор Дюкич (Унгария), Дан Лунгу (Румъния), Димитрис Нолас (Гърция), Ахмед Юмит (Турция), Санаа Шаалан (Йордания), Паринуш Сании (Иран), Наталия Соколовская, (Русия), Леонардо Падура (Куба), Муцуо Такахаши (Япония), Мо Йен (Китай), Майкъл Ондатджи (Канада), Ларш Собю Кристенсен (Норвегия).

  Владислав Христов е роден през 1976 г. в гр. Шумен. Живее и работи като журналист и фотограф в София. Негови текстове са превеждани на 13 езика, носител е на множество литературни отличия. Издадени книги: “Снимки на деца” (кратки прози, 2010), “Енсо” (поезия, 2012, номинирана за наградата “Иван Николов”), “Фи” (поезия, 2013), „Германии“ (поезия, 2014). Член e на международната организация “The Haiku Foundation”. Три поредни години е в класацията на 100-те най-креативни хайку автори в Европа. Първата му самостоятелна фотографска изложба е “Вектори” в Хановер ( Германия ) 2011 г., следват няколко участия в сборни изложби в Кьолн ( Германия ) и София, като последното е на Европейския месец на фотографията през ноември 2014г.

 • Плюс Това,  Презентации

  Премиера “Сексът и комунизмът” – Милена Фучеджиева

  „Ентусиаст“ представя новия роман на Милена Фучеджиева „Сексът и комунизмът“
  В началото на месец ноември „Ентусиаст“ публикува новия роман на Милена Фучеджиева „Сексът и комунизмът“. Това е книга, която няма да остави никого равнодушен. На моменти циничен, дори скандален, болезнено реалистичен, провокативен, увлекателен и много емоционален, романът категорично ще се нареди сред най-забележителните заглавия за тази година.
  „Сексът и комунизмът“ разказва за невъзможната любов между два елита – комунистическия и този от преди 9 септември 1944 г., както и за бруталното сексуално съзряване на една тийнейджърка по време на социализма. „Това, което Лола иска, Лола получава“ е името на песен от мюзикъла „Проклетите янки“. С българската Лола нещата не стоят така, защото под привидната привилегирована подреденост на живота ѝ в София или Париж се крие невъзможността да получи това, което желае най-много – то изглежда като любов, а всъщност е свобода.

  Романът проследява живота на три забележителни жени – Анастасия, Маруся и Лола. И трите принадлежат на различни поколения, но като че ли са затворени в една и съща клетка. Съвършено различни една от друга, но и едновременно много еднакви – животът е изискал от тях повече сила и смелост, отколко може да прояви нежната половина на човечеството. Сексуално насилие, отчуждаване, болезнено приключване на приятелства, шпионаж в името на кариерата и семейството, секс като обезболяващо средство, страх, с който е просмукано обществото на всички нива – всичко това бавно и подмолно руши живота им.
  Милена Фучеджиева пише роман, който „връща лентата“ като на кино, за да даде няколко важни урока по история и житейски опит на зрителите. Като в сериал с всеки следващ епизод героите добиват все по-голяма пълнота на образите си, а разказът става многопластов. Тъжната истина за реалистите ще бъде, че днес, години по-късно, почти нищо в България не се е променило, само героите са други – малко по „ъпдейтнати“ от съвремеността.

  В разрез със строгата соцатмосфера от страниците на романа зазвучават силно най-популярните парчета на „Deep Purple“, „Uriah Heep“, „Led Zeppelin“, „Pink Floyd“. Къси поли, джинси „Levi’s“, ароматни дезодоранти, скатани бутилки „Балантайнс“ и някои други рядко срещани стоки от Корекома, скрита книга на Солженицин в шкафа, са сред първите признаци на предстоящия морален и духовен преход, чрез който героите отчаяно търсят своето спасение.
  Премиерата на книгата ще се състои на емблематичната дата 10 ноември от 19,00 ч. в пространството за събития, срещи и изложби „+това“ на ул. „Марин Дринов“ №30. По време на събитието ще бъде представена дигитална изложба с кадри от фотосесията, направена специално за корицата на изданието.

 • Презентации

  Премиера на “Книга как се прави” на Ася Колева

  Казваме “здравей” на една малка книга, дошла при нас да ни разкаже за света на големите книги и големите хора, които ги правят. Заповядайте на чай и сладки приказки в + това, 8 ноември, събота, 17:30 ч. и доведете децата :)

 • Презентации

  Премиера на “Операция “Зайче”

  Поканени сте!
  От Емили Воул и вълшебната детективска агенция „Криле § Ко.”
  На парти.
  За да отпразнуваме успешното разрешаване на първия им случай, наречен ОПЕРАЦИЯ „ЗАЙЧЕ”.
  На 26 октомври (неделя), от 11.00 ч., в + това (ул. Марин Дринов 30)

  Първият случай на вълшебната агенция е подробно описан в книга, наречена също ОПЕРАЦИЯ „ЗАЙЧЕ”. Описан е от писателката Сали Гарднър и илюстриран от Дейвид Робъртс – двамата са близки приятели на Емили.
  Феи, говорещ котарак, ходещ магазин, птицеобразна вещица – всичките са в книгата, която е тотално интересна и също е поканена на партито!
  А на партито, освен всичко друго, ще изчетем началото на книжката – от Богдан Русев, който я преведе; ще разберем повече за безопасността на дрехите от Benetton Kids и ще се черпим с вкусни хрупкави царевични динозаври от Здравословен живот .
  Просто е непростимо да го пропуснете!

 • Плюс Това,  Презентации

  Премиера на “Дом” от Мартин Костов

  “Пулсът е учестен, сърцето излиза от ритъм. Поезията на Мартин Костов е електрокардиограма на времето, в което живеем. Моментална снимка на нашите деца. Той е изключението, което потвърждава правилото, че никой не е невинен. Невинни са само думите. Особено когато провокират. Четете тази поезия на сърцето със сърцето си.”
  Силвия Чолева
  “Сурова, кървяща, убиваща – и автоспасяваща – плът на езика. В млад глас, автентично опразнен от надежда и възбуден от шибаното си живо сърце сред кухи стени с един стърчащ кабел. С надеждни знаци за присъствие напред.”
  Калоян Игнатовски
  Мартин Цветанов Костов е роден през 1997 г. в София. Учи в 3 СОУ „Марин Дринов“, София. Има публикации в LiterNet, сп. „Страница“, „Литературен вестник“ и „Литературен клуб“.

 • Презентации

  Klaxon Press Journal, издаден на 15-ти септември тази година в партньорство с издателството на Софийския Университет „Св. Климент Охридски“, е първото книжно издание на Klaxon Press Collective (www.klaxonpress.com), съдържащо четиринадесет нови български творци. В него ще можеш да се насладиш на нова българска проза и стихотворения публикувани на български и английски език, илюстрации и снимки.
  Официалното представяне на сборника ще се състои в четвъртък, 2-ри октомври от 19:00 в +това (ул. Марин Дринов 30).
  Заповядайте да се запознаете с колектива, да чуете авторите, да си допълните билбиотеката с един сборник и за по питие в едно от най-уютните кътчета на София.
  *Входът е свободен и ще се раздават безплатни сборници на място.

 • Презентации

  Седем разказа за грях и смърт

  Оптимистичното заглавие “Седем разказа за грях и смърт” на Майя Виткова и Емил Витков, брилянтно илюстрирана от Рин Ямамура (след прекрасната й “Азбука за любовта” от 2011 г.) е сборник съвременни разкази, на ръба между реалното и абсурда, които взривяват – разсмиват и натъжават – по изненадващ, нетипичен за съвременната българска проза начин.
  От “силно набожния и смирен разказ” “Господин”, през докарващия те до “спонтанни изблици на смях” “Перфектната диета”, до “откровено вулгарния” “Ръждиви ножици”, редом с ярки герои като Димката – доброжелателен, спокоен, оптимист, ведър, с чувство за хумор, спортистче и Василена – която не беше нито повече, нито по-малко от обичайното за едно чудовище, разказите те хвърлят в непознати води…

  Илюстрациите на Рин, направени по уникална колажна техника, дават живот на поредица от нетипични ситуации и ярки герои. Ако искаш да излезеш от бита, да се посмееш, да пророниш някоя сълза или просто смълчано да вдигнеш глава и да посъзерцаваш света около себе си с нов поглед, то “Седем разказа за грях и смърт” определено е за теб.
  “Не мисля, че Бог е написал Десетте божи заповеди. Нито, че Седемте смъртни гряха непременно носят смърт. Но ми се струва, че там, където присъства някой от тях, или се разсъждава за смъртта по някакъв нестандартен начин, или не се зачита нейната терминална функция по отношение на съществуването, или се прави експеримент с крайните състояния в живота… Който и от тези три варианта да е валиден за даден човек, ситуация или епоха, това автоматично носи обреченост и самота…
  Грехът е нещо изключително лично. Той е избор, той е и съдба.”
  Пошъс Золдън

 • Презентации

  Премиера на книгата на Джордж Блечър “Съществуват и други хора”

  Книгата е поредица от кратки художествени разкази за кризите в живота, за отношенията с другите, за хората. Това е книга за начините, по които хората се нараняват – те са трагични и комични – мислейки си, че живеят във вселена, в която са единствени. Историите са написани в няколко различни стила и разказани от различни хора – различни по възраст, по класа, но всички споделящи една невъзможност, или трудност – да видят отвъд себе си; подобно на повечето постмодерни хора героите тук живеят във взаимна изолация, опитвайки се да се свържат с други хора, но често се провалят в тези си опити. „Съществуват и други хора” е публикувана в Дания, Чехия, Турция и сега излиза и в България в превод на Елица Станоева. Много от историите са публикувани на английски език. За това и за другите емоции, съпътстващи написването на книгата, ще разкаже самият автор.

  Джордж Блечър е роден в Ню Йорк. Завършва Харвард. Много години преподава като професор по литература в Университета на Ню Йорк (City University of New York). Пише журналистически материали, посветени на американската политика и култура: за много европейски списания и вестници, както и за Ню Йорк Таймс. Определено време от годината прекарва в малко селце в Дания и превежда от датски и шведски на английски език.
  · Дата: 24 септември 2014
  · Час на събитието:18:30 часа

 • Презентации

  „Mystery Show #1 – The Forester’s Collection“

  „Mystery Show #1 – The Forester’s Collection“
  23.09.-29.09.2014 in der Galerie +tova,
  ulitza Marin Drinov 30, 1504 Sofia
  Eröffnung am 23.09.2014 um 19 Uhr
  Der unabhängige deutsche Verlag Rotopolpress hat eine Gruppe internationaler Illustratoren für eine außerordentliche Gruppenausstellung in der Galerie +tova versammelt. Jedem Künstler wurde eine kleine, mysteriöse Pappschachtel ausgeteilt, die verschiedene Objets trouvés enthielt. Die jeweilige Form, Farbe, das Gefühl, der Geruch, der Klang oder sogar der Geschmack dieser Objekte diente als Inspiration zu einer Sammlung schöner Illustrationen.

  “Mystery Show #1 – The Forester’s Collection“
  23.09.- 29.09.2014 г.
  +това, ул. “Марин Дринов” 30, 1504 София
  Откриване на 23.09.2014 г. в 19 часа
  Независимото немско издателство Ротополпрес е събрало набор от интернационални илюстрации за една изключителна групова изложба в галерия +tova. На всеки творец е раздадена малка, мистериозна кутия с различни необичайни предмети, стилизирани като изкуство. Формата, цветът, чувството, мирисът, звукът или даже вкусът на тези обекти инспирират творците за тази колекция от красиви илюстрации.

 • Презентации,  Срещи

  Слънцестоене

  „Слънцестоене” – едно събитие за литературата ни в средата на най-дългия ден. То иска да събере в едно и паметта, и почитта към традицията, и живия дъх на настоящето. Присъединете се към него, ако искате да сте сред първите, които ще узнаят кои са носителите на две нови национални награди за издадена през 2013 г. книга с поезия. Две награди, които не опитват да конкурират никого и с нищо, които нямат претенцията да „продуцират” още една „книга” на годината”. Две награди с ясни послания в имената си. Коя книга на кой автор ще бъде отличена с наградата „Биньо Иванов – за принос в развитието на българския поетически синтаксис”? Кой ще е носителят на „Национална литературна награда Памет (година първа – година на Иван Методиев)”? Кои ще са авторите, които ще четат свои текстове, за да не се превърне събитието в застинала в поза мъртва почит, а в жив, тържествуващ празник на поезията?
  Присъединете се, за да получавате известия с отговорите на всички тези въпроси… и елате в „+това” на 22 юни, неделя, в 11:30 часа.

 • Презентации

  Ч Е Р Е Н PR И Н О В И Д Е Й С Т В И Я

  ИК Жанет 45 представя
  Ч Е Р Е Н PR И Н О В И Д Е Й С Т В И Я
  от Тома Марков
  Поезия. Пиеса. Тома Марков.
  13 юни | петък | 19:00
  +това | ул. Марин Дринов 30 | София

  Тома Марков е роден на 26 февруари 1972 г. в Благоевград. Завършва Националната хуманитарна гимназия “Св.Св. Кирил и Методий”. Работил е като продавач на захар, момче за всичко, нощен пазач, редактор в треторазредно списание, сценичен работник в театър “Сфумато”, и сътрудник на списанията “Егоист”, “Плейбой”, “Мениджър”. Публикувал е свои творби в националния печат, в Poetry Magazine и Orient Express, Лондон.
  Един от създателите на литературния кръг “Бърза литература”, определян от него като “лейбъл” и “групировка”, в който влизат още българските писатели Момчил Николов, Радослав Парушев, Стефан Иванов.
  Издал е 6 книги с поезия и 3 книги с проза.
  Автор е на няколко пиеси.

 • Презентации

  Нощ на литературата

  На 14 май за трета поредна година България ще се потопи в европейската инициатива „Нощ на литературата“. „Нощ на литературата“ е международно събитие, в което за осми път ще се включат десетки европейски градове. Целта е представяне на преводна съвременна европейска литература и виртуално запознаване с нови и непознати за отделната дестинация автори. На 14 май 2014 г. от 18:00 до 21:30 часа едновременно във всички участващи градове ще се проведат публични четения в нетрадиционни градски пространства на откъси от произведения на европейски автори. Четците в инициативата са известни актьори или публични личности. В ежегодния проект през 2014 г. ще вземат участие 9 български града – София, Бургас, Варна, Велико Търново, Габрово, Перник, Плевен, Пловдив и Русе. За втора поредна година в „Нощ на литературата” ще има и българско участие, организирано от Сдружение „София: Поетики”. В клуб + това, ул. Марин Дринов № 30, свои книги ще представят българските писатели Силвия Чолева („Картички” ИК Жанет 45, 2007), Ясен Атанасов („Свят за изпиване” ИК Сиела 2009), Марин Бодаков („Северна тетрадка” И-во за поезия ДА, 2013).

  Алгоритъмът на четенията във всяко „гнездо“ следва схемата на всеки 30 минути да се представя в рамките на 15 минути един и същи откъс, а след прочита му участниците в събитието да получават печат в специално подготвена за целта брошура-пътеводител и да се отправят към следващото читателско гнездо. Този начин на провеждане на инициативата дава възможност на слушателите да се докоснат до литературите на различни страни в рамките само на една нощ, а събралите поне пет печата участват и в томбола с награди.
  В София ще бъдат организирани 11 читателски гнезда, съсредоточени около парка „Заимов“ – The Fridge, Столичен куклен театър – салон „Янко Сакъзов„, Театър „София“ -Канала, Международна фондация „Св. св. Кирил и Методий“, ресторант „Славяни“, галерия „Васка Емануилова“, ресторант „Преди 10“, галерия „Сезони“, МГТ „Зад Канала“ и „+ това„. Посетителите ще могат да чуят откъси от австрийски, английски, португалски, гръцки, немски, македонски, полски, руски, чешки и български автори, както и откъси от двете книги, спечелили най-много гласове в двете категории на Наградата „Бисерче вълшебно“ 2014, организирана от фондация „Детски книги“.

  Проектът „Нощ на литературата“ се превръща в традиционен литературен хепънинг за България и затова не е чудно, че интерес към него проявят и други градове в страната. През 2014 година в Нощта ще се включат още Бургас, Варна, Велико Търново, Габрово, Перник, Плевен, Пловдив и Русе, които са подготвили за своите граждани също много четене и изненади. Инициативата се осъществява благодарение подкрепата на местните общини, културни организации и сдружения, библиотеки, галерии и др.
  Повече за „Нощ на литературата“ 2014 ще научите на предстоящата пресконференция, предвидена за 12 май 2014 г. от 11:00 часа в Представителството на Европейската комисия в България, ул. „Раковски“ 124. Следете случващото се във Фейсбук-страницата на инициативата или в международната страница на събитието.

  Силвия Чолева е поет и журналист. Родена е през 1959 в София.
  Завършила е българска филология в СУ “Св. Климент Охридски”. Издала е осем книги. За първата “Детето на глухонемите”(1993) получава наградата Южна пролет. Следват “Вход”(1996), “Отиване Връщане”(1997), “Зими и лета”(2001), “Внимателно”(2001, Национална награда за поезия “Иван Николов” за млад автор, 2002), “Картички”(2007), “Писма”(2007, за двете Националната награда за поезия “Иван Николов”, 2007/. През 2010 издава романа „Зелено и златно”. Последната й книга е с разкази и се нарича „Гошко”.
  Отделни нейни творби са превеждани на различни езици. Участвала е във фестивали на поезията в различни страни.
  Води предаване за култура “Артефир” в програма “Хр.Ботев” на БНР. Била е редактор в сп. “Сезон” за българска литература и главен редактор на списанието за пол, език и култура “алтера”. Публикува текстове в културната периодика. На София филм фест, 2005 дебютира като сценарист с късометражния филм “Майка ми” на режисьорката Светла Цоцоркова. Живее в София. Омъжена, с две деца.

  Ясен Атанасов (1971) е писател, културолог и журналист. Автор на Книга (поезия, 1993), Хтон (роман, 1996 и 1999), Онези часове до изгрева (технопиеса, 2001), Неща (2005), и Свят за изпиване (роман, 2010). Един от основателите на Списанието за литература и други наслади Ах, Мария. Водещ редактор на поредиците Америка ХХ и Елит на издателство Парадокс. Сценарист и режисьор на филма Приказки за брат Вим, посветен на Вим Вендерс. Носител на наградата на Съюза на българските журналисти за 2007 и на приза Spirt & Spirit за романа Свят за изпиване (2010). Бивш главен редактор на сп. ЛИК. Основател и директор на фестивала София: Поетики.

  Марин Бодаков (1971, Велико Търново) е автор на шест стихосбирки, между които „Обявяване на провала” (2002), „Ангел в зоопарка” (2008) и „Наивно изкуство”, отличена с националната награда „Иван Николов” за най-добра поетична книга през 2011 г. Последната му книга – “Северна тедрадка”, беше публикувана от Издателство за поезия “ДА” през 2013 г. Литературен редактор на вестник “Култура”. Редовен преподавател в СУ “Св. Климент Охридски”. Съдружник в „Точица”, издателство за детска образователна книжнина.

 • Презентации

  Премиера на “Неправилности” от Иван Херцег

  Издателство за поезия ДА представя стихосбирката на един от най-добрите млади хърватски поети Иван Херцег.
  С участието на автора и на преводачката Людмила Миндова.
  Модератор Силвия Чолева
  Заповядайте!
  12 май, понеделник, 18:30 ч.,

 • Презентации

  Представяне “Да се наричаш Сахара”

  Издателство “Жанет 45”, 2013
  Автор Цветелина Георгиева,
  художник Христо Гочев,
  коректор Красимира Ангелова
  31 януари, 18,30ч.
  Да се наричаш Сахара, означава, че той непрекъснато трябва да пътува. Означава името ти, изписано от нечия ръка на вътрешната страна на запотеното стъкло на влака и после изтрито с ръкав. И друга жена. И “Мога ли да седна до вас?”. После целувка с вкус на непозната течност, която позволява на пресъхналото гърло да усети вкуса на някой друг. И пясък, който бавно изтича между пръстите, така както всичко изтича един ден…

 • Презентации

  Playback Theatre

  Заповядайте да отпразнуваме заедно първия ни рожден ден в + това, ул. “Марин Дринов” 30!
  Вече една година работим усърдно и с любов, за да “върнем” историите ви обратно- импровизирано и спонтанно. Playback театърът е магия, която вече е завладяла не само нас, но и някои от вас!
  Да погледнем живота си от друг ъгъл, да видим себе си, чувствата, мислите си- изиграни талантливо на сцена- това са преживявания, които можете да получите на нашите представления. Спонтанно създадената музика за всяка сцена е радост за сетивата и допълва магическото усещане от представлението. Потопете се в истинските истории от живота пресъздадени креативно на сцена, изиграни с внимание и смелост. Бъдете част от час и половина неповторимо преживяване!

  Водещ: Цвета Балийска
  Музикант: Александър Евтимов-Шаманчето
  Актьори: Ина Гергинова, Петя Попова, Пламена Томова, Радослав Йорданов, Александър Чобанов
  повече информация: theatrehereandnow.wordpress.com

 • Презентации

  Представяне “Военната фотография”

  Четене на Сабина Кърлева
  представя дебютната си книга Военната фотография
  3.1.2014@+Това
  Начало: 19ч.
  Сабина Кърлева е лауреат на двадесет и деветия Национален младежки конкурс за поезия “Веселин Ханчев” 2012. Книгата се издава със съдействието на Община Стара Загора.
  Със стихосбирката на Сабина Кърлева “Военната фотография” се заявява нов глас в съвременната българска поезия. Освободена от интимните и самодостатъчни вслушвания на аз-а, книгата отправя погледи към историята (като лична утопия), към войната (като лична участ), към паметта (чрез различни стратегии за уплътняване и въплътяване), философски промислени и заявяващи света на съвременния млад човек – уж смрачено-статичен, но с ненадейно възправящия се жест на вилицата, пробождаща сухия език на деня.
  Яница Радева

 • Презентации

  Представяне “Приказка за човека, който нямал анфас”

  „Приказка за човека, който нямал анфас“
  е авторска детска книга, разказ за другата страна на любовта.
  Автор на текста и илюстрациите е Инна Павлова,
  а издателството- Точица:
  http://www.behance.net/inna_pavlova
  http://tochitza.com/

 • Презентации

  Мария Донева с “Шепа лъскави череши” в зимна София

  Имаме страхотното удоволствие да ви поканим на премиерата на съвсем новата книга на Мария Донева.
  “Шепа лъскави череши” и Мария ще гостуват в уютната обстановка на + това на 12 декември, четвъртък от 19:00!
  Заповядайте!

 • Презентации

  “Улица щастие” – поезия от Оля Стоянова

  ИК Жанет 45
  представя
  “Улица щастие” – поезия
  от Оля Стоянова
  представящ Пламен Дойнов
  Улица „Щастие“ наистина съществува. На нея има само една ниска къща, в краен квартал на София – кучетата махат опашки пред прага, а децата се смеят. Поезията обаче има странни маршрути – минава през Самарканд в Централна Азия и се отбива в Прага, прескача до Истанбул и Дрезден, спира се на някой връх горе в планината или чака на спирка на Лъвов мост.
  Не е ясно къде ще срещнеш история, достойна за разказване. И няма голяма разлика дали пишеш репортаж, разказ, пиеса или стихове – важна е историята. А историите винаги идват в подходящата форма, сами си обличат подходящите дрехи.

  Тези стихове са писани в продължение на десет години, печелили са награди, включвани са в антологии, превеждани са. И питат как се трупа умора, как се внимава за малките жестове, как назряват конфликтите или къде намираме основание, за да продължим.
  “Стиховете на Оля са лаконични. При тях като че ли видимите следи на стила са премахнати, разкрасяването е забранено. Именно при този аскетизъм в подхода към текста се получава най-запомнящото се качество в стиховете на Оля: там всяка дума тежи.”
  Кристин Димитрова
  Оля Стоянова е журналист, поет, пътешественик. Автор на „Пътеводител на дивите места“ и сборника с разкази „Какво сънуват вълците“. Има издадени три стихосбирки – „Фотографии“, Проза“ и „Пътна карта“, както и един роман – „Лични географии“. Докторант в Софийския университет. Носител на отличия за поезия, проза, журналистика и драматургия. Обича истинските истории.

 • Презентации

  АНИМАЦИЯ ОТ А ДО Я – представяне на проект

  Анимация за деца от А до Я е проект на Compote Collective, реализиран като 5-дневна детска работилница по анимация в рамките на . Работилницата се Sofia Design Week проведе от 24-28 юни 2013 в Soho/Coxo, като в нея взеха участие общо 17 деца на възраст между 6 и 13г. Проектът е финансиран от Дирекция Култура Столична Община за 2013г. и се реализира в подкрепа на София- кандидат за Европейска столица на културата 2019г.
  Обединяващата темата на работилницата беше българската азбука. Буквите се превърнаха в причудливи същества, оживяха и завладяха детското въображение. С анимираните букви построихме 4 минутен филм!

  Заповядайте на представянето на филма създаден по време на работилницата Анимация за деца от А до Я, точно на 1-ви ноември – Ден на народните будители, от 17:00ч. в + това на ул.Марин Дринов №30.
  Поканете родители и приятели и ако искате елате с костюмите от предишната вечер!

 • Презентации

  Mечешка услуга

  За всеки който не успя да дойде на откриването, във вторник (16.07) в пространството на “+това” ще бъде представен проекта “Мечешка услуга” в рамките, на който реализирахме гигантската рисунка върху фасадата на 23СОУ “Фредерик Жолио Кюри”.
  Ще започнем с една много интересна лекция от страна на Александър Дуцов – председател на сдружение за дива природа “Балкани”, който е специалист в сферата на кафявата мечка. Темата ще бъде “Мечката-непознатият съсед”.
  След лекцията ще бъде и прожекцията на видеото от процеса на изрисуване на фасадата, което е дело на Марин Кафеджийски и Владислава Попова. Музиката за видеото е специално подготвена от група I/O.
  https://bg-bg.facebook.com/events/169828203197140/?ref=22
  Заповядайте!

 • Презентации

  Playback Theatre

  Playback театърът ( „to play it back”- да изиграеш отново), е импровизационен театър, базиран на личните истории на хората от публиката. Той има структура, форма и ритъм, но няма сценарий. Актьорите използват умението си да слушат, да вникват в преживяванията на другите и креативността си, за да „върнат обратно” разказаните истории. На живо и спонтанно се изпълява и музиката към тях. Playback театърът дава възможност на всеки да избере ролята си- дали ще е участник, главен герой или зрител.
  Playback театърът се различава от нашумелите напоследък представления на имровизационен принцип. Корените му са в Психодрамата на Джейкъб Морено. Затова, Playback театърът освен, че забавлява- провокира чувства, мисли, асоциации и спомени у зрителя.

  Playback представлението е преживяване, което не може да бъде описано- първо, защото всяко представление е уникално и второ, защото всеки участник го преживява по различен начин.
  Playback театър “Тук и сега”- Театърът на твоята история.
  Екип: Александър Евтимов– Шаманчето, Ина Гергинова, Йонко Димитров, Маргарита Христова, Пламена Томова, Петя Попова, Радослав Йорданов, Цвета Балийска, Цветина Матова, Яница Атанасова.
  Цена на билета: 8лв.
  Тези, които искат да имат гарантирано място, могат да закупят предварително билет или да пишат на go@plustova.com за резервация.

 • Презентации

  Премиера “Сърце в шепа”

  На 29.05.2013г. от 19ч. ще се състои премиерата на късометражния игрален филм “Сърце в шепа”
  По идея на Десислава Томова (сценарист и режисьор);
  Оператор: Димитър Розов;
  Монтаж и асистент режисура: Вероника Преждарова
  С участието на: Бай Илия, Калин Терзийски, Десислава Томова, Зинаида Александрова и Филип Димитров
  Продължителност: 5 мин.
  Име на автора: Казвам се Деси Томова (www.desitomova.com). Завършила съм Бакалавърска програма по “Персонифицирана аудиовизуална журналистика” и Магистърска програма “Театрална режисура в европейски контекст” в Нов Български Университет. Работя като журналист, сценарист, артмениджър и копирайтър на свободна практика.
  Неотдавна ми подариха едно малко червено стъклено сърце и така се роди идеята да заснема филм, като сценарист и режисьор.

  Доскоро бях само от друга страна на даващите „тежкото” си мнение, а сега идва ред вие да ме (о)ценявате, (под)ценявате, (над)ценявате, каквото дойде…
  Кратко представяне: Творческите ми пориви са винаги провокирани от голямото страдание и копнежа по нещо непостижимо. Душата е винаги силно наранена, любовта днес е почти винаги обречена на провал. Какво се случва със съвременния човек – днес и сега? Променили ли сме начина си на приемане на света и общуването си с околните?
  Историята, която ще ви разкажа в късометражния филм „Сърце в шепа” показва, че в търсене на голямата любов често оставаме излъгани, не виждаме малките неща в живота, които са истински стойностни. Филмът, по разказа на Калин Терзийски „Събирачът на ценности”, е с участието на самия автор.

  Музиката към него е песента “Безплатни мисли” на група “ОСТАВА”.
  Социалнопсихологическият прочит на късометражния филм ще бъде направен от проф. Толя Стоицова.
  Философската гледна точка ще е на Андрей Лешков.
  Групата “The Black Snakes” ще изпълнят няколко свои песни в стил алтернатив.

 • Презентации

  Представяне на “Забравената песен” – книгата и музиката

  В началото бе музиката, а после дойдоха и историите. Всичко започна като на шега, като няколко нахвърляни, незавършени идеи, фрагменти от текстове на песни, които малко по малко започнаха да се свързват в една обща история и ни отнесоха в света на Аегония…Така се появиха песните и историите от “Забравената песен”, които бихме искали да ви представим на 10ти май в +това. Вечерта ще започне в 19:00 часа с приятна класическа музика. Не след дълго ще започне и самото представяне – страници от “Забравената песен” ще бъдат прочетени под звуците на мелодии от песните. По-късно авторите на музиката и книгата ще ни разкажат как са написани те, какво ги е вдъхновило, от къде черпят идеите си, и ще отговорят на Вашите въпроси. Тъй като историята в книгата до голяма степен е вдъхновена от българския автентичен фолклор, ще… е, нека това остане изненада :) Ще завършим вечерта с непринудени разговори в приятна обстановка, докато специално за всички нас на живо свирят нашите приятели от “Седмото ухо”.

  Елате с нас, ще ви заведем в един приказен свят, за да търсим заедно камъка на ветровете и господарката на мъглите…
  Ето какво казва за книгата поетесата и журналистка Юлия Пискулийска:
  „Забравената песен” е първата книга на млад автор. Не знаех кой е той – името Неа Станд можеше да е на всеки. Едно малко бягство от собственото име, за да провериш какво означават думите, написани от теб, за другите. Без всякакъв нюанс от приятелски възторг, от всепрощаващите чувства на близките. И ето, тръгнах в света на тази забравена песен, след камъка на ветровете, при Господарката на мъглите. Отначало просто вървях през една гора, съвсем скоро се оказах пътник в приказка. Тя е събрала историите от земите на Аегония.

  И започва така:”Имало едно време…” Планината е Андаегил и там има мъничко село. Живеят хората „своя простичък живот” и нищо особено не им се случва. Но един ден идва бедата – слънцето не изгрява. И капка дъжд не капва. Трима души, избрани от селския съвет, тръгват да търсят магьосницата Саликия.
  Необикновените имена, които ще срещне читателят – Анеако, Броа, Галир, Трогур, Ендориел, Варкхагор… предизвикват да потърсиш връзката им със ситуацията, с поведението им.
  Приказността се изчерпва с целия този цветен декор от имена, от билки и магьосници, от загатнати събития и прогнози, от чудесата на магическата сила. Останалото е нашият живот – неукрасен, с несправедливостта към някого, с неумението да видим човека с целия блясък на душата му, с раздялата, любовта, с „тежкия товар на спомените”…Хиляди въпроси излизат от песните и поляните, от историите на теза „забравена приказка”: какво забравяме и какво помним, какво може да ни даде и да ни отнеме миналото, виждаме ли знаците по пътя, оставени от тези преди нас? Как се справяме, когато се събудим и видим, че целите сме оковани във вериги – как търсим свободата и освобождаваме ли се от свещения обет?

  Един магьосник държи в ръката си снежинка – а в тази снежинка е песента на Ендориел. Песента е пленена… Защо позволяваме да пленят песните ни? Защо свикваме с всякакъв плен и с въздишка оставаме обездвижени там? Просто трябва да размразим снежинките.
  Характеристиката на тази книга не се изчерпва с нейната увлекателност, с прекрасното усещане, че можеш да се справиш с всичко – въпреки всичко. Тя ненатрапчиво ни показва какви трябва да сме, ако искаме да си върнем слънцето, да си върнем дъжда, да посрещаме изгревите и всичко обикновено-необикновено. С дъха на фолклорна магия и с мъдростта й тази първа книга на млад автор е сборник от честни правила за общуване и съществуване. В нея има и това, което сега така ни липсва – една ненатрапчива нежност, обаятелност и спокойствие. Всеки инициал е наистина начало, което загатва с щрих многоцветието на живота. Казвам спокойствие – защото тук думата е намерила своята роля на спокойна и вечна река, тя върви по своето чисто планинско корито и не търси пози.

  Езикът е делничният ни, онова, което всеки ден казваме, ясно и точно, конкретно – както бихме казали „подай ми хляба”. Няма изгубени запетайки и точки, няма цитати и фокуси. Български изречения, които търсят забравената песен. Не можех да предположа, че млад човек иска този тип изява – без сложните плетеници на показността, без печата на стила на своето объркано и друго време. Време, в което приказката почти няма място. Млад човек мъдро описва живота и се бори за изгубеното слънце. Тази делнична приказка ме освети с две слънца.
  И понеже на корицата е написано „книга първа”, ще чакам другите. Защото – вярвам – и там ще има снежинки, които са пленили песни – и тези снежинки ще бъдат стопени.

 • Презентации

  Представяне „ Момичешки приключения“ и „Момчешки приключения“

  Обичаш книжките с приключения? Само че, защо приключенията се случват все на някой друг? Все някой друг побеждава дракона, или спасява принцеса, или намира съкровище…
  Ако искаш да участваш в свое собствено приключение, ако искаш да четеш и разглеждаш книжка, в която ти самият си главен герой, поеми по този път:
  Влез в сайта www.prikazkazamen.bg
  На 23-ти април от 18,30ч. в +Това, ул.Марин Дринов 30, ще се състои представяне на две детски книжки „ Момичешки приключения“ и „Момчешки приключения“
  Автор: Елза Лалева
  Художник: Лили Харалампиева
  Книгите са експериментален проект с интерактивен характер, на издателство Аси Принт.
  Всяко дете може да получи книжка, отпечатана специално за него и доставена с куриер.
  Заповядайте!
  Артисти ще четат откъси от книжките.

 • Презентации,  Срещи,  Събития

  Along the Abandoned Roads / По Забравените Пътища

  ФИЛИП ЛХАМСУРЕН ПРЕДСТАВЯ ПРИКЛЮЧЕНИЕТО
  Маршрутът по изоставените пътища е преход, пътешествие, с цел толкова далечна и ненадеждна, колкото всяка мечта в реално време.
  Стартирайки от най-българската планина Родопа с велосипед до ‘’Пъпа на света’’, планината Памир (Централна Азия).
  В продължение на 180 дни, и 10 000 километра планини, пустини, степи и пълноводни реки, преминавайки в непосредствена близост до горещи точки на изтока, Дегестан (Източен Кавказ) , Таджикистан и Афганистан (Памир), личната устроеност ще бъде подложена на натиск в опит да се събуди природата у човека. Целта не е единствено да се стигне до планината Памир, а да се обърнем към досега с културата, приятелството и трудните решения, съпровождащи всяко истинско пътуване.

  Събитието представя приключението ALONG THE ABANDONED ROADS / По Забравените Пътища, което се осъществява изцяло на лична мотивация и подкрепа от Приятели. Голяма част от средствата и съпътстващата екипировката се дължат на настоящи и бъдещи приятели. Освен това ще покажем филма ОГЪНЯТ В ТЕБ за обиколката на Филип с колело на родните планини. Инициативата набира средства, както и екипировка. Можете да дарите и на място.

  ОТНОСНО МЕН
  Като начало, за да стане ясно, аз не се занимавам с екстрим.
  Макар и да съм бил в Чуждестрания легион, преди да насоча оръжие към някого, преди да нараня, се спрях.
  Директно никога не съм спасявал човешки живот, но няколко пъти съм виждал как се прави, и няколко пъти мен са спасявали.
  Не се смятам за много смел човек, но има много увлекателни неща които съм изпитал и съм разбрал, че са по-силни от самият страх.
  Не вярвам в идеалите на съвременият свят.
  Никога не съм имал предпочитания към определен сезон, географски пояс или отбор по футбол.
  Не се смятам за спортист, но умея и обичам да се движа с различна скорост, по всякакъв начин, терен и повърхност.
  Макар и до скоро въобще да не карах колело, и да не умеех да работя с катерачен инвентар, преодолявам всеки труден пасаж единствено с дълбоката любов към приключението.
  Това което разбрах на скоро е, че винаги съм бил на път към добрите приятели, просто се случи да се срещнем преди година и днес споделяме една обща любов към природата, вкуса на живота, действието и приключенията.
  Вярвам, че доброто трябва да има юмруци.
  Не се отказвам от идеите си, даже когато няма надежда, не изключвам нито един вариант за развитие на събитията, и все пак не зная как ще завърши всичко това.
  Във вярата си аз съм будист, но не и религиозен.
  В сърцето и кръвта съм номад, по душа скитник, което много ми помага да понасям пътешествията!
  Зная, че верните думи в неподходящ момент са неверни.
  В натурата ми е да мълча.
  Вярвам, че човек трябва да вае живота с ръцете си.
  Не обичам инертността, своя егоизъм и държавните граници.

 • Презентации

  Вечер с Весел Цанков

  На 21 март от 18.30 часа хумористът Весел Цанков няма да представи своите книги. Книгите ще се представят сами, а ние ще пием кафе. Ще споделим умни мисли, ако се появят такива. Сигурно ще стане дума за неща, за които и друг път е ставало дума. По някое време може да отворим бутилка вино, но не е задължително. Доведете приятелите си, за да ви е по-интересно

 • Презентации

  Иновационните проекти като фактор за стратегическо развитие на организации в сектор “Култура”

  Представяне на книгата “Иновационните проекти като фактор за стратегическо развитие на организации в сектор “Култура”
  Да поговорим за
  • Кои продукти и услуги се отличават с интензивност на знанието
  • Защо културният пазар носи неизмерими ползи от значение за обществото и как може да бъде измерено иновационното им въздействие
  • Какво е ” Европейска културна индустрия”
  ЛИНК към КНИГАТА http://www.booktraffic.bg/book/бизнес-и-кариера-икономика/иновационните-проекти-като-фактор-за-стратегическо-развитие-на-организации-в-сектор-култура
  Очакваме ви на
  7. 03. 2013г. от 18.00ч.!

 • Презентации

  Представяне книгата “Две поколения”

  „Ако бях българин, незабавно щях да напусна България”, каза в интервю пред медиите висшият английски политик Найджъл Фараж само преди няколко седмици. Боян Бенев е антитеза на думите му. Не, не просто антитеза. Той е абсолютната им антитеза.
  Роден в България и напуснал заедно с родителите си едва шестгодишен, отраснал край Лийдс и завършил икономика в лондонския Юнивърсити колидж, регистрирал първата си компания на 16, избран (на 23) за най-добър млад предприемач в Обединеното кралство в престижната анкета на списание Start Your Business. Това е кратката версия на визитката му.
  Паспортът, акцентът и биографията на Боян го определят много повече като британец, отколкото като българин. Следва едно голямо „но”, обаче. И то е, че Боян предпочита да свърже бъдещето си не с бъдещето на Великобритания, а с бъдещето на България.

  Откакто се е върнал през 2009-а, Боян работи като консултант в областта на маркетинга, продажбите, медиите и информационните технологии. Занимава се също и с общественическа дейност: създател и председател е на Българският клъстер за предприемачество и иновации – сдружение, чиято основна цел е да обедини и фокусира енергията на най-влиятелните български организации, работещи в сферата на предприемачеството.
  Безценният опит, натрупан от Боян на фронта на бизнеса и предприемачеството в двете му родини и дълбоката му увереност, че в България най-доброто предстои го мотивират да сподели визията си за бъдещето на страната ни в книгата „Две поколения”. Нейната дръзка амбиция е да проследи някои от важните социални, икономически и политически процеси, които предстоят на България като държава и българите като народ през следващите 40 години.

  Някои от важните въпроси, на които книгата се опитва да отговори са следните:
  Защо Българите се срамуват от собствената си държава? Къде е бъдещата сила на Българската икономика? Ще се върнат ли в родината си някой ден българите, живеещи в чужбина и до какво ще доведе това? Колко време ще мине преди да дочакаме хубаво бъдеще за страната ни?
  „Тя е толкова важна с това, което казва, колкото с онова, което премълчава; с това, което знае, колкото с онова, което не знае или отказва да знае. ”
  — Миглена Николчина, литературен критик

 • Презентации

  Дегустация на Сирене и Кашкавал от краве мляко за избор на нов продукт за ХРАНА ОТ КЛАСА

  Храна от класа е нова марка, чиито фокус е създаване съвместно с българските потребители на по-чисти и качествени хранителни продукти.
  Ако живо се интересувате с какво да храните себе си и семейството си?
  Ако искате активно да участвате в създаването на нова линия храни?
  Ако искате да консумирате по-чисти продукти?
  Ако имате нереализирани мечти относно продуктите, които се продават в търговската мрежа?
  Елате: На 01.03.2013 г. /петък/ на Баба Марта.
  Къде: В място за срещи: + Това на ул.Марин Дринов 30.
  И участвайте: В създаването на една вдъхновяваща инициатива за по-качествени храни!
  Вашето мнение е ценно за нас!

 • Презентации

  Представяне последните три издания по проекта „Предизвикателства пред представителната демокрация днес”

  Фондацията за хуманитарни и социални изследвания – София,
  Димитър Вацов, Боян Знеполски и Кольо Коев
  ще представят последните три издания по проекта:
  „Предизвикателства пред представителната демокрация днес”
  Критика и хуманизъм (2012) [съст. Вацов, Д., Знеполски, Б.] „Преосмисляне на демокрацията: власт и съпротива”, кн. 38 (1).
  Социологически проблеми (2012) [съст. Коев, К] „Дискурсивни практики и идентичности”, извънреден брой.
  Critique & Humanism (2012) [eds. Vatsov, Dimitar, Boyan Znepolski and Kolyo Koev]. “Challenges 2”, vol. 40, special issue.
  27 февруари 2013 г. (сряда) от 18.30 ч.

 • Презентации

  Прожекция късометражни филми

  Прожекция на дебютни късометражни филми на студенти от филмови училища в Португалия. Заглавията са участвали в програмата на
  фестивала за късометражно кино ФЕСТ, който се провежда всеки юни в Еспино. Португалия.
  Хляб и свобода (Bread and freedom) 8′ (Швеция) документален
  Група доброволци събират изхвърлена храна от кофите за боклук, като с нея правят кухня за бедни.
  За влюбените10′ (Португалия)
  Любовна история, спомени, музика.
  Красота (Португалия) 4′
  експериментален филм
  Оскархед 18′(Португалия)
  Неизбежността на тишината 6′
  Посланията, които носи вятъра из улиците на града.
  Тишина 3′
  Филм за тишината
  Забравени 8′
  Баба и дядо си общуват без да се разбират и чуват, но това няма никакво значение щом са заедно.
  Вход свободен!

 • Презентации

  Вечер с Жерар Филип

  04 декември – 19ч.
  По повод 90 годишнината от рождението на френския актьор Жерар Филип, Ви го представяме в едно от най-незабравимите му превъплъщения в ролята на Амедео Модилиани във филма „Влюбените от Монпарнас“ (1958).
  Прожекцията е със свободен вход!

 • Презентации

  Представяне

  КОМПОЗИЦИОННИ И ФОРМООБРАЗУВАЩИ ФАКТОРИ ПРИ ПРОЕКТИРАНЕ НА ОФИС МЕБЕЛИ И ИНТЕРИОР
  Съвременният офис, като синтезиран образ на глобализацията, технологичния напредък и развитието на обществото и бизнеса, претърпява фундаментални промени през последните десетилетия. В книгата са разгледани предизвикателствата пред интериорния дизайн, породени от новите методи на работа, организационни структури и начини на сътрудничество между служителите.
  Предложено е задълбочено теоретично изследване на функцията, конструкцията, материала, технологията, обективните условия на средата, цвета и модата като фактори, които оказват влияние върху композицията и формообразуването на мебелите и структурирането на интериорното пространство, допълнено с множество актуални примери от работата на водещи архитектурни и дизайнерски студия.

  Изведеният концептуален модел, съдържащ методични указания за проектиране на офис мебели и интериор, е базиран на извлечените положителни практики в световен мащаб и цели достигане на иновативни резултати, които осигуряват необходимата гъвкавост, рационалност, естетичност и емоционалност на творческите решения.
  Мирослава Петрова е преподавател по „Теория на композицията” и „Формообразуване” в катедра „Интериор и дизайн на мебели” в Лесотехническия университет – София. В професионалната си кариера е работила като дизайнер в няколко фирми производители на мебели и като главен редактор на списание „Мебелен дизайн”.

 • Презентации

  НАД ДЪГАТА – представяне албум

  На 14 ноември 2012 година групата за популяризиране на българския комикс ПРОЕКТЪТ ДЪГА представя албума „Над дъгата”. Албумът съдържа графични истории, създадени от художници, работили в списание Дъга (1979-1992): Петър Станимиров, Николай Додов, Румен Чаушев, Пенко Гелев, Евгений Йорданов, Росен Манчев, Димитър Стоянов-Димо, Сотир Гелев, Владимир Коновалов.
  Албумът е от 80 страници, голям формат и твърди корици. Напечатан е в лимитиран тираж и няма да бъде преиздаван (което го превръща в библиографска рядкост).
  Авторите и техните герои ще представи Антон Стайков. В програмата са включени и анимационните филми на студио „Гекон”: „Дорога”, (12 м.) „Керата” (9 мин.), „Орбис” (9 м.)„Пилето” (1 м.), „Пилета” (1.13 м.) „Рожденият ден на въглищаря” (3м.). Ще ги представи Радост Нейкова- аниматор и теоретик на изкуството на анимацията.

 • Презентации

  Представяне на филма БАЩА

  Прожекция на анимационно документалния филм БАЩА, представяне на DVD, среща с авторите и екипа на филма – Иван Богданов, Диана Иванова, Росица Ралева, Аспарух Петров, Дмитрий Ягодин, Петър Дундаков и Весела Данчева.
  .
  “ Баща е субективен личен проект. Той се появи, защото имаше една малка група хора, която се развълнува от идеята и реши да я осъществи. Може би когато човек го гледа, няма нужда да мисли за комунизма, прехода и всичко около него. Защото тези истории могат да се случат и в други географии и други преходи. Но именно това навярно дава смисъл на собствените ни преживявания – те са български, случили са се тук и вълнуват навсякъде.”
  Диана Иванова

  вижте сайта на compote collective
  и join тук

 • Плюс Това,  Презентации

  Прожекция – Човешки истории

  Франция/ Италия/ Русия/ Бразилия, 2008, 88 мин.
  Всеки има своята история. История, която може да те направи щастлив или пък да те разплаче. История, която да запомниш завинаги или за която никога повече да не се сетиш. Тези човешки истории ще ви накарат да се усмихнете, да се замислите, да се натъжите, да избухнете в бурен смях, да се съсредоточите… Те ще привлекат вниманието ви задълго.
  Истории, които ще ви отведат в приказно селце в Индия, ще ви поканят на разходка из улиците на Техеран с две малки красавици, които искат да са като какичките от рекламите на Запад и ще ви направят свидетели на абсурдна ситуация на израелската граница, където едно магаре без проблем минава граничната линия. Истории, които ще ви накарат от сърце да се смеете на опитите на три хлапета да заснемат филм с охранителна камера и да съчувствате на двойка руснаци, които се сблъскват с бюрокрацията в руските държавни институции.

  Едно от събитията на фестивала „Късо съединение 2009” е премиерата на филма „Човешки истории”. Сред режисьорите са носителят на „Златна мечка” Валтер Салес /”Централна гара „Бразилия”, „Мотоциклетни дневници”/, носителят на наградата за режисура от фестивала в Кан – Апичатпонг Вирасатекул, руският класик Сергей Бодров /”Кавказки пленник”, „Монгол”/, носителката на „Златна мечка” Ясмила Збанич /”Гърбавица”/, арт иконите Марина Абрамович и Саркис. Сценариите на отделните новели са написани от Габриел Гарсия Маркес, от автора на „Хиляди сияйни слънца” и „Ловецът на хвърчила” Халед Хосейни, от автора на „Гомор” Роберто Савиано, както и от носителката на Нобелова награда за литература Елфриде Йелинек, автор на скандалния роман „Пианистката” и Тони Морисън – носител на „Пулицър” за романа „Възлюбена”.

 • Презентации

  Новият облик на индустриалните сгради

  На 2 ноември 2012 г. в +Това, група ентусиасти – Калина, Яни, Роси и Ивона, с подкрепата на Българската Скейтборд Федерация, организират отворена презентация и дискусия за обновяването и развитието на градската среда, с акцент върху индустриалните сгради и начините, по които спортът и културата могат да ги оживят.
  Събитието се организира с подкрепата на Българската Скейтборд Федерация с председател Борис Атанасов, Ротари клуб Gilze-Rijen en Dongevallei, Холандия, Посолството на Кралство Холандия в България и Converse.
  Ще се дискутира по темите:
  Как да облагородим градските пространства с помощта на спорта, културата и изкуството?
  Как да намерим нова функционалност на старите индустриални сгради в София, като ги направим обект на културно предприемачество?

  Холандският опит ще бъде представен от Боб Кареелс и Ханс Даниел ван Дорсен, основатели на The Hall Of Fame в Тилбург, Холандия (http://www.hall-fame.nl/) – мултифункционално пространство за изкуство, спорт и предприемачество.
  На събитието ще присъстват представители на Столична община, скейтборд общността в гр. София, архитекти, неправителствени организации, работещи в сферата на културата и спорта и медии.
  Организаторите на дискусията се надяват тя да даде началото на разработването на проект за закрит скейт и арт център в индустриална сграда в София. Също така, събитието има за цел да доведе до създаване на връзки и съвместни бъдещи инициативи между българското и холандското скейтборд общество – едно от най-развитите в Европа.

  Организатори:
  Калина Петкова
  Калина е завършила Културология в Германия и Меднижмънт в Творческите Индустрии, в Kingston University, в Лондон. Работила е над редица културни и творчески проекти и се интересува от социалната страна на предприемачеството, градска култура и връзката между творчество и бизнес. В момента Калина работи и живее в Лондон.
  Twitter: @kalina3112
  Яница Владимирова
  Яница е завършила специалност История в Софийския университет, като междувременно специализира и Реклама. През последните години се занимава с
  комуникации и реклама. Работила е в Лондон, в модна компания като онлайн маркетинг асистент. Отскоро е отново в София, като едно от основните й начинания, ще бъде организирането и реализацията на проекти, които имат културна и социална полза за обществото.

  За повече информация
  Eксперти „Връзки с обществеността” на проекта:
  Росяна Сотирова – 0897921690, r.sotirova@yahoo.com
  Ивона Христова -Периклиева – 0877 305024, ivona.hristova@gmail.com

 • Плюс Това,  Презентации

  “Човекът, който ме вдъхновява”

  Кои са новите българи с положително влияние върху живота ни?
  „Човекът, който ме вдъхновява“ е проект на JobTiger, с който търсим новите българи, с положителен образ и влияние в различни области от живота ни – образование, наука, изкуство, бизнес, спорт. Хора, които вдъхновяват и заразяват с действията си околните и дават положителен пример за влияние върху икономическото развитие и лично израстване.
  В продължение на 10 седмици търсихме вдъхновяващите личности на 2012. В деня на будителите 1 –ви ноември, ще представим 30-те финалисти, успели да вдъхновят десетки и получили подкрепата на хиляди българи.
  Повече за проекта на www.jobtiger.tv/inspiration

 • Презентации

  Прожекция SIGUR ROS – INNI

  INNI – филм за концертните изпълнения на SIGUR ROS
  INNI ( от Исландски – вътре) е концертен пълнометражен филм и албум на Исландската група Sigur Ros от 2011г.
  Проектът показва подбрани живи изпълнения на групата в Лондон, режисирани от Винсънт Морисет. Филмът е показван на 68ия Междунареоден филмов фестивал във Венеция и е получил добри отзиви от критиката.
  Съдържа живи изпълнения от всички без един албуми на групата, като е наблегнато на албума Með suð í eyrum við spilum endalaust. Мелиса Маерц от Entertainment Weekly коментира, че „филмът улавя 75 минутно надграждане на китари, ксилофони и други инструменти заедно с херувимския глас на фронтмена Jónsi, а накря идва епичен и ефирен завършек с песента Lúppulagid

  Crooced Cinema presents
  INNI – SIGUR ROS live in concert (film)
  trailer: http://www.youtube.com/watch?v=AyK7d8ENePY
  Inni (Icelandic pronunciation: [ˈɪnːɪ], Within) is a live motion picture and album by Icelandic band Sigur Rós released in 2011.
  The project shows selection of the band’s live performances in London, directed by Vincent Morisset. It was screened at the 68th Venice International Film Festival, and saw official release in November 2011.
  It contains live tracks from all but one of the band’s albums, and features the latest album prominently, Með suð í eyrum við spilum endalaust. Melissa Maerz from Entertainment Weekly commented that “the movie captures the 75-minute buildup of guitars, xylophones, piccolos, and frontman Jónsi’s cherubic voice, until it reaches its epic finale on the ethereal new swooner Lúppulagid.

 • Плюс Това,  Презентации

  Премиера “Фитнес за женската душа”

  Педставяне на книгата
  “ФИТНЕС ЗА ЖЕНСКАТА ДУША”
  от Събка Дякова – Чехович
  представя Виолина Харалампиева
  25 октомври (четвъртък), 2012 година
  начало: 19:00 часа
  За книгата: Двадесет и една жени разказват неразказвани никому досега истории за себе си.
  Всички имаме такива истории – тайни, интимни, някои болезнени и срамни. Крием ги дълбоко в себе си, защото мислим, че ни правят уязвими. Докато не почувстваме, че в тях е зародишът на нашата промяна. Тогава те се превръщат в извор на сила и обновление.
  Двадесет и една истории на жени, които ни карат да се замислим и докосват душата… не само женската.
  От автора: Тази книга е част и от моето търсене и моята промяна, дошло е времето и се радвам, че ще в ръцете ви, като част от вашето търсене и вашата промяна. Успех!

 • Презентации

  DESIGN FOR SALE

  С огромно удоволствие ви каним да посетите разпродажбата за дизайн мебели, лампи и аксесоари в +това. Ще можете да си купите всичко на цени, които сме сигурни, че ще ви харесат, а тъй като +това е обзаведено изцяло с продукти на български дизайнери има шанс в неделя да седим по земята на възглавници…
  .
  Започваме в 11:00 и така до към 18:00.
  .
  магазин /с редовните цени/

  tochka&tochka
  Волен Валентинов
  Красен Троански
  FUNKT
  Яна Танковска
  Деница Бояджиева
  Работилница ПУНКТ
  PRAKTRIK
  Константин Ачков
  Марина Драгомирова

 • Плюс Това,  Презентации

  Представяне на проект за център за устойчиво развитие „Пожарево”:

  Фондация “Корен” представя проекта си – Център за устойчиво развитие “Пожарево” с 3 основни елемента, гарантиращи максимална устойчивост и независимост.
  • Проектиране и изграждане на парк, основан на пермакултурата. Пермакултура е приложна наука за дизайн на човешки местообитания и продуктивни земеделски системи, наподобяващи максимално естествените. Културите, които ще се използват, ще са местни и ще бъде създадена семенна банка с местни и традиционни български култури.
  • Сграда построена с максимално използване на рециклирани материали (гуми, опаковки и бутилки- Earthship). Ще бъде проектирана, така че, да показва на практика различни допълващи се технологии и методи за устойчиво развитие като пермакултура, използване на термомаса и пасивна вентилация, възобновяеми енергийни източници (ВЕИ), събиране на дъждовна вода, пречистване на вода чрез земеделие, зарибяване и др. Паркът и сградата ще бъдат проектирани, така че да се допълват.
  • Ще бъде използвана компостна система по метода на Жан Пол. Посредством процеса на компостиране се добива био газ, био тор и топла вода (60˚).

 • Презентации

  Премиера “Тетрадка за приказки”

  Една необикновена премиера с повече от 20 малки автори, с 12 фантастични художници, с истории, които изненадват, разсмиват, вдъхновяват – и тези в книгата “Тетрадка за приказки”, и тези, които тепърва ще бъдат написани.
  Със специалното участие на Екатерина Йосифова.
  Книгата се издава от Издателство “Точица”.
  13-ти октомври 2012г. от 11ч.

 • Презентации,  Събития

  Късометражна програма „Кино Изток”

  Късометражна програма „Кино Изток”
  90 минути
  Цена на билетите: 5лв.
  Велосипед – Bicycle
  /2010/, Турция, 15 мин. , реж. Серхат Карааслан
  Фират и баща му всеки ден се ровят из сметището, за да оцелеят. Най-голямата мечта на хлапето е да си има велосипед. Един ден сред боклуците Фират открива велосипед, но само с едно колело.
  Награди и номинации:
  МФФ „Златен портокал” Анталия – Специална награда; МФФ „Йълмаз Гюней” – Награда за най-добър филм; Фестивал на турския филм в Бостън – Награда за най-добър късометражен филм и награда на публиката; МФФ Триест – Официална селекция

  Берлин-Бейрут – Berlin-Beirut
  /2004/, Ливан-Германия, 21 мин., реж. Мирна Маакарон
  Ливанската режисьорка Мирна Маакарон, която живее в Берлин прави съпоставка между живота в Бейрут и Берлин. С много хумор и забавни моменти тя разкрива положителните и отрицателните страни на това да живееш в Европа и в Близкия Изток.
  Награди и номинации:
  МФФ Берлин – Наградата „Берлин днес”; МФФ Хамбург – Наградата на „Джеймисън”; МФФ Лайпциг – Наградата на „Дискавъри”; МФФ Евора – Награда за най-добър филм

  Тръни и коприна – Thorns and Silk
  /2009/, Великобритания, 14 мин., реж. Паулина Терво
  Четири истории за четири палестински жени, които упражняват професии, които никак не са разпространени сред дамите в арабския свят – фотограф, таксиметров шофьор, механик и полицай.
  По границата – Borderline
  /2007/, Тунис, 25 мин., реж. Соня Шамки
  Саадиа работи като домашна помощница, а Мухтар е пазач на строеж. Един ден те срещат погледите си в автобуса и между тях пламва искрата на любовта. Но как ще погледне Мухтар съпругата си в очите отсега нататък?

  Сънища в безвремие – Dreams of Lost Time
  /2007/, Турция, 15 мин., реж. Файсал Сойсал
  Една жена иска да спре времето, за да се отърве от спомените си и да се върне в първите си чисти мигове. Тя преминава от сън в сън в търсене на детството си.
  Награди и номинации:
  МФФ Истанбул – най-добър късометражен филм; МФФ „Мармара” Истанбул – най-добър филм, награда за операторско майсторство; МФФ Техеран – Почетна награда

 • Презентации

  „Литни, хвани ни” стихове от Петя Хайнрих

  „Читателите на “Литни, хвани ни” ще се потопят в свят, където нищо не остава незабелязано и неотбелязано, както и нищо не е без предназначение и дълбок смисъл.
  Вдъхновени сме от панорамността на авторския поглед, съчетана със способността да се взре в отделни детайли. Градове оживяват, придобиват характери и внушават деликатни емоции. Отношенията между хора или между хора и природа ни вълнуват и ни приобщават с тяхната изящност и честност. Същевременно авторката не се страхува да задава смущаващи въпроси: “Кое е разумно?”, “Дали са достатъчни тези кървави лаври?”, “а ти/ ти/ какво правиш?” Прочита на тази книга ще ни докосне дълбоко и ще ни помогне да опознаем себе си по-добре. Благодарим ти, Петя Хайнрих, това е истинска поезия от високите снежни клони до връхчетата на косите си.”
  Катерина Стойкова-Клемер

  Петя Хайнрих е наблюдател с честно, взискателно и добронамерено око. Светът и в четирите й стихосбирки е игра, в която читателят е стимулиран да участва. Предизвикан да стане съ-участник. Думите са гъвкави, устойчиви, шарени, защото тя не се бои да експериментира. Текстовете й носят измамното усещане за леснина и проницаемост, но едновременно с това не се боят да заявяват позиция.
  „Литни, хвани ни” е самоуверено-диалогична. Но само на повърхността. Прочети я, тя ще ти помогни да си спомниш защо обичаш да четеш съвременна поезия.
  Ина Иванова

  Петя Хайнрих е родена на 04.10.1973 г. в София. Завършва Първа английска гимназия, а след това журналистика в Софийския университет.
  Превежда поезия от немски, сътрудничи на български и немски издания. От 2007 списва личния си блог (mislidumi.de). Нейни стихотворения са публикувани в “Литературен вестник”, “Глоси”, “Литернет”, “Public Republic” и на други места.
  Втора Славейкова награда за “Стихотворение, което твърди, че е написано единствено заради поезията, но пък и не отрича користните си цели” (Трявна, 2010).
  Номиция за наградата “Христо Фотев” за книгата “каза мари” (Бургас, 2012).
  Участник в Созополския семинар по творческо писане на Фондация “Елизабет Костова” (Созопол, 2011).
  Автор на поетичните книги “01” (Арс, 2008) “Разправа с поезията” (Пергамент, 2010), “каза мари” (Пергамент, 2011), “Литни, хвани ни” (Жанет 45, 2012).
  Живее със семейството си в Дюселдорф, Германия. Колоездач, който говори с птици.

 • Плюс Това,  Презентации

  Представяне на детска книжка Монти и конкурс за детска рисунка

  Аз, Фей Д’Ете, автор на първата книжка за магаренцето Монти, заедно с дъщеря ми Ана-Мария – съилюстратор на книжката, имаме удоволствието да ви поканим на нейното представяне!
  Монти е книжка, написана и нарисувана с много любов и „малко” захар. Първата книжка от поредица за живота на магарето Монти, което поразително прилича на човек и за иконома му Мистър Пийпс.
  Написана е за деца, но и на възрастните е позволено да се удивляват докато четат вечер на децата си.

 • Презентации,  Работилници

  INTERNATIONAL SURFING DAY

  На 30.06 съвместно със Surfrider Foundation Sofia ще отпразнуваме International Surfing Day. Организирали сме уъркшоп – ще правим цветя и други красоти от пластмасови бутилки, кофички от кисело мляко и други еднократни отпадъци, както и фигури от найлонови торбички. Започваме в 12:00ч, а уъркшопа ще се води от Лидия Маринова – част от нейните творби бяха изложени по време на изложбата ТHE TOTE, организирана от Surfrider Foundation Sofia и +това в началото на месец март. Всички необходими материали са подсигурени.

  На 30.06 ще имаме и второ събитие. Десет дена след премиерата в Германия на фестивала Nord Norwest Surffilmfest в 20:00ч ще започне прожекция на новият филм на Рене Екарт и Стоил Димитров – SURFING THE WILD EAST. Повече инфо, както и трейлър на филма, може да видите тук http://blickinsfreie.de/films/completed/documentaries/surfing-the-wild-east/trailer.html
  Входа и за двете събития е свободен

 • Презентации

  ИК Жанет представя “Хлебарка”

  ИК Жанет 45 представя
  носителят на Награда IMPAC за 2008 г. Рауи Хадж
  и романа му “Хлебарка”
  Превод от английски Маргарита Дограмаджян
  Оформление Райчо Станев
  София: 6 юни 2012 (сряда), 19:00, Плюс Това, ул. Марин Дринов 30
  Пловдив: 7 юни 2012 (четвъртък), 19:00, Двора на Драматичния театър,
  ул. Александър Батенберг 38
  Стара Загора: 8 юни 2012 (петък), 18:30, Библиотека „Захарий Княжески“, бул. Руски 46
  „Най-добрият роман, който прочетох тази година, е „Хлебарка“ на Рауи Хадж. . . който разказва историята на неблагодарния имигрант, изпълнен с гняв и озлобление, в един Монреал, който лесно би могъл да бъде Прага на Кафка. Мрачна книга, написана със замах и майсторство. Накара ме да подскоча от радост.“
  — Колм Тойбин

  „Нещата, които превръщат Хадж в безспорен литературен талант – а „Хлебарка“ определено достига нивото на своя предшественик [„Играта на Де Ниро“] – са свежестта, лиризма, който направо ви разкъсва отвътре, увереността, емоционалната сдържаност, интелектуалната дълбочина, чувството за историзъм, умението му да подрива политическите клишета и безкомпромисната му състрадателност.“
  — Globe and Mail
  „Хадж е писател с огромен талант. Той рисува увлекателен портрет на сложен герой, който не е сигурен в човешката си същност.“
  — Vancouver Sun
  „В „Хлебарка“ отзвучава загрижеността на Хадж – неговата запазена марка – за лузерите в този наш живот, за обезправените, за нещастните и отчаяните. .. .

  В един роман, изтъкан от черен хумор и презрение към самодоволното безчувствие към страданията на съвременното общество, Хадж анализира житието на имигранта с проницателност и немалка доза апломб.“
  — London Free Press
  Номинации и награди:
  За „Хлебарка“:
  Grand Prix du Livre de Montreal, 2008, Winner
  QWF Paragraphe Hugh MacLennan Prize for Fiction, 2008, Winner, Cockroach.
  Rogers Writers’ Trust Fiction Prize, 2008, Short-listed, Cockroach.
  Scotiabank Giller Prize, 2008, Short-listed, Cockroach.
  IMPAC Dublin Literary Award, 2010, Long-listed, Cockroach.
  Globe and Mail Top 100 Best Books of the Year, 2008, Commended, Cockroach.

  За „Играта на Де Ниро“:
  Commonwealth Writers’ Prize – Best First Book, 2007, Short-listed, De Niro’s Game.
  Governor General’s Literary Awards: Fiction, 2006, Short-listed, De Niro’s Game.
  IMPAC Dublin Literary Award, 2008, Winner, De Niro’s Game.
  QWF McAuslan First Book Prize, 2006, Winner, De Niro’s Game.
  QWF Paragraphe Hugh MacLennan Prize for Fiction , 2006, Winner, De Niro’s Game.
  ReLit Awards – Fiction, 2007, Short-listed, De Niro’s Game.
  Rogers Writers’ Trust Fiction Prize, 2007, Short-listed, De Niro’s Game.
  Scotiabank Giller Prize, 2006, Short-listed, De Niro’s Game.
  Prix des libraires du Québec, 2008, Short-listed, De Niro’s Game.
  ________________________________________

  За интервюта и допълнителна информация:
  Манол Пейков, ИК Жанет 45, manolpeykov@yahoo.com, +359 888 981 481.

 • Презентации

  Brunch with Absinthe #17

  ELIZABETH KOSTOVA FOUNDATION PRESENTS:
  Brunch with Absinthe #17
  29 May | 11.00 am
  +tova | 30 Marin Drinov Str.
  In English | Free admission
  A special issue of the American magazine focused on Bulgaria.
  Intro by Dwayne Hayes, editor & Reading by some of the featured authors and translators.
  The issue features:
  Georgi Gospodinov, Milen Ruskov, Emiliya Dvoryanova, Vladislav Todorov, Krassimir Damianov, Kristin Dimitrova, Virginia Zaharieva, Vladimir Zarev, Yanitsa Radeva, Ivan Dimitrov, Theodora Dimova, Zdravka Evtimova, Dimiter Kenarov, Maria Doneva, Nikolay Boykov, Stefan Ivanov, along with an 8-page portfolio of art by Pravdoliub Ivanov and Stela Vasileva!

 • Презентации

  Ортелий – Премиера

  Книгата, която – според Иван Ланджев – „настоява да бъде правилно неразбрана”, а според Георги Каприев върви към собствен суинг с намигане от Бекет, бродейки по границите на неща и събития (според Палми Ранчев), докато „снове от theos в anthropos и обратно с такава лекота (дразнещо виртуозна чак… според Ваня Стефанова)… ще има своята премиера на 9-и май 2012 г. (сряда) от 18:00 часа в +Това!

 • Плюс Това,  Презентации

  Тихото слънце – Премиера!

  Премиера!
  “… Историята на една диктаторска държава, където по случайност, по дефект на една среща на улицата се забранява говоренето и звука като физически преносител на езика. От тук нататък се осъществява едно плътно разрушаване на личностите, разпадане на система, в която съществуват, разпад на паметта, на цялото, на своя притежател, който разказва историята на една съпротива. Един глас, който звучи навсякъде в романа, който трябва всички да чуват…” NOVA
  “Тихото слънце” е роман експеримент. Роман за един глас, който оцелява след физическата смърт и разказва историята на човека, който преживява всички забрани през тялото си.

  ЗА АВТОРА:
  Петър Денчев е роден на 08.08.1986г. в град Варна. Завършил е IV Езикова гимназия “Фредерик Жолио Кюри”. През 2010 г. завършва режисура за драматичен театър в НАТФИЗ “Кръстьо Сарафов”, където е работил по текстове на Гогол, Молиер, Ведекинд, Жьоне, В.Хауф, Брукнер . Неговият разказ „Малакоф, искам да остарея” е един от двата наградени на конкурса „Екстаз” на сп.Алтера (2006). Има номинации и награди от различни поетични конкурси.Два пъти получава втора награда на Националния младежки поетичен конкурс „Веселин Ханчев” (Стара Загора, 2006 и 2010).
  С романа си „Тъй, както мъж целува жена, която обича” печели конкурса за Нов български роман „Развитие” за 2007 г, а след това и поощрителната награда на Райфайзен банк на конкурса Южна пролет 2008.

  Неговите учебни представления “Смъртта и Дяволът”, “Схватки” и “Слугините” са участвали на различни театрални фестивали в Сърбия, България и Косово.
  “Жената от миналото” по Роланд Шимелпфениг (ДКТ “К.Величков” Пазарджик) е неговият дебют на професионалната сцена. Следва “Карнавал” от Жорди Галсеран в ДТ “Гео Милев” Стара Загора. Автор на сборника с разкази “Истории в минало време” (ИК “Жанет 45″ 2011). Последната му книга е романът “Тихото слънце” (ИК “Жанет 45″ http://books.janet45.com/ ), книга с антиутопичен дух, но не съвсем.

 • Изложби,  Мода,  Презентации,  Събития

  Изложба “Алиса в страната на чудесата” – представяне на авторски бижута и рисунки

  Изложбата “Alice in Wonderland” е представяне на авторските бижута и рисунки на Биляна Савова
  Биляна e родена през 1977 г.
  Завършва Националната художествена гимназия, а след това и Националната Художествена Академия със специалност ‘Книга и печатна графика’, магистърска степен.
  След 1990 г. e публикувала няколко детски книги у нас и по света, а също и редица учебници с големи български издателства.
  Работи като илюстратор и дизайнер на бижута.
  “Alice in Wonderland” е втора й изложба с авторски бижута.
  Само на 19 април, в +това на ул. Марин Дринов 30, може да се сдобиете с вашето бижу – уникат!
  Елате след 18ч30 да се запознаете с творчеството на Биляна и да изпием по чаша вино.
  Следвайте бързия заек!

  BJEWELLERY


  https://www.facebook.com/Biliana.Jewellery

 • Презентации,  Срещи

  Ще родя свободно, с приятели

  Всяка бременна жена и детето, което носи в себе си, са една неразривна цялост, към която светът се отнася с уважение. Раждането на дете е поравно емоционален и физически процес, който принадлежи изцяло на жената и тези, които тя счита за свои близки и семейство. За първи път у нас жените избират съзнателно да поемат в свои ръце този процес и да вземат информирани решения за раждането на своето дете, с които променят рутинните практики в болниците. Жените усещат здравето на бременността и силата на раждането, и знаят, че са свободни да избират как, къде и с кого да родят детето си.

  Жени помагат на жени – една отдавна изпитана форма на общуване и допир, се завръща в България. На 30 март от 19 часа няколко жени ще поговорят за раждането като за състояние на свобода и здраве, за правото на информация и на избор, за паралелното пространство, което обгръща раждащата жена. Предлагаме диалог, красиви думи на смели жени, музика и питие за всички.
  Асоциация на българските дули съвместно с Български хелзинкски комитет и +това ви канят на среща-разговор за свободата да родиш както пожелаеш, правото да бъдеш придружена от когото избереш и на място, където се чувстваш най-сигурно.
  Входът, разбира се, е свободен.

  и нещо по темата
  http://sofialive.bg/heroes/sugrajdanin/218-joana-stancheva.html

 • Презентации,  Срещи

  представяне на Михаил Новаков

  На 28.03., сряда, от 19 ч., няколко дни преди края на изложбата „Коли, мацки и пейзажи“ на Михаил Новаков в галерия „Васка Емануилова“ негови работи ще бъдат представени в +това – в неформална обстановка ще бъдат показани фотографии и проекти на автора, които не са включени в изложбата. Те са свързани с цялостната дейност на Мишо Новаков, който от години публикува и работи за различни списания като „Списание 1“, „VICE“, “Kingpin Mag”, “The Skateboarding Mag” и други.

  Къде свършва въпросът за интересите към съвременната фотография и започва проблемът за професионалното поле на реализация на младите автори днес в България? И нима това са две различни неща? Очаквайте разговори с Михаил Новаков и кураторите на неговата изложба в галерия „Васка Емануилова“ – Борис Мисирков и Георги Богданов, в които ще се поставят сложни въпроси като тези като се говори от първа ръка за начина на работа и личните изкушения във фотографията. Събитието е инициатива на галерия „Васка Емануилова“, филиал на Софийска градска художествена галерия, която цели да разшири границите на институцията и покаже работата на Мишо Новаков в динамиката на социалната среда, с която са свързани и неговите фотографии.

  След представянето заповядайте на парти със звук, осигурен от 1000 names. Изложбата „Коли, мацки и пейзажи“ може да посетите в галерия „Васка Емануилова“ в парк „Заимов“ до 01 април. За повече информация:
  http://mihailnovakov.blogspot.com/
  http://veg.sghg.bg/site/?p=144
  http://www.1000-names.com/

 • Презентации,  Събития

  Грозното патенце

  “ Грозното патенце”
  ултравиолетов спектакъл, вдъхновен от едноименната приказка на Х.К. Андерсен
  “Има истории за какво ли не…
  Истории за принцеси,
  истории за магьосници,
  истории за съкровища,
  истории за чудовища,
  за любов, приятелство или славни приключения…
  А тази е за едно пате.
  История, която започва от белия лист и завършва високо-високо в небето.”
  ******************

  Адаптация: Мила Коларова и Божидар Александров
  Режисура: Мила Коларова
  Сценография: Божидар Александров
  Музика: Владо Ковачев
  Участват: Мила Коларова и Божидар Александров
  Времетраене: 45мин.
  За деца над 3 години
  цена на билети за деца и възрастни 5лв.
  Поради ограниченият брой места,
  резервацията е препоръчителна
  на go@plustova.com
  24.03, събота
  от 19ч в +това

 • Презентации,  Срещи

  Призракът – представяне на книга

  Скъпи хора,
  Моля, елате да държите ръката ми, защото тя ще трепери. Ще трепери от вълнение, че ви представям моя първи роман – „Призракът”. Много се надявам да ви хареса, да ви харесам, да бъдем заедно. – Катя Антонова
  .
  Представя: Тома Марков
  .
  Книга, която ще запълни няколко часа от ежедневието ви – колкото един по-дълъг филм. Но за тези няколко часа през вас ще преминат доста емоции. Вероятно ще се почувствате разбрани и разбиращи.
  .
  Непретенциозна. Достоверна. Човешка. История. С добре дозирани хумор и драма. Книга, която се чете за миг, но отеква дълго в съзнанието.

  Призракът ли? Кой ли е той? Какво да ви кажа, чувствам се като Призрака, като героя преди Призрака в този роман. Представете си ме още в първата сцена, представете си ме до края. Това е този роман! Роман от началото до края. Нека бъдем заедно и заедно да разберем какво е това. Ще ни направи хора. Поне това – не е малко!

 • Парти,  Презентации,  Срещи

  Вело-парти с кауза

  Основната кауза на събитието е безопасността на колоездачите по пътищата. Личната история на Младен Белчев, който е пострадал на пътя карайки колело го мотивира да организира веломаратон от София до Лондон. Това ще е нещо като щафета на алтернативния Олимпийски огън.
  Тази вечер той ще присъства и ще представи каузата и маршрута й.
  Ще се състои и представяне на вело-бизнеси, една от презентациите ще е на електрическо колело.
  Ще има жива музика и демонстрация на Тай масаж.
  Инициативата набира средства. Можете да дарите на място. Дарилите ще участват в томбола с награди.
  Елате да се запознаем и да побъбрим за вело-подвизи :)
  Повече за маратона може да научите тук и тук.

 • Изложби,  Презентации

  THE TOTE – изложба с идея

  + това и Surfrider Foundation представят изложба на авторски платнени торбички.
  .
  откриване: 10 март 2012, 19:00 часа – до 17 март 2012
  .
  вход: свободен
  .
  Surfrider Foundation е в България от около година. Дейността на организацията с идеална цел е посветена на опазването на морето, плажовете, вълните, водите и хората, които ги обичат.
  Каузата им за чисто море и естествена крайбрежна и морска среда без следи от “човешка” дейност, като изхвърлени найлонови торбички, опаковки и т.н., провокира артисти доброволци да творят върху платнени торбички като алтернатива на полиетиленовите.
  .
  surfrider.eu

 • Презентации,  Събития

  Презентация на книга

  Вече има „Пътеводител на дивите места
  Най-новата книга на Оля Стоянова и Живко Джаков събира на едно място автентични пейзажи и хубавите места.
  Тези дни със знака на издателство „Жанет-45” излезе „Пътеводител на дивите места“ от Оля Стоянова и Живко Джаков.
  Те пишат „Пътеводител на дивите места” в продължение на 15 години и в него събират на едно място истории и фотографии от водопади, скални църкви, римски пътища и стари крепости, изоставени села и каньони, скални светилища и върхове.

  „Ние от години колекционираме диви места. Веднъж сме ги откривали чрез подушване (тази река няма начин да не крие нещо по-нагоре по течението), друг път сме разчитали на картата или късмета, трети път – на приятели. Вече петнайсет години ги търсим умишлено, понякога с месеци правим планове как ще потеглим нанякъде, а все не стигаме дотам, друг път за стотен път се връщаме на любимите места и стискаме палци да не са се променили”, пише Оля Стоянова.

  Оля Стоянова е родена през 1977 г. в София. Журналист, автор на пет книги – “Фотографии” (2000 г.), “Проза” (2002 г.), “Пътна карта” (2003 г.), “Лични географии” (2005 г.) и сборник с разкази „Какво сънуват вълците” (2011 г.). Завършила е Факултета по журналистика в СУ “Св. Климент Охридски” и след това специалност Културология. Работила е десет години като журналист във в. „Дневник”, а преди това е била редактор във в. „Литературен форум”.
  Текстовете й са превеждани на английски, испански, руски, италиански, чешки, словашки и полски. Има куп награди за поезия, проза и журналистика.
  Тази година спечели Първа награда в Националния конкурс за поезия на името на Добромир Тонев, Първа награда в конкурса за къс разказ „Рашко Сугарев”, стана победител в категория “Печат” в журналистическия конкурс “Потърси България” и финалист в конкурса “Млада драма” на Младежкия театър “Николай Бинев”.

  Живко Джаков е роден през 1972 г. в София. Фотограф, графичен дизайнер и планински спасител.
  Имат три деца.
  За „Пътеводител на дивите места”
  „Тези места не са популярни, няма ги в официалните туристически справочници и на практика „не съществуват“. И не – идеята ни далеч не е да се изсипят тълпи от народ пред „Проходна“ на Карлуково, в долината на каньона Шегава или в село Гърло. Хората, способни да заживеят с очарованието на подобни места, обикновено не образуват тълпи.
  Подборът ни – нужно ли е да уточняваме? – е личен, субективен, разбъркан или нарочно неподреден нито по географски признак, нито по райони, нито по азбучен ред.

  Всички места обаче са обходени – пътували сме на стоп (страшно ни върви!), качвали сме стопаджии (в тези неща трябва да има приемственост), спали сме на палатка къде ли не (понякога и без палатка, край пътя), живели сме на връх Мургаш три години (по-точно един от нас работеше там), носили сме децата на гръб (плюс проходилки, тежки раници, пълни с памперси и детски пюрета), лаптоп (преди сто години носехме на гръб даже и пишеща машина), фотоапарат, въже и задължително мръсни дрехи за пещерите.
  Но и днес се взираме в картата, готови сме с още по-дълъг списък от места и, повярвайте, непременно ще ги обходим… Защото дивите места се колекционират цял живот. А самият живот създава подобни книги”, пишат Оля Стоянова и Живко Джаков.

  Заглавие: Пътеводител на дивите места
  Автор: Оля Стоянова, Живко Джаков
  Оформление: Ростислав Димитров,
  Фотографии: Живко Джаков
  Жанр: Проза
  Корична цена: 20.00 лв.
  Заповядайте на 21.02 от 19ч в +това, ул.Марин Дринов 30
  За допълнителна информация: www.janet45.com

 • Презентации,  Срещи

  миксер ПЛАНИНА

  8 февруари, сряда, 18.30
  .
  Вече за четвърти път под името МИКСЕР, ГОРИЧКА провежда вечерни събития, които се случват на готино и приятно място, с музика, напитки, много настроение и добра компания. Малка част от вечерта е отделена на няколко презентации от специални гости. Темата си заслужава, а за да сте сигурни, че ще има място и за вас, заявете присъствие тук.
  .
  ENJOY!

 • Презентации,  Срещи

  прожекция на филм – ЗАЩО ЩЕ Е ПРЕКРАСЕН ТОЗИ ПЕТЪК?

  филм на Боряна Пандова и Иван Николов
  3 февруари от 19:30 часа

  Заповядайте на прожекцията на филма, историята на създаването разказана от авторите му и дискусия по темата. Стилът е ХУДОКУ – е, няма го в WIKIPEDIA, защото е тяхна измислица – “от нищо и без пари сътворяваме нещо с кървища и бой”.
  Филмът е с продължителност около половин час и е прожектиран на FUTURE SHORTS с огромен успех. Не си правете труда да го търсите онлайн, входът е свободен!

  *филмът е озвучен на български език с английски субтитри

  режисьори: Иван Николов, Боряна Пандова
  оператор: Иван Николов
  сценарий: Тодор Карастоянов, Боряна Пандова, Иван Николов, Цветелина Господинова
  звук: Веселин Зографов, Тодор Карастоянов
  звукова обработка: Веселин Зографов

  *Филмът е реализиран с подкрепата на Фондация „Работилница за граждански инициативи” по програма „Живо наследство”. Повече за програмата можете да научите на www.wcif-bg.org

 • Презентации,  Срещи

  ИЗОСТАВЕНИЯТ СЕВЕРОЗАПАД – дискусия, прожекция, дегустация

  Фондация за нова култура
  списание АБИТАРЕ, + това
  ви канят на дискусия, прожекция
  ИЗОСТАВЕНИЯТ СЕВЕРОЗАПАД: МАРШРУТ ЗА ЕДИН НЕОБИКНОВЕН ТУРИЗЪМ
  02.02.2012, четвъртък, 18.30 часа
  + това, ул. Марин Дринов 30

  Поводът за тази дискусия е първото издание на пътеводителя “Изоставеният Северозапад. Маршрут за един необикновен туризъм”.
  Напуснатите сгради са навсякъде около нас. Какво да правим с тях? Може ли и как социалното и индустриално наследство на социализма да бъде използвано за културно и икономическо развитие на региона?

  Авторите на проекта – интедисциплинарен екип от журналисти, фотографи, историци, инженери и съмишленици – артисти от различни области – предлагат някои неочаквани посоки на мислене и с прожекцията на документален филм – пътуване по този необикновен маршрут.
  Очаква ви и дегустация на типични храни от Северозапада.
  С участието на Диана Иванова и Мариана Асенова – автори, Цветана Шипкова – АБИТАРЕ, Юрий Вълковски – изследовател, Никола Михов – фотограф, Галина Иванова – автор на графичните карти, Росица Ралева – графичен дизайнер, Джереми Мартин – музикант и жител на северозападното село Долно Озирово, както и други съмишленици на проекта.
  * Изоставеният Северозапад е проект на Фондация за нова култура с подкрепата на Институт Отворено Общество.
  http://abandonednorthwest.blogspot.com/

 • Презентации,  Събития

  Премиерата на “Щедрото дърво”

  първата книга на Шел Силвърстийн
  издадена на български ще бъде представена на 22 януари 2012 г., неделя, от 11:00 ч в “+това” на ул. “Марин Дринов” 30.

  За книгата – обичана, оспорвана, разгадавана, препрочитана от всички възрасти
  – ще говорим с нейния преводач проф. Александър Шурбанов, с Андрей Захариев, водещ на “Библиотеката” по БНТ и писателката Силвия Чолева.

  Шел Силвърстийн (1930-1999) е известен американски поет и карикатурист. Първата му детска книга – “Лафкадио, лъвът, който отвърна на удара”, излиза през 1963 г., последвана от “Жираф и половина”, “Щедрото дърво”, “Евтин носорог, моля”, “Липсващото парченце” и др.Също като другите две големи имена на новата американска литература за деца, Морис Сендак и д-р Сюс, Шел Силвърстийн е по-близо до музиката (до Том Уейтс, примерно), отколкото до налаганите от Холивуд захаросани стандарти. Неговите книги не са от “гостната”, а от улицата. Преведен на повече от 30 езика, днес Силвърстийн е един от най-популярните и награждавани детски автори в Съединените щати.

  С първата си голяма книга за деца, “Щедрото дърво”, Шел Силвърстийн обикаля издателствата четири години. Всички я харесват, четат, просълзяват се… и я отхвърлят – като твърде кратка, твърде тъжна, твърде неясна като адресат. И така, докато не стига до легендарната редакторка Урсула Нордстрьом от “Харпър&Роу”, която застава зад нея и я издава, без да закача дори тъжния край. Всъщност… доколко е тъжен, е въпрос на гледна точка като всичко в тази енигматична книга. Историята за дървото, което обичало едно момченце и било щастливо всеки път, когато му давало нещо, независимо дали това даване го унищожавало – от ябълки за продан до клони, от които да си построи къща, и ствола си, от който да си издълбае лодка и да отплава – се събира в няколко странички, но предизвиква планини от интерпретации.

  Някои виждат в нея алегория на родителството, други – на християнството, трети се възмущават от привидения патерналистки подтекст. Всъщност историята е проста и магнетична като мит, който не се нуждае от значение, защото въздейства сам по себе си, не като обвивка за поука.
  Книгата се продава в астрономически тиражи и е преведена на над 30 езика. Читателите или се смущават, или се влюбват в нея – детето на едни познати я чете всяка вечер като мантра, преди да заспи. Моето собствено дете пък иска да я пренапише.
  В крайна сметка, както пише бившият професор по изследване на религиите в Станфърд Тимъти Джаксън, “всички вечно искаме нещо и – ако имаме късмет и не сме съвсем зян – цял живот използваме някого и биваме използвани […].

  Ако ще обвиняваме момчето, трябва да виним цялото човешко съществувание. Ако ще виним дървото, трябва да виним самата идея за родителството. Нима щедростта на дървото трябва да зависи от благодарността на момчето? Ако беше така, ако майките и бащите чакаха отплата за грижите за децата си, всички бихме били обречени”.
  “Щедрото дърво” излиза през 1964 г. и се превръща в легенда отвъд океана.

  Преводачът на книгата проф. Александър Шурбанов е сред най-изтъкнатите преводачи от английски език у нас, превел на български “Кентърбърийски разкази” на Джефри Чосър, “Изгубеният рай” на Джон Милтън, творби на Дилън Томас, Тед Хюз, Рабиндранат Тагор и др.
  „Щедрото дърво” излиза на български с марката на издателство „Точица”. Създадено през 2010 г., издателството е насочено към развиващата литература за деца в предучилищна и ранна училищна възраст.

  Зорница Христова
  Управител на издателство „Точица”

 • Презентации

  EUROPEAN ARCHITECTURE SINCE 1890 – Hans Ibelings

  Представяне на книгата
  На 20.01.2012 г. от 19:00ч. посрещаме специален гост – холандецът Ханс Ибелингс. В края на миналата година той бе в София в ролята си на куратор на Sofia Architecture Week 2011, а сега е тук, за да представи лично своята последна книга European Architecture since 1890 (Европейска архитектура от 1890 г.). Тя хвърля уникален и единствен по рода си всеобхватен поглед над значимите и важни за развитието на архитектурата моменти от 20 век в цяла Европа. Работата му е повече от логичен исторически преглед, свързан с националния контекст на всеки от примерите, защото авторът открива връзки, прави неочаквани паралели и маркира сходства.

  Но оставяме подробностите около проекта на самия Ханс, който ще разкаже за него в детайли. А след провеждането на занимателна и поучителна викторина, посветена на архитектурата, той ще даде няколко книги с автограф като подарък.
  Ханс Ибелингс (Ротердам 1963) е архитектурен историк и критик. До март 2012 г. е редактор на A10 – списание за нова европейска архитектура, медия, която той основава заедно с графичния дизайнер Арян Гроот през 2004 г. Новото му занимание се нарича Архитектурен наблюдател www.architectureobserver.eu, чрез който ще предоставя многообразни инструменти за архитектурна критика.
  Книгата Европейска архитектура от 1890 г. е публикувана миналата година. В България ще се продава единствено в магазина на +това.

  текст: Адриана Андреева

 • Презентации,  Събития

  анонимният известен

  представяне на книгата за
  Стефан Кънчев
  Книгата “Анонимният известен” на Магдалина Станчева, издадена от Жанет 45, е първото подробно изследване на творчеството на именития български график Стефан Кънчев (1915–2001). Неговият художествен език и графичен репертоар са в основата на визуалната идентичност на България през втората половина на двайсети век. В тази книга ще откриете непубликувани до днес документи, оригинални скици и разработки на създадените от него знаци. Тя илюстрира защо и как Стефан Кънчев си е спечелил репутацията на един от най- продуктивните и забележителни майстори на логотипа и запазения знак на всички времена.
  място: +това @ Марин Дринов 30
  дата: 12.12.2011
  час: 17:30

  жанет 45
  http://www.stefankanchev.eu/
  http://stefankanchev.com/

 • Изложби,  Презентации,  Събития

  зимен пазар

  малък, стилен зимен пазар
  Заповядайте този уикенд – 3 и 4 декември, в +това да видите как зимата може да бъде страшно творчески вдъхновяваща! Ще видите познати и непознати лица, всички превърнали хобито си в нещо, което искат да споделят с вас :). Сред участниците са nulaprocenta.com, артелие, artishock.bg и много други, а сред нещата, които ще видите има шалове, пуловери, шапки, чoрапи, люти чушки, сладко от ягоди…….
  Enjoy!


  nulaprocenta.com


  artishock.bg


  aforeststory


  shubi

 • Плюс Това,  Презентации,  Събития

  кулинарна премиера

  кулинарна премиера
  Двете прекрасни дами Галя и Диана от the art of real food ще представят поредното си издание кулинарни картички на тема “Забравените селски гозби”.
  Поредицата ще можете да закупите в +това по време на събитието и след това :)

 • Плюс Това,  Презентации,  Срещи,  Събития

  миксер доброволчество

  МИКСЕР е събитие организирано от ГОРИЧКА, а ние имаме удоволствието третото му издание да се проведе в нашето пространство. Темата на вечерта е ДОБРОВОЛЧЕСТВО. Подбрани са трима специални гости, които ще направят кратки презентации по темата.
  начало – 18:30 часа
  Тъй като местата са ограничени, запишете се предварително тук. Не е задължително, но пък е безплатно!